Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un val de caniculă se îndreaptă spre România

Ziarul de Vrancea
18 iun 2022 587 vizualizări

Urmează o săptămână fierbinte, cu temperaturi de până la 38 de grade

Un val de caniculă va lovi în această săptămână România, Grecia și Bulgaria, avertizează meteorologii. Căldura excesivă a afectat în ultimele zile mai multe țări din vest, printre care Spania, Franța și Statele Unite. ONU a avertizat că seceta va fi următoarea mare problemă cu care se va confrunta toată omenirea. „Este posibil ca începând de săptămâna viitoare să înregistrăm în România primele zile cu temperaturi care să atingă și să depășească 35 de grade, ceea ce înseamnă că vom avea caniculă. Temperaturile vor depăși 35 de grade începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius. Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea - și nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate - de coduri pentru caniculă”, a declarat la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM.

Recorduri de caniculă înregistrate în Franța

După numeroase recorduri absolute de temperatură înregistrate sâmbătă în Franța, valul de căldură extremă care a lovit țara se îndreapta duminică către est, unde mercurul a atins 38 de grade, informează AFP.

În această perioadă și Spania este afectată de canicula neobișnuită, cu un incendiu gigant pe care pompierii au încercat să-l stingă sâmbătă.

În Franța, aproape trei sferturi din populație, adică 45 de milioane de persoane, erau vizate sâmbătă de codurile roșu sau portocaliu de caniculă.            

Duminică dimineața, Météo-France a ridicat codul roșu din 11 departamente afectate în sud-vest, 50 de departamente fiind sub cod portocaliu în centrul și estul țării.  Pe litoralul atlantic erau așteptate furtuni care vor permite caniculei să “slăbească treptat în intensitate pentru a nu mai afecta doar partea estică a țării”, potrivit serviciului meteorologic.

Înmulțirea valurilor de căldură în Europa este o consecință directă a încălzirii globale. Emisiile de gaze cu efect de seră măresc puterea, durata și rata de repetare a valurilor de căldură, spun oamenii de știință.

Valul actual a sosit din Maghreb prin Peninsula Iberică.

În Spania, pompierii au continuat sâmbătă să lupte împotriva mai multor incendii din toată țara, dintre care unul a devastat aproape 20.000 de hectare de teren, în timp ce temperaturile au atins vârful la 43 de grade.

Parlamentarii români și moldoveni, prinși în horă la Chișinău

 liderul AUR nu a avut voie să intre în Republica Moldova, fiind oprit pe aeroport

Parlamentarii români și moldoveni care au participat sâmbătă la ședința comună a Legislativelor celor două țări, care a avut loc la Chișinău, au avut parte, la finalul reuniunii care a durat aproximativ patru ore, de un spectacol oferit de Gheorghe Zamfir și de orchestra „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgos. Președinții Parlamentului României au aplaudat în picioare și s-au prin în horă, alături de parlamentarii moldoveni.

După ce ședința care a durat aproape patru ore a fost declarată încheiată, parlamentarii au fost invitați să rămână în sală, pentru că li s-a pregătit „o surpriză”. Gheorghe Zamfir și orchestra „Lăutarii” dirijată de Nicolae Botgros au interpretat mai multe melodii populare pentru care au fost aplaudați în picioare de către aleșii români și moldoveni. La un moment, dat, mai mulți parlamentari s-au prins în horă.

În urma ședinței din Parlament a fost adoptată o declarație comună, în care cele două state se angajează să coopereze pentru dezvoltare reciprocă, mai ales în contextul în care Republica Moldova a fost invitată să devină stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Acordul se referă, de asemenea, la programul de asistența tehnică și financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la București la 27 aprilie 2010.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat în cadrul ședinței comune că România și Republica Moldova trebuie să facă „un nou pas” și să muncească împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor celor două țări. Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

George Simion, oprit la aeroportul din Chișinău

Liderul AUR, deputatul George Simion, a reclamat sâmbătă în mai multe postări pe Facebook că nu a putut participa la ședința comună a Parlamentelor român și moldovean desfășurată la Chișinău, întrucât nu i s-a permis accesul pe teritoriul Republicii Moldova, fiind blocat pe aeroportul din Chișinău. “Toți parlamentarii au fost lăsați să treacă, doar eu nu”, a scris Simion pe Facebook. Ulterior, el a anunțat că nu este lăsat să intre pe teritoriul R. Moldova, urmând să revină în țară.

“Separatiștii mă trimit înapoi la București cu primul avion!”, a transmis el într-o nouă postare. “E 4 dimineața și sunt încă in aeroportul din Chisinau, așteptând să fiu exilat cu primul avion spre București: 5.25 la Chisinau. Urmașii lui Stalin care conduc republica mică de la Chișinău să nu fie prea bucuroși: Prutul nu va fi mult o graniță a neamului românesc. Națiunea moldovenească NU există!”, a continuat el.

Simion a mai avut probleme cu accesul pe teritoriul Republicii Moldova și anul trecut, când a fost blocat la vama Leușeni, fiind informat de lucrătorii vamali că are interdicție în Republica Moldova până în 2023.

La acel moment el a solicitat intervenția MAE, argumentând că nu i se permite accesul în calitate de demnitar în Republica Moldova.

Victor Rebengiuc: Naționalismul e un pericol

Actorul Victor Rebengiuc a fost prezent într-o emisiune la Digi24, expunându-și opiniile despre naționalism și despre corupți. El s-a confesat subliniind că nu ar putea fi niciodată un „naționalist”. „Din firea mea, nu pot să fiu naționalist. Nu trebuie să mă bat cu pumnul în piept și să-i omor pe ceilalți care nu sunt români”, a spus Rebengiuc. Legat de corupție, Rebengiuc a afirmat că România are nevoie de „oameni cinstiți, lipsiți de ispita corupției, unde nu se poate face nimic pentru că trebuie să ceară ceva parandărăt…”.

„Vedem că nu doar în România, ci în întrega Europă, poate chiar în întreaga lume iar se ridică acest miraj, naționalismul. Și din cauza migrațiunii, probabil. Faptul că vin foarte mulți migranți de dincolo de Marea Mediterană, și e amenințarea că locurile de muncă devin din ce în ce mai puțin accesibile pentru „băștinași”, poate pentru că aceia muncesc pe salarii mai mici, și atunci, sigur că se pune problema că „noi, românii”, „noi, nemții”, „noi trebuie să facem, nu voi, ăștia care veniți acum (…) E un pericol. Eu nu pot să fiu naționalist. Din firea mea nu pot să fiu naționalist. Să spun, „domne, eu sunt român…”. „Sunt român!”. Și ce-i cu asta? Eu ca român trebuie să muncesc cinstit, să îmi văd de treaba mea, să fac tot ce pot să fac pentru ca să fie bine în țara mea. Nu trebuie să mă bat cu pumnul în piept și să-i omor pe ceilalți care nu sunt români. Și să nu cred că românul e ăl mai deștept om din lume. Să nu cred așa ceva. Românii au avut oameni foarte deștepți. Dar nu numai românii au avut oameni foarte deștepți în lumea asta. Noi avem lumină electrică aici nu de la români. Avem de la un american amărât” a relatat Rebengiuc.

Actorul a fost întrebat despre „acel ceva” rapid și fundamental, care ar putea să ducă România cu pași repezi înainte

„Niște oameni care să o conducă, niște oameni ca lumea, cu idei bune, cu credință în democrație și în tot ce poate da mai bine. Oameni cinstiți, lipsiți de ispita asta a corupției, unde nu se poate face nimic pentru că trebuie să ceară ceva parandărăt”, a comentat actorul.

A murit actorul Valentin Uritescu

Actorul Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani, după o lungă luptă cu o boală degenerativă.

Absolvent al Promoției 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, pentru ca, după cinci ani, să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Chemat de Sandu Lazăr și Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu caracterizează cei 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importantă perioadă a vieții sale”.

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Răfuiala”, de Philip Massinger, îi aduce premiul special al juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate pe scena Bulandra. A jucat, între altele, în: “Luna dezmoșteniților”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigoților”, de Mihail Bulgakov, “A treia țeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineața pierdută”, de Gabriela Adameșteanu, “Tartuffe”, de Molière.

La Naționalul bucureștean a făcut parte din distribuția unor spectacole ca: “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vișini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke și Cadîr”, “Crimă pentru pământ” și “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt și rolurile din piesele “Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar și “Angajare de clovn”, de Matei Vișniec, la Teatrul Levant.

Timișoara: Un simpatizant AUR a încercat să incendieze steagurile din fața primăriei

Un bărbat a încercat, sâmbătă, să incendieze steagurile din fața sediului Primăriei Timișoara, poliția intervenind de urgență după ce gardianul instituției a observat gestul acestuia. Primarul orașului, Dominic Fritz, a reacționat în urma incidentului, afirmând că gestul „nu este un protest inocent, ci o faptă penală” provocată de „extremismul naționalist”, și că autorii sunt „aceiași huligani care au intrat cu forță în primărie, cu George Simion în frunte”.

Incidentul, care a fost făcut public de către primarul Dominic Fritz, pe Facebook, a avut loc sâmbătă la ora 11.40. Poliția și pompieri au intervenit după ce gardianul l-a observat pe bărbatul care a încercat să incendieze steagurile folosindu-se de o torță.

Edilul anunță că „unele steaguri au fost ușor afectate și vor fi înlocuite”.

„Această acțiune nu este un protest inocent, ci o faptă penală ce putea ușor să ducă la incendierea primăriei. Acolo ne duce extremismul naționalist cu care se încearcă otrăvirea comunității noastre. Este un semnal de alarmă că ce începe cu vorbe se termină în fapte. Știm cine sunt părinții spirituali ai acestor fapte - aceiași huligani care au scandat sloganuri xenofobe în fața casei mele și care au intrat cu forță în primărie, cu George Simion în frunte. Voi rămâne ferm în apărarea valorilor timișorene si europene. Nu vom ceda niciun milimetru extremiștilor violenți”, a scris Dominic Fritz pe rețeaua de socializare.

Suceava: Un elev de clasa a VIII-a a murit la banchetul de absolvire

Polițiștii din Suceava au demarat o anchetă după ce un elev, absolvent de clasa a VIII-a, a decedat la banchetul de absolvire, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Potrivit acestora, băiatul, în vârstă de 14 ani, se afla în sala de evenimente a unui complex hotelier din municipiul Suceava, când i s-a făcut brusc rău.

Copilul a fost resuscitat atât la fața locului, cât și al Spitalul Județean de Urgență din Suceava, însă nu a putut fi salvat.

“Fiind verificat de către tatăl său care este cadru didactic în cadrul școlii și care participa și el, alături de fiul său, la eveniment, acesta a constatat faptul că băiatul era inert, așa că a procedat la resuscitarea acestuia. În scurt timp, la fața locului s-a prezentat un echipaj ambulanțier din cadrul SAJ Suceava care au procedat de îndată la resuscitarea minorului. Manevrele de resuscitare s-au efectuat pentru o perioadă de aproximativ o oră, după care minorul a fost transportat de urgență la Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava pentru continuarea manevrelor de resuscitare și îngrijiri de specialitate”, susțin reprezentanții IPJ.

Cu toate că nu au suspiciuni cu privire la deces, polițiștii fac în acest caz cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi efectuată necropsia.

Elevul ar fi suferit de mai multe afecțiuni medicale.

Elena Udrea a primit vizita soțului ei, la penitenciar

Elena Udrea a primit vizita soțului ei, Adrian Alexandrov, la penitenciarul Târgșor. Acesta a declarat pentru Antena 3 că aceasta are încredere că totuși se poate corecta la recurs condamnarea ei care a fost una abuzivă și că momentan este ok, rezistă și se pregătește pentru recursul de luni.

Adrian Alexandrov a precizat că este greu că nu își poate vedea copilul.

“Nici nu o pot aduce aici, pentru că discuția se poartă printr-un geam și cred că e o traumă pentru un copil ca, după atîta timp, să vină să își vad mama în felul acesta”, a afirmat el.

Un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a amânat pentru luni, 20 iunie, judecarea recursului în casație prin care Elena Udrea încearcă să scape printr-o cale extraordinară de atac de condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul “Gala Bute”.

Fostul ministru Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, a fost adusă joi în țară, la câteva zile după ce autoritățile judiciare bulgare au decis extrădarea sa. Ea a fost preluată de o mașină a Administrației Naționale a Penitenciarelor, la Vama Giurgiu. Joi seară, ea a ajuns la Penitenciarul Târgșor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.