Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Virusul din China, pe birourile de la Ministerul Sănătății Care sunt simptomele coronavirusului?

Ziarul de Vrancea
21 ian 2020 1349 vizualizări

Indiciile bolii seamănă foarte mult cu gripa n medicii spun că, dacă vor exista cazuri în România, bolnavii pot fi tratați în țară

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 9 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat ieri profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Medicul a mai spus, citat de site-ul hotnews.ro, că “tratament care să se adreseze acestui virus nu există, în schimb există tratamente patogenice, care se adresează căilor prin care boala se poate constitui, ceea ce este deosebit de important”.

În eventualitatea în care la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor vor ajunge persoane care prezintă aceste simptome, ele vor fi întrebate dacă au călătorit în zone afectate de noul coronavirus sau dacă au intrat în contact cu persoane care au călătorit în zonele respective, apoi vor urma ceilalți pași - testare și diagnosticare.

Scannere termale în aeroporturile din România

Grupul de specialiști constituit la nivelul Ministerului Sănătății a stabilit ieri, într-o ședință de lucru, primele măsuri care trebuie aplicate în contextul alertei legate de infecția cu noul coronavirus. Specialiștii au stabilit trei categorii de măsuri care vor fi aplicate în aeroporturile internaționale și unitățile sanitare pentru prevenirea, limitarea îmbolnăvirilor și tratarea pacienților infectați cu coronavirus.

Au fost nominalizate unitățile sanitare care vor primi pacienți pentru asigurarea asistenței medicale, care vor fi spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj iar în București – Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș“ și Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“. Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș“, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament). Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale. Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș“ va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate. În aeroporturile internaționale, vor fi distribuite călătorilor materiale de informare la intrarea în țară referitoare la simptomatologie. Tot în aeroporturile internaționale, specialiștii de sănătate publică recomandă achiziția de scannere termale în vederea identificării persoanelor care pot prezenta simptomatologie specifică.

“Nu mai umblați după teste de gripă pentru că le faceți degeaba!”

Adrian Streinu-Cercel a mai declarat ieri că diagnosticul de gripă este unul “clar” și că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecțiune. “Trebuie să terminăm cu această trăznaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor mușchii, te simți ca și cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie și să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineață, la prânz și seara și bombardând camerele de gardă cu sute de pacienți este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: stați acasă, căutați-vă, sunați medicul de familie. Nu mai umblați după teste de gripă pentru că le faceți degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real și 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveți un test fals negativ, ce o să spuneți? Că nu aveți gripă când aveți și nu vă tratați?”, a explicat Streinu-Cercel la Ministerul Sănătății. Gripa se tratează, potrivit acestuia, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore. “Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm mințile în cap! Eu înțeleg medicina defensivă și că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situație toată lumea ar trebui să punem numărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea și respectiv transmiterea virusului în populație”, a mai explicat managerul.

Alegeri pentru al doilea om în stat

n după ce Meleșcanu a fost înlăturat printr-o decizie a Curții Constituționale, liberalii încearcă din nou să preia șefia Senatului

Alegerea lui Teodor Meleșcanu la conducerea Senatului a fost neconstituțională, a decis ieri, Curtea Constituțională, după ce a amânat de mai multe ori pronunțarea pe acest subiect. CCR a decis, ca urmare a sesizării a 33 de senatori din ALDE, PNL,PMP, UDMR și neafiliați, că alegerea lui Meleșcanu, fost membru ALDE, dar susținut de PSD, la conducerea Senatului este neconstituțională.

“Aștept decizia Curții Constituționale, deocamdată nu am avut decât o comunicare a președintelui care a spus că sesizarea referitoare la alegerea președintelui Senatului a fost admisă cu majoritate de voturi. Aștept să văd comunicatul Curții Constituționale și motivarea și apoi voi avea un punct de vedere”, a reacționat Meleșcanu.

În 10 septembrie, Teodor Meleșcanu a câștigat șefia Senatului primind 73 de voturi, iar Alina Gorghiu, susținută de opoziție, a fost votată de 59 de senatori.

Ponta înclinsă să voteze cu PSD

În urma deciziei Curții Constituționale, Teodor Meleșcanu trebuie să se retragă din funcția de președinte al Senatului fie printr-o demisie, fie prin o hotărâre a senatorilor de aplicare a deciziei. În prezent, social-democrații dețin cele mai multe voturi în Senat, mai exact 69, care echivalează și cu jumătate plus unu din numărul senatorilor.

Conform regulamentului intern, fiecare grup poate să susțină un singur candidat. Astfel, grupurile parlamentare fac câte o propunere pentru șefia Senatului, iar senatorul care întrunește jumătate plus unu din numărul de mandate, adică 69 de voturi, va fi validat în funcție.

Surse social-democrate au declarat pentru site-ul HotNews.ro că doritori pentru funcția de președinte al Camerei Senatului sunt senatorii: Șerban Nicolae, Titus Corlățean, Robert Cazanciuc, Liviu Pop și Ecaterina Andronescu.

De partea cealaltă, liberalii au propus-o oficial pe Alina Gorghiu pentru șefia Senatului.

Președintele Pro România, Victor Ponta, spune că senatorii formațiunii vor vota mai degrabă un social-democrat în funcția de președinte al Senatului, dar că este important și ce candidat va nominaliza PSD pentru acest post.

Polițist, acuzat că a desfigurat un bărbat cu o rozetă

Un polițist din Cluj-Napoca este acuzat de un bărbat că l-a desfigurat după ce l-ar fi lovit în zona feței cu o rozetă purtată pe mână. Evenimentul s-ar fi petrecut sâmbătă, când victima se afla la schi în localitatea clujeană Mărișel. Membri ai familiei bărbatului au declarat ieri, pentru Agerpres, că acesta a suferit mai multe traumatisme cranio-cerebrale și mai multe intervenții chirurgicale în urma loviturilor primite, inclusiv montarea unor plăcuțe de titan pentru susținerea oaselor distruse. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a anunțat că în acest caz a fost demarată o anchetă. “Conform primelor date, într-un local public din apropierea pârtiei de ski a avut loc o altercație între mai multe persoane. În urma acesteia, un polițist aflat în timpul liber, precum și alte persoane ar fi suferit leziuni. Polițistul implicat a depus plângere”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de IPJ Cluj.

Proiect: Bani de mașină pentru familiile cu mulți copii

Deputatul UDMR Andrea Csep a anunțat, ieri, că a depus în Parlament un proiect de lege pentru acordarea unui ajutor de 35.000 de lei familiilor cu mulți copii, pentru achiziționarea unor mașini cu șapte locuri. “Vrem să ajutăm familiile să achiziționeze o mașină mai mare, legea pe care am inițiat-o prevede 35.000 lei ca și sprijin pentru familii pentru cumpărarea unui autovehicul nou, de șapte persoane, acest sprijin pentru cumpărarea autovehiculului se acordă doar familiilor care au cel puțin trei copii. Este foarte interesant că am început să vorbesc despre aceste proiect de lege și deja au venit propuneri din partea cetățenilor. Mi-au semnalat că nu m-am gândit la copiii cu dizabilități, fiindcă aceste mașini pentru șapte persoane sunt cele care se pot adapta și pentru scaune cu rotile. Am spus că atunci când vom discuta în Parlament această propunere, voi ține cont de aceste remarci. Și eu sunt mama a trei copii și știu ce înseamnă să nu ai loc în spate, mai ales când ai doi gemeni și o fetiță mai mare dar nu o poți așeza în față”, a declarat Andrea Csep. Deputatul a spus că inițiativa sa dorește să vină în sprijinul familiilor cu mulți copii, pentru care schimbarea mașinii este un sacrificiu mult prea mare. “Această sumă pe care am propus-o de 35.000 lei este aproximativ o treime din prețul unei mașini noi pentru șapte persoane”, a precizat Andrea Csep.

Pensiile speciale, “inventate de PDSR”, eliminate săptămâna viitoare?

Secretarul general adjunct al Guvernului Cristi Barbu afirmă că pensiile speciale au fost “inventate prin 2001 de către PDSR, strămoșul actualului PSD” și că săptămâna viitoare, legea de eliminare a acestora, inițiată de PNL în urmă cu mai bine de doi ani, ajunge la vot final. “Avem majoritate și vom elimina pensiile speciale așa cum am promis!”, anunță Barbu pe Facebook.

El prezintă și ceea ce numește “o scurtă istorie a pensiilor speciale”.

“Inventate prin 2001 de către PDSR, strămoșul actualului PSD; se acordă în baza unei legi speciale și nu pe baza Legii pensiilor; în prezent sunt vreo 7 legi care prevăd acordarea de pensii speciale pentru diverse categorii profesionale; cuantumul pensiei nu ține cont de contribuția plătită și în multe cazuri suma pe care o primește pensionarul special ajunge să depășească salariul pe care îl primea același om când muncea”, precizează secretarul general adjunct al Guvernului.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, că în 28 ianuarie va avea loc o ședință de plen a Camerei pentru votarea proiectului privind pensiile speciale. “PSD este pentru tăierea pensiilor speciale, însă așa cum vrea PNL va fi doar o altă lege declarată neconstituțională. Pentru a face efectiv dreptate, pentru ca sumele să fie reduse, noi am inițiat legea supra-impozitării pensiilor speciale și am votat-o deja la Senat”, a spus Ciolacu.

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru săptămâna viitoare se află deocamdată două propuneri legislative pe tema pensiilor speciale, ale PNL și USR, ambele respinse de Senat, dar care au raport comun de la Comisia de muncă.

Mai multe instanțe și-au suspendat deja activitatea în semn de protest față de perspectiva tăierii pensiilor speciale. De asemenea, și personalul auxialiar din Justiție protestează.

Kelemen Hunor: Sunt șanse bune ca moțiunea să treacă

Partidele care doresc într-adevăr alegeri parlamentare anticipate ar trebui să susțină moțiunea de cenzură, declară la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. Formațiunea maghiară va sprijini demersul PSD, după ce Cabinetul Orban își va asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Conform lui Kelemen Hunor, “cei care nu sunt de acord nici cu forma, nici cu fondul intervenției Guvernului cu mai puțin de șase luni înainte de alegerea primarilor, alegerile locale, sunt obligați să susțină o moțiune de cenzură, fiindcă nu există altă posibilitate de a bloca intrarea în vigoare a acestui proiect de lege”. “Cei care doresc într-adevăr anticipate ar trebui să susțină moțiunea de cenzură, fiindcă altfel nu pot începe procedurile constituționale necesare pentru dizolvarea Parlamentului”, consideră liderul UDMR. Kelemen Hunor garantează că parlamentarii UDMR vor vota moțiunea de cenzură: “Eu în acest moment pot să garantez voturile noastre, despre alte voturi nu pot vorbi, dar eu cred că sunt șanse foarte bune să existe încă șapte-opt voturi, ca să avem 233 de voturi și atunci sigur, deschidem procedura constituțională spre anticipate”.

PSD a inițiat o moțiune de cenzură, susținută de UDMR, ca reacție la asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pentru revenirea la alaegerea primarilor în două tururi.

Primarul din Târgu Mureș, 10.000 de lei amendă pentru discriminare

Primarul orașului Târgu Mureș, Dorin Florea, a fost amendat cu 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarațiile sale referitoare la faptul că statul trebuie să decidă cine face copii, cu referire exactă la romi. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de membrii colegiului CNCD, care a constatat că mesajul lui Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetățenilor care aparțin unei clase sociale, respectiv al unei minorități etnice, constituind un discurs incitator la ură, depășind limitele libertății de exprimare.

Primarul susține că graba cu care a primit această sancțiune arată, încă o dată, că nu se dorește rezolvarea problemei. El a vorbit despre “o modalitate de a ți se pune pumnul în gură în momentul în care spui un adevăr”. El a mai spus ieri că va contesta decizia CNCD pentru că nu crede în justețea ei, “la fel cum nu crede în ea nici numărul impresionant al cetățenilor” care l-ar fi susținut.

USR-PLUS se opune restricționării dreptului de vot pentru cetățenii care au viză de flotant

Alianța USR-PLUS susține modificarea legislației pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar se opune restricționării dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile față de data alegerilor. Reprezentanții alianței susțin că fenomenul “turismului electoral” nu poate justifica o astfel de restricție în condițiile în care sistemul electronic exclude posibilitatea votului multiplu. “Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de Guvern”, se arată într-un comunicat de presă transmis, ieri, de USR-PLUS. Potrivit sursei citate, parlamentarii USR vor introduce un amendament în acest sens și solicită ferm Guvernului să renunțe la articolul respectiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.