Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: USR acuză cosmetizarea pensiilor speciale

Ziarul de Vrancea
29 dec 2022 566 vizualizări

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care cuatumul pensiilor speciale este limitat, fără ca privilegiile să fie anulate n “Jalonul din PNRR nu a fost atins, pentru că el spune clar: pensiile speciale trebuie eliminate și trecute pe contributivitate”, a reacționat USR

Cătălin Drulă, președintele USR afirmă că Guvernul PNL-PSD a adoptat legea cosmetizării pensiilor speciale. “PNL și PSD iau în brațe privilegiații României și ignoră tot restul populației. Se laudă că fac reforma pensiilor speciale, dar în realitate nu au făcut nimic. Ministrul Budăi i-a asigurat pe românii care muncesc onest că pensiile speciale vor fi în continuare de șapte ori mai mari decât ale lor. Jalonul din PNRR nu a fost atins azi. El spune clar: pensiile speciale trebuie eliminate și trecute pe contributivitate ca la toți oamenii care muncesc și plătesc taxe”, a scris liderul USR pe Facebook.

Potrivit lui Drulă, “lejeritatea cu care PNL și PSD stau în fața românilor și mint de îngheață apele este înfricoșătoare, la fel și disprețul pe care îl au față de oameni”.

“Astăzi, PNL și PSD au pus în pericol banii României din PNRR, cel mai mare program de investiții și reforme din ultimii 33 de ani. Am încredere că Comisia Europeană nu va închide ochii la această nedreptate”, mai spune liderul USR.

Câți români încasează pensii speciale

În România sunt, la acest moment, 9.950 de beneficiari de pensii speciale, cei mai mulți fiind magistrați. În rândul acestora s-a înregistrat și cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.333 de lei.

Ministerul Muncii a anunțat în urmă cu o săptămână că a finalizat proiectul de Lege privind reforma pensiilor de serviciu, care stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă. Acesta era un obiectiv asumat de guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari. Un alt element de noutate constă în creșterea vechimii în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru justiție aceasta va fi de minimum 25 de ani, fără perioade asimilate, în timp ce baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților.

Astfel, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puțin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la cerere și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

Părintele Calistrat, iertat de Mitropolie în Ajunul Crăciunului

prelatul a fost filmat lovind o enoriașă în curtea Mănăstirii Vlădiceni

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a ridicat toate sancțiunile și a încheiat cercetarea cu privire la acuzațiile aduse preotului Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, care a fost filmat lovind o enoriașă în fața bisericii, informează Ziarul de Iași. Decizia a fost luată înainte de Crăciun, astfel că pr. Calistrat a fost deja filmat în fața altarului, slujind și ținând predică la finalul Liturghiei. „Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneți că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji. Mai mult, această pedeapsă i-a afectat și pe credincioșii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la Părintele Calistrat”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Acesta a mai precizat că cele două surori care au reclamat că au fost victime ale pr. Calistrat Chifan au fost chemate la Mitropolie să discute cu cei care se ocupau de cercetarea acestui caz, dar au refuzat să vină.

„Ziarul de Iași” a publicat mărturia unei tinere de 31 de ani care susține că în urmă cu patru ani a fost pusă să repete că este proastă, să îi vorbească călugărului ca și cum i-ar vorbi lui Dumnezeu și când a refuzat să îl asculte acesta a lovit-o cu palma peste cap. Mărturia nu a fost luată în considerare de către Exarhatul Mănăstiresc care, de altfel, nici nu a început vreo anchetă în cazul pr. Turtoi.

Pasagerii autocarului implicat în accidentul de la Pasajul Unirii vor da în judecată autoritățile din București

Pasagerii autocarului cu turiști greci implicat în accidentul de la Pasajul Unirii din Capitală afirmă că vor da în judecată autoritățile din București și agențiile de turism, scrie publicația in.gr. Autocarul pornise din Volos și Larissa, cu 47 de turiști greci, nu a respectat limita de înălțime pe o arteră principală din București și s-a izbit de o grindă metalică. Aceasta a zdrobit acoperișul autocarului, iar ferestrele au fost sparte. Accidentul s-a soldat cu moartea unui bărbat de 53 de ani din Larissa.

Unul dintre pasagerii autocarului, Maria Thersiti, a declarat: “Ne opream la fiecare 2,5 ore sau așa ceva, în funcție de locul unde găseam următoarea parcare, și pauza era de 20 de minute. Având în vedere starea drumului, șoferul mergea încet, am înțeles cu toții asta”.

Întrebată dacă va acționa în justiție, Thersiti a precizat: “Cu siguranță, aș vrea să fi fost toți doar răniți și ca acea persoană să fie în viață. Din păcate, există o persoană care a murit și pentru că în România au mai fost accidente în același loc, după ce trecem peste toate și după înmormântare, ne vom organiza încet pentru a acționa în justiție împotriva ambelor agenții de turism, din Volos și Larissa, dar și împotriva autorităților române”. “Șoferul autocarului nu știa exact unde sunt actele autocarului, așa le spunea pasagerilor așezați în partea din față”, a afirmat Thersiti. Ea a explicat că una dintre agențiile de turism a contractat autocarul și șoferul, iar cealaltă a organizat restul excursiei.

Accidentul a avut loc vineri, în Pasajul Unirii din Capitală, fiind implicat un autocar care transporta cetățeni greci. În urma accidentului, o persoană a decedat.

Patru din cele 13 persoane internate în spital au fost externate duminică.

Un videoclip realizat dintr-un vehicul aflat în spatele autocarului plin cu cetățeni greci arată că vehiculul schimbă banda cu câteva secunde înainte de accident, intrând într-o porțiune de drum în care vehiculele peste o anumită înălțime erau interzise.

Câte zile libere legale vor fi în 2023

În 2023, românii vor avea 15 zile libere legale conform Codului Muncii, dintre care trei vor fi în weekend. Anul Nou, prima zi de Paște și prima zi de Rusalii vor fi duminica.

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 1 și 2 ianuarie - Anul Nou (duminică, luni); 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (marți); 14 aprilie - Vinerea Mare; 16 și 17 aprilie - prima și a doua zi a Paștelui ortodox (duminică, luni); 1 mai - Ziua Muncii (luni); 1 iunie - Ziua Copilului (joi); 4 și 5 iunie - prima și a doua zi de Rusalii (duminică, luni); 15 august - Adormirea Maicii Domnului (marți); 30 noiembrie - Sfântul Andrei (joi); 1 decembrie - Ziua Națională a României (vineri) și 25 și 26 decembrie - prima și a doua zi de Crăciun (luni, marți).

Codul muncii mai prevede două zile libere legale pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora. Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

De asemenea, Guvernul a aprobat hotărârea prin care salariaților din instituțiile și autoritățile publice li se acordă, anul viitor, zile libere în 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, aceste date fiind între zilele de sărbătoare în care nu se lucrează și weekend. Aceste zile vor trebui recuperate, prin prelungirea în mod corespunzător a timpului de lucru până la 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023.

De la 1 ianuarie pensionarii cu venituri până la 1.608 lei vor beneficia de medicamente compensate în procent de 90%

Guvernul a decis, miercuri, ca pensionarii cu venituri până la 1.608 lei să beneficieze, de la 1 ianuarie 2023, de medicamente compensate în procent de 90%, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

 ”S-a aprobat astăzi hotărârea de Guvern pentru aprobarea unor acte normative privind programul de compensare cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionari, precum și prelungirea unui termen. Începând de la 1 ianuarie 2023 crește cu 12,5% plafonul veniturilor până la care pensionarii vor putea beneficia de medicamente compensate cu 90%. Acest act normativ aprobat prevede că începând cu 1 ianuarie anul viitor toți pensionarii cu venituri până la 1.608 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de medicamente compensate în procent de 90% din sublista B prevăzută de hotărârea Guvernului 720/2008”, a spus Cărbunaru într-o conferință de presă la Palatul Victoria. El a adăugat că, până în prezent, această limită viza pensionarii care aveau până la 1.429 de lei.

“Această măsură urmărește creșterea accesului la medicamente compensate acordate în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri mici, având în vedere creșterea pensiilor în sistemul public cu 12,5% din ianuarie 2023. În cadrul programului social al Guvernului pentru compensarea cu 90%, în perioada ianuarie 2022 - septembrie 2022, potrivit datelor aflate în baza de date a ministerului de resort, sunt aproape 2 milioane de rețete emise pentru 431.000 de pensionari români”, a menționat purtătorul de cuvânt al Executivului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.