Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Trecutul lui Cîțu tensionează relațiile în coaliție

Ziarul de Vrancea
15 aug 2021 739 vizualizări

Liderii USR PLUS se plâng că dosarul penal al premierului din SUA scade credibilitatea în Guvern

Liderii USR PLUS au decis, ieri dimineață, în ședința Biroului Național al partidului, să îl mandateze pe Dan Barna ca în ședința Coaliției, să le ceară liderilor PNL să își asume public scandalul în care este implicat premierul din cauza episodului arestării pe care a suferit-o în SUA în urmă cu 20 de ani, după ce a condus mașina beat. „Vrem să știm cum se poziționează PNL în fața credibilității pe care o are premierul, pentru că ce se întâmplă scade încrederea în guvern și Coaliție”, au declarat pentru site-ul Digi24.ro surse din conducerea USR PLUS.

Liderii USR PLUS l-au atacat constant în ultimele zile pe Florin Cîțu pe tema aventurilor din SUA, dar nu iau în calcul serios o ieșire de la guvernare, și nici să ceară public demisia prim-ministrului. Joi seara au discutat subiectul într-o altă ședință, și au existat mai multe voci de la vârful partidului care au arătat că ar trebui să se ceară demisia lui Florin Cîțu, însă, puși în fața ideii trecerii în Opoziție, au renunțat la idee. „Dacă îi ceream demisia, nu și-o dădea. Nici să votăm o moțiune de cenzură nu putem”, au explicat în acea ședință, liderii USR PLUS.

În ședința de luni dimineața, aceștia au nuanțat, spunând că nu pot să intervină tehnic și categoric împotriva lui Cîțu, pentru că asta ar însemna că USR PLUS tranșează războiul din PNL în favoarea lui Ludovic Orban.

Lider PNL, atac la Cioloș

Președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, l-a acuzat, ieri, pe Dacian Cioloș, că „are mereu de comentat doar atunci când e vorba sa atace partenerii de coaliție sau pe Președintele României”. „Dacian Cioloș are obiceiul de a sa cățăra pe subiecte cu iz de scandal doar pentru a mai puncta apariții mediatice. Poate așa consideră că poate compensa absența fizică sau sărăcia de idei cu privire la guvernarea României. Dacă domnul Cioloș ar investi la fel de mult timp pentru a face ceva pentru România pe cât investește în denigrarea partenerilor de coaliție sau a celor care l-au investit cu încredere, cred ca ar fi mai câștigat. Un minim de decență i-ar spune să renunțe la gâlceava sterilă cu președintele Statului sau cu cei care a spus că face echipă. Din păcate, domnul Dacian Cioloș toată viața politică s-a cățărat pe munca altora și același principiu îl aplică și acum: se urcă pe subiecte când e rost de imagine pe spatele unor probleme dezbătute cu mult patos”, susține președintele PNL Iași.

Cum pierde statul bani pe „mâna” DNA

Procurorii au bătut palma cu o inculpată din Contanța acuzată de evaziune fiscală de 8 milioane de euro fără să recupereze niciun ban n femeia nu a plătit prejudiciul nici din primul dosar, dar se pregătește deja să iasă din închisoare

Procurorii DNA Constanța au bătut palma cu o afaceristă inculpată pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro, arată Centrul pentru Investigații Media.

Doina Eugenia Mănăilescu, de 57 de ani, din Constanța, a recunoscut tot, a colaborat cu anchetatorii și a acceptat o pedeapsă de 7 ani și jumătate de închisoare. Însă nu a dat niciun ban înapoi. Procurorii au acceptat ca partea civilă a cazului să fie disjunsă, urmând ca ANAF să se judece cu Doina Mănăilescu în continuare pentru eventuala recuperare a prejudiciului de aproape 8 milioane de euro. Ulterior, pe 12 februarie 2021, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurori și Doina Mănăilescu și a validat înțelegerea. Inculpata a primit așadar 7 ani și jumătate de detenție cu executare, urmând ca cele 8 milioane de euro să facă obiectul unui alt proces, civil de această dată, dintre ANAF și inculpată pentru eventuala recuperare a prejudiciului.

Femeia se află deja în penitenciarul Târgșor, fiind condamnată în 2018 la 7 ani de detenție cu executare în alt dosar penal, tot pentru evaziune fiscală.

În plus, judecătorii au obligat-o în acest prim dosar la restituirea prejudiciului de peste 1,1 milioane de euro.

Aflată în penitenciarul Târgșor, cu deja două condamnări la activ, prima de 7 ani de detenție, a doua de 7 ani și jumătate, Doina Mănăilescu a cerut și a obținut contopirea pedepselor.

Așadar, procurorii DNA Constanța au bătut palma cu o inculpată condamnată pentru evaziune fiscală și spălare de bani pentru o pedeapsă de 7 ani și jumătate, care a fost contopită în prima pedeapsă de 7 ani de detenție, la care s-a adugat un spor de 6 luni. Prin urmare, 8 ani de închisoare în total din care afacerista a executat deja aproape 5 ani, urmând să ceară eliberarea din penitenciar pe bună purtare la executarea fracției de 2/3 din pedeapsă. Și nu a dat niciun ban înapoi. Nici din primul dosar, nici din cel de al doilea.

Cazul Fenechiu

În ianuarie 2017, procurorii DNA Ploiești s-au înțeles cu fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, aflat deja în penitenciar ca urmare a condamnării la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul. În noul dosar, Siveco, Fenechiu a recunoscut că a primit mită 900.000 de euro și a acceptat a doua condamnare, de 3 ani și 10 luni.

A cerut și el contopirea pedepselor și, în vara lui 2017, a fost eliberat din penitenciar după doar trei ani și jumătate de închisoare. Spre comparație, dacă ar fi existat și în România modelul penal american, Fenechiu ar fi trebuit să execute opt ani și zece luni, prin cumul aritmetic.

Și nici el nu a dat mai nimic înapoi la stat. În cele două dosare, Fenechiu a fost obligat la restituirea a aproape 2 milioane de euro; 1,1 milioane de euro prejudiciu în dosarul Transformatorul și 900.000 de euro mita primită și recunoscută în afacerea Siveco.

Centrul pentru Investigații Media (CIM) a arătat că, în martie 2021, Relu Fenechiu a achitat doar 900 de euro (4500 de lei) din totalul de aproape 2 milioane de euro (9.747.161 de lei), prejudiciul din cele două dosare în care a fost condamnat definitiv, Transformatorul și Siveco. Aceasta după 7 ani de la prima condamnare și după 4 ani de la eliberarea din penitenciar.

Tânăr de 34 de ani, „anti-vaccinist”, în stare gravă la spital cu COVID-19

n el nu s-a vaccinat și a ajuns târziu la spital, considerând că oxigenul distruge alveolele pulmonare

Un tânăr în vârstă de 34 de ani se află în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, el fiind diagnosticat cu COVID-19 și intubat. Bărbatul nu s-a vaccinat pentru că a citit că serurile anti-COVID fac rău și nu a mers a timp la spital, convins că oxigenul distruge alveolele pulmonare.

Bărbatul în vârstă de 34 de ani a ajuns la spital cu afectare pulmonară, ușor ponderal și cu hipertensiune arterială. Duminică, medicii au luat decizia de a-l intuba în încercarea de a-i salva viața.  „Citise din tot felul de surse neverificate medical că oxigenul distruge alveolele, că vaccinarea cu ARN Mesager sau cu alte tipuri poate să produc degradări și alte tipuri de boli și luase decizia să nu se vaccineze”, a declarat luni după amiază, la Digi 24, medicul Cristian Oancea, de la Spitalul „Victor Babeș“ din Timișoara.

Acesta a menționat că pacientul a ajuns la spital „în ultimul moment”, la presiunile familiei și ale prietenilor.

„Acum, colegii din Terapie Intensivă se chinuie să îi salveze viața”, a adăugat medicul.

Conform acestuia, în Spitalul „Victor Babeș“ din Timișoara secția de terapie intensivă destinată pacienților cu patologia COVID este plină, iar pacienții nevaccinați ajung la unitatea medicală cu forme severe și foarte severe ale bolii, în timp ce cei vaccinați au forme ușoare ale infecției.

Medicii nevaccinați nu vor fi obligați să se testeze pe banii lor

Ministerul Sănătății a renunțat la Ordinul despre care Ioana Mihăilă spunea încă de acum o lună și jumătate că era finalizat

​Medicii și restul personalului medical care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 nu vor fi obligați să se testeze periodic pe cheltuiala proprie, așa cum a anunțat în mod repetat, în ultimele două luni, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Măsura “pică” în acest moment, cu toate că a fost puternic susținută de asociațiile de pacienți. Ministerul Sănătății ia în calcul depunerea unui proiect de lege în Parlament, însă nu este clar când se va întâmpla acest lucru.

Reprezentanții pacienților, consultați de site-ul HotNews.ro, se temeau încă de acum câteva săptămâni că măsura ar putea fi abandonată, la presiunea puternică a sindicatelor din sănătate.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunța, în luna iunie, că personalul medical care nu se vaccinează împotriva COVID-19 se va testa din bani proprii și vorbea atunci despre dreptul pacientului “de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are șanse extrem de reduse de a fi infectat și asta o obținem prin vaccinare”.

Microbuz lovit de tren în județul Cluj: 9 victime

Nouă persoane o fost rănite ieri, fiind transportate la spital, după ce un microbuz a fost lovit de un tren, la o trecere la nivel din județul Cluj, autoritățile activând planul roșu de intervenție.

Nouă dintre cele zece persoane aflate în microbuz au fost rănite. Singurul care a scăpat nevătămat este șoferul, care a fost dus la poliție pentru a da declarații. Accidentul a avut loc în localitatea Urișor. O fetiță în vârstă de 13 ani a fost preluată de elicopterul SMURD pentru a fi transportată la un spital din Cluj Napoca. Alte două persoane au fost grav rănite.

Un bărbat a murit după ce a căzut din telescaun, în stațiunea Parâng

Un bărbat a murit după ce a căzut din telescaun în stațiunea Parâng, din Valea Jiului, incidentul fiind cercetat și de o comisie internă a Primăriei Petroșani, a informat ieri instituția administrativă. “Dorim să aflăm ce anume s-a întâmplat și cum s-a ajuns la producerea acestei tragedii. Totodată, colaborăm îndeaproape cu organele statului, care cercetează acest grav accident. Sunt alături de familia greu încercată și îmi exprim profundul regret pentru pierderea suferită”, a declarat, luni, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob - Ridzi.

Bărbatul care și-a pierdut viața avea 65 de ani. Telescaunul care pleacă din Petroșani spre stațiunea Parâng este administrat de primărie.

Ministrul Educației: Școala online este un dezastru

​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la B1 TV că școala online este un „dezastru” din perspectivă educațională, existând consecințe și de tulburări socio-comportamentale sau bullying, din cauza lipsei socializării.

„Este adevărat că avem o consolidare accelerată a competențelor digitale atât în rândul elevilor, cât și în rândul cadrelor didactice. Este un câștig al acestei perioade. Dar educația online se poate face doar acolo unde există conectivitate, acolo unde există echipamente și acolo unde există savoir-faire, unde există acea știință de predare online din partea cadrelor didactice. Lucruri care au lipsit, unele într-o mică măsură, altele într-o foarte mare măsură. Eu cred că, pe parcursul acestei perioade de online, aproape toți elevii au avut de pierdut. Din perspectivă educațională, este un dezastru. Nu a ieșit (povestea cu școala online - n.r.) și trebuie să avem curajul să spunem acest lucru. Mai avem și alte pierderi - tulburări socio-comportamentale, emoționale, multiplicarea unor situații de violență, de bullying în școli. Există foarte multe consecințe, nu numai educaționale, în lipsa socializări,” a afirmat Cîmpeanu, la B1 TV.

Ministrul Educației a declarat recent că dorește ca școala să înceapă cu prezență fizică pentru toți elevii pe 13 septembrie.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor în primele zile ale acestei săptămâni, cu temperaturi maxime ce vor atinge local 38 de grade Celsius, însă ulterior va intra într-un proces de răcire, arată prognoza valabilă pentru intervalul 16 - 29 august, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Zona Moldovei este caracterizată în primele două zile ale intervalului de o vreme călduroasă, pe alocuri caniculară îndeosebi în jumătatea sudică a regiunii, cu o medie a maximelor în jurul valorii de 34 de grade, și a minimelor de 17 - 18 grade Celsius. Se va răci și în această regiune, în zilele de 18 și 19 august, când media temperaturilor maxime nu va mai depăși 26 de grade, iar cea a minimelor va fi, în general, de 13 - 15 grade. În restul intervalului nu sunt estimate variații mari de temperatură, maximele urmând a fi în medie de 26 - 28 de grade, iar minimele de 14 - 16 grade. Valori termice mai scăzute vor fi posibile după 27 august.

În 17 și 18 august se vor semnala averse pe arii extinse, iar mai ales în nordul regiunii și în dealurile subcarpatice, cantitățile de apă vor fi mai însemnate. În ultima decadă a lunii august, ploile se vor semnala pe arii restrânse, probabilitatea de apariție a acestora urmând să crească în zilele de 25 și 26 august.

Cîțu: 35 de cetățeni români se află în Afganistan

Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri că 35 de cetățeni români se află, în prezent, în Afganistan, și că a propus trimiterea unui avion care să îi aducă pe aceștia în țară. „În acest moment mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă, i-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO care trebuie să plece în curând sau un avion al nostru care va merge acolo”, a declarat Florin Cîțu luni după amiază.

Acesta a explicat că MAE și MAPN au „dispoziții clare” să îi aducă în țară pe cetățenii români „cât mai rapid”. El a menționat că sunt angajați de la ONU și din companii private.

Premierul le transmite cetățenilor români care se află pe teritoriul Afganistanului și care nu au contactat misiunea diplomatică a României din Pakistan să facă acest demers „cât mai repede”.

Florin Cîțu a menționat că în Afganistan au fost 60 de cetățeni, iar cei 35 care încă se mai află în Afganistan sunt „în siguranță în acest moment”.

Dacă vor fi aduși cu un avion al NATO, care este varianta cea mai rapidă, conform primului ministru, aceștia vor fi aduși în Georgia și de acolo vor fi preluați de o aeronavă românească.

Întrebat dacă se vor lua măsuri suplimentare de securitate la granițe, având în vedere situația din Afganistan, premierul a răspuns că s-a constituit o celulă de criză la nivelul MAE, al MAPN și altor instituții, care analizează situația iar eventuale decizii vor fi comunicate public.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.