Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Weekend însângerat pe șoselele României

Ziarul de Vrancea
24 iul 2021 982 vizualizări

Cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața ieri într-un accident pe DN2, în județul Bacău, iar alte două au murit într-un impact frontal în Bihor n România are cea mai mare rată a deceselor din accidente rutiere în UE, pierderile economice fiind estimate la 3 miliarde de euro pe an

Șapte persoane, inclusiv doi copii, au decedat ieri dimineață, în urma unui accident care a avut loc pe DN2, la ieșirea din localitatea băcăuană Răcăciuni. Trei adulți și doi copii au fost răniți, fiind transportați la sptal. În accident au fost implicate 12 persoane. Șapte dintre acestea au decedat - 5 adulți și 2 minori, iar cinci persoane - 3 adulți și 2 copii - au fost transportate la Spitalul de Urgență Bacău. Cel puțin două dintre victimele transportate la spital erau în stare foarte gravă. Din primele cercetări, șoferul microbuzului, înmatriculat în Bacău, a intrat pe contrasens unde a lovit în plin un Mercedes, înmatriculat în Marea Britanie. Din autoturismul Mercedes a decedat soția șoferului în vârstă de 34 de ani și 2 copii ai acestora de 7 ani, respectiv 3 luni. Din microbuz au decedat patru femei în vârstă de 67 ani, 65 ani, 44 ani și o fată de 18 ani.

Tot duminică dimineață‚ două persoane, printre care și un copil, au murit într-un accident rutier care a avut loc în județul Bihor, iar alte cinci au fost rănite, în eveniment fiind implicate două autoturisme care s-au izbit frontal.

Numărul deceselor a scăzut pe fondul restricțiilor

Drumurile din România au cea mai ridicată rată a deceselor în accidente din toată Uniunea Europeană: 85 de decese rutiere la un milion de locuitori în 2020, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Numărul deceselor a scăzut cu 12% în 2020, ajungând la cel mai scăzut nivel din istoria României, dar asta și pe fondul restricțiilor cauzate de pandemie. Din 2010, numărul deceselor a scăzut cu 31%, deși nu s-au înregistrat progrese între 2014 și 2019. Potrivit calculelor UE, costul economic al unei vieți pierdute este de un milion de euro, iar pentru un rănit grav costul este de 136.000 euro. Practic, accidentele de circulație înseamnă 1,5% din PIB-ul unei țări ca România, aproximativ 3 miliarde de euro pe an, după cum spunea recent pilotul Titi Aur.

Țara cu cea mai redusă rată a mortalității rutiere din UE este Suedia, cu 18 decese la un milion de locuitori, de 4,7 ori mai mică decât în România. În coada clasamentului mortalității rutiere în UE deasupra României se află Letonia, cu 74 de decese la un milion de populație și Bulgaria, cu o rată de 67 la un milion.

Ce pățesc șoferii vitezomani sau teribiliști

Un tânăr de 21 de ani a fost prins anul acesta cu viteza de 251 de km/h pe DN 2 (cunoscut ca Drumul Morții) în afara unei localități din Vrancea. Poliția a anunțat că l-a amendat cu 2.900 de lei și a dispus reținerea permisului pentru 90 de zile, dar respectivul conducător auto „scapă” cu jumătate din minimul amenzii și reducerea suspendării la 30 de zile dacă trece un simplu examen cu 15 întrebări. Altfel spus, Codul Rutier românesc în 2021 nu face distincția între o viteză de 150 km/h de la care se reține permisul în afara localității și 251 km/h pentru respectivul caz. De asemenea, o amendă simbolică de câteva sute de lei (650 lei în 15 zile) pentru acel proprietar de Audi A6 nu are niciun efect, se arată într-o analiză a site-ului economedia.ro.

Cum s-ar fi tratat un astfel de comportament pe șoselele din alte state: de la amenzi usturătoare până la mașină confiscată și poate punere sub acuzare pentru că i-a pus în pericol pe alți participanți la trafic. Spre exemplu, codul rutier elen prevede reținerea permisului pentru nepurtarea centurii, depășirea vitezei maxime cu mai mult de 30 km/h sau utilizarea telefonului fără a avea Bluetooth.

De asemenea, cât de importante sunt drumurile cu patru benzi și autostrăzile pentru siguranța rutieră se vede clar în statistici. Cele mai periculoase trei șosele din România sunt DN 2 București – Suceava, DN 1 București – Oradea și DN 6 București – Timișoara. Pe DN 2 E 85 (Drumul Morții), pe care s-a produs accidentul cu 7 morți de ieri, din cei peste 400 de kilometri până la Siret, doar 17 sunt dublați de autostradă.

Mihăilă: 91% din decese de COVID, la persoane nevaccinate

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 apărute în România în ultimele patru săptămâni au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate, iar 91% din decese au survenit la persoane neimunizate. “Când spunem că valul 4 e al nevaccinaților, ne referim la cine va fi mai afectat de acest val 4, iar persoanele nevaccinate au risc mult, mult mai mare de a dezvolta forme de boală care să necesite internare sau există riscul de deces mult mai mare la acele persoane care sunt nevaccinate. Uitându-ne pe ce s-a întâmplat în ultimele patru săptămâni în România, observăm că 87% din noile cazuri, chiar dacă nu au fost atât de multe, sunt ale nevaccinaților. 87% din cazurile de noi infectări au fost la persoane nevaccinate și 91% din decese au apărut la persoane nevaccinate, deci cred că nu mai trebuie să existe urmă de îndoială că vaccinații vor fi protejați, nevaccinații sunt încă expuși riscului”, a spus ministrul la B1 TV.

Mihăilă a explicat că lucrurile nu vor merge la fel ca în timpul valului 3, în sensul că, deși ar putea exista un număr mare de infectări, dacă persoanele care se infectează sunt vaccinate, ele vor face forme ușoare sau foarte ușoare de boală.

În context, ministrul a dat exemplul Marii Britanii, arătând că, acum, numărul de cazuri de infectare înregistrat aici este asociat cu un număr foarte redus de spitalizări și de decese. “Se estimează că în plin val 4 pandemic s-ar putea să fie nevoie de 500, 500 și ceva de paturi de terapie intensivă”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Barna: Sunt gata să plec acasă dacă colegii mei îmi spun asta prin vot

Barna: Relația cu Florin Cîțu e o relație funcțională, de colegialitate, normală și firească

Co-președintele USR-PLUS Dan Barna susține că va pleca acasă dacă colegii săi îi vor spune asta prin vot la alegerile din luna septembrie, explicând că acest lucru nu înseamnă că își va da demisia din partid, ci că îl va susține pe liderul care va fi ales la congres.

Barna a explicat de ce nu a acceptat propunerea lui Dacian Cioloș de a se retrage amândoi din competiția pentru șefia USR-PLUS. “Liderii se construiesc greu și eu cred că e păgubos ca și eu și Dacian să ieșim din conducerea USR-PLUS pentru a începe o nouă construcție, pe de o parte, iar pe de altă parte, eu sunt gata să plec acasă dacă colegii mei din USR - PLUS îmi spun asta prin vot. (…) Nu îmi dau demisia sau încep să plâng și mă dau cu fundul de pământ, nici pe departe, rămân în organizație, voi susține liderul care va fi acela, indiferent dacă va fi Dacian sau un alt coleg. Deci nu am niciun fel de problemă de orgoliu sau de felul acesta, dar eu sunt un luptător și mi se pare că nu e firea mea să mă retrag în fața unei bătălii. Dacă ne-am fi retras, oricare coleg ar fi fost să spunem următoarea opțiune ce s-ar fi spus despre el, a, păi da, dar s-a retras și Barna, și Cioloș, normal că e Cutărescu”, a transmis Barna, la Prima TV.

Întrebat dacă mai are șanse să câștige președinția României în 2024 în condițiile în care în 2019 a pierdut în fața Vioricăi Dăncilă, co-președintele USR – PLUS a răspuns: “E întotdeauna un context politic când analizezi un rezultat sau altul, în egală măsură pot să spun că un milion și jumătate dintre români m-au susținut în momentul în care eram un nou venit în politică, de doi ani și ceva la momentul acela. Cine va fi candidatul USR-PLUS este o decizie pe care o vom lua în cadrul partidului atunci mai aproape de alegeri”.

Pe de altă parte, Barna consideră că relația pe care o are cu premierul Florin Cîțu este una funcțională, de colegialitate, normală și firească, precizând că are discuții cu acesta și în cadrul relației prim-ministru – vicepremier, dar și la nivel politic, în cadrul relației din coaliție.

Cîțu nu vede o legătură între demisia lui Costin și documentul „problemă”

Consilierul premierului Mioara Costin, al cărei nume apare pe documentul trimis de la Guvern cu punctajul pentru campania internă din PNL, a demisionat, decizia de eliberare din funcție fiind publicată în Monitorul Oficial.

Premierul Florin Cîțu a precizat că demisia Mioarei Costin din funcția de consilier de stat nu este o recunoaștere a autenticității documentului cu antetul Guvernului privind strategia sa de campania internă a PNL. El a mai explicat că demisia acesteia a fost un act unilateral și Costin „și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu impecabil în timpul cât era în serviciu”. De asemenea, șeful Executivului a adăugat că, în acest moment, Mioara Costin nu se va regăsi în altă zonă a lui de comunicare, la partid sau Senat.

Atac al ursului la o stână: un mort și un rănit grav

Bărbatul de 26 de ani dispărut după ce, alături de alte două persoane, a încercat să alunge un urs care a atacat o stână din județul Harghita, a fost găsit mort în pădure. El avea numeroase răni grave. “Din datele primite în Dispeceratul ISU Suceava, în această dimineață, în jurul orei 7:40, jandarmii suceveni au găsit trupul tânărului de 26 de ani, care a fost dat dispărut ieri seară. Acesta se afla la o distanță de aproximativ 300 de metri, față de locul unde a fost observat ultima oară, în interiorul pădurii. Din nefericire, leziunile sale erau incompatibile cu viața”, anunță autoritățile.

Jandarmii l-au preluat și au solicitat sprijin echipajelor Salvamont, pentru a-l coborî de pe munte, înspre județul Harghita. “Ursul ar fi atacat o bovină în zona unei stăni, amplasată pe raza județului Harghita, și cei trei bărbați au încercat să alunge ursul”, a transmis, vineri seară, ISU Suceava.

Sursa citată a precizat că un bărbat de 45 de ani a fost atacat de urs, suferind mai multe leziuni și fiind transportat la o unitate medicală din județul Suceava, aceasta fiind cea mai apropiată unitate medicală de locul atacului. Un alt tânăr de 26 de ani a reușit să fugă, fiind căutat încă de vineri seară în pădure, de jandarmi montani și polițiști. Acesta este cel care a fost găsit decedat. Cel de-al treilea bărbat este cel care a reușit să sune la 112. Toți cei trei bărbați sunt din județul Mureș și lucrau la stâna din județul Harghita.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.