Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Stupefiant: Un judecător invocă „stabilitatea statului” pentru a-l scăpa pe Ciucă

Ziarul de Vrancea
27 iun 2022 739 vizualizări

Sesizările privind plagiatul premierului sunt tergiversate de magistrați, unul dintre aceștia subliniind, implicit, subordonarea justiției de către politic

Infamul “Vrem liniște” folosit de fostul președinte Ion Iliescu în anii 90 a fost reutilizat de judecătorul Ionela Tudor de la Curtea de Apel București pentru a suspenda efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Judecătorul Tudor a negat independența actului de justiție de cel politic, recunoscând că a admis cererea de suspendare a analizei și pentru că România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia. Site-ul G4Media.ro a descoperit, în motivarea sentinței, fragmente copiate, cuvânt cu cuvânt, din alte sentințe disponibile public.

În decizia luată de judecătorul Ionela Tudor pe 1 martie, decizie a cărei motivare a fost făcută public ieri, se indică o argumentație cel puțin bizară:

“Luând în considerare cariera profesională și, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de știri are un impact major în credibilitatea electoratului și a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social și politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile și de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menționat fiind și faptul că sesizările și declanșarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcției de prim-ministru al României.”

Din cele 31 de pagini ale deciziei reiese că nici măcar avocații lui Ciucă nu au invocat aceste motive în solicitarea de suspendare, vorbind doar la modul general despre “prejudiciile de imagine” ale clientului lor. În plus, aceste fragmente indică, fără putință de tăgadă, faptul că magistratul a luat în considerare argumente care nu au legătură cu cauza, ci reprezintă o excedere spre spectrul politic. În plus, grijuliu, magistratul a sărit în apărarea lui Ciucă în disputa cu “adversarii politici”, care ar putea folosi chestiunea plagiatului ca “armă”.

Șapte organizații internaționale îngrijorate de cazul Șercan

Șapte organizatii europene și internaționale, care apară libertatea presei, transmit o nouă scrisoare către autoritățile române pentru a-și împărtăși îngrijorarea profundă cu privire la întârzierea investigațiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei Emilia Șercan și presupusa scurgere a unor elemente cheie ale anchetei în această infracțiune.

Scrisoarea este semnată de Reporteri fără Frontiere (RSF), ActiveWatch, Article 19 Europe, Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), European Centre for Press and Media, Freedom (ECPMF), Committee to Protect Journalists (CPJ) și a fost transmisă autorităților române în aprilie.  „Deși se aplică principiul confidențialității anchetei, autoritățile par să fi eșuat - conform informațiilor disponibile - să facă progrese semnificative la patru luni după ce Emilia Șercan a devenit ținta hărțuirii și a unei campanii de defăimare prin publicarea fotografiilor sale private și a presupusa scurgere de elemente-cheie ale urmăririi penale în materie amplificând expunerea pozelor sale private”, arată Reporteri fără Frontiere într-un comunicat.

Mai mult, nici răspunsul Ministerului de Interne la scrisoarea deschisă sus-menționată, nici răspunsul statului la alerta publicată pe platforma Consiliului Europei pentru promovarea protejării jurnalismului și siguranței jurnaliștilor nu au abordat preocupările legitime ale organizațiilor noastre cu privire la progresul anchetei.

Prin urmare, organizațiile constată că autoritățile nu au ca prioritate această investigație și nici nu îi alocă resurse suficiente.

Corupții din România n-au scăpat de Kovesi

ancheta vizează un grup care, din 2017, ar fi înființat fictiv peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obținut finanțare europeană n prejudiciul este estimat la peste 5 milioane de euro

Procurorii Parchetului European au descins ieri la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Regiunea (ADR) Vest Timișoara într-un dosar în care este vizat un grup infracțional organizat, care, din 2017, ar fi înființat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obținut, în mod fraudulos, finanțare europeană și națională, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de euro. Conform IGPR, în cadrul acestei acțiuni, au avut loc 160 de percheziții domiciliare în România și Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuințele unor funcționari publici și sediile unor instituții publice. Aproximativ 30 de persoane vor fi duse la audieri. Reamintim că EPPO este condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Proiectele anchetate ar fi constat, în principal, în achiziții de utilaje/bunuri pentru desfășurarea activităților curente ale societăților, achiziții care trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori. Astfel, pentru implementarea proiectelor și obținerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziții de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăți care nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate și pe care tot ele le-ar fi controlat.

Totodată, în cele mai multe dintre situații, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziționate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleași utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.

Sumele obținute din bugetul Uniunii Europene și bugetul național de către respectivele societăți ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane di

n anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora. În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziționarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite. Până în prezent, în cauză a fost estimat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.

Primarul din Lugoj ar putea fi exclus din PNL, după ce a desființat mai multe instituții culturale

Primarul municipiului Lugoj, Claudiu Buciu, ar putea fi exclus din PNL sau ar putea fi suspendat pe o perioadă de șase luni, după ce a decis să desființeze mai multe instituții din orașul pe care îl conduce, printre care Casa de Cultură, Serviciul de Administrare a Cinematografului “Bela Lugosi” și Școala de Arte.

O discuție în acest sens va avea loc săptămâna viitoare, în cadrul organizației PNL Timiș. “Biroul Permanent Județean (BPJ) al organizației județene PNL Timiș se va întruni săptămâna viitoare pentru a analiza activitatea lui Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj. Ședința este organizată după ce, ieri, Claudiu Buciu a desființat Casa de Cultură a Municipiului, Școala de Arte Remus Tașcău, Galeria de Artă și Serviciul de Administrare a Cinematografului Bela Lugosi”, se arată într-un comunicat de presă, de marți, al PNL Timiș.

Președintele PNL Timiș, Alin Nica, este de părere că desființarea acestor instituții este un abuz din partea primarului. “Din punctul meu de vedere, ce a făcut Claudiu Buciu la Lugoj este un abuz și o nerespectare a valorilor liberale care promovează cultura și dialogul civic. Voi cere în cadrul BPJ, cel puțin suspendarea pe 6 luni” a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș.

“Claudiu Buciu riscă chiar și excluderea din partid. Totodată, va fi analizată activitatea consilierilor locali ai PNL Lugoj și rezultatele organizației municipale a PNL Lugoj”, se mai arată în comunicat.

 Și președintele PSD Lugoj, Călin Dobra, a criticat desființarea acestor instituții și a anunțat că va sesiza Prefectura Timiș. “Îmi exprim maxima dezamăgire față de cei care au votat aceste poiecte de desființare și noua organigramă a primăriei. Mă refer la consilierii locali PNL, pe care îi credeam oameni cu coloană, nu subjugați actualului primar, la consilierul PSD care a subscris la acțiunea primarului și care va suporta consecințele unui astfel de demers, dar și la consilierii USR pe care îi observ că sunt vocali pe rețelele de socializare, dar atunci când trebuie să participe la dezbatere și la vot, lipsesc cu desăvârșire, neavând capacitatea să își asume anumite lucruri. Sunt convins că aceste voturi nu vor produce efecte, pentru că în această săptămână echipa PSD Lugoj va face contestație la Prefectură ținând cont de anumite demersuri ilegale realizate în ceea ce înseamnă noua organigramă și desființarea acestor instituții”, a declarat Călin Dobra.

Meteorologii anunță trei zile cu temperaturi care pot ajunge la 38 de grade Celsius

Meteorologii anunță trei zile cu temperaturi care pot ajunge la 38 de grade Celsius în toată țara. “Valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, anunță Agenția Națională de Meteorologie pentru zilele 29 iunie, 30 iunie și 1 iulie.

O avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru același interval pentru zonele de vest și nord-vest. “În zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei”, transmite ANM.

Se vor înregistra frecvent valori de 37-38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

AUR a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis

Președintele AUR, George Simion a anunțat, marți, într-o conferință, că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis, semnături care vor fi depuse la ședința plenului comun de la ora 11.00. Președintele AUR, George Simion a anunțat că formațiunea a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis. “S-au totalizat până aseară, la 4 dimineață, la sediul AUR. Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis în funcția de președinte”, a spus Simion. El a precizat că această campanie de demitere a președintelui s-a bucurat de o largă susținere pe străzile orașelor din România. “Avem o majoritate ticăloasă, aici în Parlament, care refuză să inițieze și să ducă la bun sfârșit voința românilor de a-i curma mandatul lui Klaus Iohannis”, a afirmat Simion. “Suntem singurul partid de opoziție și datorită acestui lucru am demarat strângerea de semnături pe care le vom duce în plenul reunit al celor două Camere, la ședința care începe la ora 11.00”, a anunțat Simion, arătând că nici formațiunea lui Ludovic Orban nu s-a alăturat acestui demers.

Poliția de Frontieră: 10.215 cetățeni ucraineni au intrat luni în România

Poliția de Frontieră anunță că 10.215 cetățeni ucraineni au intrat luni în România, în creștere cu 3,6 % față de ziua precedentă. “În data de 27.06.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 99.534 de persoane, dintre care 10.215 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 3,6% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.050 cetățeni ucraineni (în creștere cu 0,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.179 cetățeni ucraineni (creștere cu 1,1%).”, a transmis marți Poliția de Frontieră.

De la declanșarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 27.06.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.344.894 cetățeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țară noastră 1.379.423 ucraineni.

Accident cu doi morți la Dolj

Două persoane au decedat, iar alte patru au ajuns la spital cu diferite leziuni, în urma unui accident produs marți dimineață pe DN 56, în zona localității Basarabi, din județul Dolj. “În această dimineață, ora 05,41 polițiștii Poliției Municipiului Calafat au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN 56, în localitatea Basarabi, sensul de mers către Calafat, a avut loc un accident rutier. La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că un bărbat de 42 de ani, cetățean bulgar, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 56, în localitatea Basarabi, în care se mai aflau alte 5 persoane, toți cetățeni bulgari, din cauze ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, a intrat în coliziune cu un autocamion staționat”, precizează IPJ Dolj.

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto și un alt bărbat au decedat, iar alte patru persoane, printre care un minor de 4 ani, au necesitat îngrijiri medicale, fiind transportate la spital.

Potrivit IPJ, a doua persoană decedată încă nu a putut fi identificată. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Circulația rutieră s-a desfășurat pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției. Traficul vehiculelor de mare tonaj este oprit. AGERPRES

Peste două treimi dintre respondenți cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită

69,8% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 24,3% sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție bună, arată un sondaj Inscop. Întrebați ce cred despre situația generală din România, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 54% dintre respondenți spun că este mai rea, 35,6% că este mai bună, 8,5% că este la fel, iar 1,9% nu răspund.

Sondajul Inscop introduce în premieră și tema reformei administrativ-teritoriale, o temă abandonată însă de coaliția de guvernare. Astfel, 60,7% dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România, în timp ce 31,9% sunt de părerea contrarie, iar 7,4% nu știu sau nu pot aprecia.

În condițiile în care reforma administrativ-teritorială ar putea cuprinde posibilitatea unificării/comasării unor localități, 60,8% dintre respondenți consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România. 35,3% sunt de părerea contrarie, iar 3,9% nu știu sau nu pot aprecia.

59,9% dintre respondenți declară că ar avea o părere bună despre posibilitatea înființării unor regiuni care să reunească mai multe județe, 34,4% că ar avea o părere proastă, iar 5,8% nu știu sau nu răspund.

Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat INSCOP Research la comanda thinktank-ului STRATEGIC Thinking Group. Datele au fost culese în perioada 23 mai- 14 iunie 2022 prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.