Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Stelian Ion (USR-PLUS) nu a găsit „calea potrivită” pentru desființarea Secției Speciale, spune Iohannis n Cioloș arată cu degetul spre UDMR care cere mutarea secției, și nu desființarea ei

Ziarul de Vrancea
3 aug 2021 751 vizualizări

Președintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că această coaliție de guvernare funcționează, dar nu perfect, și că mai sunt multe lucruri care nu merg bine. El a dat ca exemplu faptul că Secția pentru Investigarea Infracțiunior din Justiție (SIIJ) nu a fost încă desființată și că nu există un proiect acceptat în coaliție pe Legile justiției. “Mai sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființată, chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită, legile justiției - nici nu există un proiect acceptat în coaliție și sunt și eu nemulțumit de aceste lucru. Sunt și alte, și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și se discută, deci mai este mult de lucru, dar această formulă sunt convins că poate să funcționeze”, a explicat Iohannis.

Cioloș: Nu simt apetit pentru reforme la colegii din PNL și UDMR

Reformele n-au avansat așa cum și-ar fi dorit USR PLUS și nu se simte “apetit la colegii din coaliție” pentru acestea, a declarat Dacian Cioloș la Digi24. Copreședintele USR-PLUS a precizat că nu dă termene, însă că “dacă a trecut un an de zile și nu vedem reforme trebuie să ne punem întrebări ce a funcționat și mai ales ce n-a funcționat și să vedem dacă există într-adevăr la partenerii noștri de guvernare un apetit de reforme”.

Europarlamentarul a spus totodată că USR PLUS va face o analiză în toamnă privind performanțele propriilor miniștri. „Se vede cu ochiul liber, reformele n-au avansat așa cum noi ne-am fi dorit. Mă refer la reforma administrației publice, o creștere a performanței prin depolitizare. Asta înseamnă organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor, mai ales la cele de conducere, claritate în evoluția profesională pentru cei care lucrează acolo, fără proptele politice sau sinecuri fără lucrurile acestea n-avem cum să facem reforme eficiente. Cu pensiile speciale batem pasul pe loc. Nu simt apetit la colegii din coaliție să avansăm pe dosarele astea, mă refer la colegii din PNL și UDMR. Am tot insistat, din partea USR PLUS, să luăm în discuții”, a spus Cioloș. El s-a referit și la desființarea SIIJ, unde UDMR dorește mutarea secției la Parchetul General, și nu desființarea ei.

„Ministrul Stelian Ion a făcut deja câteva propuneri. O să discutăm în perioada următoare aceste soluții sau altele. Mutarea secției, indiferent cum îi spune pe ușă, nu că nu ne mulțumește pe noi. E o concluzie, dacă ne uităm la toate analizele făcute de oameni cu competență, sunt argumente pentru desființare”, a afirmat Dacian Cioloș.

Ce spune Iohannis despre „presiunile externe” în alegerile din PNL

Președintele Klaus Iohannis a afirmat ieri, referitor la declarațiile liderului PNL, Ludovic Orban, privind intervenții din afara partidului în competiția internă, că nu are astfel de semnale și, în cazul în care ar fi avut, ar fi intervenit. “Pot să vă spun că pun astfel de declarații pe seama ascuțirii luptei de tip campanie electorală”, a declarat Iohannis. El a adăugat că lucrurile trebuie privite “destul de relaxat”. “O competiție politică întotdeauna îi face pe cei implicați să caute explicații senzaționale și cam așa putem să interpretăm”, a suținut el.

Iohannis a mai fost întrebat despre temeri privind o eventuală fisură în PNL după Congres și dacă există o a treia soluție, pentru ca partidul să iasă mai unit. “Cum se desfășoară campania în partid este treaba partidului și chiar dacă aș avea o opinie, nu aș spune-o public. Când apar mai mulți competitori, apare competiția tip campanie electorală. E treaba partidului cum gestionează campania internă, cum își organizează Congresul și cum votează. Chiar dacă teoretic ar fi mai bine ca această competiție să nu facă valuri în afară, ea face, pentru că sunt oameni foarte cunoscuți și foarte vizibili. (...) O astfel de competiție nu se poate desfășura în spatele ușilor închise că atunci ne-am întreba ce se întâmplă. Așa este o competiție, cu fisura partidului e o poveste veche. Și când am candidat eu s-a spus la fel... dimpotrivă, am dus două partide împreună și lucrurile au mers mai departe. Nu e un argument pentru a inhiba un alt competitor”, a conchis Iohannis.

Orban a vorbit recent despre „presiuni din exteriorul PNL” care ar fi fost făcute asupra unor membri de partid, el atrăgându-le atenția celor din afara partidului „care și bagă coada de două luni” că nu cedeză în cursa pentru șefia PNL.

România acuză la ONU un atac cu drone “extrem de probabil” al Iranului

Marea Britanie, România și Liberia au declarat în Consiliul de Securitate al ONU că este “extrem de probabil” ca Iranul să fi comis săptămâna trecută, în largul Omanului, un atac cu mai multe drone asupra unui petrolier, soldat cu moartea unui român și unui britanic. Într-o scrisoare adresată celor 15 membri ai Consiliului, pe care Reuters scrie că a consultat-o, cele trei țări acuză că atacul a “reprezentat un risc la adresa securității transportului internațional de mărfuri și a reprezentat o încălcare clară a dreptului internațional”. “Acest act este necesar să fie condamnat de către comunitatea internațională”, îndeamnă Bucureștiul, Londra și Monrovia în scrisoare.

Teheranul neagă orice implicare în atac, care vizat joi petrolierul M/T Mercer Street, operat de operat de societatea miliardarului Eyal Ofer Zodiac Maritime. Un britanic de la societatea de securitate Ambrey și un membru român al echipajului au fost uciși în atac.

Potrivit unor diplomați, Regatul Unit intenționează să ridice problema , în zilele următoare, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU.

Mesaj pentru cei care refuză să se vaccineze: „Ce efect e mai advers decât moartea prin sufocare?”

Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București a reînceput să se umple cu pacienți, mai ales tineri, fără comorbidități, dar și cu pacienți vârstnici cu forme severe și critice de COVID-19, afirmă managerul unității sanitare, medicul Simin Aysel Florescu. “Suntem pe val... pe valul 4”, a povestit Simin Florescu discuția cu medicul șef de gardă de ieri. Medicul a avut și un mesaj pentru cei care refuză să se vaccineze din cauza “efectelor adverse”: “Ce e mai advers decât moartea prin sufocare de COVID?”

Simin Florescu a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că spitalul pe care îl conduce se umple din nou cu pacienți COVID de toate vârstele, toți nevaccinați și toți infectați cu tulpina indiană Delta.

Asociația Pro Infrastructură: Poliția privește cu nepăsare și complicitate cele mai evidente încălcări ale legii

Asociația Pro Infrastructură afirmă, în contextul numeroaselor accidente rutiere din ultima perioadă, soldate cu zeci de morți, că “autostrăzile singure nu aduc izbăvirea de accidente mortale”, fiind nevoie de disciplină în trafic, care se obține prin aplicarea legii de către Poliția Rutieră și înăsprirea pedepselor. “Mult prea des Poliția Română privește cu nepăsare și complicitate cele mai evidente încălcări ale legii: șoferi cu telefonul la ureche, alții fără centură sau cu farurile stinse. Domnule Bode, faceți ceva, orice, să dați un impuls Poliției Rutiere să aplice legea, chiar aia permisivă pe care o avem”, susțin reprezentanții acesteia. Reprezentanții acesteia solicită implicarea ministrului de Interne, Lucian Bode.

Prahova: Trei cai nesupravegheați au murit într-un accident rutier

Trei cai au murit, în noaptea de marți spre miercuri, în urma unui accident rutier care a avut loc la Măgurele, informează Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Prahova. Potrivit sursei citate, un bărbat care conducea din direcția Măgurele către Bălțești a acroșat trei cai care erau pe partea carosabilă nesupravegheați. În urma impactului, animalele au decedat, proprietarul acestora urmând să fie identificat de polițiști.Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

România și Bulgaria, codașe la vaccinare în UE

Spania, cu 57,61 % din populație vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, conduce lista Uniunii Europene cu cel mai mare număr de persoane imunizate, în afară de Marea Britanie și de statele membre în Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), potrivit datelor Universității britanice Oxford.

Informația a fost preluată marți de grupul de investigație BIOCOMSC al Universității Politehnice din Catalonia. Spania, cu 47,3 de milioane de locuitori, se află în fruntea Belgiei, cu 57,21 % din populație vaccinată și chiar a Marii Britanii (56,49 %) și a Germaniei (52,58 %), în timp ce Ungaria asigură că a vaccinat cu schema completă 56,3 % din populație.

În schimb, cei vaccinați parțial (cu o singură doză dintre cele două necesare) reprezintă 10,51 % în Spania, în urma altor țări precum Norvegia (32,5 %), Suedia (21,9 %), Țările de Jos (18,6 %) și Danemarca (17,4 %), deși aceste țări au o populație mult mai mică decât cea a Spaniei.

La capătul opus se află Bulgaria și România, cu 14,4 % și respectiv 25,2 % de persoane vaccinate anti-COVID-19 din totalul populației lor.

O barjă cu peste o mie de tone de deșeuri, descoperită la Constanța

O barjă cu peste o mie de tone de deșeuri de plastic, textile și provenite de dezmembrări auto a fost oprită de comisarii Gărzii de Mediu Constanța. Deșeurile proveneau din Serbia și urmau să ajungă în Turcia, dar autoritățile au interzis tranzitul pe teritoriul României și au dispus returnarea acestora în țara de proveniență. Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Constanța, autoritățile au descoperit, în urma unui control făcut la o barjă care transporta cantitatea de 1.054,619 tone deșeuri declarate fier și oțel provenite din construcții și demolări, un amestec de deșeuri provenite de la dezmembrări auto, DEEE-uri, deșeuri textile, deșeuri plastic, lemn. Deșeurile erau expediate din Serbia cu destinația Turcia, cu tranzit pe teritoriul României. “Conform prevederilor Regulamentului 1013 /2006 se interzice tranzitul pe teritoriul României deoarece conținutul încărcăturii nu corespunde cu datele înscrise în documentul însoțitor Anexa VII. Prin urmare GNM CJ Constanta nu permite efectuarea tranzitului deșeurilor pe teritoriul României și se dispune returnarea acestora în țara de expediție”, a transmis Garda de Mediu Constanța.

România vinde Irlandei 700.000 doze de vaccin Pfizer

România va vinde Irlandei 700.000 de doze de vaccin anti-COVID de la compania Pfizer-BioNTech, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu care a precizat că aceste doze nu sunt necesare, în momentul de față, pentru derularea campaniei de vaccinare din țară. “Noi continuăm să avem în țară un număr suficient de mare de doze atât pentru continuarea campaniei de vaccinare cât și eventualitatea administrării pentru momentul în care se va lua o decizie dacă se va lua decizia pentru cea de-a treia doză”, a afirmat Baciu. El a spus că prețul cu care se revând dozele de vaccin este același cu care ele au fost cumpărate.

Demnitarul a amintit că dozele de vaccin trebuie utilizate înainte de expirarea termenului de valabilitate. “Acum vedem că studii științifice vin cu dovezi prin care acest termen de valabilitate poate fi prelungit pe baza unor dovezi foarte robuste. Însă, pentru vaccinurile pe care le primim trebuie să le utilizăm. Dacă în momentul de față este un declin în nevoia de vaccin COVID-19 în România, avem practic un surplus, atunci se știa de la bun început că vom ajunge în acest punct în care fie donăm, fie revindem. Atunci pentru toate dozele pe care le avem în surplus este esențial ca acestea să poată să fie utilizate”, a susținut secretarul de stat. Potrivit acestuia, există discuții cu mai multe state pentru revânzarea de doze de vaccin. “O să vedem probabil chiar în zilele următoare alte anunțuri pe măsură ce se finalizează acordurile le vom face publice imediat”, a declarat Andrei Baciu.

O femeie de 25 de ani din Iași a născut a șasea oară prin cezariană, în interval de 10 ani

O pacientă în vârstă de 25 de ani de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași a fost operată de cezariană pentru a șasea oară în ultimii zece ani.

Managerul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași, Gabriel Marinescu, a afirmat că femeia a născut primul său copil la vârsta de 15 ani, iar toate nașterile până în prezent au fost efectuate prin operație cezariană. „În Maternitatea noastră, echipa operatorie formată din specialiști a efectuat cea de-a șasea operație de cezariană prin care a născut un băiețel sănătos de 3,94 kg. Atât mama cât și copilul au o evoluție bună. Pentru echipa operatorie cazul a fost o provocare deoarece este prima pacientă care a suferit șase operații de cezariană, toate fiind efectuate în Maternitatea noastră. Numărul maxim de astfel de intervenții chirurgicale recomandat de literatura de specialitate este de trei. Dacă sunt mai multe, riscurile operatorii și post operatorii cresc”, a declarat managerul Maternității „Elena Doamna”, Gabriel Marinescu.

Cîmpeanu: Elevii care au contraindicații medicale vor avea acces în continuare la școala online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că în școli se vor respecta în continuare normele de protecție sanitară, după 13 septembrie - când se vor relua cursurile, printre care purtarea măștii, distanțare adecvată și aerisirea spațiilor. “În școli se vor respecta în continuare normele de protecție sanitară: distanțare adecvată, reguli de igienă, aerisire spații de învățământ, purtarea, din păcate, încă obligatorie, a măștii de protecție. Pentru că aceste reguli vor rămâne în vigoare, pentru că în școli avem în valoare absolută cei mai mulți vaccinați dintre toate categoriile socio-profesionale, pentru că în școli se respectă mai riguros aceste reguli, am dreptul să fiu optimist că vom putea începe cu prezență fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu. El a precizat că elevii cu contraindicații medicale vor avea acces la școala online.  “Elevii care au contraindicații medicale, certificat medical, vor trebui să aibă în continuare acces la învățământ online pentru că pandemia nu s-a încheiat și vor avea în continuare acces acei elevi care au comorbidități sau care au contraindicații certificate medical, vor avea acces în continuare la școala online”, a transmis ministrul Educației.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.