Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Traian Băsescu: Relaxarea restricțiilor, „o mare eroare”

Ziarul de Vrancea
21 apr 2020 902 vizualizări

Fostul șef al statului susține că măsurile de ieșire din izolare, inclusiv redeschiderea școlilor, ar trebui aplicate cel mai devreme din 15 iunie

Fostul președinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu, este de părere că relaxarea măsurilor de izolare din data de 15 mai constituie “o mare eroare”, pentru că s-au făcut prea puține teste, și susține că guvernanții ar trebui să amâne pentru 15 iunie ridicarea restricțiilor, când ar trebui redeschise și școlile. “Vă pregătiți să faceți o mare eroare! 15 mai este prea devreme să relaxați măsurile de izolare pentru că s-au făcut prea puține teste (...). Dacă în aceste condiții veți diminua restricțiile și izolarea pe 15 mai, valul doi al pandemiei ar putea fi foarte puternic. Amânați pentru 15 iunie ridicarea restricțiilor și implicit a stării de urgență, nu redeschideți școlile până pe 15 iunie. Eventual modelați unele măsuri prin următorul decret”, a scris ieri Băsescu pe pagina de Facebook. În opinia sa, ar trebui să crească masiv numărul de testări zilnice și să fie reluate activitățile economice, dar cu respectarea normelor de siguranță sanitară. “Creșteți masiv numărul de testări zilnice pentru a le da o șansă celor netestați, dintre care unii mor sufocați în casele lor, fără niciun fel de asistență medicală. Dispuneți reluarea activităților economice, dar cu respectarea normelor de siguranță sanitară. În acest sens Direcțiile Sanitare vor da un aviz pentru orice activitate economică ce urmează a se relua/desfășura în spațiu închis. Nu este necesar aviz DSP pentru activitățile economice în aer liber, pe șantiere de construcții”, a precizat fostul șef de stat.

Traian Băsescu a mai afirmat că nu ar trebui reluate nici zborurile dinspre și către destinații care au fost focare ale infecției cu SARS-CoV-2, menționând că măsurile de carantină ar trebui întărite.

Iohannis: Suntem pe un trend ascendent al epidemiei

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că ultimele date privind cazurile de COVID-19 arată că există un trend ascendent al epidemiei și a subliniat că măsurile de distanțare socială și de igienă trebuie respectate “cu sfințenie”. “Din păcate, am depășit astăzi numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID-19 și avem o creștere semnificativă a cazurilor confirmată în ultimele 24 de ore, aproape 400 de cazuri noi. Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei și trebuie să continuăm să respectăm cu strictețe, aș spune aproape cu sfințenie, măsurile de igienă și de distanțare socială. Nu ne putem permite să slăbim deloc vigilența, pentru că nu ne aflăm încă în etapa în care putem vorbi de o plafonare a curbei infecției în țara noastră”, a spus șeful statului într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni. El a arătat că cele mai multe state sunt încă în primele faze ale epidemiei, iar în țările care au fost afectate mai devreme se observă o reapariție îngrijorătoare a cazurilor. “Dovezile medicale sugerează că cea mai mare parte a populației lumii se poate contamina, ceea ce înseamnă că există un risc major ca epidemia să se reaprindă foarte ușor, chiar și în acele zone în care părea a fi ținută sub control. Toate acestea ne arată o dată în pus că eforturile naționale trebuie în mod obligatoriu dublate de un efort comun la nivel european pentru combaterea efectelor acestei pandemii”, a spus Iohannis.

Premierul: Prețul măștilor ar putea fi plafonat

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că, până în 15 mai, trebuie realizate stocuri importante de măști chirurgicale, având în vedere obligativitatea purtării acestora în spațiile închise. “Purtarea măștii în spații închise este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare. Preocuparea noastră a fost să susținem producători români care să producă astfel de măști. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată . Vom încerca să asigurăm capaciatea deplină”, a spus premierul.  Ludovic Orban a afirmat că se va gândi o formulă de distribuire a măștilor către persoanele care nu au venituri și nu le pot cumpăra. “Eu sper să creștem această capacitate. Va trebui ca până în 15 mai să producem cantități semnificative și să cumpărăm de la producători externi”, a mai declarat el, anunțând că Unifarm are peste 4 milioane de măști chirurgicale, iar stocul de măști FFP 2 și FFP 3 este de ordinul milioanelor. Orban a mai spus că “obigativitatea de a purta măști va face un consum mare” care va trebui asigurat. Întrebat dacă se ia în calcul plafonarea prețului la măști, Orban a spus: “Ne gândim și la acest lucru”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun, măsură valabilă până anul viitor.

Alte 386 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, iar bilanțul se ridica, ieri la prânz, la 10.096. Numărul deceselor a ajuns la 541, printre care și o tânără de 30 de ani, fără boli cunoscute. Patru județe au depățit pragul de 400 de persoane diagnosticate, iar alte patru au trecut de 300 de cazuri. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 113.336 de teste.

Lider interlop, anchetat după ce a ordonat uciderea unui jurnalist

La o vizită de recunoaștere lângă locuința ziaristului, unul dintre suspecți s-a asigurat că domiciliul nu este supravegheat de polițiști prin intermediul unei surse din poliție

Procurorii DIICOT au dispus, ieri, urmărirea penală a doi lideri interlopi din Timișoara pentru constituirea unui grup infracțional organizat, încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor. Unul dintre cei doi a ordonat împușcarea unui jurnalist, iritat de materialele scrise de acesta despre activitatea sa infracțională. Procurorii au explicat că dosarul a fost disjuns dintr-o altă cauză în care s-a dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane. “S-a reținut faptul că, în intervalul 2017-2019, la nivelul municipiului Timișoara s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, având ca scop derularea de activități pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, care de-a lungul timpului au fost implicați și în alte activități infracționale comune (șantaj, reglări de conturi, extorcări). Protecția activităților infracționale era asigurată de suspectul B.L.A., un lider marcant al lumii interlope din municipiul Timișoara”, au transmis procurorii. Aceștia au explicat că suspectul “a inițiat anumite demersuri menite să ducă la intimidarea și agresarea unui jurnalist, ca urmare a numeroaselor articole de presă publicate de acesta, în care se relatau diferite evenimente cu caracter infracțional la care participase suspectul B.L.A. și se conturau suspiciuni privind posibile conexiuni ale acestuia cu diferite medii din administrația publică locală”.

“În acest context, la data de 09.09.2019, jurnalistul a publicat un articol, în care relata despre audierea suspectului B.L.A. într-un dosar al DIICOT, cu privire la activități de trafic de droguri de mare risc. Din probatoriul administrat a rezultat că, profund iritat de acest ultim articol, la data de 10.09.2019, suspectul B.L.A. a inițiat o întâlnire, la un restaurant de pe raza localității Chișoda, la care au participat doi dintre apropiații săi – suspectul G.N. și suspectul I.D. – precum și alți doi tineri, prieteni ai suspectului G.N., identificați în persoana suspecților M.R.C. și M.E.C.. Cu ocazia respectivei întâlniri, suspectul B.L.A. a încercat să-l determine pe suspectul G.N. ca acesta, împreună cu cei doi prieteni ai săi, să-l împuște pe jurnalist, drept răzbunare pentru articolele compromițătoare scrise de acesta la adresa suspectului B.L.A.”, au mai transmis procurorii. Potrivit acestora, suspectul a predat, în vederea folosirii în agresiune, un pistol calibrul 7,65 mm, promițând că, în cazul aducerii la îndeplinire a solicitării sale, îi va recompensa financiar pe agresori și le va face cadou și pistolul astfel furnizat. “Facem precizarea că pistolul în litigiu este o armă de foc letală fabricată în Turcia și este folosit cu precădere în spațiul balcanic, fiind lipsit de elemente de identificare specifice, care să permită verificarea traseului armei de la producător la deținător”, au mai transmis procurorii.

“La solicitarea suspectului B.L.A., suspectul G.N. s-a deplasat împreună cu cei doi tineri în zona unde știau că se află locuința jurnalistului, în vederea efectuării unei recunoașteri în teren. La acel moment, aceștia s-au arătat reticenți, ca urmare a observării în zonă a unui autoturism, despre care au crezut că aparține organelor de poliție, motiv pentru care au abandonat demersul infracțional. De altfel, suspectul G.N. i-a transmis polițistului I.D., prin intermediul unei aplicații mobile, și o poză cu autoturismul respectiv, cerându-i să-l verifice în baza de date a poliției, pentru a fi siguri că nu era o mașină folosită de organele de poliție”, mai arată procurorii.

Streinu-Cercel, demis de la conducerea Comisiei anti-Covid

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, ieri, că profesorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei speciale anti-Covid din Ministerul Sănătății și nici nu mai este membru al acesteia. Locul său a fost luat de Adriana Pistol, de la Institutul Național de Sănătate Publică. “Domnul profesor Streinu-Cercel era membru al Comisiei speciale anti-Covid, era chiar președinte. Noi avem discuții, sunt propuneri, le gândim, dar nu am putut să fiu de acord cu dânsul, de asta am spus, gândim și oportunități, dar nu pot fi de acord. Apariția acelui plan de vacanță nu a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri, anumite gândiri, dar decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al acestei comisii. I-am comunicat și dânsului acest lucru. Nu a obiectat”, a declarat NeluTătaru.

De asemenea, ministrul a precizat că locul profesorului Streinu Cercel a fost luat de către Adriana Pistol, de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Premierul Ludovic Orban, întrebat dacă se impune demiterea profesorului Adrian Streinu Cercel, după propunerile pe care le-a făcut în legătură cu carantinarea persoanelor vârstnice, a declarat, ieri, că documentul cuprinde “lucruri de o gravitate extremă care nu trebuie tratate numai cu un zâmbet ci și cu măsuri”.

Papa Francisc a donat cinci ventilatoare Spitalului din Suceava

Papa Francisc a donat cinci ventilatoare pentru bolnavii de Covid-19 , tratați în Spitalul Județean Suceava. Echipamentele vor ajunge în România sâmbătă, cu aceeași aeronavă cu care revine în țară echipa medicală din România care a lucrat două săptămâni la Milano. Potrivit Vatican News, în mod semnificativ, chiar de ziua sa onomastică, Papa Francisc – care a primit la botez și numele Jorge (Gheorghe) - a trimis diverse materiale medicale, printre care cinci ventilatoare pulmonare, spitalului din Suceava, cel mai mare focar de infecție cu noul coronavirus din România. “Cu aproape 25% din totalul infectărilor la nivel național, orașul Suceava și alte comune din împrejurimi sunt în carantină totală de mai multe săptămâni”, a transmis Vatican News. Materialele sanitare au fost procurate prin grija cardinalului Konrad Krajewski, responsabilul cu activitatea caritabilă a papei (Elemosineria Apostolică).

Prelatul a reușit să colecteze pentru bolnavii din România cinci ventilatoare pulmonare – două fiind de ultimă generație -, 200 de combinezoane, 900 de măști FFP2 și 5000 de măști sanitare.

Ce spune Orban despre deschiderea școlilor

Premierul Ludovic Orban a afirmat, ieri, că decizia de redeschidere a școlilor va fi luată în funcție de contextul epidemiologic și de capacitatea de a reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor. El a precizat că trebuie asigurate măști pentru toți copiii și pentru toate cadrele didactice. “Această decizie o vom lua împreună cu președintele, cu echipa de la Ministerul Educației pe baza estimărilor care sunt făcute de Ministerul Sănătății și va fi luată în funcție de contextul epidemiologic și de capacitatea efectivă de a reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor noștri”, a afirmat Orban. Întrebat dacă este posibilă o reamenajare a sălilor de clasă în toate școlile și dacă se poate reduce programul zilnic al elevilor, premierul a răspuns: “Aș prefera să nu vă dau nicio informație atâta timp cât în urma evaluărilor și a planului se iau decizii. Mă feresc să prezint lucruri că așa cred eu. Aici se analizează care sunt nevoile, în cazul în care se ia decizia de deschidere, nevoile, măsurile specifice care trebuie luate. Va trebui să asigurăm măști pentru toți copiii, pentru toate cadrele didactice, sunt măsuri care trebuie pregătite și în funcție de decizie vor fi luate”. Ministrul Educației, Monica Anisie, anunță că autoritățile vor lua o decizie privind reluarea cursurilor în școli, grădinițe și universități numai după o consultare cu specialiștii din domeniul sanitar și spune că aceasta va avea la bază în primul rând grija pentru sănătatea preșcolarilor, elevilor și studenților. Anisie afirmă că există două scenarii: unul conform căruia anul școlar ar urma să se termine așa cum a fost programat inițial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o săptămână a anului școlar 2019-2020.

Arhiepiscopul Tomisului îi trimite pe preoți pe câmpii să cheme ploaia

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, îndeamnă preoții, în special pe cei din mediul rural, să meargă vineri, de Izvorul Tămăduirii, pe câmp și să oficieze slujbe speciale pentru ploaie. “ÎPS Teodosie a rânduit ca mâine, de Izvorul Tămăduirii, în toate parohiile și mănăstirile să se oficieze Sfânta Liturghie, apoi slujba de sfințire a apei, după rânduială. După aceasta, toți preoții din mediul rural, dar și cei de la orașe, care au legături cu lumea satului, sunt îndrumați să meargă pe câmp, unde vor oficia slujba specială pentru ploaie”, a postat joi, pe pagina sa de Facebook, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu. El a mai spus că, la o săptămână după Duminica Învierii, de Paștele Blajinilor, pentru a se veni în întâmpinarea credincioșilor, care nu pot merge la cimitir din cauza pandemiei de coronavirus, în toate bisericile din eparhie se va săvârși Sfânta Liturghie, însoțită de parastasul pentru cei adormiți. “Preoții sunt îndemnați să anunțe credincioșii pentru ca aceștia să trimită pomelnicele celor adormiți la Biserică, aceasta fiind deschisă pentru închinare individuală, în afara programului sfintelor slujbe”, a menționat Tănăsescu.

Brăila: O bătrână de 86 de ani, violată și tâlhărită în propria casă

O bătrână de 86 de ani dintr-o comună din județul Brăila a fost violată și tâlhărită în propria casă, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila. Polițiștii brăileni au fost sesizați, prin apel la numărul unic de urgență 112, de un bărbat din comuna Movila Miresii cu privire la faptul că o localnică, în vârstă de 86 de ani, a fost violată, transmite Agerpres. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat că, miercuri seara, un bărbat în vârstă de 37 de ani, din localitate, ar fi pătruns în locuința femeii fără acordul acesteia și, prin folosirea violenței, ar fi întreținut relații sexuale cu aceasta și i-ar fi sustras suma de 300 de lei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și tâlhărie și se continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a comis fapta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.