Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tranșa a doua din PNRR, blocată la Bruxelles

Ziarul de Vrancea
14 feb 2023 371 vizualizări

Guvernul vrea să scape de reformele agreate cu Bruxelles-ul, acuză un europarlamentar n PSD blochează reforma pensiilor speciale, sugerează un eurodeputat PNL

Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au declarat pentru site-ul G4Media.ro o mai multe surse politice. Potrivit acestora, principalele restanțe ale guvernului sunt decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) și legea avertizorului de integritate. O altă problemă ar fi anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii (fără legătură cu reforma sistemului de pensii speciale). Totuși, tema pensiilor speciale este subiect separat de discuții între Guvern și Comisia Europeană.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, Comisia Europeană nu este de acord cu formula de compromis la care a ajuns coaliția PNL-PSD în ce privește reforma pensiilor, potrivit căreia pensiile militarilor (armată și servicii de informații) nu vor fi calculate după principiul contributivității. Comisia, susținută de această dată de Banca Mondială, solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.

“Guvernul vrea să scape de reformele PNRR și maschează totul prin încercări de negocieri. Să fie clar: banii din PNRR vin dacă jaloanele și țintele sunt îndeplinite pe bune. Declarațiile politice nu fac decât să tergiverseze un eventual eșec de absorbție a banilor. Cel mai tare doare reforma pensiilor: nu sunt în stare să scape de pensiile speciale. Ca să ne lămurim, solicit publicarea scrisorilor schimbate de Comisia Europeană și Guvern pe tema reformelor din PNRR de la începutul anului încoace. Și acolo vom vedea răspunsul dur al Comisie și cel lipsit de competență al Guvernului”, a declarat europarlamentarul Dragoș Pîslaru (copreședinte REPER, Renew Europe).

El a precizat că sunt deja trei luni de întârziere în ce privește eliberarea tranșei a doua, în valoare de 3 miliarde de euro. “Noi acum trebuia să ne ocupăm de tranșa 3, însă nici cea de-a doua nu a fost finalizată”, mai spune Pîslaru.

Pe de altă parte, PSD presează public pentru renegocierea PNRR.

Europarlamentarul Victor Negrescu a susținut, luni, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, faptul că România trebuie să profite de posibilitatea modificării planurilor naționale de redresare și reziliență, adusă de amendamentul pe care l-a depus la regulament împreună cu delegația Partidului Social Democrat, și să își propună o optimizare mai amplă a PNRR în așa fel încât toate țintele și obiectivele să fie realizate, se arată într-un comunicat transmis redacției.

Pe de altă parte, Dragoș Pîslaru susține că dorința PSD de a renegocia PNRR are în vedere faptul că Guvernul dorește “să taie din banii pentru educație și societate civilă.”

Falcă (PNL): Budăi trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL) a declarat miercuri, la RFI, că îl tot vede la televizor pe ministrul Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale. Liberalul afirmă că România nu are acest spirit al reformelor și avertizează că dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranșa din martie din PNRR.

“România până în decembrie trebuia să realizeze un număr de reforme. S-a discutat la Bruxelles, au fost schimburi de scrisori și evident, Bruxelles-ul a acceptat ca până în luna martie să finalizăm aceste reforme, astfel încât în martie, când trebuie să primim această tranșă, să fim cu jaloanele atinse”, a spus europarlamentarul PNL: Întrebat dacă banii sunt blocați în prezent sau pur și simplu suntem în cadrul unui calendar, Gheorghe Falcă a spus că “termenul blocați nu se potrivește, pentru că dacă nu ai trimis reformele, nu vin banii, ei se blochează natural”.

Despre riscul ca România să piardă acei bani din PNRR care ar urma să intre în țară în martie, eurodeputatul PNL a afirmat că “dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranșa din martie”. “Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie și în momentul în care îți finalizezi reformele, atunci vei lua tranșa, dar asta este destul de dificil pentru administrațiile locale și administrațiile centrale care folosesc acești bani, pentru că aceste tranșe au un ritm de venire în țară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investițiile necesare, deci nu poți merge foarte departe cu așteptarea realizării acestor reforme, pentru că pierzi ritmul investițiilor”, a mai explicat el. Gheorghe Falcă a menționat că “există întârzieri, pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie”.

“Trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică. Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcții mari. Noi am finalizat protecția avertizorului (de integritate-n.r.) de către Parlamentul României, a fost întoarsă de președinte, să zicem că acolo vom atinge acest jalon”, a mai spus Falcă. Falcă a mai spus că Guvernul “nu doar că știa de aceste termene dar le-a și negociat, știa fiecare minister când trebuie să îndeplinească aceste reforme”.

El a menționat că “Ministerul Muncii are un document realizat împreună cu Banca Mondială, cu referire la pensiile speciale, deci ministerul a fost ajutat de experții BM să găsească soluția optimă, pentru a rezolva cadrul pensiilor speciale”.

Seismologii români: Asta e, suntem la cheremul naturii

cutremurul din Gorj de marți a fost urmat de 94 de replici, iar în zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade n seismul i-a surprins pe experții români

Specialiștii Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP) au precizat, miercuri, că seismul cu magnitudinea de 5,7 produs în județul Gorj a avut până acum 94 de replici, de intensitate mai mică, iar acestea vor continua să se producă în zilele următoare. Estimările cu privire la zona seismică Gorj au fost depășite, întregul fenomen urmând a fi analizat în perioada următoare, odată cu montarea de noi echipamente. Oficialii INFP au precizat că nu există nicăieri în lume modalități de prezicere a cutremurelor. “Intensitatea epicentrală la al doilea cutremur a fost de 6 grade spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Cutremurul s-a simțit pe o arie foarte mare, până în Serbia, Ungaria, la Cluj, în zona de nord a României”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al INFP, Constantin Ionescu.

Secialiștii institutului care l-au însoțit au explicat faptul că activitatea în zona seismică Gorj s-a intensificat foarte mult în ultima perioadă. “Este o zonă seismică cunoscută, are o activitate în general slabă și moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activități în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani de când aveam noi înregistrări. Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că calculele noastre indicau pentru această zonă o intensitate maximă de 5,5”, au precizat specialiștii INFP.

Aceștia susțin, însă, că zona Gorj nu devine o noua Vrancea – zonă cu seismicitate intensă și cutremure frecvente. “Acestea sunt estimări, dovadă că au fost depășite deja”, au mai precizat specialiștii.

Întrebați dacă intensificarea activității are legătură cu cutremurele din Turcia, specialiștii au precizat că se va analiza acest lucru, dar este puțin probabil. “Influențele la distanțele acestea sunt destul de mici”, au mai precizat oficialii INFP.

“Aparatura nu prezice, aparatura înregistrează mișcarea, de la momentul în care se produce. Rețeaua seismică românească este una dintre cele mai dense din Europa. Puțin probabil să fie depășită această intensitate (5,7 în Gorj – n.r.). Energia a fost eliberată, replicile care au apărut și vor apare încă câteva zile sunt din ce în ce mai mici”, au mai precizat specialiștii. Aceștia au explicat, însă, că nu se pot prezice cutremurele. “Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri. Nu există nicio metodă de a face predicții pentru cutremur, la nivel mondial nu există o formulă. Asta e, suntem la cheremul naturii”, au adăugat specialiștii INFP.

Un bărbat a incendiat sala de așteptate a Poliției Huedin

Un bărbat a incendiat sala de așteptate a Poliției Huedin, în timp ce polițiștii întocmeau actele procedurale într-un dosar care-l viza. Mai multe persoane au fost scoase din clădire pe un geam, ușa neputând fi folosită. Agresorul a fost imobilizat de polițiști. “Așa arată sala de așteptare a Poliției orașului Huedin, după ce un recidivist, băut și extrem de agresiv, a aruncat cu benzina în holul sediului și a dat foc. Vizat a fost un polițist care în acele momente întocmea acte procedurale față de autorul incendierii”, a transmis, miercuri, Sindicatul Europol.

Sindicaliștii au povestit că, anterior, timp de 18 minute, într-un live postat pe rețelele de socializare, bărbatul i-a înjurat pe polițiști. “Colegii noștri au evacuat, de urgență, sala de așteptare, toate persoanele care se aflau în acel loc au fost scoase pe un geam al încăperii, deoarece, din cauza flăcărilor, ușa de acces nu putea fi folosită. Autorul a fost imobilizat și reținut de colegii noștri și în cursul zilei de azi va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă”, au mai transmis sindicaliștii.

Potrivit sindicaliștilor, “curajul acestor indivizi este amplificat și de faptul că, în trecut, consecințele suportate de alți «bombardieri» au fost minore, fiind cercetați în libertate, sau au primit sentințe penale cu suspendarea ori amânarea executării pedepsei”.

Doi bărbați au murit și unul a fost rănit, în urma unui accident în Tecuci

Doi bărbați au murit, iar unul a fost grav rănit, în urma unui accident produs, miercuri, pe o stradă din municipiul Tecuci. Conform IPJ Galați, accidentul s-a produs în cursul dimineții, în jurul orei 09.00. Din primele informații, un autoturism a pătruns pe sensul opus de mers și ar fi intrat în coliziune frontală cu un tractor. În urma impactului conducătorul auto, un bărbat de 24 de ani și pasagerul aflat pe bancheta din față dreapta, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, au decedat.

Un al treilea bărbat ce se afla pe bancheta din spate a fost preluat de Ambulanță și transportat la spital.

București: O femeie a jefuit o sală de jocuri de noroc

O femeie care a atacat casiera unei săli de jocuri din Sectorul 1 al Capitalei și a forțat-o să-i dea peste 6.000 de lei a fost reținută de către polițiști. Ea este cercetată pentru tâlhărie calificată. “La data de 14 februarie 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 1 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere, în Capitală, emis pe numele unei femei, față de care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată”, a transmis, miercuri, Poliția Capitalei.

Sursa citată a precizat că, în 9 februarie, Secția 1 Poliție a fost sesizată, prin sistem 112, de către casiera unei săli de jocuri din Sectorul 1, cu privire la faptul că, în jurul orei 22.30, în timp ce se afla la locul de muncă, o persoană necunoscută i-ar fi pulverizat o substanță iritantă, apoi ar fi determinat-o să îi remită 6.822 de lei, bani ce aparțineau societății. “În urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate a fost identificată o femeie, bănuită de comiterea faptei. Aceasta a fost condusă la audieri, în baza unui mandat de aducere, fiind luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată magistraților cu propunere legală”, a mai transmis Poliția.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.