Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Camera de Comerț și Industrie a României, pledoarie pentru plagiat

Ziarul de Vrancea
18 ian 2022 824 vizualizări

Într-un comunicat de presă „venit de nicăieri”, instituția apolitică a sărit în apărarea premierului Ciucă și a dus în derizoriu acuzațiile de plagiat n „Je suis Ciucă! Românii s-au săturat de dezvăluiri”, susțin reprezentanții (?) oamenilor de afaceri

„Știm și o spunem răspicat că românii s-au săturat de dezvăluiri și detractori”, a precizat, ieri, într-un comunicat de presă Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), într-o luare de poziție ca urmare a acuzațiilor de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. Deși conform legii este o entitate apolitică, Camera de Comerț și Industrie a României a anunțat că „merge înainte cu Nicolae Ciucă, primul-ministru al Guvernului României”.

Cu titlul „Je suis Ciucă”, Camera de Comerț și Industrie a României a decis să transmită niște „precizări” față de acuzațiile de plagiat aduse primului-ministru Nicolae Ciucă. „Constatăm, nu cu surprindere, că în această perioadă de profunde încercări, când coerența și stabilitatea ar trebui să fie cuvintele de ordine, sădirea discordiei, scandalul și stigmatizarea sunt profesiuni de credință pentru unii”, transmite Camera de Comerț și Industrie a României. „Dacă vrem stabilitate și predictibilitate, atunci să-l judecăm pe premierul Ciucă pe baza acțiunilor și rezultatelor din postura de șef al Guvernului și nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani”, a adăugat CCIR.

Ulterior, Mihai Daraban, președintele CCIR, a încercat să explice comunicatul instituției, făcând o paralelă cu lupta anti-corupție. „E ca aresturile alea ale DNA pentru o faptă de acum 10 ani când, nu știu, e vreun denunțător de serviciu”, a spus Daraban, citat de hotnews.ro.

Pe de altă parte, Camera de Comerț Vâlcea s-a delimitat de poziția exprimată în comunicat de „forul mamă” și a precizat că documentul a fost publicat fără consultarea filialelor. Conform Camerei de Comerț Vâlcea, argumentele din „poziția jenantă” a CCIR, cum că mediul de afaceri are nevoie de stabilitate ca să poată funcționa și să producă bunăstare, sunt corecte, însă stabilitatea nu poate fi condiționată de închiderea ochilor față de eventuale hoții, așa cum ni se cerea în anii '90, să lăsăm politicienii să fure, că țara are nevoie de liniște.

Jurnalista Emilia Șercan a scris marți în PressOne că premierul României a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, potrivit acesteia.

În urma informațiilor publicate de Emilia Șercan, prim-ministrul a cerut Comisiei de Etică a UNAp să facă verificările legale, iar instituția a anunțat că lucrarea va fi verificată.

Mai multe asociații acuză DIICOT că „recidivează în hărțuirea jurnaliștilor”

Zece ONG-uri, între care ActiveWatch, Accept, Centrul pentru Jurnalism Independent, Sindicatul Român al Jurnalistilor MediaSind, au atras atenția, într-o scrisoare deschisă adresată procurorului general, șefilor CSM, DIICOT, Inspecției Judiciare, și ministrului Justiției, asupra faptului că jurnaliștii de investigație sunt hărțuiți. „Ne exprimăm indignarea față de acțiunile procurorilor DIICOT Brăila care au percheziționat domiciliul jurnalistului Alin Cristea, inclusiv domiciliul părinților săi, și redacția ziarului debraila.ro și au confiscat telefoane, computere și alte echipamente. Prin confiscarea acestor echipamente, procurorii DIICOT au blocat o publicație de la apariție și au încălcat confidențialitatea surselor jurnalistice, acte abuzive în orice societate democratică. Mai mult, procurorii DIICOT au deschis un dosar de urmărire penală față de jurnalistul Alin Cristea și publicația debraila.ro pentru comiterea infracțiunii de distribuire sau deținere de materiale de pornografie infantilă. Conform comunicatului DIICOT, acest dosar a fost deschis doar în baza publicării unui articol (pe un subiect de interes public și care s-a făcut cu protejarea identității victimei)”, au scris organizațiile.

Ei au precizat că „perchezițiile, confiscarea și deschiderea dosarului de urmărire penală vin în urma publicării de către ziarist, în ziarul debraila.ro, a unui material pe un subiect de maxim interes public: agresarea fizică a unui minor”. De asemenea, organizațiile și asociațiile semnatare amintesc că „publicații centrale au arătat că jurnalistul Alin Cristea intrase în vizorul oamenilor legii din Brăila după ce l-a criticat pe șeful Poliției Brăila. Un procuror DIICOT Brăila l-a contactat pe ziarist pentru a-i lua apărarea șefului poliției. Acesta din urmă a fost schimbat din funcție la scurt timp după articolele publicate de jurnalist, iar acțiunea în forță a DIICOT a urmat la câteva zile, ceea ce ridică suspiciuni serioase în legătură cu motivele reale ale perchezițiilor, confiscării și deschiderii dosarului de urmărire penală împotriva jurnalistului și a publicației pe care o conduce”.

Ei au reaminitit că „ziariștii Libertatea și Newsweek au fost convocați la sediul central al DIICOT cu câteva luni în urmă, pentru a fi interogați, ca urmare a unei plângeri a primarului Sectorului 4.

Abuzul DIICOT a devenit evident după ce presa a dezvăluit că procurorul de caz era căsătorit cu avocata unuia dintre apropiații primarului Sectorului 4.

De asemenea, ONG-urile au enumerat și alte abuzuri la care au fost supuși jurnaliști și avertizori de integritate în ultimii ani.

Peste 360 de milioane de creștini, grav persecutați în 2021

Peste 360 de milioane de creștini au fost “grav persecutați și discriminați” din cauza credinței lor la nivel mondial în 2021, iar Afganistanul este cea mai rea țară pentru creștini, potrivit unui raport al ONG-ului Open Doors publicat ieri. “Persecuția atinge un nivel record”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Patrick Victor, directorul organizației Open Doors din Franța și Belgia.

Acest ONG protestant publică anual un “index mondial” al persecuțiilor împotriva creștinilor, de la “opresiunea discretă de zi cu zi” până la “cele mai extreme violențe”. Între 1 octombrie 2020 și 30 septembrie 2021, “peste 360 de milioane de creștini” - catolici, ortodocși, protestanți, baptiști, evanghelici, penticostali etc., din 76 de țări - au fost “puternic persecutați și discriminați”, față de 340 de milioane în 2020, notează documentul.

În 2021, 5.898 de creștini au fost omorâți, ceea ce reprezintă o creștere de 24% față de anul precedent, când au fost înregistrate 4.761 de ucideri. Opt din zece creștini uciși au fost omorâți în Nigeria. În plus, numărul total de biserici închise, atacate și distruse a crescut la 5.110 anul trecut, față de 4.488 în 2020.

Luând în considerarea toate felurile de persecuții, Afganistanul a ocupat primul loc în acest clasament anual. Urmează Coreea de Nord, Somalia, Libia, Yemen, Eritreea și Nigeria.

În Afganistan, persecuția a căpătat “o nouă dimensiune odată cu preluarea puterii de către talibani”, afirmă ONG-ul. “Talibanii au pus mâna pe documente care identificau niște convertiți la creștinism și i-au căutat în mod activ. Bărbații convertiți sunt uciși pe loc, femeile sau fetele sunt violate sau căsătorite cu forța cu tineri talibani”, a declarat Guillaume Guennec, un alt oficial al Open Doors.

A doua zi cu peste 16.000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 16.600 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 58 de decese, din care două din perioada anterioară. La ATI sunt internate 530 de persoane, cu 43 mai mult decât în ziua anterioară. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Din totalul de 58 de pacienți decedați, 51 au fost nevaccinați și 7 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 ani și prezentau comorbidități.

Până ieri, 59.385 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Timișoara: Eleva care a înjunghiat un adolescent pe stradă ar putea fi exmatriculată

Conducerea liceului unde învață eleva care a înjunghiat un tânăr pe o stradă din Timișoara, în urma unui conflict mai vechi, afirmă că aceasta urma un program de consiliere psihologică, iar în urma incidentului de miercuri dimineață ar putea fi exmatriculată pe perioadă determinată.

Potrivit anchetatorilor, scandalul între cei trei elevi a început încă de marți, în autogara din Timișoara, și a continuat miercuri dimineața, în zona Pieței 700 aflată în apropierea centrului orașului Timișoara. Fata este din localitatea Tormac și urma un program de consiliere psihologică, în cadrul liceului unde învață.

 La Liceul Alimentar din Timișoara, unde învață tânăra, s-a întrunit comisia de disciplină, iar pentru actele de violență, fata ar putea fi exmatriculată pe perioadă determinată, la care se adaugă scăderea notei la purtare. “Cei doi sunt în clasa a IX-a profesională. Nu au făcut probleme până acum. S-a luat legătura cu psihologul școlii”, a declarat Ion Ovidiu Claudiu, director adjunct la Liceul Alimentar din Timișoara. În ceea ce-l privește pe adolescentul atacat cu cuțitul, acesta este în stare stabilă, iar medicii l-au depistat ca fiind infectat cu COVID-19.

Reamintim că un adolescent a fost înjunghiat, miercuri, pe o stradă aflată în apropiere de centrul orașului Timișoara, după ce s-a certat cu un băiat, iar o a treia persoană, o fată, a intervenit și l-a atacat cu un cuțit, înjunghiindu-l în zona pieptului.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru infracțiunea de lovire și alte violențe.

O polițistă de 25 de ani s-a împușcat în cap, în baia gării Strehaia

O polițistă în vârstă de 25 de ani, ajutor de șef de post la Poliția Transporturi Strehaia, județul Mehedinți, s-a împușcat în cap, ieri, în baia gării Strehaia.  “La data de 19 ianuarie a.c., ora 09.42, Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți a fost sesizat, prin apel 112, de un polițist din cadrul Poliției Transporturi Strehaia, cu privire la faptul că un agent de poliție, de 25 de ani, ajutor șef de post la Poliția Transporturi Strehaia, s-a împușcat în cap, cu arma din dotare, în baia gării Strehaia”, a transmis Poliția Mehedinți.

 Conform sursei citate, aceasta a intrat în serviciu la ora 08.00. Polițista era promoția 2018 a Școlii de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina, iar ultimul aviz psihologic a fost primit în anul 2020.

Mihail Vlasov, eliberat condiționat după un an din cei 8 de închisoare

Magistrații Tribunalului Vaslui au admis ieri cererea de eliberare condiționată formulată de Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), condamnat la 8 ani de închisoare. Decizia instanței este definitivă.

Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai multe dosare, pentru mai multe infracțiuni de corupție, de la trafic de influență, șantaj, dare de mită, folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, în formă continuată, delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

DNA: 74 de inculpați au fost condamnați definitiv în noiembrie și decembrie în dosare de corupție

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat, ieri, că, în ultimele două luni ale anului trecut, 74 de inculpați au fost condamnați definitiv în dosare de corupție. “În lunile noiembrie și decembrie, în dosarele de corupție instrumentate de DNA au fost condamnați 74 de inculpați prin 43 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Între persoanele condamnate definitiv figurează un judecător, un primar de municipiu, doi directori din cadrul unei companii naționale, doi importanți oameni de afaceri, doi avocați, un ofițer de poliție, trei lucrători de Poliție, patru persoane implicate într-o fraudă de 1,6 milioane euro privind un teren situat într-un municipiu.

Potrivit DNA, pedepsele dispuse de judecători față de cei 74 de inculpați variază între 10 ani și 8 luni închisoare și 1 an cu amânarea pedepsei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.