Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un baron PNL a recunoscut că a luat jumătate de milion de lei șpagă

Ziarul de Vrancea
13 mar 2022 748 vizualizări

Pentru că s-a confesat procurorilor, el își va „ispăși” pedeapsa în libertate

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara Tiberiu Balint a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. Liberalul a pretins 100.000 de euro de la un om de afaceri pentru prelungirea unui contract de lucrări încheiat cu CJ și a primit 510.000 de lei. Pedeapsa primită este doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și amendă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților: Tiberiu-Ioan Balint, la data faptei vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, pentru luare de mită, și SC City Park Solution SRL, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, Tiberiu Ioan Balint ar fi pretins, în calitatea menționată, în cursul lunii octombrie 2013, de la un om de afaceri suma de 100.000 euro pentru a aproba prelungirea unui contract de execuție de lucrări încheiat cu CJ Hunedoara, în condițiile în care el nu avea vreo dispoziție de delegare emisă în acest sens.

“Ulterior, în perioada noiembrie 2013 - mai 2014, după semnarea actului adițional, inculpatul Balint Tiberiu Ioan ar fi primit prin intermediul SC City Park Solution SRL (pe care o administra în fapt), în mai multe tranșe, suma totală de 510.000 lei ce reprezenta costul unor presupuse servicii de consultanță de care ar fi beneficiat omul de afaceri”, arată procurorii anticorupție.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 510.000 de lei, virată de Balint Tiberiu-Ioan în contul bancar al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, amendă în sumă de 7.500 lei și interzicerea de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Hunedoara.

Șoșoacă, avertizată de Facebook pentru că face propagandă Rusiei

Facebook avertizează în legătură cu o postare de pe pagina oficială a senatorului Diana Șoșoacă, asociind postării un mesaj potrivit căruia linkul provine de la un editor despre care consideră că “poate fi parțial sau integral sub controlul editorial al Guvernului rus”. “Acest link provine de la un editor despre care Facebook consideră că poate fi parțial sau integral sub controlul editorial al Guvernului rus”, este mesajul asociat de Facebook postării de pe pagina oficială a senatoarei Șoșoacă referitoare la relația cu Ucraina.

Postarea include înregistrarea unui punct de vedere al senatoarei legat de acordul tehnico-militar între România și Ucraina, din vara lui 2021, însoțită de un comentariu și de mesajul “Unicul senator care a luat poziție fermă împotriva implicării României în conflictul ruso-ucrainian”.

Conform definiției Facebook, „entitățile media controlate de stat” sunt instituțiile media pe care Facebook le consideră a fi parțial sau în întregime sub controlul editorial al autorităților guvernamentale, pe baza unor cercetări și evaluări efectuate pe cont propriu ținând cont de o serie de criterii dezvoltate în acest scop.

“Considerăm că aceste Pagini trebuie să respecte un standard mai ridicat de transparență, deoarece credem că ele combină influența unei organizații media cu susținerea unui stat. Facebook încearcă să identifice aceste organizații în baza definiției și standardelor sale, analizând cine le deține, cine le administrează, cine le finanțează și procesele care pot asigura independența editorială. După ce aceste organizații sunt identificate, în secțiunea Transparență privind Pagina va apărea o etichetă. Etichetele vor fi aplicate treptat organizațiilor din toată lumea după ce stabilim dacă editorii îndeplinesc criteriile noastre (prezentate mai jos), pe care le folosim pentru a determina probabilitatea ca acestea să se afle sub controlul editorial parțial sau complet al autorităților lor guvernamentale”, indică reprezentanții rețelei sociale.

Organizațiile care consideră că li s-a aplicat o etichetă necorespunzătoare pot să trimită o contestație.

Amnistierea plagiatorilor cu doctorate, la un pas de adoptare

 după ce a trecut de Senat, proiectul susținut de PSD, PNL și UDMR, a fost avizat și de comisia de specialitate din Camera Deputaților

Comisia de învățământ din Camera Deputaților a votat un amendament ce prevede „amnistierea celor care au plagiat înainte de 2011”, avertizează parlamentarii USR. Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Adrian Solomon și a fost strecurat într-un proiect de lege de adoptare a unei Ordonanțe de Urgență de modificare a Legii Educației Naționale care viza cu totul altceva. Proiectul se află deja pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, însă cel mai probabil se va ajunge la votul final săptămâna viitoare, au precizat surse parlamentare.

Raportul de admitere cu aceste modificări a primit 11 voturi „pentru” și 6 „împotrivă”. De precizat că acest proiect a trecut deja de Senat, iar Camera Deputaților este cameră decizională.

„Printr-o metodă jenantă, pe ascuns, au introdus într-o lege care nu are nicio legătură cu plagiatul calul troian prin care îi scapă pe plagiatorii prinși cu doctorate înainte de 2011. Faptul că același amendament a fost introdus de doi parlamentari de la două partide diferite denotă o premeditare clară a cuiva. E limpede că cineva acționează concertat, din umbră. Cerem partidelor să se disocieze oficial de această campanie de salvare a plagiatorilor. Iar dacă vor să o facă, să iasă oficial să o spună, nu cu trucuri la comisii, pe ascuns”, a declarat senatorul USR Ștefan Pălărie.

Potrivit celor de la USR, un al doilea amendament stabilește cât de rapid să se producă ștergerea responsabilității celor care ar fi putut plagia înainte de 2011: în trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Cei de la USR atrag atenția că OUG 3/2020 nu avea, inițial, nicio legătură cu titlurile științifice, ci doar aducea Legea educației naționale în acord cu decizii ale Curții Constituționale, stabilind ca, în învățământ, femeile să poată ieși la pensie, dacă își doresc, la aceeași vârstă standard cu bărbații.

„Pe repede-înainte, amendamentele deputatului PSD au fost aprobate și în Comisia de învățământ, iar proiectul de lege a și fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. USR a solicitat retrimiterea proiectului la comisie pentru două săptămâni, spre a fi rediscutat, dar deputații coaliției la putere au respins cererea considerând că plagiatorii nu mai pot aștepta și că trebuie scăpați grabnic de răspundere. Dacă PSD-PNL-UDMR vor forța adoptarea amnistierii plagiatorilor în următoarea ședință de plen, USR va ataca legea la Curtea Constituțională. Plagiatul înseamnă furt, iar cei care au furat trebuie să răspundă în fața legii și cetățenilor, indiferent de cum se cheamă ei și ce funcții importante ocupă”, mai spun aceștia.

Congresul USR, în a doua parte a lunii octombrie

Președintele inteirmar al USR Cătălin Drulă a anunțat că Biroul Politic al partidului a decis luni ca în a doua parte a lunii octombrie să aibă loc Congresul pentru alegerea președintelui formațiunii. „Am decis în Biroul Național de astăzi (luni - n.r.). Congresul pentru alegerea unui președinte plin la USR să fie în toamnă, în a doua parte a lunii octombrie”, a anunțat Cătălin Drulă, luni la Parlament. El a mai spus că încă nu a decis dacă va candida pentru șefia USR.  „Nu am luat încă decizia, când voi lua decizia, o voi anunța”, a mai precizat Drulă.

Un polițist s-a împușcat în cap în Parcul Copou din Iași

Un tânăr de 25 de ani s-a împușcat în cap ieri dimineață în Parcul Copou, din municipiul Iași, bărbatul murind pe loc. Din primele cercetări rezultă că tânărul ar fi polițist și că ar fi fost angajat de numai câteva luni în cadrul unei secții de Poliție din județul Botoșani. “În această dimineață, polițiștii Secției nr. 2 au fost sesizați de către o persoană, cu privire la faptul că, în parcul Copou din municipiul Iași a observat un tânăr decedat, lângă acesta fiind o armă. Polițiștii efectuează verificări în vederea stabilirii situației de fapt”, au precizat reprezentanții Poliției județului Iași.

Medicul-șef UPU SMURD Iași, Diana Cimpoeșu a declarat că imediat după ce a fost primit apelul prin 112, un echipaj SMURD s-a deplasat la fața locului, însă bărbatul era deja mort. Trupul tânărului a fost dus la IML Iași, pentru necropsie.

Poliția de Frontieră: 1,6 milioane de dolari în mașina unui cuplu de ucraineni

Poliția de Frontieră Iași anunță că, în mașina unui cuplu de ucraineni, la Vama Albița, au fost găsiți 1,6 milioane de dolari, 50.000 de euro, ceasuri și bijuterii. “În data de 12.03.2022, în jurul orei 17.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, s-au prezentat pentru a intra în Romania doi cetățeni ucraineni (soț și soție) cu un autoturism înmatriculat în Ucraina. În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra vehiculului”, anunță Poliția de Frontieră Iași. În urma verificărilor, au fost descoperite în bagajele din autoturism 9 ceasuri diferite mărci, bijuterii, 24 genți inscripționate cu denumiri ale unor firme recunoscute și sume în valută nedeclarate, respectiv peste 1,6 milioane de dolari și peste 50.000 de euro.

A fost sesizată unitatea de parchet competentă, bunurile si sumele în valută fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Regimul termic prognozat pentru perioada 14 - 27 martie va fi oscilant, dar va predomina în general o vreme rece în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor apărea atât în cursul acestei săptămâni, cât și după date de 23 martie, în unele zone, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În zona Moldovei, valorile de temperatură se vor situa în mare parte în jurul mediilor multianuale în primele trei zile ale intervalului, maximele mediate regional fiind între 5 și 10 grade. În intervalul 17 - 19 martie, vremea se va răci, astfel că media maximelor va coborî spre 3 grade, după care valorile de temperatură vor crește treptat și vor ajunge să se situeze din nou în jurul normelor. În prima săptămână, mediile minimelor se vor încadra între -7 și -3 grade, apoi vor crește treptat spre zero grade. Temporar, se vor semnala precipitații slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în a doua săptămână.

Studenta care a ucis și a tranșat un bărbat în 2009 ar putea fi eliberată condiționat

Studenta la Facultatea de Medicină din Timișoara care a ucis și a tranșat un bărbat într-un cămin studențesc, în anul 2009, împreună cu iubitul ei de la acea vreme, ar putea fi eliberată condiționat după 13 ani de închisoare. Ea a fost condamnată la 19 ani și 8 luni de închisoare, în urma crimei.

Carmen Bejan, care între timp s-a căsătorit și acum poartă numele de Carmen Șatran, se află în Penitenciarul de la Gherla, județul Cluj, unde își ispășește pedeapsa cu închisoarea în urma crimei.

Ieri, Judecătoria Gherla, a decis eliberarea condiționată a tinerei, însă decizia nu este încă definitivă.

În 2009, Carmen Bejan l-a ucis și tranșat pe Trifu Schrott, un bărbat cu care urma să întrețină relații sexuale, contra unei sume de bani, într-un cămin studențesc al Facultății de Medicină din Timișoara. Bejan a fost ajutată de prietenul ei de atunci, Sergiu Florea. Împreună, cei doi au cumpărat un geamantan în care au băgat trupul bărbatului ucis și urma să îl arunce. Geamantanul a fost pus în portbagajul unei mașini cu care urma să fie transportat, acolo fiind găsit de polițiști.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.