Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Sondaj MedLife: Intenția de vaccinare în România, mult sub estimările inițiale

Ziarul de Vrancea
20 apr 2021 722 vizualizări

Între 27 și 31% din totalul populației ar dori să se vaccineze până la sfârșitul anului, arată cercetarea sociologică n cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât disponibilitatea la imunizare este mai ridicată

Datele celui mai recent studiu realizat de MedLife, cu scopul de a estima numărul persoanelor decise să se vaccineze, arată că intenția de vaccinare a românilor este sub așteptările inițiale. Mai exact, estimările actuale indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27 – 31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puțin 16 ani. “Deși estimările inițiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii septembrie, se pare că intenția de vaccinare a românilor este mult sub aceste așteptări. Studiul pe care l-am realizat arată că doar 5 milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului. Dacă percepția nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina. Este extrem de important ca oamenii să înțeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia. Creșterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 și minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală și reluarea vieții sociale. Este singura soluție pentru a atinge aceste mize”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Studiul realizat MedLife estimează un număr de aproximativ 2 milioane de persoane cu intenție fermă de a se vaccina cât mai repede sau nu mai târziu de luna viitoare. Alți 3 - 4% iau în calcul vaccinarea peste 3 – 6 - 12 luni sau chiar peste 1 an.

Cei care au trecut prin boală, mai dispuși să se vaccineze

Conform datelor obținute, cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aprox. 33 – 38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului. În schimb, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de aprox. 19 – 23% din totalul populației de peste 16 ani. De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, în timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural.

Nivelul de educație este un alt factor care influențează major intenția de vaccinare, fiind în relație direct proporțională. Mai exact, cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât cresc și ratele de vaccinare – din prezent și așteptate la final de an.

Studiul MedLife relevă faptul că din categoria persoanelor dornice să se vaccineze fac parte într-o mai mare măsură bărbații, persoanele din categoria de vârstă 50 - 69 de ani și persoanele care au un stil de viață activ. Totodată, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și au trecut prin forme medii sau severe (cu pneumonie) ale bolii sunt mai deschise la ideea de a se vaccina față de cele care nu au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2.

La polul opus, din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccinării fac parte, într-o mai mare măsură, persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu un nivel de educație mai scăzut și care nu au suferit de COVID-19 până în prezent. De asemenea, studiul arată că persoanele care provin din gospodării numeroase sunt mai puțin dispuse să se vaccineze.

În ceea ce privește localizarea geografică, conform studiului, regiunile București – Ilfov și Centru sunt mai bine reprezentante în segmentul celor care au luat sau iau în calcul vaccinarea, spre deosebire de regiunea Nord – Est, care este supra-reprezentantă în rândul celor care resping ideea vaccinării.

Studiul a fost realizat de MedLife în perioada 5 - 13 aprilie 2021, la nivel național, pe un eșantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani, având ca tehnică de culegere a datelor interviuri.

Iohannis: În noaptea de Înviere vor fi mai puține restricții

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă vor fi mai puține, având în vedere că restricțiile de circulație în acea noapte vor fi ridicate pentru ca oamenii să poată participa la slujbele de Paște. „Ne pregătim cu toții de marea sărbătoare a Învierii Domnului și vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate. Și pot să vă spun de pe acum câteva lucruri certe care au fost discutate cu reprezentanții Bisericii, în special cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe. În noaptea de Înviere restricțiile de circulație se ridică, așadar creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații, vor merge pur și simplu la biserică. Deci, repet – în noaptea de Înviere fiecare creștin poate să meargă la biserică dacă dorește. Biserica va organiza slujba așa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică. Știm cu toții că prima parte a slujbei se ține afară, după care o parte intră în biserică. Creștinii merg la biserică să participe, să ia lumină, să ia Paștile, și eu îmi doresc, și așa vom organiza lucrurile, ca totul să se desfășoare în liniște și în bună rânduială. Aceste lucruri sunt deja prevăzute în Hotărârea de Guvern pentru starea de alertă care este acum în vigoare și nu vor exista modificări în aceste reglementări. Deci, nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă, în noaptea de Înviere vor fi mai puține restricții, fiindcă ne dorim ca oamenii să poată merge la biserică”, a afirmat Klaus Iohannis.

Pe 8 aprilie, Guvernul a aprobat hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, cât și pentru stabilirea măsurilor care sunt aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin urmare, este prelungită circulația în perioada 1 mai - 2 mai, în intervalul orar 20.00 - 05.00, pentru ca oamenii să poată participa la slujba de Înviere, iar magazinele vor fi închise la ora 20.00, în Vinerea Mare, nu la ora 18.00. Și în perioada 8 mai - 9 mai, persoanele pot circula între ora 20.00 - 05.00 pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan. De asemenea, decizia prevede ca stațiunile de pe litoral să fie deschise, cu respectarea regulilor în vigoare, însă la o capacitate de maximum 70%, după modelul celor de la munte.

Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății

Secretarul de stat Ioana Mihăilă a fost nominalizată oficial ieri de USR PLUS pentru postul de ministru al Sănătății. Propunerea a fost înaintată premierului Florin Cîțu, care a transmis-o ulterior la Cotroceni, unde președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcție.  

„Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic și cunosc îndeaproape care este situația din spitale și cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluții ferme și clare și asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătății: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu și a medicinei de familie, precum și alocarea finanțărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihăilă.

 Potrivit prezentării făcute de USR PLUS, Ioana Mihăilă s-a născut în 1980 și este de profesie medic primar endocrinolog și un cunoscut antreprenor în domeniul medical din județul Bihor, unde a pornit de la zero un mic cabinet medical care s-a transformat în câțiva ani într-o clinică de specialitate cu zeci de angajați, implicați în tratarea pacienților din județ.

 Absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Ioana Mihăilă s-a clasat între primii 100 de candidați pe țară la examenul național de rezidențiat, profesând ca medic endocrinolog în Cluj și în Oradea, iar în 2016 a promovat cu nota 10 examenul pentru obținerea gradului de medic primar. A coordonat caravane medicale prin care au fost oferite servicii medicale gratuite în satele din județul Bihor. Ioana Mihăilă a fost numită în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății la începutul anului 2021. În această calitate, a coordonat activitățile de gestionare a investițiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe și elaborarea componentei de sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență, cea mai importantă oportunitate de investiție în infrastructură de sănătate a României.  Ioana Mihăilă este căsătorită și are doi copii.

GCS: 3.006 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.006 cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus și 175 de decese ca urmare a infectării cu noul coronavirus. Până ieri, 26.793 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.561. Dintre acestea, 1.436 erau internate la ATI.

Până miercuri, la nivel național, au fost prelucrate 7.178.943 de teste RT-PCR și 806.564 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.562 de teste RT-PCR și 10.282 de teste rapide antigenice.

Clarificări de la instanța supremă privind condusul sub influența alcoolului

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, ieri, că reprezintă o infracțiune conducerea unui vehicul de către o persoană care a fost condamnată definitiv pentru conducere cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge dacă acest lucru se petrecere de la momentul pronunțării hotărârii și până la anularea permisului de conducere.

ÎCCJ a anunțat, printr-un comunicat de presă, că, în ședința din 21 aprilie 2021, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a soluționat o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. “Stabilește că poate fi subiect activ al infracțiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal și până la anularea permisului de conducere dispusă de către șeful poliției, conduce un autovehicul pe drumurile publice”, a transmis Înalta Curte.

Articolul 335 din Codul Penal prevede la alineatul 2: “Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. De asemenea, articoul 336 din Codul Penal, la alineatul 1, prevede: “Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

Pilotul care s-a catapultat din MIG este conștient și cooperant

Ministerul Apărării a anunțat, ieri, că pilotul care s-a catapultat din MIG-ul prăbușit în județul Mureș este conștient, cooperant, stabil hemodinamic și respirator. El este internat în Secția ATI, având un politraumatism prin catapultare. Locotenent-comandorul Andrei Criste a fost evaluat de o echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. “În urma consulturilor de specialitate și a investigațiilor clinice și paraclinice efectuate, locotenent-comandorul Andrei Criste a fost internat, în Secția ATI, cu diagnosticul politraumatism prin catapultare. Pilotul este conștient, cooperant, orientat temporo-spațial, stabil hemodinamic și respirator”, a transmis sursa citată.

Aeronava MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, pilotată de locotenent-comandorul Andrei Criste, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș.

Aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip.

În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranță, în jurul orei 15.00.

Drulă nu vrea să mai „dezgroape morții” după ce l-a numit „zombie” pe Cîțu

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat ieri, referinu-se la conflictul cu premierul Florin Cîțu, după ce l-a numit pe acesta “zombie politic”, că săptămâna trecută, coaliția de guvernare a trecut printr-un moment greu.  

„Ce s-a spus atunci, s-a spus. Poate fiecare am exagerat. Nu vreau să mai redeschidem răni. Am avut discuții și în privat cu premierul, care vor rămâne private. Eu sunt un om de echipă și loial când funcționăm ca o echipă. Important e actul de guvernare în beneficiul românilor. Avem enorm de muncă și la ministerul Transporturilor și Infrastructurii, și în toate domeniile. Această coaliție a găsit resursele de a continua programul de guvernare”, a afirmat Drulă.

Premierul Florin Cîțu a spus, miercuri, referindu-se la declarația ministrului Cătălin Drulă care l-a numit “zombie politic”, că “este o problemă de conștiință și de onoare a celor care fac astfel de declarații”.

Fost ministru PSD al Sănătății, lăsat fără imunitate

Fostul ministru PSD al Sănătății Florian Bodog poate fi urmărit penal în dosarul în care este suspectat de abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce plenul Senatului a avizat ieri solicitarea DNA în acest sens. S-au înregistrat 98 de voturi “pentru”, 24 de voturi “împotrivă” și o abținere. PNL și USR PLUS anunțaseră deja că vor vota pentru urmărirea penală a lui Bodog.

DNA a solicitat avizul Senatului pentru urmărirea penală a fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, fiind a doua oară când o astfel de solicitare îl vizează pe acesta.

Conform procurorilor, fostul ministru ar fi acționat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcția de consilier personal să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract și ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

Arhiespiscopul Tomisului afirmă că fructele de mare nu sunt de post

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost întrebat la emisiunea Dialog Duhovnicesc de la Radio Dobrogea dacă fructele de mare sunt de post așa cum sunt considerate de bisericile din Grecia și din Rusia. “E foarte limpede că nu sunt de post pentru că sunt niște ființe chiar dacă nu au sânge, cum se se spune. E o argumentație falsă. Unde ați văzut sânge în lapte și în brânză? Nici vorbă de așa ceva. Este un fel de șmecherie, un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Liviu Dragnea, un prim pas spre libertate

Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Todosiu, a anunțat, ieri, că fostul lider al Partidului Social Democrat a primit aviz favorabil din partea comisiei din cadrului Penitenciarului Rahova, ceea ce înseamnă că îndeplinește toate condițiile pentru a fi propus spre liberare condiționată.  “Mă bucur că i s-a acordat acest aviz favorabil ceea ce înseamnă că el îndeplinește toate condițiile legale pentru a fi propus spre liberare condiționată. Am depus cerere la Judecătoria Sectorului 5 și avem termen pe 27 aprilie. Sper din tot sufletul ca decizia să fie una pozitivă și să rămână așa și pe mai departe. Dacă Judecătoria Sectorului 5 va admite cererea noastră și va dispune eliberarea probabil Parchetul va face contestație”, a declarat Flavia Todosiu.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai 2019, de magistrații ÎCCJ, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.