Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Dragnea i-a comandat lui Toader amnistie și grațiere până la finalul anului

Ziarul de Vrancea
27 nov 2018 565 vizualizări

 Liderul PSD susține că Paul Stănescu ar fi fost principalul oponent din Guvern al unei legi prin care să fie eliberați infractorii

Liviu Dragnea i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, o soluție pentru amnistie și grațiere până la finalul acestui an. Dacă ministrul Justiției nu va găsi o modalitate de a da amnistia și grațierea, liderii social democrați vor lua o decizie clară într-o ședință a Comitetului Executiv. Dragnea vrea de la Tudorel Toader un proiect în acest sens. De asemenea, liderul PSD îl arată cu degetul pe Paul Stănescu ca fiind principalul oponent în Guvern al amnistiei și grațierii.

Informațiile vin în contextul în care președintele PSD,Liviu Dragnea, a declarat, luni, că este ”absolut convins că nu se va adopta o ordonanță pe amnistie de 1 decembrie”. „Nu am discutat cu ministrul Toader despre vreo ordonanță de amnistiție, nici cu doamna Dăncilă și sunt absolut convins că nu se va adopta o ordonanță pe amnistie de 1 decembrie”, a spus Liviu Dragnea.

O poziție similară a avut și premierul Viorica Dăncilă. ”Nu s-a vorbit despre acest lucru. De ce îmi cereți să discut despre un subiect despre care nu am discutat cu o anumită persoană? Nu am avut pe ordinea de zi a BPN. În momentul în care iei o decizie trebuie să ai toate elementele pentru a lua o decizie pozitivă sau negativă”, a declarat Dăncilă.

În luna septembrie, Liviu Dragnea declara că amnistia ar însemna "un act de dreptate" față de cei "condamnați nevinovați"și nu un act de clemență în an centenar. El spunea că "ceva trebuie făcut" pentru persoanele condamnate în baza unor "probe false, pe șantaj, pe protocoale".

"Poziția mea e foarte clară, aș vrea totuși să vă spun motivația pentru care au cred că trebuie adoptată o astfel de măsură și aici intru în contradicție și cu domnul Toader (ministrul Justiției-n.r.) și cu alt coleg, nu mai țin minte exact acum cine a spus, că în anul centenar trebuie să... asta ar fi un act de clemență. Eu nu consider un act clemență, eu consider un act de dreptate, un act de reparație, pentru că noi discutăm de decizii, de condamnări, de cercetări, de dosare, de procese făcute la mii de oameni pe probe false, pe șantaj, pe protocoale, pe încălcarea legii. Deci nu e vorba de clemență, nu putem, cum adică, să acordăm clemență unui om care este condamnat nevinovat? Nu-s de acord absolut deloc cu definiția asta sau cu motivația asta. Că trebuie dată prin ordonanță de urgență, că trebuie adoptată ca și lege în Parlament, rezultatele nenorocite ale acestor ani în care în Justiție s-a intrat și încă se intră de către instituții care nu legătură cu Justiția și s-au făcut dosare bazate pe probe false, ceva trebuie făcut. Nu putem doar să constatăm toate abuzurile", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Tăriceanu spune că DNA încearcă să-l intimideze

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, ieri, după audierea sa în Comisia juridică premergătoare avizului privind urmărirea penală solicitat de DNA în cazul său, că demersul procurorilor "are un scop bine definit, și anume să mă intimideze pe mine". Tăriceanu a adăugat că nu va renunța la "lupta" sa pentru o "justiție corectă". "De asemenea, acest demers are menirea de a amplifica confuzia care domnește astăzi în societate între cetățeni, care cu greu mai pot să distingă ceea ce este corect, ceea ce e bine de ceea ce este rău. Sigur că acest demers are un efect pervers. Fără îndoială, pentru că el instalează neîncrederea în instituții și acesta este lucrul cel mai grav", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu. În acest context, președintele Senatului a adăugat că nu se lasă "intimidat" de acest demers. "Nu mă intimidează aceste lucruri, nu abandonez lupta pe care am început-o și pe care o voi duce mai departe pentru o justiție corectă, care să se bazeze pe lege și numai pe lege. Nu abandonez lupta pe care am început-o. (...) Voi continua demersurile pe care le-am întreprins împreună cu colegii mei pentru reformarea justiției. Legile de organizare ale justiției trebuie finalizate, trebuie aduse corecturile necesare și inclusiv Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în așa fel încât să nu mai permitem ca justiția sau acțiunea procurorilor să fie o acțiune discreționară care să limiteze sau să afecteze în mod profund drepturile cetățenilor din România. Până la urmă trebuie să ne punem o întrebare firească: este normal ca statul să plătească pentru aceste grave erori comise în România în domeniul justiției, pentru că știți foarte bine că sunt numeroși cetățeni care în final și-au găsit dreptatea la CEDO. Dar pentru acest lucru nimeni nu este tras la răspundere dintre cei care lucrează în justiție și este pus, culmea, tot statul român să plătească pagubele", a mai spus președintele Senatului.

Tăriceanu a adăugat că le-a explicat colegilor săi parlamentari că hotărârile de guvern invocate în ancheta penală "nu au făcut decât să pună în legalitate instituțiile din România, inclusiv cele care aparțin direct de guvern, întrucât erau folosite licențe Windows fără să fi existat o plată pentru utilizarea lor" și că aceste hotărâri sunt "pe deplin legale", fără ca vreuna dintre ele să fi fost însoțită de plata vreunei sume de bani către Microsoft. "Ei pun în discuție ideea următoare: că aceste hotărâri ar fi fost luate, vezi Doamne, ca să i se facă o favoare firmei Microsoft. Și eu v-am explicat de la bun început că guvernul a intrat în legalitate făcând aceste hotărâri de guvern. Mai mult de atât, guvernul nu a făcut nicio plată care să poată duce la suspiciunea că eu aș fi obținut foloase necuvenite în mod indirect, și dacă aceste hotărâri ar fi fost nelegale ele puteau fi atacate în contencios administrativ sau guvernul care a urmat putea să le anuleze. Ei bine nu le-a anulat, din contră, și-a asumat obligațiile care ne reveneau", a explicat Tăriceanu.

DNA a transmis  în 7 noiembrie Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic și exprimându-și convingerea că în dosar e vorba de ”multă maculatură”.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Medicii rezidenți ar putea fi obligați să stea un anumit număr de ani în țară

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, ieri, că se gândește “ la un act adițional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiți din bugetul de stat, finanțați direct din bugetul MS. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în țară pentru că, știți foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenților au crescut considerabil", potrivit Agerpres. Sorina Pintea mai spune că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate: "În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate." Sorina Pintea a adăugat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidențiat pentru specialitățile deficitare - medicină de familie și epidemiologie: "Eu cred că vocațional s-au înscris doar șase, ceilalți nu s-au înscris, decât au accesat la un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialiști, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori - vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiți decât un medic specialist, de exemplu."

Bărbat, arestat preventiv în cazul crimei comise la Brăila

Un bărbat de 37 de ani a fost arestat preventiv în cazul crimei comise, în noaptea de duminică spre luni, într-un cartier din Brăila, unde un bărbat a fost înjunghiat mortal de trei agresori. Bărbatul a fost ridicat de acasă încă din noaptea de duminică spre luni, la câteva ore după ce un brăilean de 41 de ani a fost găsit înjunghiat mortal pe stradă. Suspectul în vârstă de 37 de ani a fost audiat mai multe ore, iar ulterior a fost arestat pentru 30 de zile, pentru omor.

Potrivit reprezentanților Poliției Județene Brăila, el a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al instituției. În continuare, polițiștii brăileni fac cercetări întrucât principalul suspect ar fi fost însoțit în momentul crimei de încă doi bărbați.

Duminică seară, un bărbat, cunoscut al lumii interlope, a fost înjunghiat pe stradă, în fața unei case din cartierul Brăilița. Proprietatul locuinței este cel care a sunat la 112 și a anunțat evenimentul. Omul a ieșit din curte și, inițial, a crezut că bărbatul căzut la pământ este beat. Până la urmă, s-a apropiat de el și atunci a observat că era mort.

În urma cercetărilor, polițiștii au descoperit că duminică seară, în jurul orei 6 si jumătate, victima atacului fusese implicată într-un scandal, într-o curte din Brăila, unde fuseseră chemați polițiști care să calmeze spiritele. Atât victima, cât și o altă persoană - cel mai probabil agresorul - au fost amendați pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, însă sancțiunea nu i-a calmat pe scandalagii, iar crima s-a produs trei ore mai târziu. Bârbatul ucis se numea Mihai Stănică, zis Budală, avea 41 de ani, 2 copii și muncea cu ziua.

Andronescu propune, din nou, introducerea bacalaureatului diferențiat

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, revine la ideea bacalaureatului diferențiat, susținând că absolvenții de liceu trebuie să poată alege între un bacalaureat pentru accesul la universitate și un bacalaureat profesional.

"Eu cred că la ieșirea din liceu ar trebui să rămână opțiunea absolventului de liceu să susțină un bacalaureat național, care să îi permită accesul într-o universitate, și o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor un acces într-o formă de pregătire profesională duală. Este un punct de vedere pe care eu pot să-l exprim, dar voi ține cont de toate celelalte păreri", a declarat Ecaterina Andronescu, fără a preciza când ar putea fi implementat bacalaureatul diferențiat. În opinia sa este nevoie de înființarea unor colegii tehnologice, după modelul francez, unde absolvenții de liceu să se pregătească pentru piața muncii, în programe la care contribuie și companiile, aceasta fiind veriga lipsă din sistemul de educație de acum.

Nu este prima dată când ministrul Educației susține ideea unui bacalaureat diferențiat. În 2012, Ecaterina Andronescu a susținut schimbarea legii educației astfel încât elevii care termină liceul să opteze pentru bacalaureatul național sau bacalaureatul profesional. La bacalaureatul profesional elevii puteau obține o diplomă cu care se putea angajau, dar nu putea da examen de admitere la facultate.

De amintit este că măsura de desființare a școlilor de arte și meserii a fost luată în 2009 tot de ministrul Ecaterina Andronescu.  Locurile destinate acestui tip de învățământ au fost transformate în locuri pentru liceele profesionale și tehnice, pentru a căror absolvire elevii trebuia să susțină examenul de Bacalaureat.

Primarul Timișoarei jignește din nou un jurnalist

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a jignit un jurnalist, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, numindu-l “lichea” și “agent cu fise”, după ce ziaristul i-a pus mai multe întrebări despre investiții publice, care l-au deranjat pe edil, transmite Mediafax.

Nicolae Robu s-a arătat deranjat când, în cadrul conferinței de presă organizate la sediul Primăriei Timișoara, a fost întrebat de un jurnalist de la un site local de știri cu privire la noul patinoar care va fi realizat în centrul orașului. Concret, Nicolae Robu a fost întrebat dacă s-a făcut o selecție de oferte, în condițiile în care o firmă privată va realiza patinoarul pe domeniul public. “S-a făcut ceea ce s-a considerat că trebuie făcut, conform legii, evident. Numai în anumite minți cu fise se întâmplă lucrurile altfel decât conform legii. Mințile care judecă după cum li se introduce fisa și la unii se pare că în ultima vreme s-au introdus fise din belșug și se simte foarte clar lucrul acesta. L-am simțit de-a lungul timpului întotdeauna când erau fisele puse”, a declarat Nicolae Robu.

De asemenea, în finalul conferinței de presă, Nicolae Robu a fost întrebat de același jurnalist despre un document pe care l-a semnat, în care edilul a precizat că municipalitatea este de acord să fie amenajată o parcare pe niște terenuri care la vremea respectivă, conform cărții funciare, aparțineau statului român. În acel moment, Nicolae Robu a avut o ieșire nervoasă. “Nu-mi mai pierd vremea cu dumneavoastră, care văd că de ani de zile aveți aceleași teme, fisele vă cer subiecte și nu le găsiți și atunci iar vorbiți de limuzina de lux, de care ați vorbit de ani de zile. La un asemenea nivel de ticăloșie, nici nu-mi vine să reacționez. Dacă v-aș fi dat în judecată pentru cât m-ați calomniat cu acele titluri, că am primit mită o limuzină de lux, păi ați fi plătit... Eu nu bag în seamă oameni de țeapa dumneavoastră, lichele de acest nivel. Nu sunteți jurnalist, sunteți agent cu fise. Nu sunteți jurnalist, vă primesc aici pentru că sunt eu tolerant. Nu-mi pierd vremea decât să duc această frază până la capăt, punct, cu mine nu o să mai purtați niciun dialog niciodată. Scrieți mai departe toate bazaconiile”, a afirmat Nicolae Robu.

Jurnalistul a încercat să explice faptul că “este un document semnat de dumneavoastră, prin care ați dat drept de servitute unei firme private”, însă Nicolae Robu nu a dorit să ofere un răspuns concret. “Cred eu că asta e fișa postului. Asta e, e prețul pe care-l plătesc pentru că am făcut spitale, pasaje și tot ce las în urmă prin toată zbaterea mea. Cu oameni de nivelul acesta nu..., nu zic fraza până la capăt, dar ne putem imagina, aceleași lucruri pe care le lasă și alte vietăți. La revedere, o zi frumoasă tuturor, avem de lucru, nu îmi pierd vremea”, a declarat Nicolae Robu, înainte de a se încheia conferința de presă.

În primăvara acestui an, un conflict a izbucnit între Nicolae Robu și jurnaliștii de la cele mai importante publicații din Timișoara, după ce au fost comparați cu “prostituate” și jigniți pentru că au scris despre deszăpezire și datoriile societății de termoficare a orașului. În semn de protest față de atitudinea edilului, aproximativ 20 de jurnaliști din Timișoara au părăsit o conferință de presă organizată de Nicolae Robu la sediul primăriei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.