Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vreme extremă în România: între arșiță și furtuni

Ziarul de Vrancea
5 iul 2022 812 vizualizări

Ministrul Mediului a făcut apel la un consum rațional al apei potabile n  70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei n “Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice”, spune Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, ieri, în ședința de Guvern, că 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privința rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanță strategică, sunt la un grad de umplere de 68%. Ministrul a făcut un apel la consum rațional al apei potabile, pentru că presupune investiții uriașe de captare, de tratare, de transport și de distribuție și nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda. Ministrul a prezentat și concluziile pe fenomenele extreme: “Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță prasctic în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice”, a spus Tanczos Barna.

 “Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaș de precipitații. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate și sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită își arată efectele”, a mai spus el.

Tanczos Barna a precizat că sunt câteva regiuni unde “media precipitațiilor din ultimele 10 luni este la mai puțin de jumătate față de anii precedenți”, a spus Barna, dând ca exemplu zone precum Tecuci, Adjud, Bârlad, Botoșani, Dârbani și chiar și Miercurea Ciuc. “Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme, după data de 15 vine cu val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă”, a afirmat ministrul Mediului.

Peste 20 de județe sub cod portocaliu de vijelii

Peste 20 de județe și Capitala se află sub avertizare cod portocaliu de vijelii și de precipitații de miercuri de la ora 12:00 până joi la aceeași oră. Alte județe se află sub cod galben de instabilitate atmosferică.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de precipitații și vijelii pentru intervalul 6 iulie, ora 12:00 – 7 iulie, ora 12:00, vizate fiind jumătatea de nord a Moldovei, local Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei. “Vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70...80 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp”, precizează ANM.

De asemenea, a fost emisă pentru miercuri și o avertizare cod galben de caniculă, pentru județe din Muntenia și din partea de sud a Moldovei.

“În intervalul menționat valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade”, conform ANM.

A început votul pentru președinția USR. Șase candidați s-au înscris în cursă

 rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe data de 16 iulie

Miercuri, la ora 10:00, a început votul online pentru președinția USR. Președintele partidului este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfășoară în perioada 6-10 iulie. Votul se încheie duminică, 10 Iulie, la ora 10:00, anunță formațiunea. Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe data de 16 iulie, într-o ședință online.

Cei șase candidați înscriși în cursa pentru funcția de președinte al USR sunt: 1. Octavian Berceanu – fost comisar-șef al Gărzii de Mediu 2. Cătălin Drulă – deputat USR de Timiș, președinte interimar al USR, fost ministru al Transporturilor 3. Alexandru Kiss – șofer de TIR, membru filiala USR Bălcești, Vâlcea 4. Miroslav Tașcu-Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reșița, Caraș Severin 5. Cătălin Teniță – deputat USR de București 6. George Ungureanu – inginer în domeniul petrol și gaze, președinte filiala USR Murighiol, Tulcea. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidați clasați. În eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în perioada 11-15 iulie, precizează USR. Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe data de 16 iulie, într-o ședință online. Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș au renunțat la sfârșitul lunii mai, la calitatea de membri ai USR și au anunțat înființarea unei noi formațiuni politice Reînnoim Proiectul European al României (REPER).

Cât este darul la nuntă în 2022. Creștere uriașă față de anul trecut

Românii sunt nevoiți să scoată mai mult din buzunare, dacă vor să mergă la nuntă, anul acesta. “Darul a crescut cu aproximativ 40%, față de anul trecut”, se plâng invitații.

În 2022, românii vor participa la mai multe nunți, față de anii precedenți. Majoritatea evenimentelor din 2020 și 2021 au fost programate pentru anul acesta, din cauza perioadei pandemice în care evenimentele au fost interzise sau limitate de măsuri sanitare.

La aceste nunți se adaugă și cele care au fost contractate în 2022.

Creșterea inflanției, cu care se confruntă România, a făcut ca și pentru o nuntă, românii să plătească mai mult.

Organizatorii de evenimente sunt nevoiți să majoreze prețurile cu cel puțin 10% pentru evenimentele care sunt contractate în 2022. Din fericire, mirii care au nunta programată pentru anul acesta, încă din anii anteriori, nu vor plăti mai mult. Suma rămâne cea care a fost negociată în momentul semnării contractului. “Pentru evenimentele care vor fi contractate anul acesta, vom fi nevoiți să creștem prețurile cu cel puțin 10%, din cauza inflației. Prețurile pentru materia primă au crescut. Totul s-a scumpit. Pentru evenimentele care sunt planificate acum, încă din anii precedenți, mirii vor plăti același preț ca în momentul în care am semnat contractul”, spun reprezentanții HoReCa.

Potrivit site-urilor de specialitate, un meniu la nuntă pentru o persoană începe de la 60 de euro.

Trupele care întrețin atmosfera la nuntă au majorat și ele prețurile cu aproximativ 20%, susțin surse din domeniu.

Mirii plătesc mii de euro și pentru vestimentația din ziua cea mare. Conform site-urilor de specialitate, prețul unei rochii de mireasă pornește de la 1000 de euro. Calculând aceste costuri pe care le suportă mirii, și darul s-a majorat cu aproximativ 40%, spun mai multe persoane care au participat deja la o nuntă în 2022. De obicei darul la nuntă se calculează în funcție de costul meniului. Astfel că, dacă meniul costă 300 de lei pentru o persoană, darul trebuie să fie cuprins între 600 și 700 de lei.

După aceste calcule, darul la nuntă în 2022 pentru două persoane ajunge la suma aproximativă de 1500 de lei. Bineînțeles, rudele apropiate oferă un dar mai considerabil. Trebuie menționat că în București și în orașele mari, darul este cu 20-30% mai mare decât în provincie.

ANAF a recuperat de la Voiculescu, în ultimul an, 10.000 de euro

prejudiciul rămas în dosar este 52.000.000 de euro

ANAF nu a reușit să recupereze decât a opta parte din prejudiciul de 60 milioane de euro pe care l-au stabilit judecătorii în procesul numit în media „Voiculescu-ICA”.  Într-un răspuns pentru site-ul Newsweek România, ANAF arată că a reușit să recupereze un prejudiciu care se cifrează la puțin peste 8 milioane de euro. Instanța a stabilit, în urmă cu opt ani, că Dan Voiculescu și alți inculpați trebuie să plătească peste 60.000.000 euro.

Reamintim că instanța i-a condamnat definitiv, în 8 august 2014, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, și pe Sorin Pantiș, fost ministru, la șapte ani de închisoare. În acest dosar, prejudiul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanța dispunând confiscarea mai multor imobile apaținând inculpaților, printre care sediile posturilor de televiziune Antena și cel al grupului de firme Grivco.

În ultimii ani nu s-a recuperat aproape nimic

Anul trecut, în același dosar, erau recuperați 41.466.768 de lei, arată un răspuns ANAF trimis la solicitarea Economedia. Astfel, ANAF a reușit să recuperze, în ultimul an, doar 40.000 de lei, adică 10.000 de euro. Față de 2020, în 2021, ANAF a recuperat doar 90.000 de euro. Iar lucrurile nu par că se vor îndrepta.

În cazul a nouă din cei 14 debitori s-a propus declararea stării de insolvabilitate, mai susține ANAF.

Dan Voiculescu a spus, la un moment dat, că el trăiește doar din pensie și nu poate plăti prejudiciul. Reamintim că fondatorul Antena 3 a executat doar trei ani din cei 10 de închisoare, fiind eliberat condiționat.

Aproximativ 20 de copii aflați într-o tabără la Lacu Roșu, cu simptome de toxiinfecție alimentară

Aproximativ 20 de copii care se aflau în tabără la o pensiune din Lacu Roșu, județul Harghita, au simptome de toxiinfecție alimentară, acolo fiind trimise mai multe ambulanțe. Copiii au între 11 și 13 ani și sunt evaluați medical, refuzând deocamdată transportul la spital.

“Urmează să se stabilească cu supraveghetorii responsabilitatea acestora față de copii, astfel încât să-și asume decizia cu privire la transportul acestora la spital”, a transmis ISU Harghita.

Accident grav, cu cinci victime, la Oituz

Cinci persoane, între care și un minor, au fost rănite, miercuri, într-un accident rutier la Oituz, în satul Harja, pentru una dintre victime efectuându-se manevre de resuscitare după ce a intrat în stop cardio-respirator, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.

“Pompierii au intervenit la un accident rutier în comuna Oituz, sat Harja, în care au fost implicate cinci victime dintre care patru adulți și un minor. O persoană a intrat în stop cardio-respirator și echipajul Serviciului de Ambulanță Județean Bacău a început manevrele de resuscitare”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu. Potrivit sursei citate, echipajul SMURD a preluat un adult și un minor, celelalte două victime fiind preluate de echipajul SAJ Bacău și transportate la CPU Onești.

Poliția de Frontieră: 9.524 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România

Poliția de Frontieră anunță că 9.524 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România, în scădere cu 3,34 % față de ziua precedentă. “În data de 05.07.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 192.700 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 53.600 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 100.194 de persoane, dintre care 9.524 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 3,34 % față de ziua precedentă).”, a transmis miercuri Poliția de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 05.07.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.467.085 cetățeni ucraineni.

Bacău: Doi tineri, înecați după ce mașina în care se aflau a căzut într-un canal

Doi tineri din localitatea băcăuană Homocea au murit înecați, miercuri dimineață, după ce autoturismul în care se aflau a căzut în apele unui canal, fiind văzut de către trecători care au sunat la 112. Primele verificări arată că mașina în care cei doi se aflau nu circula pe un drum public.

Apelul la 112 a fost miercuri dimineață, la ora 8:30, de către o persoană care a observat, în apele unui canal de scurgere a râului Siret, la limita județelor Vrancea și Bacău se observă un autoturism scufundat, din care se vede doar plafonul., conform IPJ Bacău

 Echipele de salvare ajunse la fața locului au scos din mașina scufundată doi bărbați, a căror identitate a fost stabilită. Este vorba despre doi tineri cu vârste de 15, respectiv 22 de ani ambii din localitatea Homocea, județul Bacău.

Autoturismul în care cei doi se aflau este înmatriculat în Finlanda. Primele date arată că mașina nu se afla pe un drum public. Poliția a deschis un dosar de cercetare pentru a stabili împrejurările în care autoturismul a ajuns în apă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.