Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Theodor Andrei va reprezenta România la Eurovision 2023

Ziarul de Vrancea
11 feb 2023 567 vizualizări

Cine este artistul care a c=[tigat s=mbt seara edi]ia na]ional a concursului european

Theodor Andrei, cu piesa “D.G.T. (Off and on)” a câștigat Finala Selecției Naționale Eurovision 2023, organizată sâmbătă seară de TVR, și va reprezenta România la Liverpool în luna mai. “Doamne! Am văzut atâtea show-uri și n-am știut că se simte atât de tare. Sunt devotat și o să muncesc până peste așteptările pe care le-am setat. Mă simt binecuvântat!”, a spus câștigătorul pe scenă.

36.524 de telespectatori au votat pentru a-și alege favoritul. Cinci melodii au primit cele mai multe voturi.

Reprezentantul României la Eurovision 2023 are 19 ani și este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor. A obținut peste 200 de premii în festivaluri naționale și internaționale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse. În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa “Artist” (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul “Fragil”. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului “Mihaela Runceanu” 2022 și Marele Trofeu al Festivalului “Alexandria Pop Fest” 2022. Este semifinalist al primului sezon “Vocea României Junior” (2017) și concurent până la faza bootcamp la “X Factor România” (2020).

Juriul Selecției Naționale a Eurovision 2023 a fost format din: Laura Coroianu, Bogdan Strătulă, Sebastian Ferent, John Varbiu, Alin Vaida, organizatori ai unora dintre cele mai importante festivaluri muzicale din România.

România participă de aproape 30 de ani la Eurovision.

“Încerc să fiu aproape de oameni. Oamenii sunt artă. Cred în faptul că artistul e aproape de oameni. Mă simt mult mai sincer”, spune Teodor Andrei, 18 ani, care invită publicul să-l voteze pentru melodia “D.G.T. (Off and on)”, cântată în română și engleză. El a apărut pe scenă având un mesaj scris pe piept: “Make love not war”.

Conform Regulamentului competiției ESC 2023, votul publicului va fi exprimat pe durata interpretării piesei de către fiecare artist, din momentul „START VOT” și până la momentul „STOP VOT”, sau în timpul recapitulării interpretărilor de la finalul show-ului tv, regula fiind un singur vot pentru o piesă, dar cu posibilitatea de a vota mai multe piese.

Senatoarea Șoșoacă, la recepția organizată de Ambasada Rusiei

Senatoarea Diana Șoșoacă s-a numărat printre participanții la recepția organizată de Ambasada Rusiei cu ocazia Zilei Diplomatului Rus, imagini de la eveniment fiind postate vineri pe pagina de Facebook a reprezentanței diplomatice. Ambasada anunță că în cadrul evenimentului au fost expuse fotografii “dedicate Operațiunii Militare Speciale a Rusiei în Ucraina (OMS), misiunii umanitare a Rusiei în regiunile Donbas, Zaporojie și Herson”.

“Pe data de 9 februarie 2023, Ambasada Rusiei la București a găzduit o recepție cu ocazia Zilei Diplomatului Rus, la care au fost prezenți reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Parlamentului României, ai mai multor agenții guvernamentale, medii de afaceri, mass-media, ONG-uri, oameni de știință și de cultură, precum și compatrioți”, conform unei postări de pe pagina de Facebook a ambasadei.

De asemenea, sunt postate mai multe imagini de la eveniment, inclusiv cea în care apare Diana Șoșoacă, aflată chiar lângă ambasdorul Kuzmin. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România, Valery Kuzmin, s-a adresat audienței cu un discurs de bun venit, precizează reprezentanța diplomatică.

“În hol au fost desfășurate expoziții de fotografie dedicate Operațiunii Militare Speciale a Rusiei în Ucraina (OMS), misiunii umanitare a Rusiei în regiunile Donbas, Zaporojie și Herson, precum și aniversării a 210 de ani de la Victoria în Războiul Patriotic”, a mai anunțat Ambasada Rusiei.

În martie 2022, Diana Șoșoacă a făcut parte dintr-un grup de patru parlamentari care s-au întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin, pe tema Memoriului privind Neutralitatea României, Pacea de la București. Din delegație au mai făcut parte și deputații Dumitru Coarnă, Mihai Lasca și Francisc Tobă.Ei i-au transmis ambasadorului rus dorința de neutralitate a României și disponibilitatea de a media negocieri de pace la București.

În mai 2022, șase parlamentari, între care Diana Șoșoacă și Dumitru Coarnă, au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată mai multor instituții, între care SRI și SIE, să fie făcute “demersuri diplomatice” pentru “negocieri în vederea încetării ostilităților” din Ucraina. “Odată ce acceptăm să trimitem muniție de război în Ucraina, ne constituim în parte beligerantă”, susțin ei. Hackerii pro-ruși din gruparea Killnet au apreciat gestul acestora și au postat o fotografie cu Șoșoacă.

Crucile din beton pentru eroii români din Cimitirul de la Valea Uzului trebuie demolate

Cele 50 de cruci din beton pentru eroii români, ridicate de Primăria Dărmănești în Cimitirul din Valea Uzului, au fost amplasate ilegal și trebuie îndepărtate, a decis, definitiv, Curtea de Apel Bacău, relatează Știrile TVR.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmănești a inclus, printr-o hotărâre, Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al orașului, apoi, în aprilie a înființat o parcelă românească în cimitirul așezării depopulate Valea Uzului, de la granița județelor Harghita și Bacău, potrivit TVR. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar. Instanța a stabilit că autorizația de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru crucile din Cimitirul militar Valea Uzului este ilegală.

Pe 6 iunie 2019, cimitirul internațional din Valea Uzului a fost scena unor tensiuni între mai multe organizații românești, iar jandarmii și maghiarii formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor. Situația a degenerat după ce mai mulți români au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia. Mai mulți maghiari au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fond de melodii patriotice, imnul României și în scandări precum „Marș afară”, „Marș la Budapesta” sau „Afară cu ungurii din țară”.

În cele din urmă, maghiarii au părăsit zona și asociațiile românilor, în frunte cu preoți, au pus lumânări la morminte și s-au ținut slujbe de comemorare.

Constanța: Locuitorii dintr-un cartier au ieșit din case de teama unui cutremur

Mai multe persoane care locuiesc în campusul social Henri Coandă din municipiul Constanța au ieșit din locuințe, sâmbătă seară, de teama unui eventual cutremur, iar bărbatul care a sunat la 112 și a semnalat acest lucru a fost amendat cu 500 de lei.

Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a anunțat că, sâmbătă seara, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 2 Poliție au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că în cartierul Henri Coandă din municipiul Constanța s-ar afla mai multe persoane care s-ar fi autoevacuat din locuințe de teama unui eventual cutremur. “Polițiștii s-au deplasat la fața locului, în sprijinul pompierilor constănțeni, în vederea menținerii unui climat optim de ordine și siguranță publică, precum și pentru preîntâmpinarea oricăror fapte antisociale.

Nu au fost înregistrate evenimente de natură a afecta ordinea și liniștea publică”, a precizat IPJ Constanța. Sursa citată a precizat că polițiștii l-au amendat cu 500 de lei pe bărbatul care a sunat la 112.

ChatGPT Plus este disponibil în România

OpenAI a extins disponibilitatea planului ChatGPT Plus, care poate fi acum contractat și în România. ChatGPT Plus este disponibil în România, conform unei notificări afișate utilizatorilor care accesează chatbot-ul celor de la OpenAI de pe teritoriul României.

Planul promite o serie de facilități suplimentare utilizatorilor - acces la orice oră, chiar și când serverele sunt foarte ocupate, timpi mai mici de răspuns și acces prioritar la cele mai noi funcții și experimente. OpenAI nu a adaptat prețul abonamentului la diferitele piețe în care-l vinde, astfel că și în România acesta costă 20 de dolari pe lună, la fel ca și în alte țări.

Lansat pe 30 noiembrie 2022, ChatGPT a creat senzație, în ciuda faptului că răspunsurile sale includ și multe informații incorecte și că datele acestuia se opresc în urmă cu doi ani, neputând oferi informații recente. În luna ianuarie, conform unei estimări, peste 100 de milioane de oameni au avut măcar o scurtă discuție cu chatbot-ul dezvoltat de OpenAI.

Succesul acestuia a dus la precipitarea lucrurilor pentru Microsoft, Google și alte companii. Microsoft a decis să implementeze rapid tehnologia dezvoltată de OpenAI în Bing și alte produse ale companiei, iar Google s-a grăbit să iasă cu chatbot-ul Bart, chiar dacă asta a însemnat pierderea a 100 de miliarde de dolari.

Bacău: Directoarea liceului în care un elev și-a bătut doi colegi, demisă

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău a decis eliberarea din funcție a directoarei Liceului Tehnologic “Dumitru Mangeron” Bacău, unde un elev de 15 ani i-a sechestrat, bătut și umilit pe doi dintre colegii săi, faptele având loc în una dintre băile unității de învățământ și fiind filmate. În cadrul anchetei interne, oficialii ISJ au constatat „cel puțin șapte situații de bullying”, dintre care unele nu au fost raportate de către conducerea școlii și au conchis că acestea s-au produs în contextul „unui act managerial cu carențe, cu breșe procedurale care au permis ca elevii să fie expuși bullyingului și violenței”.

Verificările inspectorilor școlari au scos de asemenea la iveală „deficiențe manageriale ce privesc lipsa, respectiv incompleta sau greșita realizare a documentelor școlare; ineficiență în coordonarea activității din școală; permiterea creării unui climat nesigur pentru elevi”: Ancheta internă a mai constatat că directoarea liceului nu a făcut o prioritate din rezolvarea conflictelor și nici nu a intervenit pentru a-i proteja pe elevii cu cerințe educaționale speciale.

Controalele la acest liceu au avut loc după ce, luna trecută, un elev de 15 ani a fost arestat preventiv pentru lipsire de libertate în mod ilegal și lovire sau alte violențe, victime fiind doi colegi încadrați în categoria celor cu cerințe educaționale deosebite.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu după ce jurnaliștii de la Ziarul de Bacău au scris că mai mulți elevi ai Colegiului “Dumitru Mangeron” din Bacău i-au agresat pe cei doi colegi. Unul dintre agresori i-a lovit cu palmele peste față, i-a pus să stea în genunchi în fața lui, să îi pupe mâna și l-a băgat cu capul în vasul de toaletă pe unul dintre băieții agresați. În imagini se vede cum cei doi băieți sunt forțați să intre în cabinele băii, deși ei se opun.

Faptele tânărului bătăuș au devenit publice după ce bunicul unuia dintre elevi a postat filmarea cu agresiunea asupra celor doi elevi, pe Facebook.

Un membru PSD, găsit spânzurat în sediul organizației din Bârlad

Un membru PSD din municipiul Bârlad a fost găsit, vineri seara, spânzurat în incinta sediului local al partidului, polițiștii efectuând cercetări în acest caz.

Bărbatul, în vârstă de 73 de ani, deținuse funcția de trezorier, iar în prezent era președinte al organizației de pensionari, potrivit unor surse din cadrul partidului.

“Pe data de 10 februarie 2023, ora 20,55, Poliția Municipiului Bârlad a fost sesizată prin apel la numărul de urgență 112 despre faptul că o persoană de sex masculin, în vârstă de 73 de ani, domiciliată în municipiul Bârlad, fost găsită spânzurată în sediul unui partid politic. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs decesul”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui. Surse din anchetă au precizat că bărbatul ar fi lăsat un bilet de adio.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.