Național

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Banca Transilvania este la un pas de a prelua Bancpost

Ziarul de Vrancea
15 sep 2017 1169 vizualizări

Finalizarea negocierilor privind preluarea Bancpost este estimată pentru sfârșitul lunii octombrie

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua instituție de credit după active de pe piața românească, a anunțat vineri că negocierile privind preluarea Bancpost vor continua, finalizarea discuțiilor fiind estimată pentru sfârșitul lunii octombrie, după parcurgerea etapelor necesare și după obținerea aprobărilor. ”Banca Transilvania informează investitorii că negocierile privind achiziția Bancpost continuă. Detalii privind rezultatul negocierilor vor fi comunicate după parcurgerea etapelor necesare și obținerea aprobărilor”, arată Banca Transilvania, într-un comunicat transmis vineri Bursei de Valori București (BVB). Oficialii băncii spun totodată că finalizarea negocierilor este estimată la finalul lunii octombrie. Banca Transilvania are o capitalizare de 9,76 miliarde lei. Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua instituție de credit după active de pe piața românească, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 496,06 milioane lei (circa 109 milioane euro), în creștere cu 8,2% față de aceeași perioadă din anul precedent, în ciuda scăderii veniturilor operaționale. Activele băncii au ajuns la jumătatea acestui an la 53,24 miliarde lei (11,7 miliarde euro), în creștere cu 2,8% față de nivelul înregistrat în decembrie 2016. Anul trecut, Banca Transilvania a depășit în premieră BRD și a urcat pe poziția a doua în clasamentul băncilor românești după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieței. La jumătatea anului, distanța dintre Banca Transilvania și BRD a crescut, în condițiile în care BRD a afișat active de 51,54 miliarde lei (11,3 miliarde euro) la finalul lunii iunie. Veniturile din dobânzi ale Băncii Transilvania au scăzut în primul semestru cu 1,2% față de aceeași perioadă din 2016, la 989,3 milioane lei, în timp ce veniturile din comisioane au urcat în același interval cu 12,7%, la 273,9 milioane lei.  Banca avea, la finalul lunii iunie, un portofoliu de credite acordate clienților de 28,74 miliarde lei, în creștere cu 5,6% față de decembrie 2016. Creditele neperformante erau la nivelul de 8,1% la finalul lunii iunie.  În 2016, banca a înregistrat un profit net de 1,23 milioane lei (273,3 milioane euro), în scădere cu 49% față de anul precedent, în condițiile în care în 2015 înregistrase un câștig din achiziția Volksbank, de 1,65 miliarde lei, nerepetabil ulterior.  Banca Transilvania (TLV) are un acționariat divers, care include investitori instituționali și oameni de afaceri din Cluj.

 

Comisia Națională de Prognoză crede că economia duduie

u instituția a revizuit în sus estimările privind creșterea economică din acest an, la 5,6%

 

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în sus estimările privind creșterea economică din acest an a României, la 5,6%, față de 5,2% cât estimase anterior, arată prognoza preliminară de toamnă publicată de instituție. CNP păstrează însă prognoza de creștere economică pentru anul 2018, la 5,5%, pentru 2019 și 2020 la 5,7%, iar pentru 2021, la 5%. Produsul Intern Brut (PIB) s-ar ridica în acest an la 837,1 miliarde lei, potrivit CNP, față de 816,5 miliarde lei cât indica prognoza de primăvară a CNP. În 2018, PIB-ul României este preconizat la 901,7 miliarde lei, iar în 2019, la 970,6 miliarde lei. Prognoza CNP mai arată că PIB-ul ar putea crește la 1.045 miliarde lei în 2020 și la 1.119,2 miliarde lei în anul 2021. De asemenea, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 5,7%, în al doilea trimestru din acest an, față de trimestrul II din 2016, arată un raport al Eurostat din luna august. Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat pe primul semestru o creștere cu 5,8% pe seria brută și cu 5,7% pe seria ajustată sezonier față de același perioadă din 2016. Creșterea a fost susținută de toate ramurile economiei, cu excepția construcțiilor.  Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II al anului, a fost de 207636,2 milioane de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 1,6% față de trimestrul I al acestui an și cu 5,7% față de trimestrul II 2016, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Pentru primul semestru al acestui an, Produsul Intern Brut a fost estimat la 411300,2 milioane de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 5,7% față de semestrul I 2016. Iar, pentru semestrul al doilea al anului, Produsul Intern Brut, serie brută, a fost estimat la 196641,7 milioane de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 5,9% față de trimestrul II 2016.

 

Prețurile la carburanti au crescut cu cel puțin 16 bani

 

Supraaciza la carburanți a intrat de ieri in vigoarea, dată de la care va fi o creștere cu 0,16 lei pe litru la pompă pentru toate cele trei categorii de combustibil. O a doua majorare se va aplica începând din 1 octombrie. Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape - de la 15 septembrie și 1 octombrie. Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, anunța că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanți - benzină cu plumb, fără plumb și motorină. El susținea că această majorare se produce în etape "pentru a nu crea un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat”. De la momentul la care a fost anunțată această măsură, prețurile carburanților la pompă au început să crească. Premierul Mihai Tudose a susținut că nu decizia de a introduce supraacciza la carburanți a generat creșteri de prețuri la pompă pentru că nu a intrat încă în vigoare și a precizat că în următoarea perioada are programate întâlniri cu reprezentanții companiilor petroliere, iar în cazul în care va constata că prețurile au crescut preventiv, va lua măsuri în consecință.ă "Prețul nu poate numai să scadă, dar în mod cert nu este influența accizei, fiindcă acciza încă nu a intrat în vigoare (...) O să avem o discuție pe 15-16 septembrie, să vedem exact care a fost influența. Dacă barilul a crescut, o să avem o discuție, dacă au avut alte cheltuieli, este altă discuție, iar dacă a crescut artificial, cred că nu mai avem nicio discuție”, a declarat, marți, Mihai Tudose, întrebat despre creșterea prețurilor carburanților la pompă.

 

1,3 miliarde de utilizatori folosesc Facebook Messenger

 

Facebook anunță că Aplicația Messenger este folosită în fiecare lună de 1,3 miliarde de oameni. Noul prag atins de principala aplicație de chat a celor de la Facebook vine parcă să arate companiilor de publicitate că au o bază imensă de utilizatori pentru care să cumpere publicitate, scrie Profit.ro. Totodată, Messenger Day, facilitatea copiată de la Snapchat care include conținut efemer, disponibil numai 24 de ore la momentul postării, a ajuns la 70 de milioane de utilizatori zilnici – utilizatori care postează sau vizionează conținutul din această categorie. Messenger Day a ajuns la 70 de milioane de utilizatori la 6 luni din momentul lansării, o creștere mult mai lentă decât cea înregistrată de alte aplicații Facebook care au copiat această abordare de la Snapchat. De exemplu, facilitatea similară din Instagram a ajuns la 100 de milioane de utilizatori în doar două luni. Messenger Day este o funcție importantă pentru Facebook, deoarece prin intermediul acesteia compania americană va începe la un moment dat să afișeze reclame care-i folosesc formatul, adică reclame care acoperă în întregime ecranul telefonului – un format care va atrage mai mulți bani din publicitate. De altfel, Facebook a început recent să afișeze reclame în aplicația Messenger, în ciuda reacțiilor negative din partea utilizatorilor. Deocamdată, reclamele au fost afișate doar în ecranul principal al aplicației, nu și în ferestrele de conversații. Rata de creștere a Facebook Messenger a încetinit în ultima perioadă, fiind necesare 5 luni pentru ca aplicația să crească de la 1,2 miliarde la 1,3 miliarde de utilizatori, ceea ce indică apropierea de saturație. Cei mai apropiați competitori pentru Facebook Messenger, care nu sunt deținuți de Facebook, sunt aplicații de chat populare în China WeChat, care avea 938 de milioane de utilizatori la ultima estimare oficială, și QQ cu 861 de milioane de utilizatori lunari la nivelul primului trimestru al acestui an.

 

Samsung investește 300 de milioane de dolari în domeniul mașinilor autonome

 

Samsung a anunțat că va înființa o divizie de business dedicată special mașinilor autonome. Gigantul coreean Samsung va investi 300 de milioane de dolari într-o nouă divizie care, conform reprezentanților companiei, se va ocupa de tehnologii din domeniul autovehiculelor autonome. Investiția în noua divizie Samsung vine la un an după ce compania coreeană a achiziționat producătorul de soluții interconectate de “infotainment” Harman pentru 8 miliarde de dolari. La momentul achiziției, Samsung anunța că peste 25 de milioane de mașini folosesc soluțiile de informare și entertainment produse de Harman, scrie Profit.ro. Cu doar două săptămâni în urmă, Samsung a obținut permis din partea autorităților statului american California pentru a testa pe teritoriul acestuia tehnologii ce țin de mașinile autonome. Samsung a anunțat, de asemenea, că prima investiție din noul fond va fi în TTTech, o companie care produce soluții autonome și semiautonome de siguranță pentru autovehicule. Soluțiile TTTech sunt folosite, spre exemplu, de germanii de la Audi pe modelul A8 de anul acesta. Samsung nu are în plan dezvoltarea de mașini autonome ci, ca și alte mari companii de tehnologie, precum Apple, crearea soluțiilor software pentru acestea. Compania coreeană vrea să creeze o platformă software completă pentru mașinile autonome, care să acopere toate aspectele de la securitate la amuzament. De altfel, dincolo de tehnologia de conducere autonomă, giganții din domeniul tehnologiei au început deja să se lupte pe ceea ce ei numesc timpul eliberat de pilotul automat. Pentru că nu vor mai conduce, oamenii vor avea mai mult timp liber când merg cu mașinile personale. Google, Facebook, Apple, Samsung și alții caută deja produse prin care să monetizeze activitatea oamenilor în interiorul viitoarelor mașini autonome

 

Romgaz vrea noi sonde de explorare gaze în Marea Neagră

Romgaz și partenerii săi din blocul petrolifer Trident analizează posibilitatea săpării de noi sonde, după ce explorările derulate până în prezent au demonstrat că există potențial pentru noi descoperiri de gaze în acel perimetru, a declarat, vineri, Vlad Pavlovschi director de dezvoltare afaceri din cadrul Romgaz, în cadrul unei conferințe pe teme energetice. El a relatat istoricul Romgaz în această asociere, după ce, în iulie 2010, Lukoil Overseas împreună cu compania Vanco International, devenită ulterior Panatlantic, au fost declarate câștigătoarele licenței de explorare-dezvoltare și exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi în perimetrele EX-29 Est Rapsodia și EX-30 Trident. La data de 19 iulie 2012, Romgaz a semnat un acord de Farm-Out cu cele două companii, devenind co-titular de acord petrolier, cu o cotă de 10% din drepturile și obligațiile celor două perimetre. Ulterior, Romgaz a ieșit din acordul petrolier pentru perimetrul Est Rapsodia."În ceea ce privește perimetrul Trident, programul de lucrări minimal din faza I, trei ani, obligatorie, și faza II, doi ani, opțională, a fost îndeplinit, iar în prezent se află în derulare perioada de extindere a fazei a doua de explorare. Această extindere a fost necesară în vederea executării unor lucrări suplimentare de reprocesare, analize complexe de carotă și reinterpretarea și integrarea datelor geologice și geofizice disponibile până în prezent", a mai spus oficialul Romgaz.

 

Ministerul Transporturilor cere suplimentarea personalului

 

Ministerul Transporturilor cere suplimentarea numărului de posturi, cu 36 de posturi contractuale, pe perioadă determinată, până la 31 august 2019, pentru pregătirea președinției României la Consiliul Uniunii Europene, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului publicat în dezbatere pe site-ul ministerului. Ministerul Transporturilor funcționează conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 21/2015 cu un număr de 486 de posturi, exclusiv posturile aferente demnitarilor și cabinetului ministrului. ”Prin actul normativ propus se are în vedere suplimentarea numărului de posturi, cu 36 de posturi contractuale, pe perioadă determinată, până la 31 august 2019 inclusiv, care vor fi destinate consolidării capacității  Ministerului Transporturilor în pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Menționăm că, potrivit atribuțiilor în cadrul grupurilor de lucru și corespondenței purtate cu Ministerul Afacerilor Extern, numărul total de specialiști necesar pentru pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este estimat la 94”, arată documentul

Ford face angajări în Rusia, în urma majorării vânzărilor

 

Subsidiara Ford din Rusia intenționează să angajeze luna viitoare peste 700 de muncitori la fabrica sa din Elabuga, în Tatarstan, pentru a face față cererii în creștere, în special de SUV-uri și vehicule utilitare, transmite Reuters. Ford Sollers, societatea mixtă înființată în 2011 de producătorul auto american Ford și grupul rus Sollers, a investit 1,5 miliarde de dolari în ultimii ani pentru a construi mașini și motoare în Rusia. Pentru prima dată în ultimii patru ani, Ford Sollers va adăuga un al doilea schimb, pentru asamblarea modelelor Ford Kuga, Explorer și Transit. Fabrica produce și modelele Galaxy, S-Max și Tourneo. "Strategia noastră de bază prevede dezvoltarea producției de SUV-uri și vehicule comerciale ușoare. Suntem deciși să ne majorăm și în 2018 cota de piață", a afirmat șeful Ford Sollers, Adil Shirinov. Vânzările auto în Rusia au crescut cu 17% în august, comparativ cu perioada similară din 2016, arată datele publicate recent Association of European Businesses (AEB). Anul trecut, livrările pe piața auto rusă au scăzut cu 11%, la 1,42 milioane de unități.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.