Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Călin Georgescu, întâlnire de taină cu mercenarul Horațiu Potra și neolegionarul Eugen Sechila

Ziarul de Vrancea
9 dec 2024 897 vizualizări

Un nou scandal politic ia amploare după ce Antena 3 CNN a difuzat luni seară imagini care îl arată pe Călin Georgescu, fost candidat și personalitate publică, alături de Horațiu Potra și Eugen Sechila. În contextul în care Georgescu declarase anterior că nu l-a întâlnit niciodată pe Potra, fotografiile au generat un val de controverse.

Georgescu a reacționat rapid, susținând că este victima unei „campanii de denigrare” și recunoscând autenticitatea imaginilor, dar a precizat că întâlnirea este veche și că nu își amintea detaliile. „Pozele sunt de câțiva ani. M-am întâlnit cu mii de oameni de-a lungul carierei mele. Nu este cineva din cercul meu apropiat”, a spus acesta, intervenind telefonic la Realitatea TV.

Contradicții în declarații

Recent, la Realitatea TV, Georgescu afirmase că „nu l-a întâlnit personal” pe Potra, adăugând că știe despre acesta „cum știe toată lumea”. Difuzarea fotografiilor, care par să fi fost realizate în public și nu la ferma de cai unde Georgescu fusese văzut recent, contrazice declarațiile anterioare.

Mai mult, în imagini apare și Eugen Sechila, cunoscut pentru legăturile sale cu Mișcarea Legionară și activismul său controversat. Sechila a fost implicat în organizarea de tabere paramilitare și propagandă proto-legionară, fiind liderul „Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, o organizație interzisă în școlile din România.

Implicațiile întâlnirii

Difuzarea fotografiilor vine pe fondul speculațiilor privind întâlniri recente atribuite tentativelor de a provoca proteste după anularea unor alegeri. Este pentru prima oară când Georgescu admite că s-ar fi aflat la ferma de cai, un loc legat de asemenea suspiciuni.

Acesta a subliniat că are încredere doar în oamenii săi din Legiunea Străină, distanțându-se de Potra și Sechila: „Domnul Potra nu face parte din grupul meu de prieteni apropiați.”

Asociații controversate

Prezența lui Eugen Sechila, remarcat anterior drept sfătuitor al lui Georgescu, intensifică criticile. Asociația condusă de Sechila a fost implicată în propagandă explicită legionară, inclusiv texte care îl omagiau pe Corneliu Zelea Codreanu și imagini cu arme și simboluri interbelice.

Scandalul ridică întrebări despre anturajul lui Călin Georgescu și contradicțiile din declarațiile sale. Publicul așteaptă clarificări suplimentare, iar impactul asupra imaginii publice a acestuia rămâne de văzut.

Călin Georgescu și-a făcut un nou cont de TikTok

Felul în care din 8 decembrie în 10 decembrie Călin Georgescu și-a reconstituit audiența pe Tik Tok este descris într-un articol publicat marți de către siteul de investigații Snoop. „Toate celelalte platforme au departamente specializate pe conținut politic, alegeri, guvernare. De unde obții suport și poți dialoga. La TikTok nu există așa ceva, pentru că la ei politica oficială este că: nu fac politică pe platformă” – Andrei Bușe, specialist securitate cibernetică. Duminică, 8 decembrie, Călin Georgescu și-a anunțat urmăritorii că poate fi găsit pe TikTok la o nouă adresă. Motivele sunt multiple, însă, în principal, audiența vechiului cont scăzuse după ce a fost vizat de măsuri luate de platforma de socializare. Într-o singură zi, contul calin.georgescu.real a urcat un videoclip cu candidatul independent la alegerile prezidențiale. Până luni seară, la ora 00:00, acesta adunase 4,5 milioane de vizualizări, 562,4 mii de aprecieri și peste 44.000 comentarii.

CEC Bank i-a închis conturile lui Potra

CEC Bank a decis încă de acum două luni închiderea a 15 conturi bancare deschise pe numele lui Horațiu Potra și a patru dintre societățile acestuia, unitatea bancară invocând „riscuri de fraudă, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului sau alte riscuri legale, reputaționale ori operaționale”. Potra a dat în judecată CEC Bank și a cerut redeschiderea conturilor. Cererea i-a fost respinsă de instanță, însă decizia nu este definitivă. HotNews a întrebat CEC Bank dacă a sesizat Poliția, însă instituția nu a oferit un răspuns în acest sens. Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa și apropiat al lui Călin Georgescu, a fost reţinut duminică seară de către procurorii Parchetului Curții de Apel Ploieşti, sub acuzația de instigare publică şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În mașina lui, dar și în autoturismele altor persoane care îl însoțeau au fost găsite arme de foc, macete, săbii și pumnale, dar și o dronă, care ar fi urmat să fie folosite pentru instigarea unor persoane la comiterea de infracțiuni în „întruniri publice neautorizate”, spun procurorii. CEC Bank, unde Potra și firmele sale aveau deschise 15 conturi, a sesizat un pericol încă de la începutul lunii octombrie. „Atât inițierea, cât și încetarea relațiilor de afaceri cu clientii Băncii se realizează conform prevederilor legale” au transmis, la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții CEC Bank, fără alte detalii. HotNews.ro a întrebat banca și dacă a sesizat organele judiciare, dar nu a primit un rărspuns.

Ce spune controversatul Adrian Năstase despre votul la prezidenţiale şi la parlamentare

Votul la alegerile prezidenţiale şi la parlamentare a fost un vot de protest, iar Călin Georgescu - "candidatul fără chip" într-o ţară puternic polarizată, afirmă fostul premier Adrian Năstase. "Călin Georgescu a fost "candidatul fără chip", alternativa la cei care nu au înţeles, ca reprezentanţi ai partidelor, importanţa dimensiunii naţionale din mesajul politic, într-o ţară puternic polarizată. Votul la prezidenţiale (şi la parlamentare) a fost, evident, un vot de protest. Georgescu a vrut "să ardă" etapele, folosind persoane de proastă calitate în campania sa, oferind, în final, argumente celor care l-au demonizat. Înainte de alegeri, liberalii nu concepeau să "împartă" puterea. Voiau şi Preşedinţia, şi Guvernul. Cu 13% din voturi, s-ar putea ca rezultatul final să fie mai modest. Sau cine ştie? PSD voia să "împartă" puterea, dar pare că "felia de pizza" pe care au obţinut-o (22% din voturi) nu e prea consistentă", a arătat luni Adrian Năstase, într-o analiză a rezultatelor alegerilor, postată pe blogul personal. Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu a amintit că bătălia electorală este în legătură cu "drumul european" al României, drum decis deja în 1995 prin consens politic. "Aveam impresia că drumul acesta a fost decis la Revoluţie şi la masa rotundă de la Snagov (1995) de către toate partidele. (...) "Suveranismul" este şi o reacţie la un anumit tip de hegemonie care îşi camuflează interesele sub masca unor "valori şi principii". Problema este că societatea globală nu este o invenţie a lui Soros, ci o consecinţă a schimbărilor tehnologice (şi politice) de după al Doilea Război Mondial. Abilitatea statelor mai mici este de a-şi acomoda interesele cu modificările din lumea globală. Şi de a rezista "condiţionalităţilor democratice" impuse de organizaţiile lui Soros. Mi se pare paradoxal ca acum "suveraniştii" să ceară anchete care să fie făcute de către Trump sau să apeleze la "organizaţii supranaţionale", gen OSCE, GRECO, Consiliul Europei etc. Deci, de către "străinătate", în condiţiile în care ei nu vor să stea "în genunchi", în faţa lor", a explicat fostul premier. Adrian Năstase s-a întrebat retoric, în analiza sa, şi dacă "este normal ca foşti ambasadori americani să sugereze românilor cum să voteze". "Am înţeles, ruşii sunt răi (au şi fost cu noi, în decursul istoriei), dar este normal ca foşti ambasadori americani să ne sugereze cum să votăm", a scris el.

Kelemen Hunor crede că trebuie găsită „o a treia cale" la alegerile prezidenţiale

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că trebuie găsită "o a treia cale" în ceea ce priveşte candidatul la alegerile prezidenţiale, care va fi desemnat de o majoritate stabilă, care va fi constituită din partidele care au semnat un protocol în urmă cu o săptămână. "Eu aş căuta un om care cunoaşte şi este familiarizat cu lumea politică, dar care în acest moment nu este în prima linie a partidelor politice, fiindcă în acest moment PSD nu va accepta să fie liderul PNL, PNL nu are cum să accepte să fie liderul PSD. E o chestiune logică şi nu trebuie forţată foarte tare această variantă. Şi atunci trebuie găsită o a treia cale", a declarat Kelemen Hunor la RFI. Întrebat dacă ar crede în varianta Ilie Bolojan, el a negat, argumentând că acesta "nu stârneşte prea multe emoţii". "Nu, absolut deloc. De ce ar accepta PSD aşa ceva? Şi trebuie să stârneşti emoţii puternice, pentru că aceste alegeri nu sunt despre dezbateri logice şi raţionale şi nici nu vor fi, din păcate şi Ilie Bolojan este un administrator perfect, dar nu am impresia că stârneşte prea multe emoţii, cum nici colegul meu Marcel Ciolacu nu stârneşte prea multe emoţii. Deci, cu tot respectul pentru Marcel, pentru Ilie, nu. Trebuie găsită o a treia persoană. Asta nu înseamnă că ei nu sunt lideri buni pentru partidele lor şi nu pot conduce guverne. Problema e că trebuie să găseşti un candidat care cel puţin, în acest moment, are capacitatea de a aduna voturile şi din PSD şi din PNL şi din UDMR şi, bineînţeles, şi nehotărâţii. Deci nu e vorba de o chestiune de apreciere persoană. Eu vreau să fiu extrem de raţional când spun că trebuie un candidat care stârneşte emoţii puternice", a explicat liderul UDMR. Potrivit acestuia, nici varianta unui tehnocrat nu ar fi potrivită.

Mihai Leu vorbește în premieră despre situația lui medicală

Campionul la box şi raliu Mihai Leu, în vârstă de 55 de ani, a anunţat că se recuperează la Institutul Clinic Fundeni, după ce în urmă cu o lună a ajuns la spital pentru o înlocuire a unui stent la rinichi, care a dus la complicaţii şi i-au pus viaţa în pericol. „Vă mulţumesc tuturor pentru gândurile bune şi că mi-aţi transmis energia voastră pozitivă. Din păcate, în urmă cu o lună, într-un spital privat din Bucureşti, la o banală înlocuire a unui stent la rinichi, am ajuns în situaţia în care şansele mele de supravieţuire erau aproape de 0. Familia a cerut transferul de urgenţă la Institutul Clinic Fundeni, iar acum sunt bine datorită domnului profesor Irinel Popescu şi al echipei sale. Cu ajutorul lor, sunt în viaţă acum şi mă recuperez. O să vă ţin la curent şi sper să vă aduc numai veşti bune”, a scris Leu pe Facebook. El a mai fost internat de urgenţă din cauza complicaţiilor în luna mai. Atunci, el anunţa pe Facebook că este pe mâini bune şi că se gândeşte să revină la curse. În 2014, Leu a aflat că are cancer la colon. Sportivul a petrecut atunci două luni în spital şi a fost operat de două ori. Mihai Leu este campion absolut la raliuri şi deţine trei titluri naţionale la Viteză în Coastă.

USR: România are nevoie de un Guvern care să reducă cheltuielile

USR transmite că România are nevoie de un Guvern "responsabil", care să reducă masiv cheltuielile statului şi să gestioneze scumpirile "scăpate de sub un control". România e pe primul loc la inflaţie în Uniunea Europeană pentru a opta lună la rând, susţine USR, marţi, într-o postare pe Facebook. "Masa de Crăciun de anul acesta ar putea să fie mai săracă. Motivul? Va fi cea mai scumpă din ultimii 20 de ani. România e pe primul loc la inflaţie în UE pentru a 8-a lună la rând. Puterea de cumpărare a românilor e din ce în ce mai mică. Altfel spus, cumpărăm mai puţin cu aceiaşi bani pe care-i cheltuiam anul trecut. România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reducă masiv cheltuielile statului şi să gestioneze scumpirile scăpate de sub un control", precizează sursa citată. Deputatul USR Claudiu Năsui a apreciat, luni, că interesul Uniunii Salvaţi România nu ar fi "să ocupe cât mai multe funcţii" în viitoarea coaliţie guvernamentală, ci acela de a înfăptui reforme. "Aici este şi mesajul pe care îl dăm înspre ceilalţi parteneri: haideţi să facem în sfârşit reformele grele de care România are nevoie. Mai ales că ne aşteaptă un moment de criză. Deficitul este foarte mare din punct de vedere economic. Avem nişte probleme de rezolvat. O criză este şi o oportunitate să faci nişte reforme grele. Haideţi să nu ratăm momentul acesta. Nu va fi uşor, dar trebuie să facem ce e bine pentru România", a spus Năsui, pentru RFI. El a subliniat că diminuarea cheltuielilor ar trebui însoţită şi de reducerea taxelor. În acest sens, a precizat că reducerea cheltuielilor este benefică în vederea diminuării deficitului, ceea ce va duce indirect la scăderea inflaţiei. Năsui a pledat însă şi pentru reducerea taxării pe muncă, subliniind că nivelul ridicat al taxării "goneşte românii" din ţară şi "alimentează valul de nemulţumire" a populaţiei.

Un şofer de 25 de ani a murit, după ce a lovit un autocamion

Un şofer de 25 de ani a murit după ce a pierdut controlul volanului şi autoturismul pe care îl conducea a intrat într-un autocamion, în afara localităţii dâmboviţene Colanu, informează, marţi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa. "La data de 9 decembrie a.c., în jurul orei 23,15, la intersecţia DN 72 cu DJ 721, s-a produs un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Din primele cercetări efectuate de poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au stabilit că un tânăr de 25 de ani, din Neamţ, în timp ce ar fi condus un autoturism, în afara localităţii Colanu, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi ar fi intrat în coliziune cu un ansamblu de vehicule rutier", precizează IPJ Dâmboviţa. Şoferul se afla singur în autoturism.

Sporul natural a rămas negativ în octombrie

Numărul certificatelor de naştere a scăzut cu 5,4% în luna octombrie a acestui an, faţă de luna precedentă, fiind înregistraţi 13.418 copii, iar sporul natural s-a menţinut negativ, numărul deceselor înregistrate fiind de 1,5 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate marţi. "În octombrie 2024 s-au înregistrat certificatele de naştere pentru 13.418 copii, în scădere cu 767 (-5,4%) faţă de luna septembrie 2024. Numărul certificatelor de deces înregistrate în luna octombrie 2024 a fost de 20.454 (10.745 pentru persoane de sex masculin şi 9.709 pentru persoane de sex feminin), mai mult cu 1.837 decese faţă de luna septembrie 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 9,9% (Â9,5% persoane de sex masculin şi Â10,3% persoane de sex feminin). Numărul de certificate de deces înregistrat pentru copiii cu vârsta de sub 1 an în luna octombrie 2024 a fost de 84, în scădere cu 3 faţă de luna septembrie 2024. Sporul natural s-a menţinut negativ (-7036) în luna octombrie 2024, numărul deceselor înregistrate fiind de 1,5 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii", se arată în comunicatul transmis de Statistică.

Deținut evadat de la locul de muncă

Un deţinut din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi a evadat, marţi dimineaţă, în timp ce era scos la muncă pe Faleza Dunării din municipiul reşedinţă. "Marţi, în jurul orei 07,15, s-a constatat că deţinutul Ciobanu Alexandru George, custodiat de Penitenciarul Galaţi, în vârstă de 24 de ani, condamnat definitiv la 8 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere fără permis, clasificat în regim deschis, a părăsit punctul de lucru exterior SP ECOSAL Galaţi. Deţinutul are înălţimea de 1,75 m, statură atletică, ochi căprui, sprâncene arcuite, faţă ovală, ten deschis, păr şaten închis, fără barbă, multiple tatuaje pe braţe, iar la momentul părăsirii punctului de lucru purta geacă neagră lucioasă, pantaloni de trening închişi la culoare, fes deschis la culoare, adidaşi albi marca 'Nike' ", a informat Penitenciarul Galaţi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.