Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tensiuni între Guvern și primari din cauza vaccinării

Ziarul de Vrancea
9 ian 2021 907 vizualizări

Asociația Municipiilor acuză Executivul că le-a pus „în cârcă” organizarea centrelor de vaccinare, fără decontarea fondurilor necesare n ministrul Sănătății arată cu degetul spre ministerele care dispun de bani n până în prezent, au fost consemnate 350 de cazuri de reacții adverse la vaccinare

Asociația Municipiilor, condusă de liberalul Emil Boc, a solicitat Ministerului Sănătății, condus de Vlad Voiculescu (USR-PLUS), asigurarea resursei financiare pentru operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare. Asociația consideră că ministerul trebuie să își asume și responsabilități, nu doar să transfere atribuții către administrația locală.

Primarii de municipii explică faptul că, potrivit art. 6 din proiectul OUG, pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli: pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare; pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare. “Asociația Municipiilor din România a susținut și susține principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea și alocarea resurselor financiare aferente”, precizează reprezentanții asociației.

Voiculescu: E proiectul Guvernului, nu al Ministerului Sănătății

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a declarat „mirat” de faptul că Asociația Municipiilor a ales să reacționeze și să reclame public lipsa de finanțare. Vlad Voiculescu afirmă că proiectul este al Guvernului, fiind avizat de mai multe ministere și susține că după o evaluare autoritățile locale pot solicita fondurile pentru amenajarea centrelor de vaccinare de la Ministerul Dezvoltării, care este partenerul instituțional al autorităților locale în astfel de situații.

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că președintele Asociației Municipiilor, Emil Boc, are atât numărul său de telefon cât și numărul de telefon al prim-ministrului însă, cu toate acestea, ministrul Sănătății spune că a aflat din presă despre comunicatul Asociației. „Ministerul Dezvoltării este unul dintre ministerele avizatoare ale acestei ordonanțe, ordonanță care nu se dă peste week-end și care va fi discutată în Guvern la începutul săptămânii viitoare”, a explicat Vlad Voiculescu sâmbătă. Ministrul Sănătății a adăugat că proiectul poate fi îmbunătățit, el precizând că este vorba despre „un act normativ care e pus în discuție” și că proiectul aparține Guvernului, nu Ministerului Sănătății.

„Este o primă versiune a unui act normativ care poate suferi îmbunătățiri. Ministerul Sănătății nu are niciun interes ca autoritățile locale să fie forțate de către Guvern să facă ceva ce nu pot să facă”, a adăugat Vlad Voiculescu. Totodată, el a precizat că Emil Boc l-ar fi putut apela telefonic pe premierul Florin Cîțu, cu care este coleg de partid.

Peste 100.000 de persoane vaccinate

Numărul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 a trecut sâmbătă de 100.000.

Potrivit datelor puse la dispoziție de autorități, număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare) a ajuns sâmbătă la102.301. De la începutul campaniei de vaccinare, numărul total al reacțiilor adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare este 350, dintre care, 140 de reacții locale cu durere la locul injectării, 210 reacții generale - febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie.

Ghinea despre PNRR: Planul existent acum nu respectă cerințele de la Bruxelles

n ministrul Fondurilor Europene a explicat că alocarea de bani din aceste fonduri pentru autostrăzi nu intră în fondurile pentru energie verde

Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea susține că există diferențe mari între termenii în care s-a discutat la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și felul în care acesta a fost prezentat în România. El a arătat că unele dintre proiectele propuse ca având finanțare prin PNRR nu vor putea fi aplicate dacă nu se încadrează în normele decise la Bruxelles pentru acest plan. „Pot să vă spun că există o diferență destul de mare între ce s-a discutat la București despre acest plan și ce s-a discutat la Bruxelles despre acest plan și am avantajul de a fi știut ambele planuri”, a declarat Cristian Ghinea la Digi 24, referindu-se la modul în care ar urma să fie cheltuite cele 30 de miliarde de euro alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Fostul eurodeputat a explicat că planul autorităților la nivel european a fost acela de a „reseta” modul în care statul intervine pentru atenuarea efectelor în economie ale crizei sanitare, iar pe acest fond s-a decis creșterea intervenției statelor în economie și în dezvoltare, punându-se accent pe investiții în energia verde și pe digitalizare, precum și pe reforme structurale în sisteme precum cel de pensii sau cel social. „Nu putem să spunem: Da, domnule, Uniunea Europeană a decis că minim 37% merge pe energia verde, pe tranziția verde și minim 20% merge pe digital. Din păcate, nu o spun ca să critic, o spun factual: planul existent acum nu respectă aceste două praguri. Pot accepta argumentul că nu era decizia finală pe Regulament. Avem acest argument”, a adăugat ministrul. Întrebat dacă există șansa ca planurile României să fie acceptate la Bruxelles așa cum sunt ele formulate acum, Cristian Ghinea a răspuns negativ. „În acest moment nu, pentru că nu respectă aceste reguli. Comisia ar fi în imposibilitate tehnică să le accepte. O să se uite: Ia, din ce ați pus voi acolo, 37% este verde? Nu! Nu putem să acceptăm, pentru că e ilegal, e un regulament european care trebuie respectat” a răspuns ministrul.

El a explicat că, spre exemplu, alocarea de bani din aceste fonduri pentru autostrăzi nu intră în fondurile pentru energie verde, în timp ce transportul pe calea ferată, da. „Autostrăzi nu e verde, dar CFR-ul e verde. (...) Nu poți să te bați pentru toate, trebuie să-ți alegi bătăliile. Ce spun acum este că ne vom bate și, cu ajutorul președintelui Iohannis în Consiliu, și cu ajutorul lui Dacian Cioloș în Parlamentul European și al co-raportorilor care vor rămâne co-raportori, vor face evaluările anuale pe PNRR, pentru subiectul infrastructură. Însă pe celelalte domenii nu o să rămână. (...) Trebuie să fie mai multă tranziție verde” a adăugat ministrul. El a menționat că i-a făcut președintelui Klaus Iohannis „o cerere de parteneriat” și că a avut cu acesta un „schimb de păreri foarte interesant și foarte franc pe acest subiect”.

Petre Roman, motiv de scandal în nordul Africii

presa din Algeria anunță că Petre Roman ar urma să fie trimis special al ONU în Sahara de Vest și critică decizia, numindu-l pe Roman “pro-marocan” n Algeria și Maroc își dispută de zeci de ani Sahara Occidentală

Presa din Algeria anunță că Petre Roman ar urma să fie trimis special al ONU pentru a normaliza relațiile din Sahara Occidentală, citând surse oficiale de la New York. Astfel, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, ar intenționa să îl trimită pe fostul premier român Petre Roman (74 de ani), în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din această funcție în mai 2019.

Jurnaliștii algerieni susțin că decizia ONU de a-l trimite pe Roman să facă pace în Sahara de Vest este cel puțin “surprinzătoare”, dat fiind faptul că, în viziunea algerienilor, fostrul premier român este “pro-marocan”. Ziarul El Watan cataloghează discursurile publice ale fostului premier român drept “în favoarea tezelor coloniale marocane”, iar o eventuală numire a lui Roman în această funcție ar însemna “un impuls” dat Marocului în încercările sale de a prelua Sahara Occidentală. “Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului conflictului din Sahara Occidentală unui aliat al Rabatului (capitala Marocului, n.red.) Ceea ce ar fi extrem de grav. Aceasta este ceea ce s-ar putea numi un conflict de interese”, notează jurnaliștii algerieni.

Sahara Occidentală este o fostă colonie spaniolă, în prezent un teritoriu disputat de mai multe decenii între Maroc, cu care se învecinează, și luptătorii pentru independență concentrați în Frontul Polisario, susținuți de Algeria. În prezent, ONU consideră Sahara Occidentală un “teritoriu neautonom”, în absența unei reglementări definitive. ONU a dus o serie lungă de negocieri cu Maroc și Frontul Polisario, având ca observatori statele vecine Algeria și Mauritania însă în lipsa unei înțelegeri, acestea au fost suspendate în martie 2019.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Donald Trump a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, la schimb cu normalizarea relațiilor dintre Maroc și Israel. În urma deciziei lui Trump, SUA au “redesenat” ceea ce Trump a numit „o nouă hartă oficială” a Marocului, integrând Sahara Occidentală în teritoriul acestuia, iar inaugurarea a avut loc în cursul unei ceremonii organizate la ambasada SUA din Rabat, capitala Marocului.

Frontul Polisario a respins imediat și categoric “noua hartă” a vecinătăților. Dacă ar fi numit trimis special al Organizației Națiunilor Unite în Sahara Occidentală, Petre Roman ar trebui, printre altele, să gestioneze tensiunile din această regiune și să contribuie la normalizarea relațiilor dintre statele care își dispută teritoriul.

 

Trei adolescenț reținuți după ce au violat cu copil de 11 ani

Trei băieți cu vârste între 14 și 17 ani dintr-o localitate din Dâmbovița au fost reținuți sâmbătă sub acuzațiile de pornografie infantilă, viol și complicitate la viol, victimă fiind un copil de 11 ani. “În cauză s-a reținut faptul că, la data de 02.01.2021, doi dintre inculpați, prin exercitarea de acte de violență fizică asupra unei persoane vătămate minore, au forțat-o să întrețină raporturi sexuale cu aceștia, în timp ce al treilea inculpat a produs un material video reprezentând actul sexual, pe care ulterior l-a distribuit prin intermediul unei aplicații telefonice”, transmite DIICOT.

Conform Poliției, din cercetări a reieșit faptul că, în seara de 2 ianuarie, în intervalul orar 21:30-22:30, victima, în vârstă de 11 ani, a fost luată cu forța la domiciliul unuia dintre agresori, unde, împreună cu alți doi tineri, ar fi determinat-o să întrețină raporturi sexuale orale. “Actul sexual ar fi fost înregistrat video, cu un telefon mobil și distribuit mai multor persoane prin intermediul unei aplicații de comunicare”, precizează Poliția, agresorii având vârste între 14 și 17 ani.

Fals preot, cercetat după ce a cerut bani pentru construirea unei biserici

Un fals preot este cercetat de Poliția din Galați pentru înșelăciune, cercetările fiind demarate după ce bărbatul a mers înainte de Bobotează la ușile oamenilor, conform tradiției. Tânărul care pretindea că este preot le cerea enoriașilor donații în bani pentru a construi o biserică.

Conform IPJ Galați, cercetările au fost demarate în urma unei sesizări telefonice. În urma anchetei, polițiștii l-au găsit pe tânărul de 18 ani pe o stradă din Galați. Era îmbrăcat în straie preoțești și împreună cu alți 2 tineri de 17 și 18 ani abia ieșea dintr un bloc unde fusese cu Boboteaza. De altfel, tânărul ar mai fi fost și în alte blocuri din zonă.

El nu a putut prezenta o legitimație de preot al Bisericii Ortodoxe Române, în schimb, a afirmat că ar fi preot într-o altă organizație religioasă ortodoxă, cu sediul în Brașov. Extinzând cercetările, polițiștii au stabilit și că, în luna decembrie 2020, prin intermediul unui cont deschis pe un site de socializare, declinându-și aceeași calitate de preot, tânărul ar fi solicitat diverse sume de bani, în scopul construirii unui lăcaș de cult.

Polițiștii fac cercetări pentru înșelăciune, pentru stabilirea împrejurărilor concrete în care au fost comise faptele.

Premiul criticilor americani: „Colectiv”, cel mai bun film străin

Drama “Nomadland” a regizoarei de origine chineză Chloe Zhao a fost desemnată cel mai bun film din anul 2020 de cei mai importanți critici din Statele Unite. Societatea Națională a Criticilor de Film (National Society of Film Critics - NSFC) din SUA a făcut anunțul pe Twitter sâmbătă.

Pe lângă trofeul pentru cel mai bun film, “Nomadland' a câștigat de asemenea alte trei premii, pentru cel mai bun regizor, cea mai bună cinematografie și cea mai bună actriță, pentru rolul principal interpretat de Frances McDormand. În “Nomadland', actrița americană Frances McDormand, în vârstă de 63 de ani, joacă rolul unei femei care devine un fel de nomad al zilelor noastre, transformându-și camioneta într-o locuință mobilă și călătorind alături de alți compatrioți într-o caravană ce străbate vestul american, după colapsul economic al unui orășel din Nevada.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit britanicului Delroy Lindo, în vârstă de 68 de ani, care interpretează rolul unui veteran din Vietnam în drama de război a lui Spike Lee “Da 5 Bloods”.

Actrița din Bulgaria Maria Bakalova, în vârstă de 24 de ani, a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar pentru interpretarea sa din “Borat Subsequent Moviefilm”, de Sacha Baron Cohen. Actorul american Paul Raci, în vârstă de 73 de ani, a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar din drama “Sound of Metal”.

“Colectiv”, documentarul românesc în regia lui Alexander Nanau, despre incendiul devastator produs în 2015 în clubul bucureștean cu același nume, în care zeci de persoane și-au pierdut viața, a primit premiul pentru cel mai bun film străin.

Pelicula “Colectiv” a fost desemnată de Centrul Național al Cinematografiei drept propunerea României la premiile Oscar 2021, în secțiunea “Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numită “Cel mai bun film străin”. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

Profesorii care vor participa la recuperarea materiei pierdute de elevii, plătiți în plus

Ministrul Educației Naționale Sorin Cîmpeanu anunță că cele mai recente raportări arată faptul că sute de mii de elevi nu au avut acces la școala online, fie pentru că nu au mijloace informatice, fie din cauză că nu au conexiune la internet. El anunță că profesorii vor primi bani pentru a participa la „acțiuni remediale”, în funcție de volumul orelor la care vor participa. „Sunt 7203 școli în România, care trebuie să fie chestionate prin intermediul sistemului informatic integrat. În momentul de față, raportările la nivelul zilei de vineri sunt următoarele: 237.000 de elevi, respectiv 286.000 de elevi nu au avut acces la mijloace informatice, respectiv internet”, a afirmat ministrul Educației ieri, într-o intervenție la Antena 3. El a precizat că la minister sunt așteptate „raportări updatate” la nivelul zilei de luni cu privire la acest subiect.

În acest context, Sorin Cîmpeanu a reafirmat nevoia unor acțiuni în cadrul cărora elevii să poată recupera materia pierdută pe parcursul școlii online.

„Este esențial să putem relua școala în format fizic pentru a evalua ce pierderi au înregistrat elevii, nu din perspectiva a ceea ce a predat profesorul, ci din perspectiva a ceea de a asimilat elevul. E nevoie de o identificare particularizată peste care să intervii cu acțiuni remediale. Am identificat sursele de finanțare a acțiunilor remediale”, a adăugat Cîmpeanu. Acesta a precizat că sursele de finanțare pentru plata cadrelor didactice care vor participa la aceste acțiuni au fost identificate fiind vorba despre fonduri europene și bani prin programul Romania Secondary Education. „Cu siguranță profesorii vor primi bani conform cu volumul orelor de acțiuni remediale pe care le vor presta”, a adăugat ministrul.

Restricții pentru românii care pleacă în Germania

Persoanele care ajung în Germania din zone de risc, inclusiv din România, trebuie să prezinte începând de azi un test PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 făcut cu maximum 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul german sau să facă un astfel de test pe teritoriul Germaniei, imediat după sosire. “În cazul efectuării testului anterior intrării în Republica Federală Germania, testul trebuie să fi fost efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii pe teritoriul german, iar certificatul care atestă rezultatul negativ trebuie să fie redactat în limbile germană sau engleză”, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

MAE reamintește că persoanele care sosesc în Republica Federală Germania sunt obligate să se deplaseze direct la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate, în vederea autoizolării (carantină) pentru o perioadă de 10 zile de la sosire. Respectarea obligației de carantină este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale. Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un al doilea test, începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al noii testări pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Mai multe informații pot fi obținute prin apelarea liniei telefonice dedicate - 116 117.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.