Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Streinu-Cercel: Masca va rămâne obligatorie până în 2023

Ziarul de Vrancea
16 ian 2021 754 vizualizări

Medicul a explicat ieri, după ce a primit rapelul, că cei vaccinați vor fi imunizați, dar vor putea transmite în continuare virusul n mai mult de jumătate dintre cei programați la vaccinare anti-COVID în etapa a ll-a sunt persoane de peste 65 de ani, anunță STS

Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, ieri, după ce a primit rapelul la vaccinul anti COVID-19 că injecția nu doare, doar am putea simți a doua zi locul în care a fost făcută. El a adăugat că după a doua doză nu mai există riscul unor infecții severe cu noul coronavirus, însă masca va rămâne în continuare obligatorie până în 2023. „E de așteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul și să consolideze. Teoretic, după a doua doză, la șapte zile deja putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus. Dar, atenție, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează și la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, avem toate șansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate și o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel după ce a primit rapelul la vaccinul anti COVID. El a mai spus că vor mai fi cazuri de infectări cu noul virus, însă se vor împuțina astfel încât coronavirusul să iasă din circuitul biologic normal. „Cometa știm că are o coadă care este lungă, acea coadă este și coada pandemiei și ca atare vor fi cazuri până se vor împuțina suficient de mult astfel încât să putem considera că virusul a ieșit din circuitul biologic normal”, a completat Cercel.

Chestionat ce poate face o persoană vaccinată, însă care a intrat în contact cu altcineva infectat la două săptămâni după ce a făcut rapelul, medicul a replicat: „Nu e nevoie să stați în carantină, este nevoie să vă monitorizați”.

„Măsurile de precauție de până acum ar trebui menținute și chiar întărite, pentru ca aceste două elemente - imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecție - împreună să ducă la reducerea circulației foarte rapide a acestui virus în populație”, a mai explicat Cercel. Medicul a adăugat că vaccinul împotriva COVID protejează populația de toate tulpinile care au intrat în circulație în prezent. „Ce va fi peste un an nu știu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina și într-un pas alert în așa fel încât să imunizăm cât mai multă populație și încercăm să scoatem virusul din circulație”, a conchis Adrian Streinu-Cercel.

Rapelul la prima etală de vaccinare a început duminică în rândul personalului de la Institutul Matei Balș. „Am muncit în următoarea zi după prima doză de vaccin și nu mi s-a întâmplat nimic. Sincer, îmi este dor să lucrez cum lucram înainte, să fim libere și să putem să ne vedem pacienții fără vizieră, fără echipament de protecție”, a declarat Mihaela Anghel, asistent medical la Institutul Matei Balș, prima persoană vaccinată anti-Covid, după primirea celei de a doua doze de vaccin.

Peste 75% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani se vor vaccina în perioada următoare

Premierul Florin Cîțu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că programările merg bine și a dat asigurări că peste 75% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani se vor vaccina în perioada următoare. El a prezentat și o statistică realizată de STS, conform căreia mai mult de jumătate dintre cei programați la vaccinare anti-COVID în Etapa a ll-a sunt persoane de peste 65 de ani. Conform aceste statistici, dintre programările făcute pentru cei care ar urma să fie vaccinați în această etapă - persoane peste 65 de ani, bolnavi cronici și lucrători din domenii considerate esențiale - 52,6% sunt programări individuale, pe platformă, 30,59 % din programări sunt reprezentate de angajatori, 12,52% sunt făcute prin call-center și 4,29% prin medici. În ceea ce privește categoriile programate, cea mai numeroasă este categoria celor de peste 65 de ani, care reprezintă 56,26%, urmați de persoanele cu afecțiuni cronice - 22,01% și de lucrătorii în domenii esențiale - 21,73%.

Peste 200.000 de persoane din etapa a doua, programate pentru vaccinare

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat ieri că în perioada 15 ianuarie, ora 15.00, până duminică, ora 11.00, pe platforma informatică s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a doua de vaccinare, dintre care 115.954 adulți peste vârsta 65 ani, 46.806 persoane cu afecțiuni cronice și 46.510 angajați din domenii esențiale. „Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, recomandăm cetățenilor să acceseze periodic aplicația pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariția locurilor disponibile pentru vaccinare”, arată un comunicat de presă al instituției.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.156 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 57 de decese, bilanțul de la începutul pandemiei urcând la 17.221.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.552. Dintre acestea, 1.076 sunt internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.164.549 de teste RT-PCR și 43.083 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.524 de teste RT-PCR (6.529 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.995 la cerere) și 3.392 de teste rapide antigenice.

Declic: Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!

Membrii Comunității Declic au coborât, sâmbătă, pe schiuri, pe pârtia Drumul Roșu, din Poiana Brașov, cu un banner cu mesajul „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!”, la un protest organizat pentru a atrage atenția noului Parlament și noului Guvern asupra a două probleme majore nerezolvate: tăierea pensiilor speciale uriașe și salvarea pădurilor de la tăieri ilegale masive.

Prin protestul organizat la Poiana Brașov, Comunitatea Declic cere noilor membri ai Guvernului și ai Parlamentului să își asume un calendar clar în privința eliminării pensiilor speciale și salvării pădurilor, ambele teme fiind susținute la nivel declarativ de mai toți politicienii ultimilor ani, însă fără acțiuni concrete, arată un comunicat de presă al Declic. „Politicienii aflați la putere sunt complici ai celor care taie ilegal pădurea. Mii de hectare de pădure sunt furate pentru că cei din Guvern și Parlament nu iau măsurile pe care le cerem de ani de zile: alerte satelitare, camere video pe traseul transportatorilor de lemn, urmărire GPS a camioanelor. Și, cel mai important, SUMAL, sistemul de urmărire a materialului lemnos modernizat”, a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.

„Statul român plătește anual aproximativ 9 miliarde de lei pentru pensiile speciale. În același timp, la finalul anului trecut, statul a împrumutat de la băncile comerciale 5 miliarde de lei, pentru a refinanța datoria publică și a acoperi deficitul bugetului de stat. E ca și cum eu mi-aș cumpăra o mașină de 100.000 de euro, dar aș face credit să îmi iau de mâncare. Aceste privilegii pentru “speciali” trebuie oprite odată pentru totdeauna”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic. Reprezentanții Declic au împărțit participanților la protest și schiorilor de pe pârtia Drumul Roșu veste, măști și stickere cu mesajul acțiunii.

Protestul de pe pârtie a fost doar una dintre acțiunile organizate de Comunitatea Declic pe cele două teme: cu petiții semnate de sute de mii de membri, cu dezbateri publice și corespondență susținută pe tema eliminării pensiilor speciale și protejării pădurilor.

Un interlop, arestat după ce a lovit intenționat cu mașina căruciorul în care se afla un copil

Bărbatul acuzat că a lovit intenționat cu mașina căruciorul în care se afla un copil, incidentul având loc pe o stradă din Capitală, a fost plasat în arest preventivpentru 29 de zile, pentru tentativă de omor. Bărbatul, care a mai fost implicat în incidente violente, a fost reținut vineri seară, iar sâmbătă a primit mandat de arestare pentru 29 de zile.

Incidentul a avut loc vineri dimineață, în București, fiind anunțat la 112.

Potrivit Poliției Capitalei, un bărbat a sesizat că el și copilul aflați în cărucior au fost loviți intenționat de un șofer. Potrivit unor surse judiciare, bărbatul se numește Florin Bloju, are 56 de ani și este un cunoscut membru al lumii interlope din sectorul 6 (Drumul Taberei). El era cunoscut pentru bătăile de stradă la care a participat de-a lungul timpului.

Ministerul Sănătății: Poate fi donat sânge imediat după vaccinarea anti-COVID

Ministerul Sănătății precizează că vaccinurile împotriva COVID disponibile în România, de la Pfizer și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare.

În momentul de față, România dispune de vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun. „Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium”, arată o postare făcută sâmbătă pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

Amenzi drastice la un priveghi, inclusiv pentru lăutari

Polițiștii din Ialomița au descins la un priveghi și au aplicat amenzi de 15.000 de lei, după ce participanții au făcut mai multe live uri pe Facebook. În afara familiei defunctului, au fost amendați și lăutarii chemați să cânte la priveghi. Conform IPJ Ialomița, priveghiul a fost organizat în localitatea Bărbulești. Aici, majoritatea populației e de etnie romă. Oamenii legii s-au sesizat din oficiu și au descins la adresa respectivă după apariția pe Facebook a unor imagini. „Au fost identificate 26 de persoane participante, cu domiciliul în comuna Bărbulești, acestea fiind sancționate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020, valoarea totală a amenzilor fiind de 13.000 de lei. Totodată, a fost sancționat contravențional și organizatorul evenimentului, un bărbat de 48 de ani, cu amendă în valoare de 1000 de lei, cu aceeași sumă fiind sancționate și persoanele care au fost chemate să cânte la eveniment.”, transmite IPJ Ialomița, într-un comunicat de presă.

România, scoască din lista țărilor pentru care se impune carantină la intrarea în Moldova

România și Ucraina au fost excluse din lista “zonelor roșii” pentru care se impune carantină de 14 zile la intrarea în Republica Moldova. Ministerul Sănătății de la Chișinău a actualizat lista țărilor pentru care se impun cele 14 zile de carantină, printre acestea regăsindu-se și Israel, Olanda sau Suedia. Lista este actualizată o dată la 14 zile în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămânii următoare.

Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infectare cu COVID-19 mai mare sau egală cu 425 de cazuri la 100.000 de locuitori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.