Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un român moare de COVID-19 la fiecare 5 minute

Ziarul de Vrancea
23 oct 2021 663 vizualizări

Numărul infectărilor din Europa de Est se apropie de 20 de milioane n deși deține doar 4% din populația mondială, Europa de Est înregistrează 20% din numărul total al cazurilor de COVID-19

Numărul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va depăși în curând pragul de 20 de milioane, potrivit unui bilanț publicat ieri de agenția de presă Reuters, în contextul în care această regiune se confruntă cu cea mai gravă situație epidemiologică de la începutul pandemiei de COVID-19, iar campaniile de vaccinare se desfășoară într-un ritm lent. Conform jurnaliștilor de la Reuters, în România o persoană moare de COVID-19 la fiecare cinci minute.

Țările din estul Europei au cele mai mici rate de vaccinare de pe continent și mai puțin de jumătate dintre locuitorii lor au primit până în prezent cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19. Ungaria se află pe primul loc în topul vaccinărilor din Europa de Est, cu 62% din populație inoculată cu cel puțin o doză, iar la polul opus se află Ucraina, unde doar 19% dintre rezidenți au primit o primă doză de vaccin, potrivit platformei online Our World in Data.

Numărul infectărilor noi din această regiune a crescut constant în ultimele săptămâni și înregistrează în prezent o medie de peste 83.700 de cazuri noi în fiecare zi, cel mai ridicat nivel constatat după noiembrie 2020, potrivit unui bilanț realizat de Reuters în baza statisticilor oficiale publicate până vineri. Deși deține doar 4% din populația mondială, Europa de Est înregistrează 20% din numărul total al cazurilor de COVID-19 raportate la nivel mondial.

Conform analizei Reuters, trei țări din Topul 5 al statelor lumii care au raportat cele mai multe decese în ultimele săptămâni se află în Europa de Est: Rusia, Ucraina și România.

Lipsa de încredere în vaccinuri

Creșterea interacțiunilor sociale în spații închise după relaxarea restricțiilor antiepidemice și apropierea iernii sunt factorii care au determinat creșterea numărului de infectări în multe țări din întreaga Europă, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului pentru situații de urgențe din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pe măsură ce valul infectărilor se intensifică, mulți locuitori din Europa de Est au atitudini care pendulează între sfidare și regretul de a nu se fi vaccinat. Un sondaj al Comisiei Europene a arătat că cel puțin o persoană din trei din majoritatea țărilor din Europa de Est nu are încredere în sistemul de sănătate, în comparație cu media de 18% înregistrată la nivelul întregului bloc european.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, 11.725 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-COV-2 și 389 decese, dintre care 8 anterioare.

Cele mai multe infectări s-au raportat în București, 2.790 de cazuri, ILfov - 735, Iași- 605 și Timiș - 582. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 911 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până ieri, 44.679 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

„PNL nu mai există”

 mai mulți apropiați a lui Ludovic Orban urmează să părăsească partidul, a anunțat deputatul liberal Ionel Dancă

 „PNL nu mai există dacă ne uitam la deciziile care se iau și la apropierea de PSD”, a declarat deputatul liberal Ionel Dancă la RFI , adăugând că sunt mulți alți liberali care vor părăsi PNL alături de Ludovic Orban, urmând a fi înființată o nouă formațiune politică. “Partidul Național Liberal are o decizie a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD. Vedem în aceste zile o desfășurare de negocieri cu PSD, care încalcă decizia PNL, decizie statutară a partidului”, declară deputatul. El mai susține că „sunt mai mulți parlamentarii liberali care au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban pentru poziția de președinte al PNL și pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru. Nu putem să lăsăm țara unui guvern PNL care să stea la mila PSD”.

Întrebat dacă vor pleca și alții din PNL, care să-l urmeze pe Orban și dacă se pregătește o nouă formațiune politică, acesta a răspuns: “Da, mă aștept ca și alți colegi parlamentari care înțeleg să respecte votul românilor de la alegerile parlamentare din 2020 să urmeze acest pas prin care să păstrăm practic angajamentul față de români, o guvernare liberală de dreapta”

Dan Vîlceanu: Ar putea pleca 10-12 parlamentari

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că Ludovic Orban ar putea să rupă “o parte foarte mică” din PNL și doar 10-12 parlamenetari ar putea pleca din partid.

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat, joi seară, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de președintele Klaus Iohannis, este “picătura care a umplut paharul”. “Săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”, a anunțat Orban.

În cursul zilei de vineri, mai mulți parlamentari care-l susțin pe fostul lider liberal au transmis mesaje în care le cer președintelui Klaus Iohannis și președintelui PNL Florin Cîțu să nu accepte susținerea din partea PSD.

Pe de altă parte, premierul interimar, președintele PNL Florin Cîțu, a anunțat ieri că nu va face parte din viitorul Executiv, dar lucrează împreună cu premierul desemnat pentru conturarea unei majorități care să susține Guvernul.

Apropiați ai baronilor PSD, promovați în funcții publice

Felix Manta, finul fostului președinte PSD al Consiliului Județean Mehedinți Adrian Duicu, a fost numit de premierul interimar Florin Cîțu secretar general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, informează News.ro. Duicu este unul dintre apropiații liberalului Cristian Bușoi, ales vicepreședinte PNL în echipa lui Florin Cîțu. De altfel, numele lui Bușoi apare și în dosarul în care Adrian Duicu a fost condamnat la un an și jumătate cu suspendare pentru fapte de corupție.

Tot vineri, Mihail Adrian Oprescu a fost numit de Florin Cîțu în funcția de secretar general al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. Oprescu este soțul deputatei PSD Simona Bucura-Oprescu.

Streinu Cercel: Pentru fiecare persoană pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate de care nu se știe

Medicul Adrian Streinu Cercel a declarat, ieri, într-o conferință de presă în cadrul Maratonului vaccinării de la București, că medicii se așteaptă ca numărul oamenilor infectați cu SARS CoV-2 să crească în perioada următoare și a subliniat că rezultatele restricțiilor care vor intra în vigoare de luni se vor vedea abia după șase săptămâni.

Streinu Cercel a declarat și că ar trebui să înceapă testarea “la fiecare scară de bloc”. “Din păcate, la rata de transmitere pe care o cunoaștem, în momentul de față, noi ne așteptăm ca numărul pacienților infectați să crească. Ceea ce evident, reiese dintr-un calcul simplu. Dacă pentru tulpina inițială, cea din Wuhan, aveam o rată de transmitere de 1 la 3, în momentul de față este 1 spre 10. Ca atare, la nivelul fiecărei persoane care este pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate care sunt asimptomatici și de care nu se știe. Asta este regula simplă. Evident că a trebuit să fie luate niște măsuri ca să se încerce limitarea transmiterii acestui virus, că ăsta este rolul măsurilor, dar mai mult decât atât, aș mai zice că trebuie să mai facem un lucru și anume să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în așa fel încât să mai dăm oamenilor o șansă să fie diagnosticați din prima pentru că cu cât acest diagnostic este mai precoce, cu atât șansa de supraviețuire crește considerabil”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel.

Întrebat ce înseamnă “la fiecare scară de bloc”, medicul a explicat că epidemiologii ar trebui să iasă în stradă pentru a testa fiecare om și a preveni astfel transmiterea virusului. “Lumea din domeniul epidemiologiei trebuie să coboare în stradă pentru a preveni transmiterea virusului. Din om în om. Asta este. Vrem să scăpăm mai ușor și fără victime? Asta va trebui să facem. Nu? Atunci ne vom limita la ceea ce avem și să nu ne mirăm”, a declarat Streinu Cercel.

Medicul a mai declarat că rezultatele restricțiilor ce vor intra de luni în vigoare se vor vedea peste șase săptămâni, acum România fiind “spre un platou”. “Rezultatele unor astfel de restricții se văd în medie după șase săptămâni. Și este ușor de calculat pentru că luați în calcul o incubație de circa 14 zile, la care se mai pune încă o săptămână, deci 21 de zile, interval în care te uiți să vezi care este dinamica infectărilor. Și atunci asta se multiplică cu un coeficient și undeva la șase săptămâni de zile ar trebui să fim pe o pantă net descendentă. Deocamdată suntem spre un platou”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Arafat, despre cei în stare gravă care refuză internarea în spital: Se condamnă singuri la moarte

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat, duminică dimineață, că cei care refuză internarea în spital și tratamentul medicilor, deși sunt în stare gravă, se condamnă singuri la moarte. “Înseamnă că se autocondamnă. Dacă sunt în stare gravă și încă ascultă aceste sfaturi de a nu se interna, de a nu primit tratamentele, înseamnă că se condamnă singuri la moarte, nu la altceva”, a declarat RAed Arafat. Acesta a afirmat că ar fi bine să se ajungă la spital înainte de a se ajunge în stare gravă.

Mai mulți medici au afirmat, în repetate rânduri, că se confruntă cu cazuri grave, dar pacienții refuză internarea.

În România, vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19

Vaccinarea împotriva COVID-19 a redus, în România, de peste cinci ori riscul de infecție, de peste zece ori riscul de spitalizare și de aproape 14 ori riscul de internare în ATI. De asemenea, prin vaccinare s-a redus de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19, arată datele unei analize făcute de Comitetul de coordonare a vaccinării în perioada februarie-mai, când varianta Alfa a coronavirusului era dominantă.

Setul de date analizat a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive și negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane unice, cu vârsta de peste 16 ani și cu istoric cunoscut de vaccinare împotriva COVID-19.

 “Întrucât riscul de evoluție severă a bolii variază în funcție de populația analizată, eficiența vaccinării împotriva infecției, a spitalizării, internării în ATI și a decesului în urma COVID-19 a fost calculată ajustat, în funcție de vârstă, sex și săptămâna testării”, a precizat CNCAV. Astfel, eficiența împotriva infecției, începând cu 14 zile de la efectuarea dozei 2, este de 84.1% la vaccinul Comirnaty/BioNTech Pfizer, 93.1% la Spikevax/Moderna și 71.1% la Vaxzevria/AstraZeneca. Eficiența vaccinului Janssen va fi evaluată în perioada următoare, întrucât administrarea acestuia a început în 4 mai și nu s-au acumulat suficiente date pentru perioada raportată (până la 31 mai).

Potrivit sursei citate, beneficiile maximale se obțin după 14 zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare, ceea ce subliniază importanța administrării dozei 2.

Trei liceeni, reținuți pentru tentativă de viol pe holul școlii

Trei elevi ai unui liceu din municipiul Constanța au fost reținuți după ce ar fi încercat să violeze o colegă, în vârstă de 16 ani, de la aceeași unitate școlară, faptă petrecută pe holul instituției de învățământ, a informat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliție Județean. Cei trei suspecți, reținuți pentru 24 de ore, au vârstele de 15, 16, respectiv 17 ani.

Pe 18 octombrie, o tânără de 16 ani a sesizat poliția că ar fi fost agresată sexual de mai mulți tineri, în timp ce se afla pe holul liceului la care studiază, fiind deschis în acest caz un dosar de urmărire penală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.