Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Sunt șanse mari să se refacă coaliția”

Ziarul de Vrancea
2 nov 2021 860 vizualizări

Florin Cîțu a ieșit optimist de la întâlnirea cu liderii USR, chiar dacă ultimii ar fi refuzat din nou ideea ca acesta să rămână șeful Guvernului n Dacian Cioloș s-a arătat mai rezervat privind soarta coaliției, în timp ce pe social-democrați i-au deranjat declarațiile liderului PNL

Președintele PNL, Florin Cîțu a declarat, ieri, după negocierile cu reprezentanții USR, că de principiu s-a discutat ca un acord al coaliției să fie mai în detaliu, iar PNL să dea premierul, dar că nu s-au dat nume de persoane. Cîțu a mai spus că a ieșit optimist de la întâlnire, și că șansele refacerii coaliției cu USR sunt mari.

Potrivit unor surse participante la discuții, președintele PNL le-a cerut celor de la USR să îl accepte pentru funcția de prim-ministru în viitorul guvern.

Liderii USR nu au fost de acord cu propunerea lui Cîțu, insistând ca subiectul să fie abandonat temporar și să fie discutate alte chestiuni legate de refacerea coaliției, altfel existând riscul ca negocierile să fie blocate din fașă. În replică, au mai precizat sursele citate, Florin Cîțu le-a transmis celor de la USR că dacă nu îl vor accepta ca premier, atunci nici PNL nu va fi de acord ca foștii miniștri USR care au votat moțiunea de cenzură să se mai întoarcă în guvern.

Cioloș: Nu cred până nu văd

Dacian Cioloș a precizat că a discutat cu Florin Cîțu și echipa de negociere a PNL despre refacerea coaliției de guvernare, iar liberalii trebuie, după ce discută cu PSD, să decidă și să ofere un răspuns până joi dacă vor să fie din nou coaliție PNL - USR - UDMR sau nu. El a adăugat că de principiu, USR e de acord ca premierul să fie de la PNL, însă nu au fost discuții despre posibile nume. Cioloș a mai spus că poziția USR rămâne în continuare ca Florin Cîțu să nu fie propunerea de prim-ministru și că a înțeles că există o majoritate care să susțină Guvernul în Parlament și fără grupul parlamentar al minorităților. El a adăugat că nu se ia după „simțăminte” și că nu crede până nu vede un răspuns clar de la PNL cu privire la ce dorește să facă mai departe. „Până nu văd, nu cred. Am spus colegilor de la PNL să aibă discuția cu PSD, să își facă niște calcule și să vină până mâine cu un răspuns dacă refacem coaliția sau nu. Eu cred că acum ne lovim de o decizie a PNL dacă vrea sau nu să refacă coaliția. Acesta e primul pas pe care trebuie să îl depășim și dacă îl depășim, vom discuta mai multe”, a conchis Dacian Cioloș.

Marcel Ciolacu a anunțat aseară că a vorbit cu Florin Cîțu și au stabilit să se întâlnească în cursul zilei de azi, cel mai probabil la Parlament. „Am anunțat că PSD va merge la consultări cu o propunere de premier”, a declarat Ciolacu. Pe de altă parte, unii lideri PSD s-au arătat deranjați de declarația lui Florin Cîțu că “există șanse mari să se refacă coaliția”. “Nu știm dacă ne mai vedem cu PNL. Să meargă domnul Cîțu la USR că înțelegem că refac Coaliția”, au declarat surse social-democrate pentru site-ul hotnews.ro.

Orban: Nu vom vota un guvern PNL-PSD

Deputatul Ludovic Orban a anunțat, ieri, la Parlament, că atât el cât și parlamentarii care l-au urmat prin dezafilierea din grupul PNL nu vor vota o formulă de guvernare PNL-PSD, ci doar reconstruirea coaliției de centru-dreapta cu USR. Orban a comentat și decizia de marți a conducerii PNL, de a nu merge cu o propunere de premier la Cotroceni. “E absolut penibil ce s-a întâmplat aseară”, a spus fostul președinte PNL, adăugând că “la ora actuală nu mai există foruri de conducere în PNL și că singurul for de conducere este președintele României, care dă ordine slugilor sale din conducerea PNL”. “S-au pierdut două săptămâni, Nicolae Ciucă a fost pus într-o postură penibilă, în care în primă fază a zis că merge până la capăt, apoi a fost bătut în retragere, tot la ordin, când s-a constatat că nu există nicio șansă de refacere a majorității”, a mai arătat el.

Orban a anunțat că “singura soluție normală, decentă, de guvernare a României este refacerea coaliției de centru dreapta”. “Vreau să dezmint categoric speculațiile lansate în presă de manipulatori din echipa câștigătoate sau din altă zonă, care încearcă să acrediteze, ca scuză pentru conducerea PNL și pentru dorința celor mai mulți din conducere și a lui Iohannis de a face guvern cu PSD, faptul că nu se mai poate reface colaiția de dreapta, din cauza retragerii parlamentarilor care s-au dezafiliat din grupul PNL”, a spus Orban.

Mărturia completă a ucigașului din Arad: „Am plâns în taxi”

Bărbatul din Arad care a ucis-o pe fetița concubinei sale a relatat că Antonia, care era diagnosticată cu autism, a fost arsă în prezența frățiorului său, care aștepta pe o piatră și se uita la desene animate pe telefon, la doar 5-10 metri.

Bărbatul de 23 de ani din Arad care a ucis-o pe fetița de patru ani a concubinei sale le-a povestit procurorilor care au fost faptele sale. El a declarat că a lovit-o pe copilă, care fusese diagnosticată cu autism, aceasta lovindu-se cu capul de peretele din holul apartamentului, apoi de gresie și a decedat. I-a pus trupul într-un cearșaf, apoi într-un geamantan, l-a luat de mână pe frățiorul fetei, Oscar, apoi s-au dus lângă cimitirul din cartierul Bujac unde a incendiat corpul copilei. În acest timp, băiatul aștepta pe o piatră, la 5-10 metri, și se uita pe telefon la desene animate. În urma recunoașterii faptelor, bărbatul a solicitat reducerea pedepsei pe care urmează să o primească pentru faptele sale.

“În ziua de marți, 26.10.2021, eram extrem de agitat, nu-mi găseam locul, posibil să mă fi aflat sub influența unui drog, pe nume “cristal”, pe care l-am consumat cu două zile înainte de incidentul regretabil pe care urmează să îl prezint. De dimineață, fiul meu vitreg, în vârstă de trei ani, cât și fiica mea Antonia în vârstă de 4 ani și 4 luni erau extrem de agitați datorită lipsei mamei, cât și a neîndemânării mele de a mă ocupa de ei, respectiv administrarea hranei, toaletă, îmbrăcare, curățenie în casă știind că urmează să vină soția cu nou-născutul acasă, cât și grija cumprăturilor și pregătirilor pentru noul membru al familiei. Menționez că am încercat să-i liniștesc ținând cont de faptul că fata era încadrată în grad de handicap, fiind diagnosticată cu autism, iar copilul fiind hiperactiv. Efectiv am fost copleșit de toate aceste probleme, am clacat, am avut o stare de nervozitate fantastică, am fumat într-un ritm alert două pachete de țigări, fără a consuma alimente, iar la un moment dat, în jurul orelor 13.00 - 14.00, Antonia a devenit extrem de agitată, a început să sară pe mine, să mă tragă, fără să reușesc să o potolesc”, a relatat bărbatul de 23 de ani.

Acesta le-a spus procurorilor că nu își explică de ce, dar a lovit-o pe fetiță de două ori, iar aceasta s-a lovit cu capul de perete, apoi de gresia din hol.

“În acel moment, nu-mi explic de ce, am lovit-o de două ori, fiind în holul apartamentului, atât eu cât și ea, cu palma în zona cefei, aceasta datorită loviturilor mele s-a izbit puternic de perete, căzând inconștientă la sol și lovindu-se din nou de pardoseala din gresie, rămânând inertă, moment în care efectiv am părăsit holul și am intrat în bucătărie, crezând că totuși Antonia se va ridica. Menționez că m-am retras din bucătărie, închizând ușa după mine și pentru o perioadă de aproximativ 10-15 minute am fumat mai multe țigări, pentru a mă calma. Menționez că în această perioadă mi-am dat seama că ceva s-a întâmplat cu Antonia datorită faptului că nu am mai auzit-o. Precizez că m-am gândit dacă cumva de la lovituri a murit, m-am ridicat, am deschis ușa și am constatat că Antonia se afla întinsă pe gresie, în aceeași poziție în care s-a aflat după loviturile și căderea ei. Am încercat să o ridic și să o așez în fund, aceasta era inertă, ocazie cu care am observat pe gresie o pată de sânge, moment în care am observat că în spatele capului avea sânge”, a afirmat bărbatul.

„Cu Oscar de o mână și trolerul în cealaltă”

Tatăl vitreg al Antoniei a susținut că s-a panicat și i-a mai aplicat “niște palme” fetiței, crezând că aceasta își va reveni. „Totodată văzând că este inertă am întins-o din nou pe gresie, pe spate, i-am dat jos bluza, am încercat cu palmele să creez puțină presiune pe piept concomitent încercând să-i suflu pe gură aer. Am efectuat aceste manevre timp de aproximativ 5-6 minute, văzând că aceasta este inertă, dându-mi seama că a murit. În acel moment am realizat ce s-a întâmplat, am început efectiv să urlu strigând că «vreau să mă sinucid», «vreau să mă omor». Recunosc că mi-am clătit capul cu apă rece, am consumat două pahare cu apă rece și am luat decizia de a scăpa de cadavru, fără să mă gândesc mai departe. Menționez că în toată această perioadă fiul meu de trei ani se afla în apropiere, dar nu a realizat ce s-a întâmplat cu sora sa. M-am întrebat ce o să-i spun concubinei și am luat hoărârea pe moment să scap de cadavru”, a arătat bărbatul.

Apoi, acesta a pus la cale un plan de a scăpa de trupul neînsuflețit al fetiței.

“Am luat hotărârea de a o înveli într-un cearșaf ce se afla pe canapeaua din dormitorul mic, am luat de pe dulapul din dormitorul mare o valiză tip troler, din plastic, de culoare gri apreciind că ar putea încăpea în el cadavrul, ținând cont că greutatea ei era în jur de 14 kilograme. Am deschis trolerul și ridicând cearșaful cu cadavrul Antoniei l-am poziționat în interiorul trolerului, într-o poziție cu genunchii adunați. Cunoscând faptul că soția mea avea acetonă pentru îndepărtarea lacului de pe unghii am căutat în dormitor, unde știam că aceasta ține ceva recipiente și am găsit 2 recipiente din sticlă transparentă cu capac alb, pline cu acetonă, sticle mici, fără să pot preciza cantitatea. Am introdus acetona cât și bricheta pe care o foloseam la fumat, în buzunarul unei geci maro din piele, l-am luat pe Oscar de mânuță, am închis și am ridicat trolerul, am ieșit din apartament, am încuiat ușa, am chemat liftul la etajul VII, în prealabil de pe telefonul mobil care a fost găsit asupra mea, al cărui număr nu îl cunosc, am apelat Taxi Europa și am solicitat o mașină în fața magazinului Unicarm din vecinătatea Bl.7 de pe Calea Aurel Vlaicu”, a povestit bărbatul în fața procurorilor.

El a căutat un loc unde să scape de cadavrul Antoniei.

“Am coborât cu liftul, ținând trolerul în mâna stângă, iar pe Oscar cu mâna dreaptă, am ajuns pe C.A. Vlaicu, am văzut că aveam o mașină de taxi Europa în așteptare, l-am urcat pe Oscar pe bancheta din spate, am urcat trolerul pe banchetă, mulțumindu-i doamnei șofer că a vrut să mă ajute, am urcat și eu. I-am cerut doamnei șofer să pornească pe C.A. Vlaicu, spunându-i că o să-i indic eu un traseu. Menționez că efectiv am plâns în taxi, dându-mi seama ce am făcut și ce urma să fac, poziționându-mă în așa fel pe banchetă încât să nu mă vadă șoferița în oglindă, fiind devastat de ce am făcut. I-am cerut să urmeze un anumit traseu pe câteva străduțe laterale de C.A. Vlaicu, intenția mea fiind de a ajunge în zona câmpului din Bujac. Am ajuns în zona cimitirului din Bujac, am observat în capătul cimitirului, pe partea dreaptă, un drum de pământ, în vecinătatea gardului și i-am cerut să oprească cursa. Am plătit suma de 8 lei, am coborât, am ridicat geamantanul, l-am scos pe Oscar și am așteptat să se pună autoturismul în mișcare. Am observat că în zonă nu era nimeni, fiind undeva în jurul orelor 15.00, m-am deplasat pe drumul de pământ paralel cu gardul cimitirului ținându-l pe Oscar de o mână și trolerul în cealaltă mână, deplasându-mă pe o distanță pe care nu o pot aprecia, căutând un loc cât de cât ferit unde eram hotărât să incendiez cadavrul, crezând că acesta va arde în totalitate și ulterior fiind sigur că nu mai poate fi nimic de identificat, să o pot da dispărută”, le-a mai spus bărbatul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

După ce a găsit locul unde să scape de cadavrul fetei, l-a lăsat pe băiețel așezat pe o piatră, să se uite la desene animate pe telefon, la 5-10 metri de locul incendierii.

“Am deschis geamantanul, am scos cearșaful, văzând că Antonia într-adevăr a murit, am poziționat cadavrul învelit în cearșaf într-o zonă mai joasă, în vecinătatea unor dale de beton și tufe, am turnat cele două sticle de acetonă cum am putut, pe suprafața cadavrului învelit în cearșaf, a început să ardă cearșaful, moment în care am fost convins că incendiul provocat de mine va distruge cadavrul. Am închis geamantanul, în grabă, l-am luat pe Oscar de mână, luându-i telefonul și am procedat la apelarea aceluiași număr de taxi Europa, solicitând o mașină în fața cimitirului din Bujac”, a declarat bărbatul.

El s-a întors acasă cu băiețelul, i-a dat acestuia să mănânce în bucătărie, timp în care el a încercat să șteargă urmele de sânge.

Magistrații de la Tribunalul Arad au decis, în cursul zilei de marți, arestarea preventivă a bărbatului, pentru 30 de zile, pentru violență în familie, omor și profanare de cadavre sau morminte.

COVID în România: 451 de decese în ultimele ore, dintre care 411 la nevaccinați

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 10.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 451 de decese, din care 2 din perioada anterioară. La ATI sunt internați 1890 de pacienți. Din totalul de 451 de pacienți decedați, 411 erau nevaccinați și 40 vaccinați. Cei 40 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 de ani și peste 80 de ani. 39 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități.

Până ieri, 49.115 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Chirurg, prins în flagrant când lua șpagă, după un „pont” al lui Marian Godină

Un medic chirurg din Brașov a fost prins în flagrant, marți, în timp ce ar fi luat bani de la rudele unui pacient pentru a efectua o operație la un spital de stat, susțin surse apropiate anchetatorilor. Conform acestora, ar fi vorba despre chirurgul cardiovascular Sorin Baloș care ar fi fost surprins de anchetatori luând 8.000 de lei de la rudele pacientului operat, după ce, anterior, ar mai fi primit 2.000 de lei.

Informația a fost, de altfel, mediatizată și de polițistul Marian Godină care, pe pagina sa de Facebook a anunțat că a sfătuit o rudă a pacientului respectiv să se adreseze organelor competente. “Am primit aseară, pe pagină, acest mesaj. Mi se întâmplă destul de rar să apuc să citesc mesajele și să le răspund, dar ăsta mi-a sărit în ochi. I-am răspuns omului, i-am dat un număr de telefon la care să sune și i-am zis să nu cumva să dea înapoi și să aibă încredere. Nu a dat, iar azi (marți - n.r.) s-a dus să dea bănuții domnului doctor. Pe hol așteptau câțiva «pacienți» care au intrat în cabinet nepoftiți, imediat după tranzacție. Acum, bănuiesc că cineva nu va face nani acasă în noaptea asta. V-ar mustra conștiința în locul meu? Pe mine nu”, a postat Godină pe Facebook.

Conform mesajului trimis polițistului de către ruda pacientului, cardiologul ar fi solicitat suma de 10.000 de lei pentru “personalul participant la operație”.

Mărturia unui medic: M-aș vaccina în fiecare lună, numai să nu mai fac COVID

Vaccinarea este singura soluție pentru a învinge pandemia și există doar câteva categorii de pacienți care au contraindicații să se vaccineze, consideră medicul Corina Porr, care deja a testat zeci de sibieni la alergenul din vaccinuri, Polietilenglicol, însă doar câțiva dintre aceștia s-au dovedit alergici la acest compus. “Vaccinul este ceva foarte bun, îndemnul meu este: Vaccinați-vă! Cum putem învinge altfel pandemia?! Am pacienți care mă întreabă: v-ați vaccinat? Iar prima mea reacție este: Trei doze! M-aș vaccina în fiecare lună, dacă ar trebui, numai să nu mai am încă o dată COVID-19”, a declarat Corina Porr, medic primar alergologie și imunologie clinică în Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu.

Și acum medicul alergolog din Sibiu își amintește că timp de trei luni după ce a avut COVID-19 i-a fost imposibil să urce scările în Policlinica din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, pentru a-și consulta pacienții, și a fost nevoită să folosească doar liftul. “Trei luni de zile după ce am avut COVID-19, m-am rugat să nu se ia curentul în Policlinică, ca nu cumva să nu pot ajunge la etajul 3”, spune medicul Corina Porr.

De la începutul pandemiei și până în prezent, aproape o sută de sibieni s-au testat în Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, să vadă dacă sunt alergici la vaccinurile de COVID-19, la medicul Corina Porr, care spune că “majoritatea dintre aceștia nu erau alergici”.

Preot, anchetat de poliție după ce, confirmat cu COVID, ar fi ținut o slujbă, două botezuri și o înmormântare

Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Persoana cercetată este un preot din Alba Iulia, care fiind confirmat pozitiv cu COVID a ținut o slujbă, două botezuri și a participat și la o înmormântare, scrie alba24.ro. Potrivit publicației, preotul ar fi fost testat pozitiv pentru COVID, sâmbătă seara, în data 30 octombrie, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. A doua zi, preotul ar fi ținut slujba de duminică și două botezuri, chiar dacă trebuia să fie în izolare. Ba mai mult, luni, acesta ar fi participat și la o slujbă de înmormântare, alături de alți preoți.

„Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații legate de prezența fizică la sfintele slujbe a preotului Ioan Șopterean, paroh al parohiei Micești, în contextul confirmării infectării sale cu Covid-19, Arhiepiscopia Alba Iuliei a demarat o anchetă internă pentru stabilirea exactă a circumstanțelor în care s-a petrecut această situație regretabilă. Ca de fiecare dată, Arhiepiscopia Alba Iuliei reiterează recomandările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la respectarea măsurilor de precauție și protecție sanitară și a dispozițiilor autorităților competente, îndemnând clerul și credincioșii să sporească rugăciunile pentru sănătate și pentru oprirea pandemiei”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Alba Iuliei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.