Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un român din 25 a dezvoltat imunitate la COVID-19

Ziarul de Vrancea
1 sep 2020 929 vizualizări

Procentul este sub media europeană de imunizare, în jur de 6% n Orban anunță manuale interactive pentru școala pe timp de pandemie, “o premieră”

​Aproape 4 la sută din populația țării a căpătat imunitate la COVID 19, arată ultimele date analizate de DSP-uri și Institutul de Sănătate Publică, după interpretarea analizelor a aproape 8.000 de români. Într-un interviu acordat Europa FM, ministrul Sănătății, Nelu Tătatru, spune că, față de primele date, furnizate în vară, numărul persoanelor care au dezvoltat anticorpi a crescut cu aproape 2 la sută. În prima etapă, au fost analizate serurile provenite de la 4.000 de persoane, iar în cea de-a doua etapă a studiului național, au fost recoltate probe de la aproape 13 mii de persoane. „Dintre aceste seruri reziduale au fost lucrate, la nivel de INSP, 7.832, din care doar 303 sunt pozitive, de unde o rată de imunizare de 3,86%. Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat 5-6% imunizarea. Pentru o trecere prin boală, noi avem o imunizare mică în acest moment ca procent”, a explicat Tătaru.

Orban: Cadrele didactice să se adapteze să predea și la clasă și online

Cadrele didactice trebuie să se adapteze astfel încât să poată să predea și pentru copiii din clasă și pentru cei care urmăresc lecțiile online, a declarat ieri prim-ministrul Ludovic Orban. “E necesară o adaptare, cadrele didactice trebuie să înțeleagă faptul că situația în care ne găsim este o situație în care trebuie să punem pe primul plan sănătatea copiilor și că trebuie să se adapteze, astfel încât să poată să predea și pentru copiii din clasă și pentru copiii care urmăresc lecțiile online. Este foarte important acest lucru și sunt convins că marea majoritate a cadrelor didactice au înțeles acest lucru, mulți au participat la toate programele de training organizate pe perioada verii. Zeci de mii de cadre didactice au participat la astfel de programe care au fost organizate, fie de Casele corpului didactic, fie de organizații neguvernamentale care au fost acreditate să deruleze astfel de cursuri de creștere a competențelor digitale și, permanent, trebuie să învețe”, a spus Ludovic Orban, la sediul PNL. Șeful Executivului a adăugat că suplimentar, în sprijinul procesului de învățare, vor exista și “lecții pe Televiziunea națională”. “Vor fi lecții care vor fi difuzate online, sunt manuale... Manualele, de asemenea, vor fi accesibile și online. S-au făcut manuale interactive - o să fie o premieră, am înțeles - care vor avea o atractivitate suplimentară pentru elevi. Trebuie să ne adaptăm, este important. Cer sprijinul... și chiar am apreciat cadrele didactice, au fost alături de noi - examen de Evaluare, examenul de Bacalaureat, săptămâna pregătitoare s-a derulat în bune condiții -, și am încredere că vor contribui la o redeschidere a școlilor care să fie în beneficiul elevilor”, a mai declarat Orban.

Peste 500 de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.298 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 89.891. 40 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor fiind 3.721. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.147. Dintre acestea, 519 erai internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.852.088 de teste. Dintre acestea 26.543 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.521 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 10.022 la cerere.

Ce spune premierul Orban despre “vitezomanul” de la Transporturi

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat ieri, dacă este normal ca un demnitar să circule cum a făcut-o Lucian Bode, mașina ministrului Transporturilor mergând mai mult pe contrasens până a provocat un accident în județul Argeș. Prim-ministru a spus că va avea o discuție cu ministrul pe această temă. “Nu am avut o discuție cu domnul ministru, decât aceea că a avut un accident. L-am întrebat dacă a fost la volan, mi-a spus că nu a fost la volan, l-am întrebat care e starea de sănătate și era în curs de evaluare. Am înțeles că este în afara oricărui pericol, aici poliția să verifice exact circumstanțele”, a afirmat premierul. Întrebat dacă este normal ca un demnitar să circule astfel, Ludovic Orban a răspuns: “Depinde de situația în care se găsește. Și eu când am anumite deplasări care necesită, mai fac apel la posibilitatea de a merge în coloană, dar mai rar numai dacă există o deplasare unde este o activitate guvernamentală la care trebuie să ajung la timp. O să am o discuție cu domnul ministru pe tema asta”. Mașina ministrului Lucian Bode care a fost implicată în accidentul rutier din județul Argeș a fost filmată circulând mult pe contrasens. “Am știut că o să facă accident mai devreme sau mai târziu”, afirmă cel care a postat imaginile în mediul online. În aceste imagini se vede cum, în repetate rânduri, mașina în care se afla ministrul depășește, pe linie continuă, și circulă mult pe contrasens, depășind chiar o coloană întreagă de mașini.

Senat: Profanarea drapelului României, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani

parlamentarii UDMR au votat împotriva inițiativei

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă prin care profanarea drapelului României și intonarea Imnului Național cu alt text sau pe altă partitură, cu intenția de a-l defăima, sunt pedepsite cu închisoare de la 6 luni la trei ani. În favoarea propunerii legislative inițiate de un grup de parlamentari PMP s-au exprimat 104 senatori, trei s-au abținut și 18 au fost “împotrivă”. “Profanarea drapelului României, intonarea Imnului Național cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege cu intenția de a defăima drapelul sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, guvernul va modifica în mod corespunzător prin hotărâre normele privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Național și folosirea sigiliilor cu stema României”, se arată în propunerea legislativă. Liderul grupului senatorilor UDMR, Cseke Attila, s-a pronunțat împotriva propunerii legislative, pe care a catalogat-o “de sorginte comunistă”. “Suntem în campanie electorală și apar diverse inițiative legislative. Această reglementare ne propune practic o întoarcere în timp, ne propune o prevedere de sorginte comunistă care a fost reglementată în Codul penal anterior aflat în vigoare în 1968 ca și infracțiune. Reînvierea unui asemenea articol privind profanarea, ofensa adusă unor însemne oficiale, din punctul nostru de vedere, ne întoarce în timp în privind legislației (...) În mod categoric, noi nu suntem melancolici față de regimul comunist, nu credem că legile de tristă amintire trebuie readuse în legislația actuală. Cine este melancolic și i-a plăcut regimul comunist, o să voteze 'pentru'. Noi, cei de la UDMR, vom vota împotriva raportului de admitere”, a afirmat Cseke Attila. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Cum explică Academia Română faptul că a scos de pe site comunicatul despre tehnologia 5G

Academia Română a transmis ieri că textul emis în urmă cu o săptămână în care își exprima îngrijorarea cu privire la consecințele utilizării tehnologiei 5G asupra sănătății era menit să invite la analiză, iar decizia conducerii de a-l retrage de pe site-ul instituției a venit în urma hotărârii de a prelua inițiativa organizării unei dezbateri la nivel național. Pe 27 august, Academia Română a transmis un comunicat de presă în care atrăgea atenția că utilizarea pe termen lung a tehnologiei 5G poate avea efecte negative asupra sănătății oamenilor. „Tema, așa cum precizam, este sensibilă la nivel mondial și a generat și continuă să genereze dezbateri în comunitatea științifică internațională”, se arată în comunicat remis ieri. „Comunicatul nostru a fost gândit ca o invitație către întreaga societate românească (specialiști, factori de decizie, mediul economic, corpul medical și întreaga populație), pentru ca împreună să analizăm și să ajungem la niște concluzii utile fiecăruia dintre noi”. Textul a stârnit controverse, însă a fost ignorat faptul că Academia Română a solicitat o analiză a impactului utilizării pe termen lung, deci ca urmare a expunerii de lungă durată a populației la radiațiile emise de aceste tehnologii, susține forul.

Premieră în ultimii 18 ani la BAC: un elev a luat media 10 în sesiunea de toamnă

Rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului național de Bacalaureat 2020 este de 31,5%, în creștere față sesiunea august-septembrie 2019 (30,8%), transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă. De asemenea, pentru prima dată în 18 ani pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, un elev (din județul Bihor) a încheiat examenul cu media generală 10. Candidatul este din promoția curentă. Din totalul candidaților promovați (10.858), 7.038 de candidați fac parte din promoția curentă, iar 3.820 de candidați provin din promoțiile anterioare. Rata de succes pentru promoția 2019 – 2020 este de 34%. În cazul promoțiilor anterioare, procentul candidaților promovați este de 27,8. La probele scrise s-au prezentat 34.462 de candidați din cei 42.747 de candidați înscriși. Au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă 169 de candidați (aceștia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni).

Exclusă din PSD, primită cu brațele deschise în PNL

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, a declarat miercuri pentru site-ul G4Media.ro că o așteaptă să se înscrie în partid pe Roxana Pațurcă, senatoarea PSD care nu a venit la votul moțiunii de cenzură de luni și a fost exclusă din partid. Fenechiu a mai spus că discută despre mutarea lui Pațurcă în PNL de doi ani: “e un parlamentar foarte bun, cu care ne-am înțeles mereu bine, decizia de a o lua la PNL era luată mai demult. Soțul său este primar PNL în județul Călărași. Noi ținem cont de ce spun organizațiile din teritoriu”. Reamintim că Roxana Pațurcă a fost unul dintre cei cinci parlamentari PSD care au absentat luni de la votul moțiunii de cenzură depuse chiar de PSD și care nu a întrunit cvorumul de ședință. Ea a fost exclusă marți din partid din cauza boicotului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.