Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Tudorel Toader, vacanță la Neptun cu Liviu Dragnea

Ziarul de Vrancea
3 iun 2020 1077 vizualizări

Dezvăluirea a fost făcută de o fostă consilieră a liderului PSD n ea îl acuză pe Toader că a impus o OUG cu dedicație prin care fiul său a devenit asistent universitar fără concurs și a emis un ordin de ministru prin care “să-și aduca fiul de la țară la oraș“ n Klaus Iohannis a somat ieri Guvernul să facă uitată moștenirea PSD din justiție

Fosta consilieră a lui Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă l-a atacat pe fostul ministru Justiției Tudorel Toader după ce acesta a vorbit într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu despre presiunile PSD pentru mutilarea legislației penale. Întrebat dacă fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost cel care își dorea cu adevărat aceste modificări, Toader a explicat că i s-a cerut „insistent” să promoveze OUG pentru modificarea Codului Penal.  De cealaltă parte, Anca Alexandrescu îl acuză pe Toader că „a uitat” de vacanța la Neptun alături de Dragnea, de „rugămințile fierbinți” adresate fostului lider PSD, precum și de „OUG cu dedicație prin care fiul său a devenit asistent universitar fără concurs”.  „Interesant este însă cum uită domnul Tudorel Toader vacanța petrecuta la Neptun împreună cu familia alături de Liviu Dragnea. Si mai uită cred și despre rugămințile fierbinți pe care i le adresa lui Liviu Dragnea din 2017 până în 2019 fără încetare ca PSD să o susțină pe Marieta Safta judecător la CCR. Ah, da și mai uită și despre discuția privind scoaterea președintelui din circuitul de numire a procurorilor, în care Liviu Dragnea i-a spus ca nu este de acord dar el a promovat legile fix cu această formulare. Și cu siguranță uită și de insistențele la Viorica de a o salva pe doamna Safta atunci când a devenit incompatibilă și a trebuit să demisioneze din minister. Și da, a uitat și cum domnia sa și doamna Safta blocau toate actele normative ale Guvernului, toți miniștrii Cabinetului fiind exasperați că nu primesc avize. Și uită și despre jignirile inacceptabile la adresa jurnaliștilor. Să nu mai punem la socoteala și OUG cu dedicație prin care fiul său a devenit asistent universitar fără concurs. Ah, și desigur Ordinul de ministru prin care se făcea notar ca să-și aduca fiul de la țară la oraș… Stați că am pierdut șirul”, a răbufnit Anca Alexandrescu.

Iohanis: Legile justiției trebuie reparate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că “legile justiției trebuie reparate” și va avea consultări în acest sens cu reprezentații executivului.  “În spațiul public a început o discuție ciudată. În PSD și între PSD și sateliții PSD încep să își plătească polițe. Au fost câteva așa-numite dezvăluiri din perioada când PSD a atacat violent justiția și legile justitiei. Din fericire, am reușit să oprim o parte din aceste atacuri. Și eu am reușit să duc legile la Curtea Constituțională, Parlamentul a reușit – în special PNL cu alte partide democratice să oprească o parte dina ceste modificăr, dar cel mai important pas a fost făcut de români. Acum un an de zile când i-am chemat pe români la urne, la referendumul pentru justiție, s-au prezentat oamenii în număr mare și au spus clar stop acestei proceduri de măcelărire a legilor justitiei care fuce este inițiată și continuată de PSD. PSD a încercat să pună piciorul pe justiție. PSD este partidul care încearcă, a încercat, încearcă să frângă independența justiției, ori așa ceva nu se poate”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, după o discuție cu Ludovic Orban. Șeful statului a afirmat că “legile justiției trebuie reparate”. “Și asta a fost discuția pe care am avut-o cu premierul. Este nevoie de un pas hotărât și curajos. Guvernul va veni cu inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției. Trebuie să ducem la bun sfârșit, dragi români, ce am început acum un an de zile la referendum când am oprit această măcelărire a legilor justiției. Ele sunt în funcțiune și sunt imperfecte. Trebuie continuată această procedură. Așadar, în săptămânile următoare vor avea loc consultări și eu voi avea consultări cu specialiști în domeniul justiției, cu politicieni. Guvernul va lucra la proiecte de legi și vor fi înaintate Parlamentului pentru a fi reparate aceste legi ale justiției pentru a fi în conformitate cu ceea ce, în definitiv, doresc românii și s-au exprimat foarte clar la referendum”, a mai afirmat președintele.

Data alegerilor? Suspansul continuă

n magistrații constituționali au invalidat ieri două acte normative care stabileau reguli privind data scrutinului local n decizia privind data alegerilor ar urma să fie “negociată” între partide, dar opoziția pare într-un ușor avantaj în Parlament Curtea Constituțională (CCR) a decis ieri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, precum și legea PSD-ALDE-Pro România prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituționale. Cele două acte normative au fost respinse din cauza paralelismului legislativ. “Prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege”, au declarat surse din cadrul CCR. “Rămâne de competența Parlamentului să prelungească mandatele. Iar data alegerilor locale va trebui să fie stabilită în interiorul perioadei cu care vor fi prelungite mandatele aleșilor locali”, au mai explicat sursele citate. Potrivit acestora, nu este exclus ca Parlamentul să poată stabili data localelor. “Nu sunt alegeri la termen, este o situație excepțională. Deci Parlamentul va putea stabili, prin lege, data alegerilor locale”, au mai explicat sursele citate de site-ul G4Media.ro. Decizia a fost luată cu 7 voturi “pentru” și 2 voturi “împotrivă” (judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu).

Pe 23 aprilie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali. Cele patru partide de opoziție au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică. Actul normativ a fost adoptat cu 204 voturi “pentru”, 105 de voturi “împotrivă” și 7 abțineri. Legea favorizează partidele de opoziție, care intenționează să amâne cât mai mult timp data alegerilor, mizând pe erodarea PNL la guvernare în contextul crizei economice.

Barna: Partidele parlamentare trebuie să se întâlnească urgent

Liderul USR, Dan Barna, susține că, după deciziile CCR, partidele parlamentare trebuie să se întâlnească urgent pentru consultări pe această temă. „Încă un episod în care PSD și PNL încearcă să confiște o temă care ne privește pe toți și lucrurile se sfârșesc în decizii ale CCR care puteau fi lesne evitate. În privința stabilirii datei alegerilor locale, Guvernul PNL a legiferat unde nu trebuia să legifereze, iar PSD, ALDE și Pro-România au intervenit în Parlament fără să gândească prea mult, doar din dorința de a-și crea încă un avantaj electoral”, a scris Barna pe pagina sa de Facebook.Liderul USR subliniază că stabilirea datei alegerilor trebuie să fie o decizie tehnică în care toată lumea trebuie să accepte că se pleacă în mod egal de la linia de start. „Impunerea cu forța a unei date care avantajează unul sau altul dintre partide nu este nici democratică, nici inteligentă. Comunitățile noastre merită o competiție cinstită din care să câștige cel mai bun, nu cel care a măsluit jocul. Partidele parlamentare trebuie să se întâlnească urgent pentru consultări pe tema localelor, astfel încât să ieșim din logica meciului putere-opoziție care, în acest caz, nu face decât să provoace pagube și să arunce încă o umbră asupra felului în care se iau decizii în România”, susține Dan Barna.Și liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ieri că, urmare a deciziei Curții Constituționale, până pe 21 iunie, Parlamentul trebuie să adopte o lege care să prevadă atât prelungirea mandatelor actualilor aleși locali, cât și data alegerilor.

Florin Iordache, fără mască de protecție în Parlament

Europarlamentarul USR Clotilde Armand a publicat, ieri, o fotografie pe Facebook în care vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, nu poartă mască de protecție în Parlament, încălcând astfel legea din perioada stării de alertă. “Asta e o captură de acum câteva minute din Parlamentul României. Domnul deputat PSD Florin Iordache încalcă aici mai multe reguli. Toată lumea poartă mască însă dl Iordache se vrea mai «deștept»“, a scris, Clotilde Armand, pe Facebook.  Aceasta face referire la legislația din timpul stării de alertă care prevede că purtarea măștii în spațiile închise este obligatorie. “Cine nu respectă legea trebuie să plătească. Acum câteva zile Poliția Română i-a amendat pe toți miniștrii din fotografia de la aniversarea lui Ludovic Orban pentru că n-au purtat masca. Sper să-și facă treaba și în această situație Politia Romana. Fără alte întrebări”, a mai scris Cotilde Armand. O fotografie în care apare premierul Ludvic Orban cu țigara aprinsă în mână și mai mulți miniștri care au în mână pahare sau țigări a fost publicată, vineri, pe Facebook. Niciunul dintre cei din fotografie nu poartă mască de protecție. Fotografia a fost făcută într-unul dintre birourile de la Guvern. Premierul Ludovic Orban a achitat două amenzi în valoare totală de 3.000 de lei, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise. “Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă”, a transmis Guvernul. Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a anunțat că a aplicat sancțiuni contravenționale pentru cinci membri ai Executivului. Conform Poliției Capitalei, doi membri ai Executivului au fost sancționați cu câte două amenzi contravenționale fiecare, în cuantum de 3.000 de lei pentru fiecare persoană, pentru nepurtarea măștii de protecție sanitară și pentru fumat în spații în care acest lucru este interzis.

Deputații ALDE s-au afiliat Grupului PSD

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a anunțat, ieri, în plenul Camerei Deputaților, afilierea deputaților ALDE la grupul parlamentar al PSD. “Afilirea la grupul parlamentar PSD nu presupune însă renunțarea la calitatea de membru ALDE”, a transmis formațiunea. “Decizia afilierii deputaților ALDE la grupul parlamentar PSD vine ca urmare a desființării grupului parlamentar ALDE din Camera Deputaților. În ultima perioadă, ALDE a avut o colaborare parlamentară activă cu grupul PSD, având mai multe proiecte legislative comune. Decizia afilierii asigură din punct de vedere al activității parlamentare o serie de mijloace de logistică parlamentară ca suport pentru desfășurarea activității deputaților ALDE. Până la momentul afilierii deputații ALDE nu aveau posibilitatea de a lua cuvântul, ceea ce era un impediment major în desfășurarea activității parlamentare. În situația afilierii la grupul PSD deputații ALDE vor putea beneficia de acest atribut necesar pentru a putea exprima punctul de vedere al ALDE”, a transmis Varujan Vosganian. Deputații ALDE au precizat că afilierea “este un demers necesar pentru consolidarea frontului opoziției unite împotriva Guvernului incompetent al PNL și un pas premergător formării unei construcții politice puternice ca alternativă la actuala putere”.

Coronavirus: Sub 200 de noi cazuri raportate zilnic

Alte 152 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 19.669 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.800 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 162 de pacienți. Până aseară, 1.288 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Trei tineri care au exploatat sexual și au șantajat o fată de 16 ani, reținuți

Trei tineri din juețul Arge, suspectați că au exploatat sexual și au șantajat o fată de 16 ani, au fost reținuți în urma unor percheziții care au avut loc la domiciliile lor. Polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Pitești au documentat activitatea infracțională a trei tineri, în cadrul unui dosar de trafic de minori și șantaj. “În această dimineață, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Pitești, au efectuat 4 percheziții domiciliare, dintre care una în Câmpulung, două în comuna Mihăești și una în Schitu-Golești la locuințele persoanelor în cauză. În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, un laptop, precum și alte obiecte cu valoare probatorie”, a transmis, ieri, Poliția Română. Din cercetări a rezultat că, în perioada iunie 2019 – februarie 2020, un tânăr, de 20 de ani, din Câmpulung, ar fi constrâns o minoră, de 16 ani, să practice prostituția. Ulterior, aceasta ar fi fost șantajată de alți doi tineri, de 21 și 22 de ani, ambii din Mihăești, în scopul obținerii de foloase patrimoniale, cei doi amenințând cu postarea în mediul online a unor filmări cu conținut sexual explicit.

Senat: Amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieți din pădure

Senatorii au adoptat, ieri, un proiect legislativ care prevede sancțiuni diferite - de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani - pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate.Totodată, constituie infracțiune “furtul de puieți sau lăstari, care au fost tăiați sau scoși din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecție, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum și a oricăror altor produse specifice fondului forestier național”. Proiectul, inițiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD și independenți, mai propune amenajarea de poteci și trasee pentru plimbare și alergare, cu condiția să fie realizate numai din pământ, lemn și pietriș.Camera Deputaților este for decizional la această inițiativă legislativă.

Comunitaea Declic: “Miercurea neagră pentru educația sexuală în școli!”

Comunitatea Declic condamnă redenumirea educației sexuale în educație sanitară și condiționarea ei de acceptul parental. “Miercurea neagră pentru educația sexuală în școli! Majoritatea deputaților au votat, în plen, ca educația sexuală să fie redenumită educație sanitară, iar copiii să fie informați doar dacă părinții doresc acest lucru. Astfel, în timp ce în alte țări educația sexuală se studiază în școli de câteva decenii, la noi rămâne un subiect ascuns după perdea, confundat de unii politicieni cu pornografia”, scrie Declic pe Facebook.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.