Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vaccinarea împotriva Covid-19, disponibilă din decembrie?

Ziarul de Vrancea
23 nov 2020 1009 vizualizări

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că ar putea autoriza un vaccin până a sfârșitul anului n pe lista scurtă s-a adăugat ieri un al treilea potențial „leac” împotriva Covid-19

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), care examinează în prezent cereri de autorizare a trei vaccinuri candidate împotriva covid-19, a anunțat ieri că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva covid-19 până la sfârșitul anului sau începutul lui 2021. Acest organism cu sediul la Amsterdam are ca misiune să autorizeze și să controleze medicamentele în Uniunea Europeană (UE). Unda verde finală este dată de către Comisia Europeană (CE) și le permite laboratoarelor să-și comercializeze medicamentele în întreaga Uniune.

EMA face această declarație după ce președinta CE Ursula von der Leyen a anunțat săptămâna trecută că agenția ar putea aproba vaccinurile testate de către Pfizer-BioNTech și Moderna în “a doua jumătate a lui decembrie”.

“Este dificil, în acest stadiu, să se preconizeze cu precizie termenele de autorizare a vaccinurilor, pentru că nu avem încă toate datele, iar examene continue sunt în continuare în curs”, anunță EMA. “În funcție de înaintarea evaluării, EMA ar putea să fie în măsură să finalizeze evaluarea (vaccinurilor) candidate cele mai avansate către sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor”, precizează agenția europeană.

EMA a implementat o procedură accelerată care-i permite să examineze datele cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor pe măsură ce apar - înainte ca producătorul să depună o cerere oficială de autorizare.

Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech și Moderna sunt cele trei proiecte de vaccin supuse acestei proceduri rapide.

Vaccinul britanic, diferit de primele două

Laboratorul britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat ieri că au dezvoltat un vaccin care are o eficiență medie de 70% - până la 90% în anumite cazuri, potrivit unor rezultate intermediare. Aceste rezultate ale AstraZeneca par, pentru moment, mai puțin convingătoare decât ale concurenței Pfizer/BioNTech sau Moderna, a căror eficiență este mai mare de 90%. Însă formula britanică are avantajul de a folosi o tehnologie mai tradițională, care face viitorul său vaccin mai ieftin și mai ușor de depozitat.

AstraZeneca a declarat în comunicat că vaccinul său este “extrem de eficient” în prevenirea COVID-19, menționând că niciun participant la studii nu a dezvoltat forme severe sau nu a trebuit internat. Rezultatele preliminare se referă la studii realizate pe un eșantion de peste 20.000 de persoane, dintre care 131 au contractat boala. Mai precis, eficiența sa a crescut la 90% pentru un prim eșantion de persoane care a primit o jumătate de doză și apoi o doză o lună mai târziu și a scăzut la 62% pentru un alt grup care a primit două doze la o lună distanță.

Grupul farmaceutic nu oferă detalii suplimentare pentru a explica această diferență de eficacitate.

În total, la așa-numitele studii clinice de fază 3 la scară largă au participat 60.000 de persoane din întreaga lume. Ele se desfășoară și în Statele Unite, Japonia, Rusia, Africa de Sud, Kenya și America Latină.

Grupul afirmă că avansează rapid în fabricarea planificată a 3 miliarde de doze, care vor fi disponibile în 2021.

Peste 10.000 de decese în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 4.207 cazuri noi de infectare cu coronavirus, 1.307 fiind în București. În ultimele 24 de ore, 130 de persoane au decedat, numărul total ajungând la 10.177.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.685. Dintre acestea, 1.160 sunt internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.908.681 de teste. Dintre acestea, 9.938 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.488 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.450 la cerere.

Mesaj discriminatoriu pentru români într-un magazin din Londra

Afișe în limba română cu un avertisment pentru hoții din magazine au fost puse într-un magazin Tesco din Londra, situația fiind semnalată de Iolanda Costide, o româncă stabilită în Marea Britanie. “Avertisment pentru hoții din magazine. Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal. Ofițeri de poliție îmbrăcați în civil acționează în această zonă”, este afișul pus la unul dintre rafturile dintr-un magazin Tesco.

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat ieri, spunând că au fost făcute demersuri lângă conducerea companiei și pe lângă autoritățile centrale și locale pentru înlăturarea afișelor și că a fost sesizată și Poliția.

MAE spune că “dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice”. Ministerul de Externe mai afirmă că în scrisoarea adresată conducerii companiei și poliției locale, reprezentanții ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum și clarificarea circumstanțelor și a motivelor care au stat la baza utilizării acestora.

Românii care călătoresc în Spania, obligați de astăzi să prezinte un test PCR

Românii care călătoresc în Spania sunt obligați de ieri să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care să fie făcut cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. La sosirea în Regatul Spaniei, autoritățile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă sau engleză.  “Începând cu data de 23 noiembrie 2020, toate persoanele care călătoresc în Spania, pe cale aeriană sau maritimă, provenind din zone/state cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care să fie efectuat cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. Potrivit listei în vigoare la acest moment (anexa 2 a documentului disponibil aici), România se regăsește printre statele care vor fi vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2”, potrivit MAE.

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Regatul Spaniei, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. În cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat. Având în vedere noile condiții, formularul va include o rubrică suplimentară privind rezultatul testului PCR pentru COVID-19.

La sosirea în Regatul Spaniei, autoritățile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă sau engleză, să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data realizării testului, datele unității medicale care a realizat testul și rezultatul negativ al testului.

Guvernul central spaniol a decretat, începând cu 26 octombrie 2020, starea de urgență pe întreg teritoriul Spaniei.

Studiu: Peste un sfert dintre românii aflați în telemuncă susțin că starea lor emoțională s-a înrăutățit

Aproape jumătate dintre românii (48%) care muncesc de acasă apreciază faptul că nu mai petrec timp în trafic, însă, pe de altă parte, mai bine de un sfert dintre ei (26%) spun că starea lor emoțională s-a înrăutățit, reiese din datele unui studiu de specialitate, publicat ieri.

Conform cercetării realizate de Reveal Marketing Research, în ceea ce privește avantajele resimțite când vine vorba despre “work from home”, 45% dintre cei chestionați se bucură de programul de lucru mai flexibil, iar 42% indică drept avantaj major faptul că pot petrece mai mult timp cu familia. Cu toate acestea, un sfert dintre români simt că nu au intimitate atunci când lucrează, iar 26% dintre ei spun că starea lor emoțională s-a înrăutățit.

Studiul de specialitate arată că, deși 79% dintre români, consideră că sunt la fel de eficienți sau mai eficienți decât atunci când lucrau de la birou, 44% dintre respondenți au declarat că muncesc mai multe ore zilnic.

De asemenea, pentru aproape jumătate dintre respondenți telemunca oferă confort din anumite puncte de vedere, însă 56% din totalul participanților la studiu au indicat faptul că nu lucrează într-un mediu potrivit, nu au un birou sau un scaun confortabil, iar 36% consideră că un monitor mai mare le-ar oferi o experiență de muncă îmbunătățită.

Datele cercetării de Reveal Marketing Research, realizate pentru LG Electronics în România, arată că aproape jumătate dintre români aleg să lucreze de pe canapea sau la masa din bucătărie, dar specialiștii atenționează asupra faptului că o poziție incorectă în fața laptopului poate fi o povară mare pentru corpul nostru - deși cei mai mulți dintre noi sunt conștienți de acest lucru, tindem să uităm atunci când lucrăm din confortul casei noastre și cedăm tentației de a lucra de pe canapea.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Regimul termic va rămâne în aceleași coordonate ca și până în prezent, respectiv cu intervale cu temperaturi scăzute atât pe timpul dimineților, cât și pe durata nopților, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește în jurul datei de 29 noiembrie, precum și în cursul săptămânii viitoare, arată prognoza valabilă pentru intervalul 23 noiembrie - 6 decembrie, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, valorile termice vor fi în scădere, de la o medie de 7 - 8 grade, în primele trei zile ale intervalului, la o medie de 4 - 5 grade, pe 28 noiembrie. După zilele de 29 și 30 noiembrie, când media maximelor va fi în jur de 7 grade, până în ultima zi a celor două săptămâni, această medie va rămâne destul de scăzută și va fi cuprinsă între 2 și 5 grade. Nopțile vor deveni reci, raportat la normalul termic al perioadei, cu o medie a acestora de la -2 la 0 grade, ușor mai ridicată, spre 2 grade, doar în 24 noiembrie și în intervalul 30 noiembrie - 2 decembrie. Probabilitatea de precipitații va fi redusă în prima săptămână, dar începând cu 29 noiembrie va fi în creștere, astfel încât se pot semnala temporar precipitații slabe, pe arii restrânse.

Topul celor mai bune universități din România

Cele mai bune universități din România anului 2020 sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Clasamentul Universităților din România 2020 publicat în această dimineață de Asociația Ad Astra a cercetătorilor români din țară și străinătate vine cu un top 3 neschimbat în ultimii 5 ani. Universitatea de Vest din Timișoara își menține poziția a 4-a, însă este devansată la scor de Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, care anul trecut era pe poziția 6.

O surpriză vine de la Universitatea Transilvania din Brașov, care urcă 2 poziții până pe locul 7, devansând și anul acesta Academia de Studii Economice (ASE) din București. Universitatea Dunărea de Jos din Galați urcă de pe poziția 12, pe 10.

La coada clasamentului, se bat pe ultimul loc 10 universități: Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din București, potrivit clasamentului publicat de Ad Astra.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.