Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Virusul chinezesc atacă România prin Italia

Ziarul de Vrancea
21 feb 2020 952 vizualizări

Italia, țară în care trăiesc oficial peste 1,2 milioane de români, a consemnat în ultimele zile o răspândire puternică coronavirusului n toate persoanele care vin din zonele Veneto și Lombardia din Italia, unde s-au înregistrat multe cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, sau care au călătorit acolo în ultimele două săptămâni, vor fi plasate 14 zile în carantină, a anunțat ministerul Sănătății

Autoritățile române au decis ca toate persoanele care vin în România din zonele Veneto și Lombardia din Italia, unde sunt confirmate multe cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, sau care au călătorit acolo în ultimele două săptămâni, să fie plasate în carantină. ”Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus”, a mai transmis, ieri, Miniterul Sănătății, printr-un comunicat. Sursa citată a precizat însă că România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări. ”Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Peste o sută de italieni infectați

Guvernul italian a interzis, prin decret, accesul și părăsirea a 11 localități din cauza coronavirusului, iar în regiunile Veneto și Lombardia au fost anulate toate evenimentele sportive programate pentru duminică. Până ieri, în Italia, peste o sută de persoane prezentau simptome ale bolii, iar dintre ele 18 se aflau la Terapie Intensivă.  Nu este cunoscută originea focarului.

Coronavirusul Covid-19, detectat la finalul anului trecut în orașul Wuhan din provincia chineză Hubei, a provocat moartea a 2.461 de oameni. Pe lângă China, el a fost descoperit - până în prezent - 29 de alte țări.

Cătălin Ivan, atac la ambasadorul SUA

liderul ADN este deranjat că Adrian Zuckerman a semnalat problemele din corupție din România

Cătălin Ivan, coordonatorul politic național al Alternativei pentru Dreptate Națională (ADN), a susținut, sâmbătă, că declarațiile recente ale ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman, sunt "jignitoare și ies din orice uzanță a diplomației" și a criticat lipsa de reacție a clasei politice și a opiniei publice. "Nouă ne spune ambasadorul Americii cine e bun și cine e rău, cine a guvernat bine și cine nu a guvernat bine. Ne spune ambasadorul american de origini românești. Originile lui sunt sănătoase, e din zona Iașului (n.r. – e din București), o zonă frumoasă a țării, cu oameni deosebiți, dar are o agendă care nu are nicio legătură cu România. Eu nu-i aduc critici ambasadorului, eu aduc critici celor din România care nu au avut reacție. Nu ai voie să taci când țara ta este jignită, umilită, când ți se spune ce să privatizezi și ce nu să privatizezi, cât să extragi și cât să exploatezi din resursele subsolului și cât să nu, cine să mai exploateze, să ți se mai arate și pisica în cazul în care te opui, mai există și justiție, și lupta împotriva corupției și procurori. Tot discursul este un discurs care ar trebui să-l descalifice pe ambasadorul Statelor Unite din poziția de diplomat în care se află", a spus Ivan, la Adunarea generală a organizațiilor ADN. El a arătat că președintele SUA, Donald Trump, "vorbește răspicat despre suveranitate, datoria pe care liderii o au în fața propriului popor înaintea altor popoare, nevoia de a investi în capitalul autohton, de a crea locuri de muncă, de a fi stăpân pe resursele tale și a-ți gestiona singur resursele".

"Nu suntem utopici, nimeni în lumea asta nu trăiește izolat, trăim într-o lume internaționalizată, avem relații de tot felul, economice, politice, dar în toate relațiile în care se implică România trebuie să primeze interesul țării. Oricine vine și dă ordine, dictează, stabilește, face judecăți de valoare eu cred că trebuie penalizat de întreaga clasă politică și opinie publică, nu doar răzleț de unii sau de alții. Părerea mea este că discursul domnului ambasador a fost un test. E venit de curând, se acomodează cu România, a vrut să vadă câți mai sunt suveraniști", a afirmat Cătălin Ivan.

La Adunarea generală a organizațiilor ADN a fost adoptată "Proclamația de la București", care cuprinde dezideratele partidului, între care se numără suveranitatea, aderarea la Schengen, limitarea achiziționării terenurilor de către străini, susținerea familiei tradiționale creștine, alegeri la termen.

Ce a spus Zuckerman

Capacitatea oligarhilor cu legături politice și a baronilor de a controla interesele de afaceri și de a limita competiția pe piața liberă trebuie să ia sfârșit, a declarat ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, joi, la Forumul CEO al Camerei Americane de Comerț din România. El a mai afirmat că privatizarea este necesară. "Transparența în afaceri și responsabilitatea sunt primordiale. De exemplu, România ar beneficia enorm de pe urma vastelor sale resurse naturale, dacă legislația rațională și aplicarea legii ar fi respectate. Totuși, foarte puține resurse naturale sunt exploatate sau extrase eficient și economic. Corupția din ultimii 30 de ani a făcut ca pădurile să fie exploatate ilegal, distrugând largi suprafețe de pădure virgină și provocând daune mediului. Un plan eficient și legal de tăiere a pădurilor ar aduce nu numai avantaje economice, dar și beneficii pentru mediu. La fel, extracția de petrol și gaze este la un nivel foarte redus față de cum ar trebui să fie. Legile de funcționare și cele fiscale stabile și de bun simț ar aduce României venituri enorme din gaz și petrol și nu doar ar furniza securitate energetică României, ci ar transforma-o într-un exportator către alte țări europene și mai departe", a spus oficialul american. El a indicat că există multe companii deținute sau controlate de străini care nu pot fi trase la răspundere sau nu sunt transparente și a subliniat că "Huawei reprezintă o cale greșită". Ambasadorul SUA a vorbit și despre flagelul corupției. "Nu numai că modificările anterioare, concepute cu intenții greșite și menite să relaxeze legislația criminal, trebuie să fie redresate, dar și aplicarea completă, promptă, corectă și constantă a legilor existente trebuie să fie, de asemenea, o prioritate. Infractorii nu ar trebui să aibă capacitatea de a păstra câștiguri obținute ilicit. Elitele, baronii corupți și conexiunile politice nu ar trebui să reprezinte un refugiu. Statele Unite s-au angajat să ajute România să scape de flagelul corupției și de durerosul trafic de persoane", a spus Adrian Zuckerman. El a arătat că actualii miniștri au "muncit extrem de mult pentru a inversa haosul pe care l-au moștenit". AGERPRES

Boicot anticipat, anti-anticipate

După parlamentarii PSD și Pro România, nici aleșii ALDE nu vor participa azi la votul Guvernului Orban II n fără cvorum în Parlament, decizia privind soarta noului Cabinet se va amâna, la fel și procedurile pentru declanșarea alegerilor anticipate

ALDE a decis ca parlamentarii formațiunii să nu participe la votul Guvernului Orban II, a anunțat, ieri, liderul formațiunii Călin Popescu Tăriceanu, precizând că nu dorește să valideze această “mascaradă parlamentară” în condițiile în care nici liberalii nu își vor vota propriul Executiv. “ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a inițiat PNL și, în consecință, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Domnul Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere. Nu înțeleg de ce Ludovic Orban și cel care îl dirijează crede că Parlamentul poate fi partener în această păcăleală odioasă. În condițiile în care Guvernul Orban II nu va fi votat de PNL, nu înțeleg de ce s-ar aștepta ca noi să intrăm în acest joc?”, a transmis Tăriceanu, pe pagina sa de Facebook.

El spune că a decis să îi lase pe cei de la PNL să se afunde în penibil și să nu conteze pe prezența ALDE al votul de învestitură de azi, programat de la ora 16.00.

Vicepremierul Raluca Turcan a recunoscut, sâmbătă, că este posibil ca primii pași pentru anticipate să nu poată fi realizați azi: ”Dacă PSD va boicota votul de învestire de luni atunci va da dovadă, din nou, de o crasă iresponsabilitate și că este rupt de realitate”. ”Potrivit tuturor sondajelor de opinie, românii doresc alegeri parlamentare anticipate pentru că au înțeles că altfel sunt la cheremul majorității toxice parlamentare rezultată în 2016. Toată lumea își dorește anticipate: românii, mediul economic, partenerii instituționali, doar PSD nu. Inclusiv Agenția de rating Moody’s spunea în urmă cu câteva zile că alegerile anticipate au un efect pozitiv pentru rating-ul de țară”, a mai spus Turcan.

Doi bărbați au murit după ce s-au răsturnat cu mașina în Bârlad

Doi bărbați au murit, ieri dimineață, după ce s-au răsturnat cu mașina în Bârlad și au lovit gardul unei unități militare. Ambele victime au fost încarcerate. ”În accident au fost implicate două persoane și un autoturism. Au rezultat două victime încarcerate. Ambele persoane încarcerate sunt decedate”, a transmis ISU Vaslui.  Din primele informații, cu conducătorul auto a pierdut controlul, s-a răsturnat și a lovit în plin gardul unității militare din municipiul Bârlad. Victimele sunt doi bărbați, dintre care unul avea 21 de ani.

Liviu Iolu (PLUS) vrea mutarea sediului Ministerului Transporturilor la Iași

Coordonatorul regional PLUS pe regiunea nord-est, Liviu Iolu, susține că Ministerul Transporturilor ar trebuie să-și mute timp de cinci ani sediul la Iași, cu tot cu miniștri și secretari de stat, precizând că “doar o asemenea măsură mai poate mișca marile proiecte de infrastructură ale regiunii“. Liviu Iolu, candidat PLUS la Primăria Iași, a declarat, ieri, la o întâlnire cu susținătorii că măsura va fi inclusă în programul de guvenare USR-PLUS pentru alegerile parlamentare. “Iașul suferă de zeci de ani și din cauza slabei reprezentări la nivel central a politicienilor locali și a puterii lor de negociere în numele orașului și a regiunii de Nord-Est. Au fost miniștri ieșeni în Guvern și am avut și foarte mulți parlamentari dar, să o recunoaștem, nu au reușit niciodată să impună agenda reală a Iașului nici în Guvern și nici în Parlament pentru a nu-și supăra șefii sau aliații. Cel mai grav este să ne resemnăm spunând că mai mult nu putem cere, mai mult nu se poate“, a afirmat Liviu Iolu. Coordonatorul regional PLUS a explicat să soluția este mutarea la Iași a conducerii Ministerului Transporturilor, cu tot cu ministru șI secretari de stat, pentru o perioadă de cinci ani, și interzicerea decontării din banii publici a zborurilor cu avionul pentru acești demnitari pe distanțe mai mici de 500 de kilometri. “Garantez că doar o asemenea măsură mai poate mișca marile proiecte de infrastructură ale regiunii, linii de tren rapide, autostrada A8 Iași-Târgu Mureș și drumul expres București-Siret. Am discutat foarte serios împreună cu conducerea PLUS și vom gândi modificările legale corespunzătoare care să susțină această măsură și altele asemănătoare. Ele vor face parte din programul de Guvernare al Alianței USR-PLUS cu care ne vom prezenta în alegerile Parlamentare“, a spus Liviu Iolu. El a precizat că dacă nu va fi impusă o astfel de măsură, nu va putea fi demarat nici un proiect de infrastructură pentru Iași și Moldova.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.