Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: USR și PLUS, tot mai aproape de o fuziune

Ziarul de Vrancea
15 nov 2019 1625 vizualizări

Consiliul Național PLUS a decis, ieri, să adreseze o scrisoare deschisă membrilor USR în care transmite că vrea continuarea Alianței pentru alegerile locale și parlamentare de anul viitor, precum și transformarea acesteia, la un moment dat, într-o fuziune a celor două partide.

Dacian Cioloș a precizat că nu urmărește “să înhațe” vreun partid sau vreo Alianță și dorește să continue colaborarea cu USR. Liderul PLUS a spus că a colaborat foarte bine cu Dan Barna și speră ca acesta să fie reconfirmat la șefia partidului. “Vrem să transmitem prin intermediul acestei scrisori un mesaj de continuare a construcției și de unitate și nu de control a Alianței. Nu vrea nimeni să înhațe niciun partid și nicio alianță ci vrem să continuăm să construim împreună. În alianța asta între PLUS și USR s-a investit în ultimul an foarte multă încredere din partea susținătorilor noștri și această încredere ne-a ajutat să trecem peste primele două din cele patru etape pe care ni le-am propus împreună, cele patru rânduri de alegeri”, a declarat Dacian Cioloș,  într-o conferință de presă.

Trei propuneri

Fostul premier a mai spus că, în urma unei consultări interne, rezultă că cea mai mare parte a membrilor partidului său își dorește o continuare a Alianței USR-PLUS. “88% din membrii partidului își doresc o continuare a proiectului Alianței și o întărire a relației între cele două partide în cadrul Alianței, mai multă coerență și claritate în modul în care funcționăm. Și peste 75% își doresc o clarificare și o decizie acum, în perioada imediat următoare legat de îmbunătățirea modului de funcționare a Alianței”, a spus Dacian Cioloș. Ca urmare a consultării interne a membrilor PLUS, a fost redactată o “scrisoare deschisă către membrii USR și PLUS”, în care sunt făcute trei propuneri. “O structură executivă unică reprezentând diversitatea, consolidând formula deja agreată la nivelul Protocolului Politic al Alianței, coordonată de un secretar general ales prin vot comun al celor două partide, (...) un guvern din umbră și un program politic comun, (...) finalizarea până în februarie 2020 a procesului de desemnare a candidaturilor unice pentru alegerile locale, în baza principiilor agreate în Protocolul Politic al Alianței”, se arată în scrisoare.

Protejata unui baron PSD câștiga 500.000 de lei pe an de la stat

Fostul secretar general și consilier la Ministerul Dezvoltării Ionela Stoian a avut venituri anuale de 493.608 lei, însemnând 41.134 lei lunar, echivalentul a 8.600 euro, potrivit declarației de avere din 2019. Veniturile acumulate provin și din funcții deținute în consilii de administrație la companii de stat, transmite Mediafax.

Ionela Stoian a fost secretar general în perioada în care Ministerul Dezvoltării era condus de baronul PSD Paul Stănescu, iar apoi a fost consilier în cadrul instituției, când ministru era Daniel Suciu. În ceea ce privește salariul soțului Ionelei Stoian, acesta nu este trecut în declarația de avere din anul 2019, având salariu confidențial potrivit contractului de muncă. Acesta ocupă poziția de inginer într-o firmă de inginerie ecologică. Ionela Stoian mai deține un teren în județul Buzău de 720 metri pătrați și alte două terenuri în județul Ilfov de 1137 de metrii pătrați și 212 metri pătrați. Toate terenurile au fost dobândite între 2015 și 2016, prin contracte de vânzare-cumpărare. Totodată, între 2012 și 2016, familia acesteia a cumpărat trei imobile de 76,40 și 122 de metri pătrați în București și Ilfov. În ceea ce privește autovehiculele, Ionela Stoian deține o mașină Suzuki fabricat în anul 2018, o motocicletă Honda RC 53 fabricată în 2008 și un autotusim BMW din anul 2002. În conturile bancare se regăsesc sumele de 148.000 de lei, pe care s-a pus și poprire și un alt cont de 43.000 de lei. De asemenea, în declarația de avere a Ionelei Stoian se regăsesc și credite în valoare de 65.000 de euro și 492.780 de lei.

Numele Ionelei Stoian a apărut în dosarul „Belina” care a implicat-o pe Sevil Shhaideh și Rovana Plumb. Pe 27 iunie 2018, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina, clasând acuzațiile pentru Rovana Plumb în această cauză. Astfel, Ionela Stoian, pe atunci director în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.

Iohannis: Turul doi trebuie câștigat cu o majoritate covârșitoare

n șeful statului spune că el nu se află într-o competiție electorală cu PSD, ci într-un război

Președintele Klaus Iohannis spune că turul doi al alegerilor prezidențiale trebuie câștigat cu o majoritate covârșitoare care să arate PSD unde îi este locul și anume în opoziție. Șeful statului a precizat că el nu se află într-o competiție electorală cu PSD-ul, ci într-un război cu social-democrații pentru că aceștia au fost răi cu românii.

“Turul doi trebuie câștigat, dar nu oricum, turul doi trebuie câștigat cu o majoritate covârșitoare, o majoritate care arată PSD-ului foarte clar unde îi este locul și anume în opoziție. Vă amintiți că am mai avut câteva prezențe în campania electorală, câteva chiar mai multe dacă îmi amintesc bine și le-am spus oamenilor, dragii mei, eu nu sunt cu PSD-ul într-o competiție electorală, eu sunt cu PSD-ul în război,noi suntem cu PSD-ul în război și asta nu pentru că noi suntem așa răi, pentru că ei au fost răi cu românii. PSD a guvernat împotriva românilor, PSD a venit la putere cu promisiuni mari și nici nu a ajuns bine în Palatul Victoria și au început să încerce să subjuge justiția, să acapareze marile sisteme publice, PSD-ul a atacat democrația din România, este inadmisibil, a fost inadmisibil și rezultatul este cel pe care l-au meritat. Au fost înlăturați de la putere”, a declarat Iohannis, sâmbătă, la o întâlnire electorală de la Bistrița-Năsăud.

Derapaj al Olguței Vasilescu

Șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu, a comentat declarațiile președintelui Klaus Iohannis conform cărora nu este în competiție electorală, ci într-un război cu PSD, afirmând că acesta deja se și vede șef de lagăr de concentrare și toți PSD-iștii băgați acolo la reeducare. “Domnul Klaus, cred deja se și vede șef de lagăr de concentrare și toți PSD-iștii băgați acolo la reeducare”, a declarat Olguța Vasilescu sâmbătă seară, la Antena 3, solicitată să comenteze afirmațiile făcute de Klaus Iohannis. Ea a subliniat că Traian Băsescu “a știut să strunească toată clasa politică prin dosare”, iar Klaus Iohannis la început părea un președinte normal, la locul lui, dar că în ultima vreme “a început să aibă tot felul de obsesii, frustrări”. Vasilescu a continuat afirmând că discursurile președintelui sunt trase la indigo și că cei din PSD au fost șocați de câte ori Iohannis a rostit numele PSD într-un discurs. “El tot ceea ce a făcut bun în cinci ani de zile a fost să dea jos de la guvernare PSD”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu. Ea a mai făcut afirmații similare la adresa președintelui Klaus iohannis, în perioada în care era ministru al Muncii, când a declarat, în contextul în care Iohannis acuza PSD că a gazat românii la proteste, că afirmațiile acestuia nu sunt demne de un președinte și, „ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj”.

„Sunt clar pentru alegerea primarilor în două tururi”

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat sâmbătă, la Bistrița, că este pentru alegerea primarilor în două tururi, dar că este nevoie de discuții politice în Parlament pe această temă. “Eu sunt clar pentru alegerea primarilor în două tururi. Este evident nevoie de discuții politice și la nivel de Parlament, dar dacă ar fi după opțiunea mea, aș merge clar pe două tururi. Așa este cel mai corect, așa au comunitățile șansa reală să aleagă pe cel mai bun”, a afirmat Iohannis.

Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, de un autoturism în care se aflau trei persoane, la ieșirea din localitatea Praid. Un minor aflat în mașină a suferit un atac de panică, fără ca o altă persoană să fie rănită. Potrivit unor imagini publicate pe Facebook, ieri dimineață animalul rănit încă era pe marginea drumului . “Țara în care ne uităm la un animal în chinuri pe marginea unui drum european de aproape 12 ore, pentru că cineva probabil nu răspunde la telefon”, a acuzat Sándor Bereczky, un utilizator Facebook care a distribuit imaginile.

Animalul chiar s-a târât de pe marginea șoselei unde fusese azvârlit de autoturism, având membrele fracturate. Incapabile, autoritățile au ezitat să intervină invocând că au nevoie de o derogare de la Minister.

Ursul a fost tranchilizat și apoi eutanasiat, abia duminică la prânz. Șeful Direcției Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat că animalul avea trei picioare facturate și ar fi fost imposibil să supraviețuiască în pădure.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, s-a declarat revoltat de modul în care autoritățile publice locale au pasat responsabilitatea de la unul la celălalt în cazul ursului rănit. El a subliniat că luni la ora 9:00 i-a convocat pe toți cei responsabili din minister și în cursul săptămânii vor avea loc discuții cu ceilalți miniștri din Cabinet, astfel încât astfel de situații să nu se mai repete.

De asemenea, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a început procedura de demitere a prefectului județului Harghita pentru modul în care a gestionat cazul ursului accidentat.

A murit Bogdan Niculescu Duvăz, fost lider al FSN și ministru

Fostul ministru Bogdan Niculescu Duvăz, unul dintre primii membri ai Frontului Salvării Naționale, membru marcant al PSD, a murit sâmbătă. Bogdan Niculescu Duvăz avea 70 de ani și în ultimii ani se retrăsese din viața publică. Născut în 14 decembrie 1949, Bogdan Niculescu Duvăz a fost parlamentar în toate legislaturile din 1990 până în 2016. În perioada 1990-2003, Bogdan Niculescu Duvăz a fost membru în Partidul Democrat.

Duvăz a fost ministru al tineretului și sportului în Guvernul Petre Roman și ministru pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Victor Ciorbea. În perioada 28 decembrie 2004 - 28 decembrie 2004, Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz a fost ministru delegat pentru relația cu partenerii sociali în Guvernul Adrian Năstase.

“Am aflat cu multă durere ca astăzi a încetat din viață, Bogdan Niculescu Duvăz, unul din primii membri ai Frontului Salvării Naționale, un politician serios și discret, care a fost o prezență semnificativă in viața politică românească timp de mai mult de 20 de ani. Eu unul, nu te voi uita, Bogdane!”, a scris pe Facebook social-democratul Ioan Mircea Pașcu.

Proiect PNL: Amenzi de până la 6.000 de lei pentru unitățile care vând băuturi alcoolice minorilor

Deputatul PNL Gigel Știrbu a depus la Senat un proiect care prevede sancțiunii de la 3.000 la 6.000 de lei pentru magazinele sau localurile care comercializează băuturi alcoolice minorilor. În cazul repetării faptei, activitatea magazinului sau localului va fi suspendată între 10 și 30 de zile, transmite Mediafax. Astfel, comercializarea în magazine, cât și oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice minorilor de către unitățile autorizate să le comercializeze va fi sancționată cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, potrivit proiectului de lege. Inițiativa vine la propunerea Asociației Berarii României, prin care se dorește legiferarea interzicerii comercializării alcoolului în rândul minorilor. În ceea ce privește consumul de alcool în rândul minorilor, studiile derulate pe acest segment indică nevoia de intervenție prin informare și educare în intervalul 15-16 ani, interval de vârstă considerat ca fiind o etapă critică a dezvoltării adolescentului, cu un grad mare de risc în relație cu alcoolul decât perioadele ulterioare de dezvoltare.

Inițiativa legislativă a deputatului PNL este susținută de 36 de liberali și a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Dosar penal după ce o acrobată de circ a căzut de la înălțime

Poliția municipiului Hunedoara a întocmit dosar penal, după ce o acrobată de 19 ani de la un circ maghiar a căzut de la înălțime, în timpul unei reprezentații. Tânăra a fost internată la spital cu diagnosticul politraumatism prin cădere. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al județului Hunedoara, polițiștii au întocmit duminică dosar penal, după ce sâmbătă, în jurul orei 15.30, a avut loc un accident la un circ din Budapesta care susținea reprezentații în Hunedoara. “Poliția Municipiului Hunedoara a întocmit dosar penal de vătămare corporală din culpă, dupa ce o acrobată a cazut si s-a rănit în timpul unui spectacol de circ ce a avut loc în Hunedoara. Cercetările se fac sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara. Acrobata are 19 ani, cetățean maghiar, de la un circ din Budapesta. A fost internată la Spitalul Municipal Hunedoara cu politraumatism prin cadere”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara. Polițiștii continuă cercetările în acest caz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.