Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Starea de alertă, prelungită până după jumătatea verii

Ziarul de Vrancea
14 iun 2020 839 vizualizări

Guvernul a permis bisericilor să oficieze slujbe în interiorul lăcașelor de cult

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, la începutul ședinței de Guvern, că a fost adoptată în unanimitate hotărârea de prelungire a stării de alertă pe tot teritoriul țării pentru 30 de zile, începând cu 17 iunie. El a precizat, însă, ca noutate, că vor putea fi oficiate slujbe în interiorul bisericilor. “În plus față de decizia de vineri am luat deczia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile, ele au fost deschise. Nu s-a permis, însă oficierea de slujbe”, a precizat șeful Executivului.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a prezentat, la finalul ședinței de Guvern, că noile măsurile de relaxare se iau cu păstrarea unor precauții. “Luăm aceste decizii de relaxare în măsura în care putem avea și niște măsuri sau niște precauții în acest sens, putând interveni la un moment dat dacă există evoluții nefavorabile. Conștientizăm și noi, ca și Guvern, după cum credem că conștientizează și populația, că situația încă nu este la final, suntem într-un moment pe care trebuie să-l gestionăm, suntem într-un moment în care putem ajunge la o viață cvasi-normală doar respectând aceste condiții”, a declarat ministrul Sănătății.

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că există motive pentru prelungirea stării de alertă.

“A fost propusă prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 17 iunie la propunerea ministrului Afacerilor Interne și bineînțeles și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Există motive de ce am făcut acest lucru. După o analiză foarte amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situția mai grea în următoarea perioadă dacă nu respectăm măsurile compensatorii care au fost deja menționate și anume purtatul măștii, distanțarea fizică, triajul la intrare în spații închise, purtatul măști în transportul în comun”, a declarat Arafat. “Există o creștere față de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile, la numărul pacienților în terapiile intensive, există focare care au apărut în instituții medicale care necesită detașare de personal, care necesită mișcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităților sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav și internat în spitale”, am mai precizat Arafat.

Întrebat care sunt motivele concrete pentru care este nevoie de prelungirea stării de alertă, Arafat a răspuns: “În primul rând, pentru o coordonare unică națională - să punem păstra centrul național de coordonare. Nu ne întoarcem la stare de normalitate acum. De aici este necesară prelungirea stării de alertă - pentru a lua decizii rapid, pentru a putea face cheltuielile pentru aceste centre, pentru a lua trapid decizia carantinării unor zone sau locații, distribuire de materiale și echipaente, detașare de personal. Este necesară prelungirea pentru a putea gestiona situația mult mai eficient”.

Guvernul propune Parlamentului prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

Ce spune Patriarhia despre reluarea slujbelor în interiorul bisericilor

Patriarhia România și-a exprimat ieri mulțumirea față de decizia Guvernului de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor și a transmis că vor fi respectate „exemplar” regulile sanitare și că este esențial să recuperăm „constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale”. Într-un comunicat se arată: „Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare”. „Ca și până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară și le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioșilor săi. Este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale. Acest lucru ne privește pe fiecare în parte și ne solicită responsabilitatea personală. Credința autentică civilizează, rodește atenție morală, grijă și respect față de celălalt. De aceea, credința onorează în cel mai înalt grad. Ca și respectarea ei”, au mai transmis reprezentanții Patriarhiei.

Numărul îmbolnăvirilor zilnice trece din nou de 200

​Bilanțul îmbolnăvirilor COVID-19 a ajuns în România la 22.415 , în ultimele 24 de ore fiind raportate alte 250 de noi cazuri. Potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, numărul pacienților vindecați a ajuns la 16.071. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10 decese. Până aseară, 1437 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. La Terapie intensivă erau internați 173 de pacienți.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 573.638 de teste. În ultimele 24 de ore au fost făcute 9.360 de teste de aproape trei ori mai multe decât cele raportate în urmă cu o zi.

Condamnarea de 4 ani de închisoare a deputatei PSD Andreei Cosma, anulată

n dosarul va fi rejudecat în urma unei decizii a CCR

Decizia de condamnare la 4 ani de închisoare a deputatei PSD Andreea Cosma a fost anulată, iar dosarul va fi trimis pentru rejudecare la instanța supremă, a decis ieri Înalta Curte de Casație și Justiție.  Decizia de desființare a sentinței este o consecință a hotărârii Curții Constituționale privind compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători de la ICCJ.

Fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, deputatul Andreea Cosma, a fost condamnată în decembrie 2018, în primă instanță, de către un complet de 3 judecători la 4 ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul “Ciuperceasca”. DNA Ploiești a trimis-o în judecată pe Andreea Cosma pentru fapte comise în 2015, când aceasta era notar. În iulie 2019, CCR a decis că completurile de 3 de la instanța supremă au fost nelegal constituite. Consecința acestei decizii a CCR a fost rejudecarea dosarelor soluționate de completurile de 3 de la instanța supremă până în ianuarie 2019, dacă nu aveau sentințe definitive. Printre beneficiarii deciziei CCR se numără Elena Udrea, Alina Bica, Darius Vâlcov, Dan Șova, Constantin Niță, Mircea, Vlad și Andreea Cosma.

Consilier BNR: Isărescu nu a colaborat cu Securitatea, are documente de la CNSAS care confirmă

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat pentru Libertatea că Isărescu nu a colaborat cu Securitatea și că are documente de la CNSAS care confirmă acest lucru. Precizarea vine după ce CNSAS a cerut instanței să constate calitatea sa de colaborator al Securității. Întrebat dacă poziția lui Mugur Isărescu este că nu a colaborat cu Securitatea, Adrian Vasilescu a răspuns afirmativ, explicând pentru Libertatea: “Această poziție este susținută de trei documente ale CNSAS prin care se confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”. Vasilescu a precizat că Mugur Isărescu „a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare”. El a precizat că e o adeverință la dosar, mai are încă una în 2002 și încă una după 2002 prin care CNSAS “confirmă sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități”.

CNSAS a cerut în instanță „constatarea calității de colaborator al Securității” pentru Mugur Isărescu, conform Ziare.com. Dosarul a fost înregistrat luni la Curtea de Apel București.

“Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane:-art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de bancă și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar)-1 persoană”, se arată în comunicatul dat de instituție după ședința de marțea trecută a Colegiului. Conform Ziare.com, persoana la care se face referire este guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Ziare.com a precizat că a încercat să obțină un punct de vedere de la Mugur Isărescu, dar deocamdată acesta nu a transmis niciun mesaj.

Ieri, acțiunea vizându-l pe Mugur Isărescu figura ca fiind înregistrată cu o zi în urmă la Curtea de Apel București.

Un bărbat a fost arestat preventiv după ce l-a mușcat pe fiul său de șapte luni

Un bărbat este cercetat de procurorii gălățeni după ce și-a mușcat fiul în vârstă de șapte luni și l-a agresat, copilul având nevoie de aproape două luni de îngrijiri medicale. Bărbatul a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor și rele tratament aplicate minorului. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, un bărbat este cercetat pentru că și-a agresat fiul în vârstă de șapte luni din luna mai a acestui an până la începutul lunii iunie. “Din probele administrate până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că, începând cu luna mai 2020, inculpatul a agresat pe fiul său, persoană vătămată minoră, în vârstă de 7 luni (prin mușcături și comprimarea cu degetele în zona feței și a toracelui, ceea ce a dus la afectarea integrității fizice și psihice a acesteia), iar la data de 2 iunie, în timp ce se afla la locuința comună din localitatea Vădeni, comuna Cavadinești, județul Galați, a agresat persoana vătămată, cauzându-i un traumatism cranio-meningo-cerebral cu hemoragie subarahnoidiană parafalcin și supratentorial dreapta, edem cerebral, hemoragie retiniană ambii ochi, care au necesitat 50-55 zile de îngrijiri medicale”, se arată în comunicat. Bărbatul a fost prezentat Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la omor și rele tratamente aplicate minorului, aceasta fiind însușită de către instanță.

Drectorii penitenciarului de unde a fost eliberat bărbatul cu 5 crime, demiși

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a demis pe directorul și directorul adjunct ai Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, unde a fost încercerat bărbatul condamnat pe viață, după ce a comis cinci crime, și care a fost eliberat condiționat. De asemenea, el a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecția Judiciară pentru verificări legate de decizia instanței de eliberare condiționată a bărbatului care a incendiat-o pe fata de 17 ani. Ministerul Justiției mai anunță că Predoiu a cerut sesizarea Inspecției Judiciare pentru a face un control privind modul de respectare a acelorași dispoziții legale, la nivel național, având în vedere că “această problemă a devenit recurentă și s-a manifestat din plin și în cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecințe grave asupra siguranței cetățeanului”.

O tânără de 17 ani din Drobeta Turnu Severin a fost incendiată și este în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafața corpului. Cel care i-a dat foc fetei, pe care a stropit-o cu benzină, este un bărbat cu cinci crime la activ, eliberat condiționat. Victima depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva bărbatului, pentru viol și agresiune.

Dosar penal pentru o adolescentă care a reclamat în glumă la 112 că este sechestrată

O adolescentă de 13 ani din Șimleu Silvaniei s-a ales cu dosar penal după ce a sunat în glumă la numărul unic de urgență 112, reclamând faptul că este sechestrată, peste 20 de polițiști fiind angrenați în căutarea presupusei victime. “În fapt, la data de 15 iunie, ora 17,03, o persoană de sex feminin a apelat 112 și a relatat că este sechestrată într-o locuință, însă nu poate oferi informații suplimentare, pe motiv că fața i-a fost acoperită. După această convorbire, apelanta nu a mai putut fi contactată. Pentru găsirea acesteia au fost angrenați 26 de polițiști de la mai multe structuri. Verificările efectuate de polițiști au dus, marți, 16 iunie, la identificarea apelantei, în persoana unei adolescente de 13 ani, din județul Sălaj”, se arată într-o informare de presă transmisă marți, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj. Potrivit sursei citate, adolescenta a recunoscut că nu a fost victima vreunei infracțiuni și că, la data respectivă, a sunat în glumă la 112, apelul fiind efectuat de pe telefonul mobil al părinților. De asemenea, la momentul apelului aceasta și-a dat alt nume decât cel real. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, deoarece aceasta a fost sesizarea inițială, cercetările urmând a fi extinse și pentru inducerea în eroare a organelor judiciare.

Bărbatul carbonizat din Reșița, incendiat când era în viață

Procurorii au stabilit că bărbatul din Reșița găsit carbonizat în urma unui incendiu a fost bătut în mod repetat de doi băieți, de 16 și 17 ani. Aceștia l-au agresat la locuința sa, pe malul unui râu, dar și la sălașul unde l-au transportat și unde i-au dat foc cât era încă în viață. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore. Un copil de 12 ani i-a ajutat să transporte victima. “S-a stabilit faptul că persoana vătămată a fost bătută inițial la adresa din municipiul Reșița, str. Căminelor, jud. Caraș-Severin, de către numiții D. K. M.(17 ani) și C. A. R.(16 ani), fiind transportat pe malul Bârzavei (pe strada Țerovei, podul ce duce înspre SC C. SA), unde a fost agresat ulterior de aceleași persoane, aducând-o în stare de semi-inconștiență, fiind transportat în decursul aceleiași nopți, de către numiții D. K. M. și C. A. R. , precum și D. A. F.(minor în vârstă de 12 ani), la sălașul situat în spatele blocului cu nr. 1 de pe strada Albăstrelelor din municipiului Reșița, unde a fost din nou agresat fizic, iar ulterior, cât încă victima se afla în viață, a fost incendiată”, au transmis, ieri, procurorii.

Trupul unui bărbat în vârstă de 29 de ani a fost găsit carbonizat în urma unui incendiu izbucnit la o anexă din Reșița. Anchetatorii au suspectat că focul a fost provocat, fiind demarate cercetări.

“DNA -ul Pădurilor”, aprobat în Senat

Senatul a votat cu 119 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 11 abțineri proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor), urmând ca legea să meargă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, potrivit unui comunicat de presă al USR.  Potrivit sursei citate, s-au abținut de la vot senatorii UDMR.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, “DNA-ul pădurilor”, ar urma să fie o structură specializată de parchet, pe modelul DIICOT, care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu, și a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte.

“Înființarea DNA-ul Pădurilor nu reprezintă un cost – așa cum au susținut unii critici – ci o investiție într-un astfel de viitor sănătos. Studiile validate științific ne arată că nu mai putem ignora distrugerile de mediu și efectele lor devastatoare asupra calității vieții umane, dar și asupra economiei. Una dintre cauzele principale ale apariției pandemiei de COVID 19, cu care luptăm în aceste zile, este asociată direct de către cercetători cu distrugerea biodiversității”, declară senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, inițiator al legii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.