Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Toader, cu spatele la zid: Trei ordonanțe sau demisia

Ziarul de Vrancea
5 mar 2019 507 vizualizări

Social-democrații au blocat ieri votul la moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției n ei pun astfel presiune pe Toader să adopte trei ordonanțe cerute de “penalii” din PSD, în caz contrar, urmând să fie demis

PSD a amânat, ieri, în Parlament votul în cazul moțiunii simple împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader.  În interiorul PSD există multă tensiune care are legătură cu refuzul ministrului de a emite ordonanțele mult așteptate de conducerea partidului. Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că există “o presiune a timpului pe care conducerea PSD o resimte iar nervii sunt întinși la maxim”. “A trecut prea mult timp și nu s-a luat nicio măsură privind modificările cerute și asumate în partid pe legile justiției. Tudorel Toader trebuie să dea trei ordonanțe, două dintre acestea fiind cu miză mare pentru membrii PSD care au dosare penale”, au explicat sursele citate. Practic, Liviu Dragnea și o parte dintre liderii PSD i-au cerut clar lui Tudorel Toader OUG pe protocoale și completurile de cinci, în caz contrar îl demit.

O ordonanță pe protocoale este de fapt o amnistie mascată, scrie hotnews.ro. O astfel de ordonanță ar anula sau duce la rejudecarea dosarelor penale judecate sau pe rol care au avut la baza probele obținute în baza protocoalelor. O a doua ordonanță de urgență, dorită de Dragnea, în mod special, potrivit surselor citate, se referă la contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători în perioada 2014-2018. Cea de-a treia ordonanță este cea referitoare la Codurile Penale. Și aici social-democrații doresc să introducă cu mâna lui Tudorel Toader dezincriminarea abuzului în serviciu.

Tudorel Toader nu dorește să-și asume singur actele normative și cere ca PSD -ALDE să iasă public cu o decizie politică în acest sens. De altfel, la nivel oficial ministrul Justiției a declarat în repetate rânduri că decizia aparține factorului politic. Pe de altă parte, deși în mod public ALDE îl susține pe Toader, liderul formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi acceptat mazilirea acestuia în condițiile în care o cerere a sa de urmărire penală este blocată la Senat cu sprijinul PSD.

Soarta lui Tudorel Toader va fi decisă în ședința coaliției PSD-ALDE, cel mai probabil lunea viitoare. Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat ieri că în partid există o stare de nemulțumire cu privire la Tudorel Toader și că va exista o discuție legat de această situație după revenirea premierului Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis: Dacă PSD nu e în stare să guverneze, să plece

n președintele a retrimis legea bugetului la Parlament

Președintele Klaus Iohannis a atacat, ieri, PSD, precizând că, dincolo de aspectele de constituționalitate, bugetul rămâne bazat pe cifre false, pe bani pe care Guvernul în realitate nu-i are. Pe scurt, rămâne bugetul rușinii naționale, a spus Iohannis. El a subliniat că, dacă PSD nu e în stare să guverneze, să plece. Președintele a anunțat că retrimite legea bugetului la Parlament, pentru corecturi.

Klaus Iohannis a subliniat că „cel mai slab guvern din istoria post-decembristă, un guvern pesedist al imposturii și incompetenței, a croit un buget pe măsura sa”. „Bugetul pe anul 2019 e construit pe un scenariu fantezist, fără garanții privind punerea în aplicare, fapt confirmat de instituțiile europene și alte instituții internaționale. Este un buget care pune în discuție respectarea tratatelor internaționale la care România este parte, dar, din neferice, și a legislației în domeniu. Bugetul pentru acest an, bugetul prezentat de PSD și votat de majoritatea pesedistă, a fost gândit pentru a servi în principal intereselor politice ale unui grup restrâns. PSD urmărește o agendă care nu are nicio legătură cu economia, nici cu situația românilor și nici cu dezvoltarea reală a țării. În timp ce bugetul prevede o creștere enormă a sumelor acordate partidelor, sume de care, bineînțeles, PSD beneficiază cel mai mult, ni se spune cu cinism, de către PSD, că nu se găsesc bani pentru a mări la timp alocațiile copiilor”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a menționat că „Guvernul este disperat să facă rost de bani și inventează măsuri care sfidează nu numai logica economică, ci și bunul simț”. „Faptul că apar peste noapte inițiative precum ordonanța lăcomiei sau, mai nou, intenția disperată a PSD de a pune mâna pe rezerva de aur a României arată că nici măcar PSD nu are încredere că bugetul lor poate fi realizat și de aceea se caută noi și noi soluții extreme pentru a face rost de bani. Cine va deconta nota pentru dezastrul propus de PSD în economie? Din păcate, răspunsul este simplu: cetățenii și mediul privat”, a mai susținut Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că „liderii și propaganda PSD repetă în mod obsesiv că acest buget este unul al investițiilor și că principalii beneficiari sunt comunitățile locale”.

 „Dar, în realitate, bugetul pesedist prevede o reducere semnificativă a cheltuielilor pentru investiții din bugetele locale. Se prevede o sumă de 1,2%. Este cea mai scăzută valoare a ponderii în PIB din ultimii 10 ani, iar investițiile anunțate pentru 2019 sunt cu un miliard mai mici față de cele din 2018”, a continuat șeful statului.

Ana Pauker, alături de Regina Maria, pe afișul unui simpozion organizat de CJ Vaslui

Fotografia liderului comunist Ana Pauker apare, alături de cele ale Reginei Maria și Anei Aslan, pe afișul unui simpozion organizat de Consiliul Județean și de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui, cu tema “Femei celebre ale României Întregite” Gafa autorităților vasluiene a fost descoperită de istoricii Mădălin Hodor și Andrei Cătălin Galiță, de la CNSAS. “Se apropie 8 martie și Consiliul Județean Vaslui, sensibil cum îl știți, s-a gândit sa organizeze , ei da, un «simpozion științific». «Femei celebre ale României Intregite». Frumos. În poza mare și în centru Regina Maria, a doua din dreapta pe ultimul rând Ana Pauker. Ce-i drept, femeia a fost celebra. Pentru eforturile consecvente de a debarasa poporul roman de moștenirea primei”, scrie Hodor pe pagina de Facebook. În opinia sa, acesta este “un nou exemplu al stadiului de retardare la care s-a ajuns în tratarea istoriei naționale.

Managerul Muzeului Județean Vaslui, Ramona Mocanu, a declarat, ieri, că alăturarea fotografiilor Reginei Maria și Anei Pauker a fost o greșeală de editare. Mocanu a precizat că alăturarea nu a fost voită și nu s-a dorit crearea unei controverse. “A fost o greșeală de editare pe afișul respectiv. Nimeni nu a dorit să provoace o controversă în ceea ce privește o anumită alăturare între Regina Maria și controversata Ana Pauker. A fost doar o greșeală de editare. S-au confundat doar fotografiile. Era vorba despre actuala fotografie, Ștefania Mărăcineanu, femeia care a inventat radioactivitatea artificială. Fotografia s-a înlocuit”, a declarat Ramona Mocanu.

La rândul său, istoricul Mădălin Hodor a spus că explicație nu-l mulțumește, fiind “cel puțin stranie”, întrucât nu înțelege motivul pentru care exista într-un fișier pentru acel afiș fotografia Anei Pauker. „Alăturarea este mai mult decât aberantă pentru că, practic, Ana Pauker a pus în practică o politică care a dus la anularea a tot ceea ce a făcut Regina Maria. Să o pui pe un afiș cu Romnia Întregită este absolut abominabil”, a declarat Mădălin Hodor.

Ana Pauker s-a născut la Codăești, Vaslui, la data de 28 decembrie 1893 (potrivit actului de naștere nr.66/30 decembrie 1893) într-o familie de evrei români. A fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, iar în 1947 a fost numită ministru de externe și viceprim-ministru.

Cioloș: O să îi chem la tribunal pe oamenii care fac afirmații nefondate la adresa partidului

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat ieri, la Târgu Jiu, că îi va chema în instanță pe oamenii care fac afirmații nefondate la adresa partidului, el punctând faptul că, de câteva săptămâni, de la înregistrarea formațiunii politice, au fost lansate o serie de atacuri și acuze care nu au niciun fundament. “O să încep să îi chem la tribunal pe oamenii ăștia care fac afirmații nefondate, care răspândesc astfel de zvonuri și de minciuni ca să văd care sunt dovezile. Pentru că asta aud de câteva săptămâni, de când am înființat partidul, unii lideri politici cărora le este teamă de ceea ce ar putea să reprezinte PLUS și de ceea ce ar putea să reprezinte Alianța 2020 USR - PLUS care nu au alte motive de care să ne acuze și astfel inventează tot felul de lucruri”, a spus Cioloș. El a precizat că printre zvonurile lansate la adresa PLUS se numără revenirea comunismului sau abolirea familiei. “Nu știu dacă suntem de temut, dar constat că, din momentul în care am anunțat înregistrarea partidului, au început atacurile, e o coincidență stranie că foarte multă lume în zona asta mediatică a unor partide răspândea zvonul că nu o să reușim să înregistrăm partidul și, în momentul în care am reușit să o facem, au început atacurile. După ce am consfințit alianța cu USR, au început tot felul de zvonuri și interpretări cum sunt acestea că vrem o revenire a comunismului sau că vrem abolirea familiei. Cum să vrea lucrul acesta un partid care este un partid al antreprenorilor? Noi vrem să susținem antreprenoriatul, în primul rând, vrem să susținem oamenii cinstiți, dar transmitem și mesajul că românii trebuie să lucreze împreună ca să poată să facă România mai bună”, a mai spus Cioloș.

Danileț: Nu putem lăsa deținuții pe stradă pentru că au igrasie în cameră

“Nu putem lăsa deținuții pe stradă pentru că au igrasie în cameră”, a declarat judecătorul Cristi Danileț pentru hotnews.ro. Magistratul spune că și el a avut igrasie și șobolani în camera din căminul studențesc din Iași în care stătea, dar nu s-a plâns că i-au fost încălcate drepturile omului, însă astăzi un deținut are mai multe drepturi decât un student la Drept. “Publicul are un singur interes - cine este vinovat să fie tras la răspundere, cine este nevinovat să nu fie tras la răspundere. Din bugetul statului să nu se fure bani, iar cei care fură bani să ajungă la închisoare, iar la închisoare să nu aibă condiții de 4 stele. Nu cred că militează publicul pentru condiții de 4 stele în penitenciarele patriei, ci eventual să fie văruite, dezinfectate și cam atât. Nu putem lăsa deținuții pe stradă pentru că au igrasie în cameră. Și eu am avut în căminul studențesc de la Iași igrasie și trăiam împreună cu șobolanii acolo, dar nu am spus că mi s-au încălcat drepturile omului. Astăzi, însă, un deținut are mai multe drepturi decât un student la Drept”, a afirmat magistratul de la Tribunalul Cluj.

Kovesi, onorată de Harvard. Inclusă în lista femeilor cu contribuții majore în justiție în 2019

Laura Codruța Kovesi a fost aleasă de Facultatea de Drept a Universității Harvard printre femeile cu contribuții semnificative în domeniile drept și justiție, potrivit unui anunț al instituției, citat de g4media.ro. Kovesi a fost votată, alături de celelalte 20 de femei, de studenții și profesorii Harvard Law. “Laureatele reprezintă voci puternice în domeniile lor de activitate, fie că sunt magistrați, profesoare sau activiste”, se arată în anunțul oficial. Printre laureate se numără Sarah Leah Whitson (director în Human Rights Watch), Stacey Abrams (politician din SUA), Gloria Allred (avocată specializată în drepturile femeilor), Monica Bell (profesor de drept), Sudha Bharadwaj (activistă pentru drepturile omului în India).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.