Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tătaru: În Franța, primele semne după redeschiderea școlilor nu sunt încurajatoare

Ziarul de Vrancea
25 apr 2020 658 vizualizări

Ministrul Sănătații lasă de înțeles că momentul reînceperii anului școlar ar putea fi amânat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirmă că autoritățile nu se vor grăbi cu o decizie legată de redeschiderea școlilor, întrucât au văzut din experiența Franței, care a deschis parțial școlile că ”primele semne nu sunt încurajatoare”. ”Un sfert din toți cei bolnavi de COVID-19 sunt în Suceava și avem datoria să evităm nașterea unor noi focare. De aceea nu ne grăbim cu o decizie legată de școli. Am vorbit chiar sâmbătă în Franța, care a redeschis parțial școlile, și au apărut deja cazuri de infectare și în rândul copiilor, și în cel al cadrelor didactice. Primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare. Vom vedea”, a spus Nelu Tătaru. Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că decizia de redeschidere a școlilor va fi luată în funcție de contextul epidemiologic și de capacitatea de a reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor. În repetate rânduri, însă, premierul a afirmat că anul școlar va fi încheiat, iar elevii din anii terminali vor putea susține examenele.

De ce se fac 6.000 de teste în loc de 10.000

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, că testările, în România, s-au făcut pe măsura evoluției pandemiei și că există o capacitate de testare de 10.000 de teste pe zi, însă lipsește personalul specializat. Astfel că în România, în prezent, se fac peste 6.000 de teste pe zi. Nelu Tătaru spune că în ultimele zile s-a testat personalul medical, femeile însărcinate, s-au testat cei care ies din carantină sau izolare, dar și persoanele instituționalizate. ”Testările s-au făcut pe măsura evoluției pandemiei. În ultima perioadă am avut tot ce înseamnă persoane instituționalizate, tot ce înseamnă personal de supraveghere în aceste instituții, tot ce înseamnă femei însărcinate care ies din izolare sau din carantină, tot ce înseamnă cei care sunt oncologici, cei care se pregătesc de transplant inclusiv la personalul medical. Aici ține de managementul fiecarui spital în parte care poate recomanda o testare de supraveghere”, a declarat Tătaru. Ministrul Sănătpții a explicat că acum se fac aproximativ 6.200 de teste de coronavirus pe zi în 70 de centre. ”La nivel național avem 70 de puncte de testare care pot face până la 10.000 de teste. Acest număr este dat de potențialul aparatelor, dar acest potențial trebuie sprijinit și de potențialul uman. Acest personal trebuie să meargă la instruire. O instruire de 3-4 zile nu poatecompensa experiența de 10 sau 20 de ani și atunci se fac mai puține teste decât pot aparatele. Suntem în acest moment la în jur de 6.000 - 6.200 de teste care se fac pe zi, din potențialul de 10.000. Atunci când vom ajunge să avem rezultatul în 24 de ore, în aceeași zi, putem spune că suntem pe capacitatea de testare normală și putem acoperi toate testările care se fac”, a mai spus Tătaru.

Peste 11.000 de infectări

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri la prânz, 401 noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, numărul total ajungând la 11.036. 608 persoane au murit de la debutul pandemiei, iar 236 pacienți erau la ATI. De asemenea, 1.512 cetățeni români din străinătate au fost infectați. De la începutul epidemiei de COVID-19, 74 de cetățeni români aflați în  străinătate au decedat.

Studiu controversat: Copiii, puțin probabil să transmită coronavirusul

Un studiu al Centrului de sănătate pentru Cercetarea și Supravegherea Imunizării (HCIRS) din New South Wales arată că este puțin probabil ca noul coronavirus să fie transmis de copii, citează The Guardian. Studiul a fost prezentat ieri, în Australia, unde prim-ministrul Scott Morrison intenționează să redeschidă școlile în ciuda protestelor profesorilor. Acest nou raport, lansat duminică și citat de șeful serviciilor medicale australiene, arată că este puțin probabil ca minorii să transmită Covid-19 între ei sau adulților. Pentru acest studiu a fost examinată transmiterea coronavirusului în școlile din New South Wales și centrele de îngrijire a copiilor, în perioada martie - aprilie. Examinând 18 cazuri de Covid-19 (nouă studenți și nouă angajați) din 15 școli, rezultatele preliminare ale raportului au arătat că doar un elev de școală primară și unul de liceu „este posibil să fi contractat Covid-19 de la cazurile existente în școlile lor”. „Niciun profesor și niciun membru al echipelor nu au contractat Covid-19 de la cazurile inițiale din școli”, se mai arată în raport. Rata scăzută de transmitere a fost înregistrată chiar dacă 735 de elevi și 128 de membri ai personalului școlilor au fost „contacte apropiate” ale celor 18 cazuri. Rezultatele studiului „sunt preliminare”. „Cu toate astea, ele sugerează că răspândirea de Covid-19 în școlile din NSW a fost foarte limitată”. Vineri, șeful serviciilor medicale, Brandan Murphy, a citat raportul când a confirmat recomandarea Australian Health Protection Principal Committee (AHPPC) că nu este necesară distanțarea socială în sălile de clasă. Sindicatele profesorilor sunt împotriva redeschiderii școlilor, însă Scott Morrison a declarat că riscul pentru educatori îl reprezintă cancelaria, nu sala de curs. AHPPC a transmis tot vineri un document în care este susținut că în sala de curs nu este nevoie să fie respectate regulile de distanțare socială.

Ambasadorul român, atacat la Budapesta: “Isterie mincinoasă”

Marius Lăzurcă a primit o reacție foarte dură din partea ministrului ungar de Externe după ce a luat apărarea unei deputate din opoziție

Ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter, l-a atacat, sâmbătă, pe ambasadorul român la Budapesta, Marius Lăzurcă, după ce acesta a trimis un mesaj de susținere unei deputate a opoziției maghiare.Szijjártó Péter a publicat, sâmbătă, pe Facebook, un mesaj pe care ambasadorul român Marius Lăzurcă l-a trimis într-un grup de WhatsApp, manifestându-și solidaritatea cu deputata Szabó Tímea, despre care susține că a fost atacată într-o dezbatere în Parlament, după ce a cerut explicații cu privire la materialele sanitare pe care Ungaria le-a trimis maghiarilor din România. ”Dragi colegi, cu certitudine știți că, urmare a unei dezbateri în Parlament, Ms. Szabo Timea a primit un șir nesfârșit de insulte și chiar amenințări. Am considerat acest lucru inacceptabil și, ca urmare, am decis să-mi exprim solidaritatea”, le-a scris Marius Lăzurcă ambasadorilor din grupul respectiv, după care a postat mesajul pe care l-a transmis deputatei maghiare. În acesta, Lăzurcă afirmă că are obligația de a rămâne ”în afara competiției politice din Ungaria” și nu intenționează să renunțe la această regulă, însă nu poate abdica de la ”principiile fundamentale ale decenței umane și ale bunului simț”. ”Vă rog să-mi permiteți, așadar, să vă trimit acest modest, dar profund simțit semn al solidarității mele, alături de cele mai bune urări”, i-a transmis Lăzură deputatei maghiare. Ministrul ungar de Externe l-a atacat pe ambasadorul român și a afirmat că ”maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare”. Potrivit traducerii G4Media, Szijjártó Péter a afirmat: ”Probabil de aici nu se poate coborî mai jos, ambasadorul român i-a luat apărarea lui Szabó Tímea”. ”Ambasadorul României i-a trimis o scrisoare lui Szabó Tímea, prin care își exprimă solidaritatea cu ea și în care își exprimă speranța că Szabó Tímea va rezista după aceste insulte. Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este și mai rușinos că opoziția din Ungaria și ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor din afara granițelor. Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum”, a mai afirmat ministrul ungar.

Ciolos sare în apărarea diplomatului român

Liderul PLUS, Dacian Cioloș a afirmat sâmbătă seară că reacția disproporționată a lui Péter Szijjártó față de ambasadorul României la Budapesta trebuie să primească o replică de solidaritate a MAE cu diplomatul român.  ”Derapajele democratice ale Guvernului Orban sunt deja un loc comun, din păcate, semnalate politic cu consecvență și îngrijorare de către Parlamentul European și Comisie. Faptul că ambasadorul Lazurca a simțit datoria morală de a susține public un politician al opoziției, supus unor atacuri care nu au legătură cu democrația și valorile politice europene, este lăudabil”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, liderul PLUS, Dacian Cioloș. Acesta și-a exprimat susținerea pentru ambasadorul român.  ”Ambasadorul român are nu doar aprecierea, ci și susținerea mea necondiționată. Voi cere liderului PPE să facă demersurile necesare la nivelul guvernului ungar pentru a pune capăt unor asemenea escaladări de limbaj și comportament politic cât timp se consideră parte din Europa valorilor democratice”, a mai scris Cioloș.

Vom putea pleca în vacanță la vară?

La nivelul statelor UE se discută un set de măsuri comune care fie aplicate când va fi reluat transportul de pasageri, a declarat, ieri, la Digi 24, comisarul european Adina Vălean. Măsurile vor avea la bază distanțarea socială, purtarea de măști, protejarea lucrătorilor din transporturi, separarea fluxurilor de pasageri sau încurajarea achiziționării de bilete electronice. Operatorii aerieni caută deja soluții pentru a asigura distanțare socială în avion, dar acest lucru nu va fi necesar în toate situațiile: "Dacă avem o famile formată din trei membri sau un grup mai mare care călătorește împreună spre aceeași destinație, nu e necesar să lăsăm locuri libere între ei”.

Legat de călătoriile propriu-zise, Adina Vălean recomandă măsuri medii, cum ar fi verificarea temperaturii pasagerilor și în funcție de acest lucru să fie eventual izolat de restul pasageriilor, dacă e cazul. Ea a spus că există și varianta pașașoartelor de sănătate și că, dacă ar putea fi pusă în aplicare, ar ușura mult viața transportatorilor, chiar dacă aceste certificate de sănătate arată starea de moment a pasagerului. În privința unui orizont de timp în care călătoriile ar puteafi reluate, pentru că se apropie perioada concediilor, Adina Vălean a spus că este greu de anticipat și că fiecare țară va stabili acest lucru în funcție de condițiile locale. "Grecia nu cred că va primi cu orice preț orice turist. Centrul european pentru controlul bolilor recomandă ca deschiderea conectivității să se facă între țări și regiuni care au o situație epidemiologică similară. Fiecare autoritate națională va trebui să dea acest răspuns (dacă sunt pregătite să primească turiști - n.r.). Nu toate țările vor ridica restricțiile de călătorie în același timp”, a mai spus Vălean. Comisarul european a enumerat condițiile pentru ca o țară să poată primi turiști: rata de infecție să fie sub 1%, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare, suficient material de protecție atunci când lumea călătorește, capacitate confortabilă de primire a cazurilor în spitale.

Tânăr filmat când gustă dezinfectant și fură recipientul montat într-o scară de bloc din Suceava

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a postat, duminică, pe Facebook, imagini cu un tânăr care pare a gusta din dezinfectantul dintr-un recipient montat într-o scară de bloc din oraș și apoi pleacă cu cutia. ”Uite dezinfectantul, nu e dezinfectantul! Oare să fi ascultat sfatul lui Trump referitor la injectarea cu dezinfectant? Dacă recunoașteți personajul, poate îl etichetați în postare să vedem dacă e bine, sănătos.Chiar nu e de glumit, se pare că îl gustă”, a scris viceprimarul pe Facebook. Montarea dispozitivelor cu dezinfectant în scările de bloc a fost dispusă de autorități pentru a limita răspândirea coronavirus. Municipiul Suceava și opt comune limitrofe sunt, în continuare, în carantină, după ce în zonă s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de infectare cu Covid-19. Potrivit ultimei raportări, în Suceava s-au confirmat până acum 2.613 cazuri, din totalul de 11.036.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.