Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Stop la mare și la munte?

Ziarul de Vrancea
11 iul 2020 777 vizualizări

Peste 1.900 de persoane și-au pierdut viața în România de la începutul pandemiei n Arafat avertizează că este posibil să fie reintroduse restricții în anumite zone din țară

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 413 cazuri noi de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore, astfel că totalul a ajuns la 32.948. De asemenea,17 persoane au decedat, bilanțul deceselor ridicându-se la 1.901. De asemenea, numărul pacienților cu test pozitiv care au fost externați la cerere a ajuns la 573. “În intervalul 12.07.2020 (10:00) – 13.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (12 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Galați, Mehedinți, București, Mureș, Olt, Prahova și Sibiu. Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 decese la persoane de peste 80 de ani. 16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități”, conform raportului transmis luni. La ATI, erau internați 235 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 854.241 de teste.

GCS: Mesaj fals transmis direcțiilor de sănătate publică din țară

Grupul de Comunicare Strategică a atras atenția, ieri, asupra unui mesaj fals transmis direcțiilor de sănătate publică din țară în numele lui Raed Arafat. Mesajul a fost transmis de pe o adresă de mail care seamănă cu cea folosită de instituțiile din subordinea Guvernului. Documentul ar cere autorităților sanitare să raporteze discreționar numărul infectărilor și deceselor. “Mesajul este transmis de pe adresa de mail gsc@mai.gav.ro, adresă care nu aparține niciunei instituții guvernamentale și care folosește o succesiune similară, dar parțială, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit sursei citate, “textul este conceput pentru a lăsa impresia că se solicită Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese”. “Mesajul este unul fals și facem apel la mass-media de bună credință să nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”, a mai transmis Grupul de Comunicare strategică.

Nelu Tătaru: Nu suntem într-un colaps medical

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, ieri, că nu suntem încă în colaps medical, întrucât există suficiente locuri în spitale, chiar și în secțiile de terapie intensivă. Acesta afirmă, însă, că trebuie gestionat numărul de cazuri, în special al pacienților în stare gravă, care vor ajunge să aglomereze paturile de terapie intensivă care sunt limitate. Tătaru a explicat că luni au fost mai puține cazuri anunțate, întrucât numărul de testări a fost mai mic în weekend.

Care sunt “punctele fierbinți”

Este posibilă reintroducerea unor noi restricții în anumite zone ale țării unde numărul cazurilor de coronavirus este crescut, dar totul depinde de cifre, afirmă secretarul de stat Raed Arafat. Întrebat la Digi 24 dacă ar fi posibil ca autoritățile să spună „stop la mare” sau la munte, pentru a limita răspândirea comunitară a coronavirusului, Arafat a afirmat că este posibilă izolarea unor anumite zone. “Știți care este treaba? Nu știu dacă mai e posibil să spunem <<Stop la mare!>> acum. În primul rând, nici legislația nu permite acest lucru. Nu mai avem (...) Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”, a declarat Raed Arafat. El a reamintit că în prezent avem continuu un număr foarte mare de cazuri în câteva “puncte fierbinți” - București, Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița, la care se adaugă Galați. “Dacă continuă această creștere, dacă continuă situația așa, este posibil să se ia anumite măsuri, pe alocuri, pe anumite zone. Asta nu s-a discutat, dar normal că trebuie discutat și în cadrul Grupului tehnico-științific, și la toate nivelurile, ca să se vadă de fapt ce trebuie făcut pentru a opri răspândirea mai departe”, a declarat Raed Arafat.

Au fost desemnați doi ierarhi candidați pentru postul de arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță că au fost desemnați doi ierarhi candidați pentru slujirea de arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților - părintele Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și părintele Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Sâmbătă, la Reședința Mitropolitană din Iași, s-a desfășurat ședința de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, potrivit unui comunicat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. “Au participat: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ca urmare a mutării la cele veșnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Pimen și a necesității alegerii unui nou chiriarh pentru slujirea Bisericii lui Hristos din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, membrii Sinodului mitropolitan, urmând procedurile statutare, au desemnat doi candidați spre a fi aleși în această responsabilitate”, informează Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Ierarhii Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-au întrunit apoi la Centrul eparhial Iași, în ședință specială de consultare cu membrii clerici și mireni ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În urma votului Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a decis menținerea listei candidaților, stabilită de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, nepropunându-se un al treilea candidat. “Propunerile pentru slujirea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților au fost înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care, în ședința de lucru din data de 21 iulie 2020, va alege pe întâistătătorul acestei eparhii. Rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să rânduiască în slujirea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților pe păstorul cel mai potrivit, care să povățuiască părintește, pe drumul mântuirii, clerul și credincioșii din această eparhie!”, a adăugat Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Baronii PSD din Moldova, împotriva legii carantinei

Surse social democrate susțin că în ședința CExN al PSD conducerea partidului a discutat despre legea carantinei și despre moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului PNL. În cadrul discuțiilor, baronii PSD din Moldova, în frunte cu Dumitru Buzatu și Ionel Arsene au cerut respingerea legii carantinei, blocată momentan în Senat, pentru a fi „de partea poporului”. Printre cei care s-au opus adoptării legii s-a numărat și fostul premier Viorica Dăncilă. Aceștia au cerut insistent depunerea moțiunii de cenzură cât mai repede. „Curentul majoritar susține legea carantinei”, spun sursele citate de site-ul digi24.ro. De asemenea, în ședință, a fost susținută ideea că legea nu trebuie să sufere modificări semnificative în Senat față de variantă adoptată de Camera Deputaților, pentru că ar exista riscul ca actul normativ să fie declarat neconstituțional de Curte. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut în ședință că legea carantinei este necesară și că Parlamentul trebuie să o adopte. La finalul ședinței, votul a fost unul covârșitor în favoarea adoptării de către Parlament a acestei legi. Au fost 40 de voturi pentru și doar 8 voturi împotrivă. Împotriva legii a votat și fostul premier, Viorica Dăncilă. Luni au fost reluate dezbaterile la proiectul de lege, în condițiile în care autoritățile nu au instrumentele necesare pentru a izola persoanele infectate cu noul coronavirus. „Amânarea adoptării legii înseamă o creștere dramatică a riscului de infectare cu COVID-19. În totate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție carantina, izolarea și posibilitatea de a trata pacienții sub control medical”, a spus sâmbătă premierul Ludovic Orban.

Alina Bica va sta în penitenciar până se judecă cererea de extrădare

Judecătorii italieni au decis ieri ca Alina Bica și omul de afaceri Ioan Bene, ambii fugiți din România, unde au fost condamnați definitiv pentru corupție, să rămână în arest până la extrădarea în România, au declarat surse judiciare pentru site-ul G4Media.ro. Cei doi au fost prinși vineri în Italia. Alina Bica a fost audiată în fața instanței, unde și-a spus punctul său de vedere cu privire la aducerea în țară pentru executarea condamnării la 4 ani de închisoare. Un proces similar a avut loc și în cazul lui Ioan Bene, prins, de asemenea, în aceeași zonă a Italiei ca Alina Bica. Cei doi vor rămâne în arest în penitenciare diferite. Este greu de estimat cât vor dura procedurile propriu-zise de extrădare din Italia. De exemplu, în cazul unui alt fugar celebru, care s-a predat la începutul anului, tot în Italia, nici până acum nu s-a luat o decizie. Conform normelor Uniunii Europene, Bica și Bene au dreptul la un proces acolo pentru a se stabili decizia cu privire la solicitarea autorităților române de extrădare. Această solicitare trebuie să fie transmisă formal prin intermediul Ministerului Justiției. Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș vineri de polițiștii din Italia, ei urmând să fie aduși în țară. Alina Bica a fost dată în urmărire la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce instanța supremă i-a respins apelul, iar aceasta a rămas cu pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. Judecată în mai multe dosare, Bica a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde, la un moment dat a fost fotografiată în compania Elenei Udrea. De altfel, împreună cu Elena Udrea, Alina Bica a fost reținută la un moment dat în Costa Rica, dar ulterior a fost eliberată. În ceea ce îl privește pe Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire la data de 31 ianuarie 2018 după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la 6 ani și 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.

A murit tatăl fostului premier Mihai Tudose. Fusese testat cu COVID-19

Constantin Tudose, tatăl fostului premier Mihai Tudose, a murit ieri dimineață. El fusese diagnosticat cu COVID-19. Publicația locală Obiectiv Vocea Brăilei a scris că Constantin Tudose, tatăl europarlamentarului Mihai Tudose, a murit luni, iar corpul neînsuflețit va fi depus miercuri, 15 iulie, la ora 11.00, la Capela din Cimitirul Sf. Constantin și Elena. Înmormântarea va avea loc tot miercuri, 15 iulie, ora 13.30. Fostul premier a confirmat informația pentru Libertatea. Tatăl fostului premier Mihai Tudose era infectat cu coronavirus. Libertatea a scris că un medic de la Serviciul Județean de Ambulanță Brăila a fost depistat cu noul coronavirus. Doctorul și-a făcut testul la COVID după ce a aflat că un pacient de-al acestuia, căruia îi asigura tratament la domiciliu în timpul liber, era deja infectat. Pacientul este tatăl fostului premier Mihai Tudose.

Sebastian Ghiță surprins la o petrecere pe insula greacă Mykonos

Ziarul Libertatea a publicat ieri dimineață imagini cu fugarul Sebastian Ghiță surprins de cititori la o petrecere cu manele în insula greacă Mykonos. Sebastian Ghiță apare în imagini alături de fratele său, Alexandru. Reamintim că Ghiță a fugit din România pentru a scăpa de arestul preventiv într-un dosar de corupție și s-a adăpostit în Serbia. El declarat că a primit azil politic de la regimul din Belgrad. Judecata în dosarul său de corupție a fost luată de la zero, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație. Ca urmare a deciziei magistraților, pe numele lui Sebastian Ghiță nu mai există nici un mandat de arestare și nici o restricție de călătorie sau de intrare în România.

Românii, cei mai numeroși străini din Italia

Populația Italiei s-a redus cu peste o jumătate de milion de locuitori într-un interval de cinci ani, odată cu scăderea natalității și creșterea emigrației, ce nu au fost compensate de sosirile de cetățeni străini, a comunicat luni Institutul național de statistică (Istat). Grupul cel mai numeros de străini rezidenți în Italia îl formează românii (1,208 milioane), urmați de albanezi (441.000), marocani (432.000), chinezi (305.000) și ucraineni (240.000), toți aceștia formând aproape jumătate din numărul total al străinilor. „La 31 decembrie 2019, populația rezidentă în Italia era de 60.244.639 de persoane, cu aproape 189.000 mai puțin decât la începutul anului. Față de aceeași dată din 2014, ea s-a redus cu 551.000 persoane, confirmând menținerea scăderii demografice care a caracterizat acești ultimi cinci ani”, scrie Istat. Acesta anunță un „nou record negativ de nașteri”, după cel din 2018: doar 420.170, cu circa 19.000 mai puține în interval de un an. Potrivit Istat, numărul persoanelor decedate l-a depășit cu 214.000 pe cel al nou-născuților în 2019. Populația italiană este caracterizată de o îmbătrânire demografică accentuată, iar sosirile de străini, care „vor încetini”, nu pot decât să atenueze scăderea demografică, menționează Istat. Conform statisticilor, Italia găzduiește pe teritoriul său cetățeni de 194 de naționalități, dintre care 50 cu cel puțin 10.000 de rezidenți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.