Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Proiect de lege inițiat de liderii PSD, PNL și ALDE Mandatele aleșilor locali, prelungite până la 1 noiembrie

Ziarul de Vrancea
10 iun 2020 811 vizualizări

Data alegerilor locale se stabilește de către Parlament, cu 60 de zile înaintea scrutinului u numărul minim de susținători pentru înregistrarea candidaturii, redus la jumătate

Mandatele primarilor, președinților de CJ, consilierilor locali și județeni sunt prelungite până la 1 noiembrie, iar data alegerilor locale se stabilește prin lege, cu 60 de zile înaintea scrutinului, prevede un proiect de lege depus joi la Senat după ce CCR a stabilit că actele normative ale Guvernului pe această temă sunt neconstituționale. Numărul minim de susținători pentru înregistrarea candidaturii este redus la jumătatate la alegerile locale din acest an.

Inițiatorii - social-democrații Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, liderul deputaților liberali Florin Roman și liderul ALDE, senatorul Călin Popescu Tăriceanu - invocă situația epidemiologică și mecesitatea ca scrutinul să se desfășoare în siguranță.

“Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului București, consiliilor județene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020”, prevede proiectul, care modifică și OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Data alegerilor pentru autoritățile publice locale din 2020 se stabilește prin lege organică, cu 60 de zile înaintea scrutinului, propun inițiatorii. Guvernul va stabili în cinci zile de la intrarea în vigoare a legii privind data alegerilor, calendarul electoral și suma necesară organizării acestora.

Durata campaniei electorale și termenul de depunere a candidaturilor, precum și termenele de 24 de ore prevăzute de legislația electorală se înjumătățesc.

Numărul minim de susținători necesar pentru înregistrarea candidaturii va fi și el redus la jumătate, iar dosarele de candidatură vor fi depuse și electronic.

Este modificată și OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, stabilindu-se situațiile în care mandatul primarului poate fi prelungit prin lege organică dacă alegerile nu pot fi organizate la termen.

Proiectul preia unele dintre prevederile OUG emise de Guvern pe tema alegerilor locale, actul Executivului prevăzând însă că mandatele aleșilor locali se prelungesc până cel târziu la 31 decembrie 2020, în condițiile în care ar fi trebuit să se încheie în iunie. Curtea Constituțională a decis că OUG de prelungire a mandatelor autorităților locale și legea de aprobare a acesteia sunt neconstituționale. Potrivit deciziei CCR, prelungirea mandatelor se face prin lege organică, de către Parlament și tot Parlamentul decide cine stabilește data alegerilor locale.

Ciolacu: În principiu, și noi suntem de acord cu alegeri pe 27 septembrie

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații sunt de acord în principiu cu data de 27 septembrie pentru alegerile locale, dar că Guvernul trebuie să se hotărască dacă mai există sau nu pandemie deoarece trebuie respectat un întreg calendar până la alegeri, care nu s-ar mai putea respecta dacă starea de alertă va fi prelungită cu o lună. Ciolacu a afirmat că așteaptă motivarea CCR pentru a vedea cine stabilește data alegerilor, dacă este Guvernul sau Parlamentul.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă în legea privind prelungirea mandatelor aleșilor locale se menține prevederea ca data alegerilor să fie stabilită de către Parlament. 

“Nu. În primul rând avem o prelungire până la data de 1 noiembrie. În principiu, și noi suntem de acord cu 27 septembrie. Avem o singură problemă, că nu mai înțelegem mesajele venite de la Guvern. Se cere o prelungire cu 30 de zile, asta înseamnă până pe 15 iulie. Dacă ne uităm la calendar, deja intrăm în perioada de strângere de semnături. Cred că Guvernul ar trebui o dată să se hotărască, avem pandemie, nu avem pandemie, ținem alegeri, nu ținem alegeri, fiindcă vânturăm niște date și niște scenarii fără să explicăm oamenilor că nu e un simplu lucru că anunțăm o dată, înseamnă campanie electorală, respectarea legii, strângerea de semnături, depunerea de candidaturi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă va lăsa Guvernul să stabilească data alegerilor, liderul PSD a spus: “În primul rând, așteptăm motivarea CCR și atunci va fi foarte clar cine va stabili data alegerilor. Din comunicatul CCR am văzut că poate și Guvernul și normal că am trecut în lege că putem avea acest atribut. Să așteptăm motivarea care sigur o să ne spună exact”.

Patriarhia dorește reluarea grabnică a slujbelor religioase și așteaptă un răspuns „realist și înțelept” de la autorități

Patriarhia Română consideră că revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult, cu respectarea subînțeleasă a regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente, este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești, se arată într-un comunicat.

Au fost făcute, inclusiv recent, „firești și consistente demersuri către autorități, însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept”, a spus purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu.

El consideră că „revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia”.

„Istoria universală a umanității relevă indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia”.

Biserica Ortodoxă Română a arătat „cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie”.

În comunicat se mai arată: „Oamenii cei mai implicați în situația de criză prin care a trecut recent și încă trece România au fost cei care și-au dovedit prin fapte concrete ale credinței solidaritatea cu cei afectați de pandemie, cu instituțiile medicale și cu autoritățile înseși. Acești oameni care dau suflu moral societății românești, care promovează prin viața lor valorile fertile social ale credinței creștine și care au contribuit major prin atitudinea lor civică la diminuarea rapidă a efectelor pandemiei, doresc în mod justificat participarea la slujbele Bisericii în biserică”.

Firea: Se pierd locuri de muncă, se omoară economia

Primarul municipiului București, Gabriela Firea, spune că nu se dorește să se cunoască adevărul și ca românii să fie informați, susținând că guvernanții doresc ca cetățenii să stea cu teamă, iar în acest mod se pierd locuri de muncă. “(...) se omoară economia și cei care ne tot sperie și ne arată pisica nici măcar nu vin cu argumente științifice”, afirmă Firea.

“Nu se dorește să se cunoască adevărul, nu se dorește ca românii să fie informați, probabil se consideră că trebuie să stăm cu teama, cu frică, anxietate socială, se pierd locuri de muncă, se omoară economia și cei care ne tot sperie și ne arată pisica nici măcar nu vin cu argumente științifice. În momentul în care dorești să prelungești starea de alertă, acum suntem amenințați că dacă nu aprobă Parlamentul starea de alertă se va da starea de urgență, înțeleg, o să stăm toți ascunși în case până murim toți de foame, nu de pandemie și atunci probabil că vom fi lăsați să ieșim din casă măcar să ne îngropăm unii pe alții”, a declarat Gabriela Firea, joi, la înainte de a intra în ședința conducerii colective interimare a PSD. 

Ea a transmis că ministrul Sănătății va da socoteală pentru zădărnicirea combaterii bolilor deoarece a negat utilitatea testărilor.

“Câtă vreme și Italia și Spania, care au avut un număr mult mai mare de contaminări și îmbolnăviri, au început relaxarea economiei, au repornit motoarele industriei, deja pleacă în concedii italienii în Grecia, nouă ni se spune unde să mergem pe banii noștri în ce concediu, așa ceva este caz unic în Europa și în lume. Nu se poate, viața privată a oamenilor să fie condusă de un Guvern. Guvernul azi e, mâine nu e. Și oricum va da socoteală. Ministrul Sănătății va da socoteală pentru că pur și simplu a zădărnicit combaterea bolilor prin faptul că a negat utilitatea testărilor, utilitate care a fost dovedită în întreaga Europă și în lume”, a mai afirmat primarul Capitalei.

 

MEC: Normele metodologice de aplicare a legii împotriva violenței psihologice - bullying au fost publicate în Monitorul Oficial

Ministerul Educației anunță că normele metodologice de aplicare a legii împotriva violenței psihologice - bullying au fost publicate în Monitorul Oficial. Obiectivul acestora este de a crea un climat sigur și pozitiv în unitatea de învățământ, bazat pe respectarea persoanei, nediscriminare, motivarea pentru învățare și asigurarea stării de bine a copiilor.

Ministerul Educației și Cercetării și specialiștii cooptați în grupul de lucru de profil au elaborat normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019 prin care este prevenit și combătut bullying-ul în spațiile destinate învățământului, iar acestea au fost aprobate prin ordin de ministru și publicate în Monitorul Oficial din 10 iunie, intrând în vigoare odată cu publicarea acestuia.

“Obiectivul normelor metodologice este să faciliteze crearea unui climat sigur și pozitiv în unitatea de învățământ, bazat pe respectarea persoanei, nediscriminare, motivarea pentru învățare și asigurarea stării de bine a antepreșcolarului/preșcolarului/elevului în unitatea de învățământ”, arată MEC, într-un comunicat de presă transmis joi.

De asemenea, normele metodologice oferă un instrument de lucru pentru profesioniștii care lucrează cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii din sistemul educațional, familiile copiilor, autoritățile responsabile cu protecția copilului împotriva violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying și cu furnizorii de servicii specializate pentru reabilitarea copiilor-victime, martori și/sau copiilor cu un comportament agresiv. Promovarea activităților de prevenire și combatere a tuturor formelor de bullying și cyberbullying în sistemul educațional preuniversitar este un alt obiectiv urmărit, dublat de identificarea, semnalarea și intervenția, în echipă multidisciplinară, în situațiile de violență psihologică-bullying și cyberbullying.

Astfel, pentru reducerea ratei de prevenire a violenței psihologice-bullying, în fiecare unitate de învățământ va fi înființat un grup de acțiune anti-bullying cu maximum 10 membri, între care directorul, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților, reprezentanți ai autorității locale. Rolul acestui grup este prevenirea, identificarea și soluționarea faptelor de bullying comise între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice.

Fiecare unitate de învățământ are obligația de a introduce în Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) obiectivul “școală cu toleranță zero la violență”. În perioada următoare, MEC va realiza Ghiduri de bune practici pe cicluri de învățământ, privind modul de interacțiune și de intervenție în situațiile de violență psihologică-bullying.

Conform sursei citate, implementarea planului anti-bullying, la nivelul fiecărei unități școlare, presupune: a) activități de informare și conștientizare asupra fenomenului de bullying pentru personalul școlii, copii și părinți; b) măsuri de comunicare și informare internă, la nivelul unității de învățământ, cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare și intervenție a situațiilor de bullying în spațiul școlar; c) proceduri de intervenție în situațiile de violență psihologică-bullying; d) responsabilizarea cadrelor didactice în scopul intervenției imediate în cazurile de bullying semnalate sau identificate; e) organizarea unor activități, precum concursuri, teatru forum ș.a., în scopul încurajării respectării valorilor și misiunii declarate a școlii, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situațiilor de bullying; f) atragerea părinților în participarea la dezbateri și sesiuni de informare cu privire la bullying; g) activități de măsurare a impactului acțiunilor cuprinse în planul anti-bullying și ale eficienței grupului de acțiune. h) orice alt tip de activitate care are scopul de a preveni bullyingul.

“Este datoria noastră, ca adulți responsabili, să-i apărăm, să-i protejăm pe copiii noștri prin educație, prin exemple pozitive. De aceea, Legea anti-bullying, însoțită de normele de aplicare, trebuie văzută ca un pas important pentru asigurarea demnității tuturor copiilor din România”,a declarat Monica Anisie, ministrul Educației.

Legea de prevenire și combatere a bullying-ului, completată de normele metodologice, a fost elaborată după o colaborare de trei ani între reprezentanți ai statului și ai societății civile: Ministerul Educației și Cercetării, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității din Poliția Capitalei, CMBRAE, Colegiul Psihologilor, Consiliul Național al Elevilor, Organizația Salvați Copiii, Asociația Părinților Isteți, Itsy Bitsy, Simona Ciff.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.