Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un penal, apropiat de interlopi, trimis de Poliție să apere contractul cu BMW

Ziarul de Vrancea
27 sep 2022 792 vizualizări

Șefii Poliției Române au chemat un sindicalist trimis în judecată pentru favorizarea unor temuți interlopi ca să apere achiziția BMW-urilor de la firma lui Michael Schmidt

Conducerea Poliției Române a chemat la conferința de presă de luni și un lider sindicalist care să apere achiziția celor 600 de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. E vorba despre Gabriel Gîrniță, șeful sindicatului Sidepol, proaspăt trimis în judecată într-un dosar penal pentru favorizarea făptuitorilor.

Gîrniță a apărat în intervenția sa de la conferința de presă achiziția BMW-urilor, criticată de alt sindicat, Europol, care a acuzat o posibilă trucare a caietului de sarcini. “Mulțumesc conducerii poliției pentru că ne-a invitat azi să vă dăm detalii cu privire la achiziție. Am luat feed-back de la colegii din domeniul operativ. Acum sunt achiziționate autoturisme care asigură o siguranță optimă comparativ cu dotările actuale. Nu trebuie să mai fim cârcotași. Să dăm crezare celor care fac aceste achiziții. Avem nevoie ca polițistul să fie în siguranță, altfel vor pleca tot mai mulți din sistem”, a spus sindicalistul Gîrniță în intervenția de la conferința de presă de luni de la sediul IGPR la care au participat șeful IGPR și adjunctul acestuia, precum și alți directori din Poliția Română.

În iunie 2022, Tribunalul Olt a dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Gîrniță într-un dosar în care este acuzat de favorizarea făptuitorului, potrivit portalului StiriCraiova.ro. În dosar, procurorii îi acuză pe liderii celei mai de temut grupări interlope din Craiova, “Frăția”, de constituire a unui grup infracțional organizat, lovirea sau alte violențe, complicitate la tentativă la omor, complicitate la șantaj.

Bogdan Giuroiu, președintele executiv al sindicatului Sidepol, a confirmat pentru site-ul G4Media că Gabriel Gîrniță a fost trimis în judecată ca urmare a unei decizii a Tribunalului Olt. Întrebat cum își poate păstra Gabriel Gîrniță funcția de lider sindical fiind trimis în judecată într-un dosar penal, Bogdan Giuroiu a spus că decizia a fost luată la congresul sindicatului, dat fiind că statutul organizației nu prevede o astfel de situație.

Automobile Bavaria are datorii de 220 de milioane de lei

Automobile Bavaria este importatorul oficial al BMW în România. Reprezentanța este deținută de compania luxemburgheză MHS IMMO Sarl și MHS Holding Gmbh, înregistrată în Austria, controlate de la Michael Schmidt. De administrarea Automobile Bavaria se ocupă directorul general, Leonhard Georg Pfeffer. Michael Schmidt s-a retras din administrarea reprezentanței după ce și-a mutat reședința în Austria.

Automobile Bavaria SRL a încheiat anul fiscal 2021 cu un profit, după plata taxelor, de 26,6 milioane de lei, dar și cu datorii de peste 219 milioane de lei, potrivit Ministerului de Finanțe.

Mafia lemnului: Percheziții la mai multe ocoale silvice din țară

Polițiștii și procurorii au efectuat ieri dimineață 146 de percheziții în București și în mai multe județe, la sedii de fime, persoane fizice și ocoale silvice, în două dosare de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare. Sunt vizate două grupări constituite în județul Suceava, care ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, care din 2019 ar fi desfășurat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Surse apropiate anchetei afirmă că printre ocoalele silvice la care au avut loc percheziții se află cele de la Gheorgheni, Dolhasca, Fălticeni, Iași, Pașcani, Pipirig, Podu Ilioaiei, Răducăneni, Râșca, Târgu Neamț, Vânători, Văratic, Vama. Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală săvârșite astfel ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

Zeci de personalități cer demisia lui Cîmpeanu acuzat de plagiat

Un protest a fost organizat ieri la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de persoane au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea plagiatelor prin propriul proiect de lege a educației.

Printre cei prezenți în fața Ministerului s-au aflat Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, Oana Gheorghiu cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață și regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian Preda a anunțat marți că pe 3 octombrie, când începe anul universitar, va intra în grevă japoneză, fiind „inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”. “De ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”, a precizat ieri decanul. Cristian Preda a spus că mesajul său pentru colegii profesori și pentru studenți “e simplu: că trebuie să-și ridice vocea, să-și formuleze nemulțumirea, pe care o simt foarte mulți dintre membrii corpului profesoral și din școli, și din licee, și din universități”.

Protestele vin după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat în cadrul unei anchete publicate în pressone.ro că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.

Alfred Simonis, despre cearta cu George Simion: Nu sunt de acord că dacă-i răspunzi unui berbec așa cum trebuie, îi dai apă la moară

Deputatul PSD Alfred Simonis a explicat, miercuri, la RFI, cearta cu liderul AUR George Simion, din comisia de muncă de marți, când se dezbăteau majorările salariale ale aleșilor locali, el arătând că nu este de acord că dacă-i răspunzi unui berbec așa cum trebuie, îi dai apă la moară. Suntem oameni înainte de a fi parlamentari, a mai spus Simonis.

“Dumneavoastră spuneți că dăm apă la moară, eu nu sunt de acord că dacă-i răspunzi unui berbec așa cum trebuie, îi dai apă la moară. Mă rog, dacă dvs. vreți să stăm să ne umilească George Simion prin Parlament și să urle, să ne împingă și noi să stăm cu mâinile la spate, eu nu sunt de acord cu asta, îmi pare foarte rău. Suntem oameni înainte de a fi parlamentari”, a spus Alfred Simonis, întrebat dacă prin astfel de episoade da apă la moară formațiunii extremiste AUR, care după alegerile din 2024 s-ar putea să vină pe cai mari la putere. El a precizat că media creșterii nete a salariilor din plan local votate de Parlament este de 450 de lei. “Asta-i tragedia pe care a clamat-o AUR și mai toată presa, ca fiind un mare abuz creșterea salariilor”, spune social-democratul.

“Aș spune că e o diferență între ceea ce au făcut colegii de la PSD, care au reacționat și au greșit, e adevărat și ceea ce au făcut cei de la AUR care s-au trezit de pe stadion în Parlamentul României, iar unii, din nimic, din oameni care nu aveau nici un loc de muncă, oameni care erau șefi de galerie, au ajuns parlamentari și iată că se comportă ca pe stadioane. E adevărat că e foarte greu să te abții, pentru că dvs. nu vedeți ce fac ei pe holurile Parlamentului, atunci când nu e totul transmis live, cum te jignesc, cum te împing, cum te înghiontesc, cum încearcă să te umilească și e foarte greu ca om, că și noi parlamentarii suntem oameni, nu suntem roboți, să acceptăm chiar de toate și atunci, din când în când, mai faci și greșeala de a reacționa și a răspunde, încercând să-i arăți celui care te jignește că nu poți să stai impasibili și să accepți orice”, a comentat Simonis.

Deputatul PSD a recunoscut că a picat și el în această plasă, așa că nu poate să condamne pe nimeni. “Domnul Simion are un tip de mesaj extremist, pe care încearcă să-l promoveze pentru electoratul domniei sale, care din păcate există în România. Eu cred că cei care se uită la televizor înțeleg faptul că și parlamentarii sunt oameni și că uneori mai trebuie să-i și răspunzi celui care te jignește, nu neapărat în același mod, dar să nu-l lași să te intimideze, pentru că ceea ce încerca domnul Simion și, mai periculos, acel domn Tănasă, pe care când e un scandal în Parlament, iar George Simion încearcă să atragă atenția, atunci se află acest domn Tănasă, singura calitate a domniei sale este că urlă, are un timbru vocal foarte impozant, se aude cel mai bine din sală, urlă la fiecare ședință de plen și are această calitate că are gura mare. De câte ori urlă pe tine, dacă nu răspunzi, dai senzația că ești un cățeluș, o pisicuță certată de George Simion și Dan Tănasă. Iertați-mă și pe mine și pe colegii mei că nu vreau să-i las pe niște descreierați să urle în urechea mea și eu să nu răspund niciodată la nimic”, a arătat Simonis.

Întrebat dacă aceste manifestări pot fi sancționate, Simonis a arătat că pot fi sancționate și au fost sancționate, cu tăierea unui procent din indemnizație, cu ridicarea personalului de la grupuri. “Din păcate, lipsa de bun simț și nesimțirea n-o poți corecta prin sancțiuni, o faci prin educație, iar domnii Simion, Tănasă și ceilalți nu mai pot fi educați la 45 de ani, 50 de ani, cât au acum”, a arătat deputatul PSD.

Un urs a omorât 300 de găini, în gospodăriile dintr-o comună din Harghita

Un urs a omorât aproximativ 300 de găini, în ultimele două săptămâni, în comuna Sărmaș din județul Harghita, autoritățile locale încercând, până acum, fără succes, atât relocarea cât și împușcarea acestuia, anunță Agenția de presă Rador.

Primarul comunei Sărmaș, Valentin Mîndru, a declarat, că ultimele pagube au fost produse în noaptea de luni spre marți, când animalul, un urs de mici dimensiuni, a ucis 60 de păsări, din două gospodării. Acesta a precizat că animalul merge de la o gospodărie la alta, parcurge câțiva kilometri și e greu de prins. A existat o situație în care ursul a atacat comisia de intervenție, motiv pentru care s-a propus împușcarea animalului, dar nici acest lucru nu s-a reușit, întrucât trebuie îndeplinite condițiile legale.

Primarul bănuiește că ursul ar fi fost crescut la orfelinatul din zona Bălan, întrucât este obișnuit să mănânce de la găini doar picioarele, capul, gâtul și câteva organe.

Peste 67.000 de persoane au intrat marți în România, dintre care circa 8.500 de ucraineni

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează că marți au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată țara, 67.309 de persoane, dintre care 8.491 de cetățeni ucraineni, în scădere cu 2,89% față de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire, aproximativ 141.000 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 41.000 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 2.463.927 de cetățeni ucraineni.

Mureș: Doi morți și doi răniți într-un accident între două autoturisme și un TIR

Două persoane au decedat și alte două au fost rănite, miercuri, într-un accident rutier petrecut pe DN 13 (E60) Sighișoara - Târgu Mureș, în localitatea Acățari, în care au fost implicate două autoturisme și un TIR.

“În accident sunt implicate 4 persoane, două de cod verde și două de cod negru. Circulația pe E60 este blocată pe ambele sensuri de mers. La fața locului sunt alocate forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș cu o autospecială de stingere și un echipaj de descarcerare, două ambulanțe SMURD, două mașini de teren și pompierii voluntari din cadrul SVSU Acățari”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.