Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vara lui 2024, cea mai caldă de când există date meteo în România

Ziarul de Vrancea
11 sep 2024 595 vizualizări

Cât de mare a fost diferența față de cele mai răcoroase veri

Vara acestui an a fost cea mai caldă în România de când există date meteo complete, adică de la 1901 și până în prezent. August și iunie au stabilit recorduri absolute de căldură la temperaturile medii pe țară, iar iulie a fost pe locul doi, arată datele din caracterizarea climatologică publicată de ANM, citată de hotnews.ro.

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă vară din România, din intervalul 1901-2024, având o temperatură medie pe țară de 24,2 °C. Astfel, a fost depășit recordul anterior, respectiv vara anului 2012, când temperatura medie sezonieră pe țară a avut valoarea de 23,5 °C, spun cei de Administrația Națională de Meteorologie.

În ultimele două decenii, temperatura medie pe țară în anotimpul de vară a depășit frecvent 22,0 °C, iar tendința generală de evoluție a temperaturii în acest anotimp este crescătoare.

Diferența este enormă față de cele mai răcoroase veri, care au adus o temperatură medie de sub 20 C (una în anii 70, alta în al doilea deceniu al secolului trecut).

Valorile medii pe țară au depășit frecvent 22 °C în ultimele trei decenii, iar tendința de evoluție în intervalul analizat este crescătoare.

Prima lună de vară din acest an, iunie a fost cea mai caldă lună iunie de când există date meteo, august a stabilit și ea un record absolut de căldură, în timp ce iulie a fost pe locul doi.

Cea mai fierbinte lună august

Temperatura medie lunară a aerului pe țară din august 2024 a avut valoarea de 24,5 °C. Astfel, august 2024 a fost cea mai caldă lună august înregistrată în România din 1901 până în prezent, media pe țară fiind cu 2,9 °C mai mare față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020).

Temperatura medie a lunii august 2024 a avut valori cuprinse între 9,2 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 27,4 °C, la Alexandria. Cele mai mari valori, peste 26 °C, s-au înregistrat în jumătatea sudică a Olteniei, pe areale extinse din Muntenia, în sudul, vestul și nord-vestul Banatului, în centrul și sud-vestul Crișanei și în sudul Moldovei, arată datele ANM.

Temperatura maximă lunară din august 2024, înregistrată la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, a fost de 41,1 °C, la Zimnicea (jud. Teleorman), în ziua de 14 august. În luna august 2024 a fost depășită temperatura maximă absolută lunară la două stații meteorologice: Semenic și Târgu Jiu.

Anii în care au fost înregistrate valuri de căldură cu durata de 10 – 15 zile sunt 2001, 2002, 2012, 2021, 2022 și 2023. Astfel, se poate observa o creștere a intensității și frecvenței valurilor de căldură în ultimii ani, mai ales după anul 2000

Premierul, evaziv întrebat fiind dacă România are legislaţie pentru a doborî dronele rusești

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, în legătură cu drona Federaţiei Ruse care a parcurs mai mulţi kilometri pe teritoriul României, la sfârşitul săptămânii trecute, că cetăţenii nu trebuie să îşi facă griji deoarece ar fi fost doborâtă imediat „cu protocol, cu lege, fără lege”.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, dacă România are legislaţie pentru a doborî dronele care vin de pe teritoriul Federaţiei Ruse. ”E o întreagă discuţie. Dacă dobori dronele de pe teritoriul României, dar ele sunt pe teritoriul Ucrainei. Dacă acele drone lovesc ţinte pe teritoriul... Deci e o discuţie...haideţi să o luăm, mult mai serioasă. Eu ce vă spun cu certitudine, dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României va fi doborâtă de îndată. Şi ultima oară s-a întâmplat”, a afirmat Ciolacu.

El a fost întrebat despre situaţia de la sfârşitul săptămânii trecute când o dronă ar fi intrat mai mulţi kilometri în interiorul României.

”Şi-am ridicat F-16 şi am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României cum de altfel au făcut-o şi alte state. Ştiţi că avem poliţie aeriană internaţională. Nu vă faceţi griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo ţintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”, a explicat premierul Ciolacu.

Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16, anunţa Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Mureş: Primarul comunei Deda, reţinut pentru fraudă cu fonduri europene

Primarul PSD al comunei Deda, Lucreţia Cadar, a fost reţinută pentru fraudă cu fonduri europene în cadrul unor proiecte destinate persoanelor defavorizate. Alături de Lucreţia Cadar au mai fost reţinute alte două persoane, una dintre acestea fiind manager de proiect. Valoarea totală a prejudiciilor din dosar se ridică la aproximativ 484.000 de lei.

Conform unui comunicat al DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 septembrie a Lucreţiei Cadar, primar al comunei Deda, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (patru infracţiuni).

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2018, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, Primăria comunei Deda a dobândit calitatea de beneficiar pentru mai multe proiecte. Proiectele vizau incluziunea socială şi combaterea sărăciei şi au presupus furnizarea de servicii de consiliere antreprenorială pentru 336 de persoane şi sprijinirea unui număr de 20 de persoane întreprinzătoare în a dezvolta şi gestiona noi afaceri competitive.

După finalizarea cursurilor, cele 20 de persoane ar fi urmat să fie sprijinite să înfiinţeze societăţi comerciale şi să primească ajutor din partea Primăriei Deda.

”În perioada 2021-2023, în calitate de primar, inculpata Cadar Lucreţia, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, ar fi convins mai multe persoane defavorizate din localitate, care îndeplineau condiţiile din proiect, să figureze ca şi administratori ai unor societăţi comerciale, astfel încât acestea să primească, prin intermediul Primăriei comunei Deda, ajutoarele financiare din fonduri europene prevăzute în respectivele proiecte. Cu aceste fonduri au fost achiziţionate în total mai multe utilaje auto, nouă ATV-uri şi un autovehicul de tip UTV. În realitate, utilajele ar fi fost utilizate de alte persoane la activităţi economice pe raza comunei. Totodată, inculpata Cadar Lucreţia, în calitate de reprezentat legal al Primăriei comunei Deda, beneficiara contractului de finanţare, ar fi semnat cererile de acordare a subvenţiei, cererile de plată şi de rambursare pentru sumele cheltuite cu achiziţionarea utilajelor auto şi ATV-urilor, deşi ar fi ştiut că acestea sunt nereale”, precizează DNA. Valoarea totală a prejudiciilor reţinute în dosar se ridică la aproximativ 484.000 de lei.

Geoană și-a anunţat candidatura pentru Cotroceni

Fostul secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice Mircea Geoană a anunţat oficial miercuri, la o zi după încheierea mandatului la NATO, că va candida la preşedinţie. „Ştiu că avem nevoie de o schimbare adevărată!”, afirmă el într-o postare pe Facebook.

„Candidez la preşedinţie pentru că ştiu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o ţară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar ştim cu toţii că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecţi. Eu nu sunt perfect. Dar ştiţi ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile şi să construim o ţară mai bună”, a scris Geoană.

El subliniază că România nu are nevoie de perfecţiune, ci are nevoie de lideri care să asculte, să înţeleagă şi să acţioneze cu profesionalism. „Haideţi să renaştem împreună!”, a îndeamnat Mircea Geoană la finalul postării.

Ciolacu, întrebat dacă a răsfoit cartea lui Nicolae Ciucă: N-am avut curiozitatea

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că nu a avut curiozitatea să răsfoiască volumul scris de liderul PNL, Nicolae Ciucă, aceasta fiind postată online.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, dacă a răsfoit cartea lui Nicolae Ciucă şi dacă a primit-o, iar răspunsul liderului social-democraţilor a fost negativ. Întrebat dacă ar vrea să o primească, Ciolacu a răspuns: ”Nu ştiu. E cartea domnului Ciucă”. Preşedintele PSD a fost întrebat şi dacă s-a uitat pe cartea lui Nicolae Ciucă, aceasta fiind postată online, iar răspunsul său a fost: ”N-am avut curiozitatea”. El a mai fost întrebat dacă va citi cartea în cazul în care o va primi cu autograful lui Nicolae Ciucă. ”Întâi s-o primesc”, a afirmat preşedintele PSD.

Percheziţii la Clanurile de interlopi Luptătorii, Cămătarii, Giuleştenii şi Vasiloi

Procurorii Parchetului General au efectuat, miercuri dimineaţă, 13 percheziţii domiciliare în Bucureşti, dar şi în satele Dragomireşti Deal, Roşu, Dârvari, Domneşti din judeţul Ilfov şi în satul Cosoba din judeţul Giurgiu.

Potrivit Parchetului General, investigaţiile vizează săvârşirea mai multor infracţiuni de şantaj de către patru persoane fizice, cunoscute ca aparţinând sau fiind apropiate ale unor clanuri interlope. Acestea au identificat, exploatat şi întreţinut anumite vulnerabilităţi (jocuri de noroc, consum de droguri) ale persoanelor vătămate, cărora le-au oferit diverse sume de bani cu titlu de împrumut.

Ulterior, în contextul nerestituirii sumelor de bani de către acestea, folosindu-se de notorietatea lor de persoane violente, cei vizaţi au exercitat acte de şantaj în vederea recuperării atât a împrumuturilor, cât şi a dobânzilor aferente acestora.

Conform unor surse judiciare, sunt vizaţi membri ai clanurilor interlope Luptătorii, Cămătarii, Giuleştenii şi Vasiloi:

* Ion -Valentin Constantin zis "Vali Nebunu" face parte atât din anturajul restrâns al lui Marian Sîrbu zis "Box", membru marcant al clanului "Cămătarii", cât şi din anturajul lui Andrei-Cristian Bădulă zis "Moş Ene", individ extrem de violent, fost membru al clanului "Luptătorilor";

* Ionuţ-Laurenţiu Mihai a avut până în anul 2018 preocupări pe linia comercializării de ţigări netimbrate pe raza sectorului 6 Bucureşti, activitate din care a obţinut sume importante de bani. Acesta este cunoscut pe raza municipiului Bucureşti ca "Laur al lui Expres", dată fiind apropierea acestuia de Marian Gheorghe zis "Expres Negru", personaj cu o reputaţie deosebită în lumea interlopă şi membru al temutei grupări infracţionale Clanul "Giuleştenilor", grupare specializată în tâlhării şi furturi cu mod cu operare deosebit.

* Ionuţ-Laurenţiu Mihai zis "Laur al lui Expres" face parte din cercul intim de prieteni al lui Vasile-Mitică Dincă zis "Miki al lui Vasiloi", personaj deosebit de influent, unul din liderii grupării "Vasiloi", dar şi din anturajul lui Marius Costea zis "Ţâru", fost membru al grupării "Luptătorilor";

* Marius Costea zis "Ţâru", fost membru al grupării "Luptătorilor";

* Vasile Adrian este de profesie agent de pază, figurând ca angajat al BGS Monitorizare şi Intervenţie SRL şi al BGS Divizia de Securitate SRL.

Bihor: Accident cu şase victime, pe DN 76

Şase persoane au fostb rănite, miercuri, într-un accident rutier produs pe DN 76, în judeţul Bihor. Traficul rutier se desfăşoară alternativ, pe o bandă, fiind dirijat de poliţiştii rutieri. ”Miercuri, 11 septembrie, pompierii militari beiuşeni au acţionat pentru salvarea victimelor unui accident rutier, produs pe DN 76, pe raza localităţii Drăgăneşti. Apelul care sesiza producerea accidentului între două autoturisme, în care se aflau şapte persoane, a fost primit în dispeceratul ISU Bihor în jurul orei 06.45, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112. La locul indicat de apelant au fost mobilizate imediat, două echipaje de pompieri militari din cadrul Secţiei Beiuş, cu o autospecială de intervenţie şi cu o ambulanţă SMURD tip B2, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Bihor, cu ambulanţa tip C1 şi 4 echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ)”, a transmis ISU Bihor.

Sursa citată a precizat că echipajele SMURD şi SAJ au procedat la evaluarea de specialitate a celor şapte persoane implicate în accident şi la acordarea îngrijirilor medicale persoanelor rănite, şase dintre acestea fiind transportate ulterior la spital, iar echipajul care încadrează autospeciala de stingere a acţionat pentru asigurarea normelor de prevenire a incendiilor la locul producerii evenimentului. IPJ Bihor a precizat că au fost implicate trei vehicule, respectiv un autotren şi două autoturisme.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.