Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Viol “consimțit și plăcut”, “musulmane lighioane”, “prezervativul e masturbare”

Ziarul de Vrancea
22 iul 2019 1543 vizualizări

Vasile Răducă, prodecanul Facultății de Teologie și secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române, a făcut afirmații controversate și discriminatorii despre sex, viol și musulmani în emisiunea difuzată în 27 mai, la Radio Trinitas și reclamată de ascultători.

El a spus: "când e vorba de viol cu graviditate, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respectiv" sau "în islam, femeia este considerată o lighioană". Preotul Vasile Răducă a răspuns mai multor ascultători: "Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul".  Prodecanul Facultății de Teologie a mai făcut afirmații cu privire la sexul cu prezervativ, dar și despre relația dintre o tânără și un partener de religie musulmană. Întrebarea unei ascultătoare, care a vorbit despre fiica ei care trăiește în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană, a primit răspuns din partea preotului: "Aaa, vai de noi! (...) Doamnă, eu v-aș da două răspunsuri. Înainte de toate, rugați-vă…Rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane. Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere. În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii".

“N-a făcut altceva decât s-o masturbeze”

Invitatul moderatorului Narcis Stupcan a vorbit și despre sintagma: "prezervativul este mai bun decât avortul”? "În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare", a spus Vasile Răducă. El a continuat: "În actul sexual, femeia primește ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanțe chimice care neutralizează extrogenii pe care îi are organul femeii. Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni. O relație firească, normală, în limitele normalului între bărbat și femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur și simplu, și, fie că, la un moment dat, are un acces și se duce la un bărbat care are cu ea o relație normală și-și părăsește soțul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzați-mi că sunt foarte dur". "Vă rog să rețineți: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene". Preotul a vorbit și despre "utilizarea prezervativului", tinerii care recurg la lucrul acesta "nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare".

Patriarhie: O situație deplorabilă

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat la CNA că se delimitează de afirmațiile preotului invitat în studioul Trinitas. „Nu pot decât să exprim foarte clar, de la început, că ne aflăm într-o situație deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care și eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuție devine destul de pătimaș. N-am venit să-l scuz, chiar mă detajez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta". Potrivit Pagina de media, Radu Herjeu, membru CNA, este de părere că vinovat în acest caz este moderatorul.  "Problema mea și a noastră nu e neaparat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio și televiziune, invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacție", a afirmat Radu Herjeu. Teodor Gradinaciuc, directorul radio Trinitas, a precizat pentru Pagina de media: „Emisiunea este acum într-o pauză, imediat după ce am auzit de cele întâmplate în emisiune. Ne gândim în ce formulă vom reveni. Cazul moderatorului este și el în observație".

Universitatea București se dezice de afirmațiile preotului

De asemenea, Universitatea din București s-a delimitat public de declarațiile profesorului Vasile Răducă. "Universitatea din București își respectă misiunea de a promova și de a susține valori și principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea și cultivarea demnității umane și a valorilor umaniste, precum și a rolului științei în evoluția umanității reprezintă piloni fundamentali", potrivit comunicatului.

Rectorul Universității din București, prof. Mircea Dumitru, i-a solicitat decanului Facultății de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan al Facultății de Teologie.

Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale:

”Un vis urât e pe cale să devină realitate”

 Codrin Ștefănescu preconizează un eșec al partidului la alegerile din toamnă și o finală între Iohannis și Barna

Viorica Dăncilă a fost votată ieri în Biroul Permanent Național al PSD pentru a fi candidat la Președinție, decizia urmând să fie validată în Comitetul Executiv. Gabriela Firea a renunțat la ideea de a deveni prezidențiabilul partidului. Au fost supuse votului candidaturile lui Dăncilă și Liviu Pleșoianu. Votul privind desemnarea lui Dăncilă ca prezidențiabil PSD nu a fost unanim, fiind înregistrate două voturi împotrivă. Acestea au aparținut lui Dumitru Buzatu, care a declarat că l-a susținut pe Liviu Pleșoianu, și lui Paul Stănescu, care a apreciat că este necesară o altă candidatură decât cea a Vioricăi Dăncilă. În timpul ședinței, Gabriela Firea a spus că renunță la participarea în cursa internă din partid cu privire la desemnarea candidatului pentru Cotroceni.

“Un adevărat coșmar”

Fostul secretar general al PSD Codrin Ștefănescu a afirmat, înaintea ședinței pentru stabilirea prezidențiabilului, că un vis urât e pe cale să devină realitate, în opinia sa turul doi al alegerilor prezidențiale urmând să fie disputat între Klaus Iohannis și Dan Barna. ”Un vis urât e pe cale să devină realitate. Finala Klaus-Barna! Iar noi cei din PSD să fim nevoiți să alegem răul cel mic! Un adevărat coșmar. Treziți-vă, dragi colegi din Cex!”, a scris pe Facebook Codrin Ștefănescu, fost secretar general al PSD, care a pierdut funcția în fața lui Mihai Fifor. Anterior, Ștefănescu a fost ironic la adresa ședinței conducerii PSD și a sondajului care ar urma să fie prezentat, pentru desemnarea prezidențiabilului social-democraților. ”Mâine e ziua cea mai importantă din istorie! Misterul va dispărea cu totul. Secretul va fi, în sfârsit, cunoscut! Și toată lumea va avea un șoc! La Cex-ul de mâine urmează sa fie prezentat sondajul lui Pieleanu. Sunteți pregătiți pentru asta? Eu nu cred”, a scris luni pe Facebook Ștefănescu.

Vosganian: ALDE și-a pierdut încrederea în PSD

Varujan Vosganian spune că "aproape sigur" ALDE îl va desemna pe Călin Popescu Tăriceanu candidat la prezidențiale și că niciun sondaj nu arată că Viorica Dăncilă are prima șansă. El a spus, ironic, că este "mirat" că Viorica Dăncilă vorbește despre responsabilitate, în condițiile în care PSD a încălcat procedura desemnării prezidențiabilului, subliniind că ALDE și-a pierdut încrederea în PSD. "Am sentimentul că PSD nu vrea să fie un actor important în această campanie prezidențială și să aibă alte priorități decât câștigarea fotoliului prezidențial. Mă mir că doamna Dăncilă vorbește de responsabilitatea în condițiile în care PSD și-a încălcat procedurile desemnării candidatului la prezidențiale. Niciun sondaj nu consideră că doamna Dăncilă are prima șansă", a declarat ieri deputatul ALDE Varujan Vosganian. El a spus că miercuri, în ședința ALDE, este "aproape sigur" că Tăriceanu va fi desemnat candidat la prezidențiale, apreciind că liderul ALDE este "singurul care poate coagula voturi din mai multe partide și care are șanse reale în turul doi să îl învingă pe domnul Iohannis". Vicepreședintele ALDE a adăugat că guvernarea va merge mai departe, însă partidul și-a pierdut încrederea în partenerul de coaliție. "Vor trebui garanții suplimentare, la restructurare”, a explicat Vosganian.

Sondaj intern: PNL și USR își dispută primul loc

Sociologul Marius Pieleanu a prezentat, în cadrul ședinței Comitetului Executiv, primele cifre din cadrul sondajului efectuat la comanda conducerii PSD. Conform surselor participante la ședință, cifrele sunt următoarele: PNL: 31%, USR: 25% și PLUS: 3% (total 28%), PSD: 26%, ALDE: 5%, Pro România: 3% și UDMR: 3%.

Iohannis: Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților

Decizia Curții Constituționale „nu schimbă cu nimic realitatea”: Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților deoarece ar încălca voința cetățenilor exprimată la referendumul din 26 mai, a afirmat ieri președintele Klaus Iohannis. Iohannis a subliniat că „voința cetățenilor exprimată categoric și fără echivoc de 6,5 milioane de români trebuie respectată în mod obligatoriu” iar „acest lucru este incontestabil”. Șeful statului a notat că „CCR a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului fapt care face ca acest demers să fie unul corect și pe deplin constituțional” iar acum „este datoria partidelor parlamentare de a găsit forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislație decizia cetățenilor”. „În urmă cu câteva zile, Curtea Constituțională a stabilit că nu este nevoie de modificarea Constituției pentru a interzice amnistia și grațierea corupților. În referendumul convocat în 26 mai, eu nu am întrebat cetățenii dacă această interdicție trebuie instituită în Legea fundamentală”, a subliniat președintele. Acesta a arătat că, deși „opozanții statului de drept și ai justiției independente au găsit imediat prilejul de a încerca să deturneze sensul deciziei CCR”, „cele mai multe dintre soluțiile trimise în proiectele înainte de partide către Curte au trecut testul constituțional”. „Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituției au fost invalidate, așa cum au clamat unele voci în spațiul public. Pur și simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislației, care să conducă la același rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinței populare”, a subliniat Klaus Iohannis.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL

Eurodeputatul Rareș Bogdan a anunțat, ieri, la RFI că i s-a propus postul de prim-vicepreședinte al PNL și că a acceptat. ”Acum voi deveni practic și formal în conducerea partidului. Nu aveam drept de vot, participam ca invitat, în calitate de șef al delegației României în PPE, participam ca invitat al președintelui, al vicepreședinților, la toate discuțiile din cadrul BEX și din cadrul BPN, dar nu aveam drept de vot”, a explicat Rareș Bogdan la RFI.

Liviu Dragnea dă în judecată Inspecția Judiciară

​Fostul lider al PSD Liviu Dragnea, încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde execută trei ani și jumătate de închisoare pentru corupție, a dat în judecată Inspecția Judiciară. Surse judiciare au declarat pentru site-ul HotNews.ro că Dragnea contestă o rezoluție a Inspecției Judiciare care i-a clasat o plângere privindu-i pe procurorii care instrumentează dosarul Tel Drum. Procesul deschis de Liviu Dragnea a fost înregistrat luni la Curtea de Apel București, fiind intentat Inspecției Judiciare, mai exact Direcției de Inspecție pentru Procurori. Fostul lider al PSD cere anularea unei rezoluții a Inspecției Judiciare, iar magistrații nu au fixat încă un termen pentru judecarea dosarului. Fostul lider al PSD a făcut mai multe sesizări la Inspecția Judiciară împotriva procurorilor care i-au instrumentat dosarele în care este vizat, iar dosarele au fost clasate de inspectorii judiciari. În septembrie 2018, Centrul de Investigații Media a scris că Liviu Dragnea a cerut Inspecției Judiciare să verifice toate cele trei dosare în care a fost sau este urmărit penal, afirmând că în fiecare dintre ele procurorii au folosit protocolul încheiat între Parchetul General și SRI în 2009. În sesizarea înregistrată în 23 august 2018, Dragnea cerea Inspecției să verifice "aspectele” pe care le-a sesizat și să dispună "măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. La fiecare din cele trei dosare, Liviu Dragnea a indicat și procurorii care le-au instrumentat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.