Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tudorel Toader a compromis oficial Curtea Constituțională

Ziarul de Vrancea
5 mai 2020 829 vizualizări

Judecătorii CEDO au stabilit, în unanimitate, că revocarea Codruței Kovesi de la șefia DNA s-a făcut cu încălcarea unor drepturi ale omului n revocarea, decisă în laboratoarele PSD, a fost gândită de Tudorel Toader și impusă președintelui de CCR n magistrații europeni îl trag de urechi pe fostul ministru al Justiției: nu criticile publice formulate de Kovesi au stârnit îngrijorare pe extern, ci acțiunea de revocare demarată de Toader

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertatea de exprimare.

Potrivit deciziei CEDO, judecătorii au fost în unanimitate de acord că în revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA s-au încălcat art 6, al 1, și art 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. “Curtea a constatat, în special, că nu a existat nicio modalitate pentru reclamant de a formula o cerere în instanță împotriva demiterii sale, întrucât o astfel de procedură ar fi putut doar să examineze aspectele formale din decretul prezidențial pentru înlăturarea ei și nu argumentul său de fond că a fost eliminată incorect pentru criticarea modificărilor legislative din sfera corupției”, se arată în comunicatul de presă emis de CEDO. Judecătorii consideră că dreptul la libertatea de exprimare i-a fost încălcat, iar în calitatea sa de procuror-șef al DNA era în sarcina sa să-și exprime punctul de vedere cu privire la modificări legislative de larg interes.

Codruța Kovesi a atacat, în decembrie 2018, la CEDO decizia de revocare din funcția de șef al DNA, susținând că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituțional soluționat la CCR, că instanța constituțională a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra. Kovesi mai arăta că decizia CCR nu a putut fi contestată și că, în consecință, nu i-au fost respectate garanțiile unui proces echitabil.

Pe 9 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a șefei DNA, Codruța Kovesi, după ce a fost obligat în acest sens de Curtea Constituțională, care, la sesizarea Guvernului, a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției, Tudorel Toader, și președintele Iohannis, stabilind ca președintele să emită decretul de revocare.

Instanța trebuia să aibă dreptul de a verifica fondul deciziei de revocare

CEDO contrazice elegant, dar dur două decizii ale CCR și raportul Inspecției Judiciare din ianuarie 2018, care a condamnat criticile Laurei Codruța Kovesi la adresa CCR, remarcă site-ul hotnews.ro.

În paragrafele 21-23 din hotărârea CEDO sunt amintite deciziile CCR 68/2017 (anchetarea modului de adoptare a OUG 13), 611/2017 (refuzul de a se prezenta în Parlament), pe care ulterior le critică.

De asemenea, critică voalat decizia CCR 358 / 2018. În paragraful 114 din hotărâre, CEDO afirmă că Înalta Curte trebuia să aibă dreptul de a verifica fondul deciziei de revocare, fapt care contrazice decizia CCR358/2018, care exclude o astfel de prerogativă judiciară.

Concluzia este reluată în paragraful 123 - legislația națională nu exclude controlul judiciar al revocării, în pofida concluziei CCR conform căreia Constituția exclude acest drept al instanței de contencios administrativ.

CEDO mai constată că ministrul Justiției din acea perioadă, Tudorel Toader, a invocat necesitatea protejării statului de drept ca justificare a revocării lui Kovesi, o procedură pe care a declanșat-o după ce fosta procurorare șefă i-a criticat propunerile legislative și a deschis anchete penale legate de adoptarea unor acte legislative. Acesta a susținut de asemenea că comportamentului lui Kovesi a declanșat o criză în urma căreia România a devenit obiectul unor preocupări exprimate la nivel național, european și internațional. Formularea CEDO este extrem de acidă: Nu criticile publice formulate de Laura Codruța Kovesi au stârnit îngrijorare pe plan intern și extern, ci acțiunea de revocare a sa demarată de Tudorel Toader.

Dorneanu spune decizia nu e despre CCR

Președintele CCR Valer Dorneanu a declarat ieri că în decizia CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi nu a văzut “nicio apreciere directă că a greșit CCR”. “Văd diverse reacții, inclusiv ale unor autorități, că e desființată decizia CCR. Vă rog să citiți să vedeți în ce măsură decizia noastră a stat la baza deciziei CEDO”, a declarat Dorneanu.

Întrebat ce le răspunde celor care îi cer demisia demisia din funcția de președinte al CCR, Dorneanu a susținut din nou că “substanța discuțiilor” nu ar viza Curtea Constituțională.

Despre declarațiile lui Ludovic Orban că CCR s-a compromis după acestă decizie, Dorneanu a declarat pentru site-ul hotnews.ro că premierul spune de vreun an că judecătorii Curții sunt compromiși: “Politicienii sunt liberi să analizeze orice - și dacă e bună legea noastră de organizare, și modul în care sunt numiți judecătorii. Dar să se uite și cum se constituie Consiliul constituțional din Franța, din Italia și din alte democrații consolidate”.

Iohannis cere revizuirea de îndată a deciziei de revocare

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că CCR are obligația de a revizui de îndată decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO, afirmând că CCR a decis revocarea din funcție a lui Kovesi la propunerea unui ministru al Justiției de tristă amintire. Președintele a apreciat că este necesară o reformă la nivelul CCR și a lansat un nou atac la adresa PSD, afirmând că este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea Laurei Codruța Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor.

 “CEDO a decis că doamnnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa de la DNA. O asemenea decizie a CEDO nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate, este și mai afectată. CCR face parte din ansamblul autorităților române și este obligată de a respecta Constituția”, a declarat președintele. El a afirmat că CCR are obligația de a revizui nu doar decizia în cazul Laurei Codruța Kovesi, ci orice decizii luate în condiții similare.

Ministerul Justiției cere eliberarea lui Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția

Președintele PNL, premierul Ludovic Orban, susține că prin decizia CEDO, Curtea Constituțională s-a compromis, subliniind necesitatea reanalizării modului în care se compune și funcționează CCR. “Decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori și raportări subiective, dominate de influența de la acel moment a lui Liviu Dragnea și a PSD. A existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuție a deciziilor Curții Constituționale, în sensul de a nu aduce atingere credibilității unei instituții fundamentale în statul român, fiind obligați la respectarea deciziilor chiar și atunci când le-am considerat nedrepte. Iată că însăși Curtea Constituțională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituții ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul președintelui României”, spune Orban. El subliniază că aceasta nu a fost “singura decizie discutabilă, contaminată de influența nefastă a PSD, a lui Liviu Dragnea și a acoliților săi, care încă populează politica românească”, reamintind de modificarea legilor Justiției și refuzul de a sesiza și apoi de a ține cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția. “Consider imperativ ca din partea Curții Constituționale să existe o recunoaștere a culpei atât în mod declarativ, cât și în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituțională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD”, adaugă Ludovic Orban.Pe de altă parte, Ministerul Justiției a propus ieri Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi. Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției.

Raport: Vârsta medie a persoanelor confirmate cu coronavirus, în săptămâna 27 aprilie – 3 mai, a fost de 48 de ani

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, ieri, că 75.1% din decesele înregistrate în săptămâna 27 aprilie – 3 mai au fost la persoane de peste 60 ani, 87,7% având cel puțin o morbiditate. Cele mai multe decese s-au înregistrat la bărbați, iar 1 din 7 cazuri confirmate a fost la personal medical. “În săptămâna 27 apr – 3 mai, 39.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Suceava, București, Cluj, Bacău și Vrancea” a anunțat, marți, INSP.Specialiștii au precizat că 1 din 7 cazuri confirmate a fost la personal medical, vârsta medie a persoanelor infectate fiind de 48 de ani.Potrivit sursei citate, 45% din totalul deceselor au fost înregistrate în Suceava, Galați, București, Mureș și Arad. “75.1% din decese au fost la persoane peste 60 ani și 61.8% din decese au fost la bărbați. De asemenea, 87.7% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate”, a mai transmis INSP. Vârsta medie a persoanelor decedate din cauza coronavirus a fost de 68 de ani. Un număr de 325 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la 13.837 de îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.454 au fost declarate vindecate și externate.La terapie intensivă erau internați 244 de pacienți. Până aseară, 841 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Preot, despre școala online: Copiii nu au pâine pe masă, la ce să folosească tabletele?

Vasile Antonie Tămaș, preot într-un sat din județul Covasna, trage un semnal de alarmă cu privire la situația copiilor din mediul rural și școala online. El precizează că, în satul pe care îl păstorește, 99% dintre elevi nu au acces la internet și că pentru majoritate hrana zilnică e reprezentantă de cornul și laptele primite la școală. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Tămaș a scris: „În cătunul pe care îl păstoresc (Hetea, com. Valcele, jud. Covasna), jumătate dintre copiii care merg la școală nu au curent, 99 % nu au internet și 80 % își asigură hrana minimă din cornul și laptele de la școală. Adeseori, învățătoarele aduc de acasă pâine, margarină, gem și suc de mila pruncilor slab îmbrăcați și nemâncați. În aceeași situație se află, poate, sute de mii de elevi din toate colțurile țării”. El a continuat: „Soluția găsită de ocupanții scaunelor din Târgul lui Bucur a fost învățământul online și tablete pentru elevi. Alo? Voi chiar sunteți repausați mintal? Copiii ăștia nu au pâine pe masă, nu au curent, nu au haine, nu au nimic! La ce să își încarce tabletele? La soare? Într-o cameră de 8 - 10 mp dorm câte 6, 7, 8 persoane. La ce să folosească tabletele? La tăiat slănină râncedă pe ele? La ales fasolea? Apropo, de ce nu le trimiteți în continuare mâncare? Știți situația lor. De când cu pandemia, unii chiar mor de foame, fiind lipsiți de cornul de la școală!”. „Dacă sunteți pro educație, puneți egalitate între București și ultimul cătun! Oricum, din cătune au ieșit mai multe caractere!”.

Prefectul de Constanța: Turiștii ar putea să fie testați la intrarea în stațiuni

Prefectul județului Constanța, George Niculescu, propune testarea rapidă a turiștilor care intră în stațiuni. Niculescu a declarat ieri, după o întâlnire cu reprezentanții patronatelor din turism, că a făcut o propunere în acest sens și așteaptă reacția Ministerului Sănătății. “Primii turiști pe litoral vor veni atunci când ordonanțele militare vor prevede acest lucru. Vom face o testare a turiștilor care intră într-o stațiune turistică. Sunt mai multe variante în discuție. Este doar un scenariu, să vedem cum va reacționa și Ministerul Sănătății. În perioada ce urmează se vor face propuneri în vederea condițiilor de după 15 mai”, a declarat George Niculescu. Prefectul de Constanța susține că dacă testarea s-ar extinde pentru toate persoanele care intră în stațiune, riscul de contractare a virusului ar fi foarte restrâns.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.