Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Votanții PSD nu vor amnistie și grațiere

Corneliu Condurache
11 dec 2018 1030 vizualizări

87% dintre cei care au votat cu actualele partide aflate la guvernare (PSD, ALDE, UDMR) se declară împotriva actului de clemență n 63% dintre români sunt de părere că pedepsele pentru corupție sunt prea mici

Un procent de 91% dintre români sunt contra amnistiei/grațierii pentru corupție, relevă un sondaj realizat de Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL) și prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.Potrivit sondajului, 74% dintre respondenți sunt contra amnistiei/grațierii în abstract, 21% pro, iar 5% nu știu/nu răspund. După punerea întrebării generale, s-a particularizat pe diferite tipuri de infracțiuni. A reieșit că 91% dintre români nu sunt de acord cu amnistie/grațiere pentru acte de corupție, 7% sunt de acord, iar 2% nu știu/nu răspund. 95% dintre cei chestionați sunt contra amnistiei/grațierii pentru infracțiuni cu violență, 4% - pentru, 1% - nu știu/nu răspund.  96% dintre cei care au votat PNL/USR/PMP la alegerile parlamentare din 2016 sunt contra amnistiei/grațierii pentru corupție. Un procent de 87% dintre aceia care au votat PSD/ALDE/UDMR la scrutinul parlamentar de acum 2 ani s-au declarat împotriva amnistiei/grațierii pentru corupție. Atât românii de sub 45 de ani, cât și cei de peste 45 sunt contra amnistiei/grațierii pentru corupție în proporții egale - 91%.89% dintre persoanele din mediul rural chestionate s-au declarat împotriva amnistiei/grațierii pentru corupție, în timp ce în cazul cetățenilor din mediul urban întrebați, procentul celor contra este 92%. 90% dintre cei din Transilvania, 90% dintre românii din Moldova și 91% dintre locuitorii din Muntenia nu sunt de acord cu o astfel de măsură. După nivelul de educație, procentul românilor împotriva amnistiei/grațierii pentru corupție este de 89% în cazul celor cu studii sub medie, de 93% în ceea ce privește cetățenii cu studii medii și tot de 93% referitor la aceia cu studii superioare.

Patru din cinci români: Anticorupția este importantă

Totodată, conform sondajului, 91% dintre români sunt pentru rămânerea României în UE. 63% dintre respondenți sunt de părere că pedepsele pentru corupție sunt prea mici, 14% că sunt potrivite, 6% au opinat că sunt prea mari, iar 17% nu știu/nu răspund. Un procent de 73% dintre respondenți au spus că îi afectează corupția mult și foarte mult, 12% au declarat că moderat, iar 15% - puțin și foarte puțin. 80% dintre români consideră că lupta anticorupție este importantă mult și foarte mult. Directorul ISSPOL, Alexandru Zodieru, a precizat că 57% dintre respondenți consideră recursul compensatoriu un lucru rău, iar 11% sunt de părere că este benefic. "80% dintre respondenți consideră că direcția țării e în general greșită  Modificările din ultima perioadă, tentativele de modificări ale legilor justiției și ale Codurilor penale sunt văzute ca fiind un lucru rău de peste jumătate dintre respondenți, 56% declară acest lucru, iar 10% consideră că este un lucru bun. Referitor la preluarea Președinției Consiliului UE de către România, 50% declară că Romania nu e pregătită pentru acest mandat, 35% consideră că da", a adăugat Zodieru. Sondajul sociologic a fost comandat de Geeks for Democracy și finanțat de Fondul pentru Democrație. Studiul a fost realizat de ISSPOL, în perioada 4-11 decembrie, pe un eșantion reprezentativ național de 1.064 de persoane. Marja de eroare a studiului este de ^/-3%.

Se cere organizarea unui referendum pe tema justiției

Aproape 30 de organizații civice active în protestele de stradă generate de Ordonanța 13 și ulterior de modificarea legilor Justiției și a codurilor penale i-au cerut președintelui Klaus Iohannis organizarea unui referendum prin care românii să se pronunțe cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală. "Amintim că procedura pentru declanșarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017". De asemenea, organizațiile semnatare solicită Guvernului și majorității parlamentare să oprească imediat și necondiționat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislației penale, inclusiv privind inițiativele de amnistie și grațiere.Solicitările sunt formulate în contextul intenției PSD privind relaxarea legislației în materie penală, inclusiv a unor prevederi privind amnistia și grațierea.

Cine sunt noi șefi ai CSM

Despre judecătoarea Lia Savonea, aleasă președinte, s-a speculat că ar fi apropiată de PSD n "În niciun caz", a declarat ea

Plenul CSM a ales ieri noua conducere a instituției, judecătoarea Lia Savonea fiind aleasă președinte, iar procurorul Nicolae Solomon - vicepreședinte Consiliul este condus de președinte, ajutat de un vicepreședinte, aleși pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Președintele și vicepreședintele sunt aleși de plen, în prezența a cel puțin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorității membrilor acestuia. Președintele și vicepreședintele fac parte din secții diferite. Lia Savonea a  fost președinte al Curții de Apel București. Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București – promoția 1996, și-a început activitatea la Judecătoria Sectorului 6 București, în același an, unde a exercitat și activități manageriale, în calitate de președinte al acestei instanțe, din anul 2001 până în anul 2003, când a promovat la Tribunalului București – Secția I penală, secție, pe care, de asemenea, a condus-o. Din anul 2009, a ocupat funcția de vicepreședinte al instanței, în perioada 2010-2011, președinte cu delegație, al Curții de Apel București, iar, începând cu anul 2012, a ocupat funcția de președinte. În vârstă de 35 de ani, Nicolae Solomon a fost procuror la Medgidia, apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. În 2011-2013, a fost procuror criminalist și purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Ulterior, a fost procuror la Parchetul instanței supreme, iar din octombrie 2013 prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Savonea a cerut revocarea șefei ICCJ

Lia Savonea este considerată a avea legături cu zona PSD, iar presa a scris de-a lungul timpului și despre relația soțului ei cu fostul senator PSD Cătălin Voicu. Potrivit informațiilor apărute în mass-media, avocatul Mihai Savonea a recunoscut că i-a acordat consultanță lui Voicu, condamnat la închisoare. Luna trecută, judecătoarea a cerut, într-o solicitare depusă la CSM, declanșarea procedurii de revocare din funcție a președintei instanței supreme (ICCJ), Cristina Tarcea, pe motiv că aceasta din urmă nu a aplicat modificările de la Legea privind constituirea completurilor de cinci judecători, care judecă spețe precum cea care-l vizează și pe Liviu Dragnea. Lia Savonea a respins ieri aceste speculații. Întrebată de jurnaliști despre o posibilă apropiere a sa de PSD, aceasta a răspuns: ''Chiar nu este cazul". La rândul său, Nicolae Solomon, ales în funcția de vicepreședinte al Consiliului, a precizat că va milita în continuare pentru asigurarea independenței procurorilor, iar printre principalele sale obiective se va număra și creșterea încrederii în sistemul judiciar.

Iohannis: În 2018 românii v-au fost alături în apărarea independenței justiției.

Președintele Klaus Iohannis a comentat ieri absența ministrului Justiției Tudorel Toader de la ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii în care urma să fie aleasă noua conducere. "Ministrul Justiției, înțeleg că astăzi are altă treabă decât să vă onoreze bilanțul, principalul promotor al unor asemenea proiecte este membru de drept al CSM și are obligația să fie cel dintâi care respectă aceste principii", a declarat președintele. El i-a asigurat pe membrii CSM de sprijinul său spunându-le câîn 2018 românii le-au fost alături. "În 2018 românii v-au fost alături în apărarea independenței justiției și veți avea, cu siguranță, în viitor, un aliat în fiecare cetățean care ăși dorește un viitor mai bun la bază căruia nu poate sta nimic altceva decât o justiție independentă, dreaptă și eficientă", a firmat președintele.

Moțiunea de cenzură : ”Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă este rușinea României”

Liderul de grup al liberalilor din Camera Deputaților, Raluca Turcan, a anunțat, ieri, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi depusă vineri și se va intitula ”Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă este rușinea României”. ”Guvernul poate să cadă, totul este o chestiune de voință politică”, a spus Turcan, susținută fiind de liderii PMP și USR. ”Moțiunea de cenzură este cel mai important instrument pe care partidele de opoziție îl au la îndemînă pentru a sancționa un Guvern. Anunțăm această moțiune și o vom înregistra, astfel încât să dejucăăm un nou plan abuziv pe care PSD și ALE îl au de a arunca în derzoriu această moțiune, de a comasa toate termenele, astfel încât votul final să fie dat lunea viitoare, sperând că vor avea liber la furat pentru ordonanța privind amnistia și grațierea”, a spus Turcan. ”Dacă nu vor vota această moțiune, istoria îi va judeca”, a mai spus Turcan, făcând referire la toți parlamentarii. La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a afirmat că moțiunea este „așteptată și necesară”, fiind semnată de 163 de inițiatori. ”Această moțiune trebuie dezbătută în societate, să nu fie îngropatăă printr-un artificiu al PSD și, din această perspectivă, vom înregistra moțiunea vineri, pentru ca luni să fie prima citire în Parlament și apoi, undeva pe joi, să fie votul”, a spus Dan Barna. Potrivit acestuia, moțiunea conține ”toate argumentele pentru care Guvernul Dăncilă trebuie să plece”.Liderul PMP, Eugen Tomac, spune că opoziția este ”oricând pregătită să vină cu un cabinet de miniștri mult mai bun decât cel pe care-l avem la Palatul Victoria acum” și un premier care să facă față proiritățile României.

Starețul Mănăstirii Putna acuză ”maimuțăreala europeană”

Starețul Mănăstirii Putna, Părintele Melchisedec Velnic, vorbește, într-un interviu preluat de basilica.ro, despre ”maimuțăreala europeană” care ar fi dus la decăderea societății românești și susține că poporul român nu mai este liber, dând exemplul ”amestecului diferitelor ambasade”. Preotul susține că influența de afară este cea care a dus la o decădere a societății, vorbind despre ”robie” morală, politică și economică. ”Societatea românească a decăzut enorm, influențată mai mult sau mai puțin din afară, și a ajuns într-o stare de robie morală. (...) Putem vorbi însă de o libertate economică? Nici pe departe. Vedem că dispar de pe piață produsele românești. Ce se află în spate? O robie economică. Te distruge pe tine, care ești mic, pentru a trăi cel mare, cel din afară. Din punct de vedere politic, se întâmplă același lucru. Să ne amintim numai de amestecul diferitelor ambasade în problemele politice ale țării. Și atunci, ne întrebăm: mai e liber acest popor? Eu nu prea mai văd libertate…”, spune clericul. Nici subiectul Catedralei Mântuirii Neamului nu a fost scutit de comentarii, starețul susținând că cei care fac comparație între biserici și spitale sunt în eroare și că asta ar arăta că societatea este bolnavă, iar boala este o consecință a păcatului. ”Eu, iertat să-mi fie că spun această vorbă, când am auzit că unii vor <<spitale și nu catedrale>>, am zis: Înseamnă că suntem bolnavi, pentru că recunoaștem în mod public că suntem un popor bolnav mintal și sufletește, un popor bolnav biologic, de aceea avem nevoie de spitale. Este nevoie și de spitale, desigur, de o modernizare a spitalelor. Dar ce este boala? Urmarea păcatului. Marea majoritate a bolilor sunt consecințe ale păcatului”, a comentat el. Referindu-se le referendumul pentru familia tradițională care a fost invalidat, el acuză ”maimuțăreala europeană” care ar impune legi împotriva firii. ”Statul din ce este format? Din familii. Atunci, cine susține statul? Familiile. Împotriva cui luptă în ziua de astăzi societatea, mai cu seamă cea din afară? Cum a zis cineva: maimuțăreala asta europeană, care vine din afară cu legi contra firii, când tata nu mai e tată, când mama nu mai e mamă, când tata poate să fie și femeie, când mama poate să fie și bărbat, când fiecare e liber să-și aleagă genul, toate acestea sunt o răzvrătire a societății contemporane împotriva normalității”, mai spune el.

O ieșeancă a beneficiat de al patrulea transplant de plămâni din acest an

Echipa medicală de la Spitalul Clinic ”Sfânta Maria” a efectuat al patrulea transplant de plămâni, din acest an. Pacientul este o femeie de 51 de ani, din Iași, care se afla pe lista de așteptare pentru operație. Potrivit unui comunicat de presă transmis, ieri, de reprezentanții spitalului, intervenția chirurgicală a fost complicată, deoarece pacientei i s-a montat o pompă exterioară, pentru a-i fi asigurată circulația sanguină, metodă pe care puține spitale din Europa o folosesc. ”Femeia suferea de fibroză pulmonară, hipertensiune pulmonară și avea și emfizem pulmonar. După ce va parcurge toate etapele medicale, potrivit protocoalelor, și va ajunge acasă, la Iași, pacienta va fi ingrijită chiar de mama primului beneficiar al transplantului de plămâni, Mugurel Amaritei”, au transmis reprezentanții unității medicale. Operația de transplant a fost efectuată de aceeași echipă de medici care a realizat și celelalte trei transplanturi de plămâni. Starea pacientei este bună, ea se află într-o secție specială de terapie intensivă, unde este monitorizată.Potrivit medicilor, primii doi bărbați care au primit plâmâni noi se simt bine, fac sport și au luat în greutate peste 10 kg. Cel de-al treilea pacient se află în perioada de recuperare medicală postoperatorie.

Programul de testare pentru cancer mamar începe din trimestrul doi al anului 2019

Cel puțin 30.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, ar putea beneficia după jumătatea anului 2019 de programul de screening pentru cancerul de sân. "A demarat proiectul de implementare a screeningului pentru cancer de sân, cred că sunt cam două luni. Avem o finanțare asigurată. Acest proiect are două etape. O primă etapă este de implementare a proiectului și beneficiarul acestui proiect este Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca. Valoarea totală a acestei prime etape este de 22.760.659 de lei, undeva la 4 milioane de euro. (...) Etapa a doua, primul trimestru 2019, pentru lansarea de apel, iar trimestrul doi 2019 pentru demarare. Demararea etapei a doua presupune și începerea screeningului", a declarat ieri secretarul de stat Tiberius Brădățan într-o conferință de presă.Secretarul de stat a punctat că etapa a doua beneficiază de o finanțare de 16 milioane de euro, împărțită în două proiecte, iar fiecare proiect acoperă un grup de regiuni de dezvoltare."Proiectul 1 are ca grup țintă persoanele cu domiciliul în regiunile nord - vest, vest; proiectul 2 - ca grup țintă persoanele cu domiciliul în nord - est, sud - est. Grupul țintă - femei cu vârste cuprinse între 50 - 69 de ani. Numărul de persoane care vor beneficia de procesul de screening este de minim 30.000 de femei", a spus oficialul din Ministerul Sănătății. Întrebat când vor debuta testările în cadrul acestui program, el a spus: "Undeva după jumătatea anului să zicem. Întotdeauna se ia în calcul și partea birocratică. Ce spunem noi acum - trebuie să adăugăm acea marjă care e legată de modul în care va funcționa aparatul birocratic în toată chestia asta, modul în care sunt împinse hârtiile".Tipurile de servicii medicale care ar putea fi furnizate gratuit prin programul de screening național de cancer mamar sunt: o consultație primară, efectuarea de mamografie și ecografie de sân, examen histopatologic procedură completă în momentul în care se detectează o formațiune care ridică suspiciuni și excizia locală a leziunilor sânului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.