Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Victorie categorică pentru Kovesi după un “nu” categoric al lui Dăncilă

Ziarul de Vrancea
18 sep 2019 2002 vizualizări

Reprezentanții statelor membre au votat covârșitor pentru candidatul român, după ce, inițial, în primăvară, au preferat propunerea Franței n numirea lui Kovesi la șefia Parchetului European a devenit o formalitate n președintele și opoziția au salutat votul, premierul PSD spune că “România va avea de suferit”

Laura Codruța Kovesi a fost desemnată oficial, ieri, procuror-șef european, printr-un vot în COREPER. Kovesi a obținut 17 din 22 de voturi exprimate, în condițiile în care premierul Viorica Dăncilă anunțase că ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, va vota “categoric” împotriva desemnării fostei șefe a DNA. „Este o victorie categorică. A câștigat dreptatea. A câștigat justiția. A câștigat România oamenilor cinstiți. Felicitări, Laura-Codruța Kövesi!”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook. Ulterior, el a anunțat că marți va avea loc o nouă întâlnire între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru a confirma formal numirea lui Kövesi, după care procedura de numire se va încheia oficial cu un vot formal al plenului Parlamentului European. “După numire, noul procuror-șef european va trebui să înceapă imediat construcția noului Parchet European. Vor fi recrutați procurori, va fi recrutat personal, iar instituția își va începe activitatea înainte de finalul anului 2020. Începem negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2021 – 2027. Vom avea buget de cel puțin 1000 de miliarde de euro și avem nevoie de o instituție a procurorului european capabilă să ancheteze orice suspiciune de fraudă europeană”, afirmă Mureșan. El precizează că PNL, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influență pentru a obține acest rezultat, reușind să determine schimbări de poziții în rândul țărilor care inițial nu au votat în favoarea Laurei Kovesi. „Este o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene. Actualul Guvern este căzut în irelevanță și nu poate obține nimic bun pentru România”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban. Și președintele USR, Dan Barna, a felicitat-o pe Kovesi, precizând că doar Dăncilă a insistat să oprească nominalizarea acesteia în funcția de procuror-șef european, dar opoziția premierului “nu a contat”.

Telefonul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, să voteze pentru desemnarea Codruței Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. Ambasadorul s-a conformat solicitării șefului statului, susțin surse politice citate digi24.ro. Totuși, întrebată cum a votat ieri reprezentantul României, Dăncilă a răspuns: “Așa cum am spus, împotrivă”. De altfel, Viorica Dăncilă nu a fost deloc încântată de succesul obținut de Laura Kovesi la Consiliul UE și a declarat pentru Europa Liberă că imaginea României va avea de suferit dacă acuzele care i se aduc se vor dovedi adevărate. „A fost opinia altor state membre, repet punctul meu de vedere, legea trebuie respectată, în fața legii toți trebuie să fim egali și că este important ca înainte de a ocupa un post să poți să clarifici toate acuzațiile care planează asupra persoanei tale. Mă întreb dacă doamna Codruța Kovesi ajunge procuror general și dacă din aceste afirmații sunt unele adevărate, eu îmi doresc să nu fie adevărate, dar dacă sunt adevărate aceste acuzații, atunci cine va avea de suferit? Eu nu vreau să mă refer la persoană, dar cu siguranță imaginea României ar avea de suferit”, declarat premierul Viorica Dăncilă.

Kovesi: O recunoaștere a calității oamenilor din justiția română

Laura Codruța Kovesi a declarat, ieri, la Europa FM, că votul din COREPER, precum și votul din Parlamentul European în favoarea sa pentru prostul de procuror-șef european au fost de fapt o recunoaștere a calității și a profesionalismului oamenilor din justiția română. „Eu sper ca această numire să reprezinte pentru toți magistrații, și procurori și judecători, o motivare să continue ceea ce s-a început și s-a făcut bun, și mă refer în special la lupta anticorupție, să fie un motiv ca să apere în continuare justiția, să reziste împotriva presiunilor și a hărțuirilor atunci când acestea au loc”, a declarat Kovesi. Întrebată despre declarațiile Vioricăi Dăncilă la adresa sa, Kovesi a precizat că nu dorește să intre în dialog cu politicienii și că, în ceea ce o privește, toate acuzațiile au fost lămurite prin decizii definitive ale ICCJ.

Tăriceanu, enervat de succesul Codruței

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că promovarea Laurei Codruța Kovesi reprezintă “un triumf al mediocrității, al slugărniciei, al duplicității, o celebrare a victoriei grupărilor oculte asupra statului de drept”, întrucât aceasta mi a dat dovadă de profesionalism în activitatea sa. “După ce a nenorocit Justiția din România acum este chemată să distrugă și Justiția europeană”, susține liderul ALDE. “Dacă sunt mândru că un român a ajuns în această funcție? Sunt mândru. Sunt, dacă vreți, la fel de mândru pe cât am fost de Ceaușescu atunci când l-a plimbat Regina Angliei cu trăsura. Britanicii nu erau fermecați de personalitatea lui Ceaușescu. Ei voiau doar să-și tragă niște miliarde de la România pentru economia lor, gripată prin unele sectoare”, a scris, joi, Tăriceanu pe Facebook. Acesta susține că “UE alege să promoveze într-o funcție de maximă responsabilitate un personaj care s-a dovedit pe parcursul carierei sale oricum numai responsabil nu”. “O unealtă folosită împotriva democrației la București e mutată la Bruxelles spre a fi folosită în același mod. Degeaba am tras semnale de alarmă, liderii europeni sunt surzi la ele, precum si la gemetele celor care au ajuns în pușcărie din cauza abuzurilor înfăptuite de Laura Codruța Kovesi și a sistemului care o ține în funcții. După ce a nenorocit Justiția din România acum este chemată să distrugă și Justiția europeană. Lideri ai Uniunii, să nu ziceți că nu v-am spus”, a mai scris Tăriceanu.

De ce o susține PSD pe Rovana Plumb?

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, ieri, că se așteaptă ca premierul Viorica Dăncilă să retragă candidatura Rovanei Plumb pentru Comisia Europeană, asupra căreia au planat suspiciuni de integritate, menționând că, astfel, prim-ministrul și-ar păstra consecvența și logica pe baza căreia nu a susținut-o pe Codruța Kovesi la Parchetul European. “A fost penibil de două ori - în primul rând că nu a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi, penibil să o susțină pe Rovana Plumb care nu corespunde chiar criteriilor anunțate ieri de doamna Dăncilă”, a afirmat Seidler. El a spus că, potrivit standardelor de integritate, Rovana Plumb nu ar trebui să fie numită formal comisar european.

Ministrul Muncii: 2.000 de români plecați la muncă în străinătate au revenit în acest an în țară

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a anunțat la Iași că, în acest an, aproximativ 2.000 de români plecați la muncă în străinătate s-au întors în țară, precizând că Guvernul va anunța în perioada următoare măsuri “importante și atractive” pentru a încuraja revenirea românilor acasă. Marius Budăi a spus, joi, în cadrul conferinței “Pactul pentru Muncă” de la Iași, că românii au început să se întoarcă în țară, dar a recunoscut că numărul lor este încă mic. “Vestea bună este că românii încep să se întoarcă. Timid, la un nivel de două mii de oameni în acest an. O cifră extrem de mică față de câți români sunt acolo, dar e un pas”, a spus Marius Budăi. Ministrul Muncii a anunțat că la guvern sunt gândite în aceste zile măsuri importante și atractive, pentru a încuraja românii să revină în țară. “Veți vedea, sunt chestiuni frumoase, vor fi anunțate nu peste mult timp. Nu cred că își închipuie cineva că imediat se vor întoarce două milioane de români. Unii dintre ei sunt cu familiile lor acolo, dar sunt mulți oameni care vor reveni”, a spus ministrul Marius Budăi. El a mai precizat că a avut discuții repetate cu patronatele din construcții pentru readucerea lucrătorilor din acest sector în țară și că au fost făcute vizite în câteva țări, unde s-a discutat cu românii de acolo. “Am mers către Italia, Spania, Germania. Toate patronatele românești din construcții au spus că peste sprijinul oferit de la guvern vin și ele cu o sumă, astfel încât oamenii să încaseze net 4.000 sau 4.500 de lei. Dacă în Italia și Spania am avut un succes mai mare, în Germania, când am ajuns, pregătisem două loturi de câte 50 de persoane să semneze cu patronatele românești pentru a se întoarce acasă. Știți ce s-a întâmplat? În secunda doi, întreprinzătorii din Germania le-au mărit lefurile românilor cu 600-800 de euro în medie. E concurență pe piața muncii, cum există concurență pe orice produs sau serviciu”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi. La conferința Pactul pentru Muncă de la Iași au fost prezenți antreprenori locali, primarul Iașiului Mihai Chirica, președintele CJ Iași, Maricel Popa, precum și alți șefi de instituții. Evenimentul a fost inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin și Federația Patronală Petrol și Gaze.

Transportul public va fi gratuit în Baia Mare, din 2020

Începând cu luna ianuarie a anului 2020, transportul public în comun în municipiul Baia Mare va fi gratuit, iar călătorii vor avea posibilitatea, datorită unei aplicații instalate pe telefon, să vadă traseul autobuzului și timpul de ajungere în stația de așteptare, a anunțat primarul Cătălin Cherecheș. “Introducem din ianuarie și sistemul Smart, accesibil oricărui posesor de telefon mobil inteligent, unde se va putea vizualiza în timp real ruta autobuzului, timpul de ajungere în stație și timpul de parcurgere până la următoarea stație din momentul îmbarcării”, a declarat Cătălin Cherecheș. Concomitent cu aceste noi etape destinate transportului public de călători, Primăria va desființa parcările situate în marginea bulevardelor principale, lărgind benzile de circulație.

Liceele cu promovare zero la bacalaureat nu mai au dreptul să organizeze clase de a IX-a

​Liceele care au avut promovare zero la bacalaureatul din 2019 nu vor mai putea organiza clase de a IX-a în 2020. Prevederea apare într-un ordin de ministru privind metodologia privind cifrele de școlarizare aprobată Ministerul Educației, care arată că aceste licee nu vor putea trimite anul acesta la minister propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a. „Propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a cu frecvență zi învățământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea /calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obținut prin ordin de ministru autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unitățile de învățământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puțin un absolvent”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial. Potrivit unei situații realizate de site-ul HotNews privind liceele cu promovare zero la bacalaureat, peste 40 de licee tehnologice nu au reușit să aibă măcar un elev care să fi promovat bacalaureatul în sesiunea din iulie. În 23 de județe există cel puțin câte un liceu de tip tehnologic cu rata de promovare zero.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.