Național

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Vrancea este în topul județelor cu cea mai mică putere de cumpărare

Ziarul de Vrancea
19 aug 2019 1508 vizualizări

Așa arată studiul anual GfK privind puterea de cumpărare în Europa pentru 2018, realizat în 42 de țări europene

Județele Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu au cea mai mică putere de cumpărare, iar marile centre economice Cluj, Timișoara, Brașov devin neîncăpătoare, arată studiul anual GfK privind puterea de cumpărare în Europa pentru 2018, realizat în 42 de țări europene. La nivelul țării, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut cu 18% în 2018, ajungând la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016. ”Județele Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu reprezintă polii extremi, cu cea mai mică putere de cumpărare. Urmează în clasament Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți la mică distanță de primele. Grupul județelor cu putere de cumpărare sub media națională este completat de Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Sălaj, Mureș”, arată studiul GfK.

Fondurile UE aduc beneficii

Județele situate aproape de nivelul mediei pe țară din punctul de vedere al puterii de cumpărare sunt acelea care includ orașe aflate în competiția dezvoltării: Prahova, Argeș, Constanța, Alba și Arad. Aici se prefigurează creșteri economice notabile, ele servind drept sateliți ai marilor centre economice și beneficiază de investițiile jucătorilor care își reamplasează activitățile în proximitatea marilor centre economice care devin neîncăpătoare (Cluj, Timișoara, Brașov). ”Tot aceste orașe ocupă locuri de top la absorbția fondurilor europe și la dezvoltarea infrastructurii. Arad și-a asigurat un număr foarte mare de conexiuni de transport cu rețeaua europeană de drumuri, în timp ce Alba Iulia este lider național absolut în rândul orașelor inteligente din țară, cu cele mai multe proiecte smart city implementate”, se mai arată în studiu. Grupul județelor cu putere de cumpărare peste medie debutează cu Brașov și Sibiu. De mai mulți ani aici se configurează o nouă zonă industrială a țării care atrage masiv investiții. Brașov s-a dezvoltat pe mai multe segmente de piață, în principal pe imobiliare și Business Service, datorită numărului de oameni cu deprinderi tehnice și abilități lingvistice, a poziționării geografice centrale, a costurilor mai scăzute față de alte locații și a condițiilor foarte bune de trai. Totodată, județul deține cele mai multe parcuri industriale din țară (10), după Prahova (15) și Cluj (11), iar dezvoltarea industriei automotive și retail a generat și un boom al construcțiilor rezidențiale. Astfel, în 2017 s-a finalizat cel mai mare număr de locuințe în ansambluri rezidențiale din istoria postdecembristă a Brașovului. Sibiu, la rândul său, a devenit un magnet pentru investitorii care vin în România, fiind atractiv pentru industria auto și IT. Cel mai mare angajator industrial din județ și gigantul în industria auto – Continental - și-a extins investiția în 2018, urmat de alți jucători mari (Kika Automatizare) care își transferă activitățile în această regiune.

Polii dezvoltării României

Cluj, Timiș și Ilfov, în frunte cu Bucureștiul sunt polii tradiționali de dezvoltare ai țării, unde puterea de cumpărare e cu cel puțin 20% peste media pe țară. Aceste zone își mențin stabile ritmurile de dezvoltare și au calitatea de ”difuzori” de investiții pentru zonele din proximitate, aducându-le corecții pozitive. În general, motivele pentru care se dezvoltă orașele în afară de București țin de forța de muncă ieftină și educată. Industriile care au găsit cele mai bune oportunități în astfel de orașe sunt industria componentelor auto, IT și Business Service. Un alt factor important este infrastructura de transport. ”Se estimează că Sibiu, Brașov, Arad, Constanța și Alba Iulia sunt orașele care în curând vor cunoaște o dezvoltare mai mare decât Bucureștiul, tocmai pentru că au o infrastructură bună, dar și centre universitare care să formeze piața forței de muncă. Nu în ultimul rând, un alt factor care schimbă harta dezvoltării locale este dinamica costurilor – zonele clasice de dezvoltare devin scumpe pentru noii investitori (cazul Clujului care are în 2019 cele mai scumpe terenuri de spații industriale din țară), iar asta îi determină să se orienteze spre zonele mai puțin explorate ale țării”, spun autorii studiului. De asemenea, competiția regională se intensifică odată cu disponibilitatea fondurilor europene. În acest sens, unele județe au adoptat strategii și alianțe pentru impulsionarea atragerii acestor fonduri pentru a-și dezvolta infrastructura, cum este cazul ”Alianței Vestului” – o alianță între patru județe – Cluj, Timiș, Arad și Oradea - menită să impulsioneze atragerea finanțărilor pentru dezvoltarea regională. Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de șomaj și alocații pentru copii, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale. Populația își folosește puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentație, întreținere, servicii, vacanțe, asigurări, pensii private și achiziții din retail. Cifrele comunicate de GfK pentru puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu din 2018 pentru monedele naționale în cauză (așa cum sunt ele raportate de Comisia Europeană).

Visa lansează în România opțiunea de plată în rate

“deținătorii de carduri Visa eligibili vor avea opțiunea de a-și împărți costul total al produselor eligibile în tranșe mai mici”, arată un comunicat al companiei

Deținătorii de carduri Visa din România vor fi primii din Europa care vor beneficia de o nouă soluție oferită instituțiilor financiare și comercianților, în cadrul unui proiect pilot, care permite clienților acestora să își achite cumpărăturile în rate cu cardul de credit Visa, în magazinele fizice sau online, a anunțat, miercuri, compania. În cadrul etapei pilot, deținătorii de carduri ING Bank vor putea plăti în rate în magazinele fizice ALTEX și online la eMAG. ”Serviciul Visa de plată în rate lansat în România este parte a unui proiect pilot mai extins derulat la nivel global, urmând să fie comercializat pe scară largă din 2020. Deținătorii de carduri Visa eligibili vor avea opțiunea de a-și împărți costul total al produselor eligibile în tranșe mai mici, egale, distribuite pe o perioadă de timp definită”, se arată în comunicat. Un studiu derulat de Visa printre consumatorii români a arătat că plata în rate este un criteriu major când vorbim de cumpărături. “Am dezvoltat soluția de plată în rate la cheie pentru a permite comercianților și emitenților de carduri de credit să ofere această funcționalitate fără să fie nevoiți să aloce resurse considerabile de timp și bani pentru dezvoltarea unei infrastructuri de la zero. Totodată, comercianții care integrează soluția vor putea să ofere consumatorilor un mod sigur și rapid de a plăti în rate, ceea ce va crește vânzările și satisfacția clienților”, a declarat Cătălin Crețu, director general pentru România, Croația, Slovenia și Malta în cadrul Visa Deținătorii de carduri eligibili își pot alege planul de rate direct la casă sau în momentul finalizării comenzii online, iar băncile emitente pot oferi acest serviciu prin intermediul rețelei Visa, fără a fi nevoie să-și dezvolte propria infrastructură de acceptare. Segmentul cardurilor de credit a avut un ritm de creștere constant în ultimii ani pe piața locală, iar comportamentul de plată s-a îmbunătățit. Valoarea plăților cu cardurile de credit din România a crescut cu 80% în ultimii trei ani, la 12 miliarde de lei în 2018, iar primul semestru din 2019 confirmă tendința de creștere susținută, cu un avans de 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale. În ceea ce privește numărul de tranzacții, zilnic se realizează în medie peste 200.000 de plăți cu carduri de credit emise de băncile din România.

Omul de afaceri Dan Șucu cumpără sediul și tipografia ziarului Adevărul

Omul de afaceri Dan Șucu, care controlează producătorul de mobilă Mobexpert, a cumpărat sediul și tipografia ziarului Adevărul de la Adval Asset Management, administratorul averii lui Dinu Patriciu, potrivit Profit.ro. Suma pentru care s-ar fi făcut tranzacția este de 4,75 milioane euro, potrivit unor surse citate de Profit.ro, iar proprietatea se învecinează cu showroom-ul Mobexpert Pipera. ”Am făcut achiziția pentru că întregește proprietatea pe care o avem acolo. Vedem un potențial de dezvoltare imobiliară pe zona de servicii, dar nu mai devreme de 5 ani. Acum suntem mulțumiți de veniturile generate din chirii“, a declarat, pentru Profit.ro, Dan Șucu. Media Center Offices, proprietatea tranzacționată, ocupă un teren de circa 8.500 de metri pătrați și este formată din două clădiri lipite, cu o suprafață închiriabilă de 9.630 de metri pătrați. Unul dintre imobile are destinație de birouri și este închiriat de Adevărul Holding, iar celălalt este închiriat de tipografia Tipomedia Prod.

Suntem ultimii în UE în privința rezervării vacanțelor on-line

Jumătate dintre utilizatorii de internet din UE au declarat că și-au rezervat vacanța sau deplasările prin mediul on-line. Cei mai mulți dintre aceștia au fost înregistrați în Luxemburg, Finlanda și Germania, pe ultimele locuri fiind România și Bulgaria, potrivit Eurostat. Doar 18% dintre români își rezervă on-line vacanțele, urmați de bulgari cu 17%. Pe primele locuri în topul Eurostat din 2017 se află Luxemburg (73%), Finlanda (65%) și Germania (64%). Surprinzător, nu tinerii din UE accesează cel mai mult internetul pentru rezervarea vacanțelor, ci persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani - 47% dintre aceștia utilizând mediul on-line pentru cumpărarea deplasărilor și a vacanțelor, pe când doar 41% dintre tinerii între 16 și 24 ani folosesc internetul pentru aceste servicii. La nivel național, în general, majoritatea românilor folosesc zilnic internetul, în special pe mobil. Cele mai accesate pagini în rândul românilor sunt rețelele de socializare. 76% dintre români au utilizat internetul zilnic. Jumătate dintre utilizatorii din România folosesc internetul pe mobil, iar 65% accesează cel mai frecvent rețelele de socializare, mai arată studiul Eurostat pentru 2018.

Intel a lansat primul său procesor care utilizează inteligența artificială

Intel a lansat marți primul său procesor care utilizează inteligența artificială, acesta fiind destinat centrelor mari de computere, transmite Reuters. Cipul, dezvoltat la un centru Intel din Haifa, Israel, este cunoscut ca Nervana NNP-T sau Springhill și este bazat pe un procesor Ice Lake de 10 nanometri care îi va permite să reziste la un volum mare de date folosind un nivel scăzut de energie. Intel a anunțat că primul său produs de inteligență artificială survine în urma unor investiții de peste 120 de milioane de dolari în trei startup-uri din Israel cu operațiuni în acest domeniu. ”Pentru a ajunge în viitor la o situație de ”inteligență artificială omniprezentă”, trebuie să putem asigura generarea unei cantități uriașe de date și ca organizațiile să fie echipate cu ceea ce au nevoie pentru a utiliza datele respective și să le proceseze acolo unde sunt colectate”, a declarat Naveen Rao, director general al grupului pentru produse de inteligență artificiale al Intel. Noul cip va ajuta procesoarele Intel Xeon utilizate de companiile mari, în condițiile creșterii nevoii pentru calcule complicate.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,07%, iar ROBOR la 6 luni a crescut, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Națională a României (BNR). Marți, ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,07%. Miercuri, a stagnat. Totodată, miercuri, indicele ROBOR la 6 luni a crescut de la 3,16% la 3,17%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru primul trimestru din 2019, a crescut la 2,63%, de la 2,36% în T4 2018.

Noi modificări la Facebook

Compania Facebook a anunțat, marți, că va lansa un instrument ce permite utilizatorilor să gestioneze datele personale primite de rețeaua de socializare de la alte site-uri și aplicații despre activitatea lor online în afara platformei de socializare, informează The Guardian și France 24. Opțiunea de "ștergere a istoricului" de navigare a fost lansată la peste un an după ce a fost anunțată inițial de către fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, ca parte a măsurilor de sporire a confidențialității utilizatorilor după scandalul Cambridge Analytica. Însă, noua opțiune nu va șterge efectiv informațiile de pe serverele Facebook, ci doar va "deconecta" datele de contul utilizatorului, subliniază jurnaliștii de la The Guardian. Noul instrument oferă utilizatorilor acces la "activitatea în afara Facebook", adică datele primite de rețeaua de socializare de la alte site-uri și aplicații cu scopul personalizarii reclamelor. Opțiunea "Activitate în afara Facebook vă prezintă un rezumat al aplicațiilor și site-urilor web care ne trimit informații despre activitatea dvs., și vă permite, dacă doriți, să ștergeți aceste informații din contul dvs.", se arată într-un comunicat dat publicității de compania care administrează rețeaua de socializare. "Acesta este o altă modalitatea de a oferi oamenilor mai multă transparență și control pe Facebook", subliniază compania.

Apple intră pe piața bancară cu un card de credit

Goldman Sachs a devenit oficial, marți, creditor prin carduri de credit, lansând un astfel de produs împreună cu Apple, intenția băncii americane fiind să își dezvolte operațiunile cu credite de consum, a anunțat directorul general al instituției financiare David Solomon, într-un memo adresat angajalilor, obținut de Reuters. Cardul de credit virtual, adresat tuturor clienților din Statele Unite, este primul de acest tip al Goldman Sachs și reprezintă un pas important al băncii în vederea dezvoltării afacerilor bancare de consum. ”Cardul Apple este important, dar este numai începutul. În următoarele decenii, anticipăm că vom deveni lideri în operațiunile de consum, așa cum suntem în afacerile instituționale și corporative”, a scris Solomon într-un email adresat angajaților. Solomon nu a spus dacă banca este în căutarea altor parteneri pentru lansarea unor carduri de credit, așa cum a procedat cu Apple. Goldman a început să vândă produse bancare de consum, către clienți persoane fizice, în urmă cu trei ani, prin lansarea băncii online Markus. În prezent, Markus are un portofoliu de credite în valoare de 5 miliarde de dolari și depozite de peste 50 de miliarde de dolari, de la aproximativ 4 milioane de clienți din Statele Unite și Marea Britanie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.