Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj pentru europarlamentare: PSD-PNL - 43,7%, AUR-17,5%, ADU - 14,1%, /

Ziarul de Vrancea
28 mai 2024 500 vizualizări

La intenţiile de vot pentru consiliile locale, unde PSD și PNL candidează separate, cele două partide au împreună peste 56% n ADU depășește AUR în cazul respondenților care spun că vor merge sigur la vot

Alianţa PSD-PNL se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare, cu 43,7%%, urmată de AUR-17,5% şi de Alianţa Dreapta Unită- 14,1%, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, procentele fiind raportate la numărul total al celor care exprimă preferinţa pentru un partid, indiferent dacă spun că merg sau nu la vot.

Pe de altă parte, 44.3% dintre votanţii mobilizaţi (care spun că merg sigur la vot) ar alege alianţa PSD – PNL (faţă 43.7% dintre votanţii generici), 16.8% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (faţă de  14.1% dintre votanţii generici) şi 15.3% AUR (faţă de 17.5% dintre votanţii generici). Pentru UDMR ar vota 5.8% dintre alegătorii mobilizaţi (faţă de 6% dintre votanţii generici), iar pentru Partidul SOS România ar vota 4.7% (faţă de 4.4% dintre votanţii generici).

Comparaţie mai versus aprilie

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid/candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (75% din total eşantion în luna mai, faţă de 74.4% din total eşantion în luna aprilie), 43.7% dintre alegători ar vota cu alianţa PSD – PNL (faţă de 46.6% în aprilie), 17.5% cu AUR (16.7% în aprilie), 14.1% cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (13.8% în aprilie). Pentru UDMR ar vota 6% dintre alegători (5.1% în aprilie), iar pentru Partidul SOS Romania ar vota 4.4% (4.5% în aprilie).

La alegerile locale, 30% dintre votanţii mobilizaţi (care spun că merg sigur la vot) ar alege PSD (faţă 29% dintre votanţii generici), 27.9% PNL (faţă 27.6% dintre votanţii generici), 14.6% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei) (faţă 12.7% dintre votanţii generici) şi 11.9% AUR (faţă 14.5% dintre votanţii generici).

UDMR ar fi votat de 4.3% (faţă 4.8% dintre votanţii generici), Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) de 2.6% (faţă 3% dintre votanţii generici), iar partidul SOS Romania ar fi votat de 2.1% dintre votanţii mobilizaţi (faţă 2.5% dintre votanţii generici).

”În ultima lună nu se observă modificări spectaculoase în intenţia de vot a românilor rezidenţi în ţară pentru alegerile europarlamentare şi locale, posibil şi pe fondul unei campanii electorale foarte discrete. Sondajul INSCOP din luna mai întăreşte concluziile principale anterioare: Suma voturilor PSD şi PNL la alegerile locale este semnificativ mai mare decât scorul Alianţei electorale PSD-PNL la alegerile europarlamenare care domină clasamentul, AUR a coborât sub pragul de 20%, apropiindu-se de 15%, scorul cumulat AUR şi SOS România este undeva la 20%, iar Alianţa Dreapta Unită creşte, dar foarte lent. Partidele mici care au depus liste pentru alegerile europarlamentare obţin rezultate foarte slabe, sub nivelul celor patru candidaţi independenţi înscrişi pe buletinul de vot. Rezultatele alegerilor pot fi influenţate de eventuale evoluţii ale campaniei electorale din ultimele două săptămâni, dacă aceasta va deveni mai dinamică. Un factor important va fi şi votul din diaspora care va influenţa scorurile finale ale partidelor”, declară Remus Ştefureac, director INSCOP Research:

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Mai mulţi romi, filmaţi în timp ce terorizează o familie din Timişoara

după difuzarea imaginilor, poliţia a anunţat că unul dintre agresori a fost reţinut

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a făcut publice imagini de pe o cameră de supraveghere în care se poate vedea cum o mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Edilul a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.

Filmarea este făcută în urmă cu câteva zile, spune primarul Timişoarei şi i-a fost transmisă prin portalul Stop Abuz, nou creat de administraţie, unde oamenii pot raporta astfel de situaţii, în care familii de români sunt hărţuite de cele ale romilor care vor să-i determine să le vândă locuinţele şi să se mute.

”Coşmarul durează de 20 ani. Aşa trăieşte familia Dragoş cu vecinii în curtea comună.  De când am primit aceste imagini terifiante, înregistrate acum 10 zile şi transmise prin portalul primăriei „stopabuz”, m-am frământat dacă să le public sau nu. Că de scandaluri suntem sătui. Dar dacă nu privim realitatea în ochi, noi toţi, mă tem că nu se va schimba nimic. Trebuie să recunoaştem adevărul: că în anul 2024 încă sunt timişoreni agresaţi şi hărţuiţi de clanuri fără ca statul român să-i protejeze. În ultimii ani, vecinii au defilat cu topoare şi cu un pistol prin curte. Au dat muzica tare nopţi întregi. Copiii au fost instigaţi să dea cu mingi în fiica însărcinată. Am vorbit cu familia şi le-am promis că nu voi rămâne pasiv. M-au încurajat să ies public. Deja renunţase să mai spere că cineva se va interesa de calvarul lor. De multe ori, nici n-au mai avut energia să mai cheme poliţia, că de prea multe ori strigătele lor au rămas fără ecou. Şi totuşi sunt hotărâţi să nu cedeze. Să nu vândă în urma violenţei la care sunt supuşi de două decenii”, a scris Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook, unde a şi prezentat imaginile.

Fritz a făcut un apel la instituţiile statului, să intervină pentru a stopa acest fenomen.  ”Fac un apel la toate instituţiile statului - la Poliţia Naţională şi la DIICOT, la ANAF şi la Oficiul de Combatare a Spălării Banilor, la Inspectorat în Construcţii, la Protecţia Copilului. Să folosească fiecare pârghie de care dispun pentru a stopa acest fenomen. Includ instituţiile primăriei aici. Alte generaţii de conducători au fost alături de clanuri. Noi să fim alături de cei care suferă la mâna lor. Apelez şi la toată comunitatea timişoreană. Să fim uniţi şi să nu mai acceptăm. Nici normalitatea terorii, nici complicitatea tăcută a unor politicieni şi funcţionari”, a scris Fritz. Poliția a anunțat ulterior că a reținut pe unul dintre suspecți.

În Timişoara, de-a lungul timpului, au fost numeroase cazuri în care familii de romi cumpărau un apartament într-o clădire veche, în special din centrul oraşului, apoi, prin acte de violenţă şi ameninţări, determinau ceilalţi proprietari de apartamente să le vândă locuinţele. În acest fel, familiile de romi au cumpărat mai multe imobile din centrul oraşului Timişoara, unele dintre ele istorice.

Fetiţa de doi ani şi jumătate din Dolj dată dispărută, găsită moartă la câteva sute de metri de casă

Fetiţa de doi ani şi jumătate din judeţul Dolj care fusese dată dispărută, luni, a fost găsită moartă marți dimineață, la câteva sute de metri de casă. Ea a fost găsită decedată într-o zonă cu vegetaţie deasă.

Fetiţa din localitatea Bresta a fost dată dispărută, luni, în jurul prânzului. Ea se juca în faţa curţii împreună cu mai mulţi copii, iar la un moment părinţii au observat că aceasta lipseşte. Poliţiştii au continuat şi pe timpul nopţii căutările, fiind folosite dispozitive de termoviziune şi un elicopter al MAI.

Unui bărbat din Neamţ i s-a extras o tumoră de zece centimetri

Un bărbat a fost supus unei operaţii dificile la Spitalul de Neurorchirurgie din Iaşi, unde i-a fost extrasă o tumoră pe creier având dimensiunea de zece centimetri.

Bărbatul are 58 de ani şi este din judeţul Neamţ. “Am fost la spital la Piatra Neamţ prima dată şi de acolo m-au trimis la Iaşi. Operaţia a fost perfectă. Aproape perfectă, pentru că a fost o zonă unde nu a putut să ajungă, era vascularizaţia prea mare. E o minune. Când m-au anunţat că voi pleca acasă curând, am rămas uimit“, a afirmat Gheorghe Dogaru.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, medicul Lucian Eva, a declarat că tumora a fost descoperită la Spitalul Judeţean Neamţ, aceasta având dimensiunea de zece centimetri. “Tumora era localizată la nivelul şanţului olfactiv, intracerebral, ceea ce este cunoscut sub numele de meningiom olfactiv. Pacientul a ajuns la noi cu sindrom de lob frontal, uşor confuz. Avea dureri de cap şi o lipsă a mirosului. S-a intervenit chirurgical, s-a făcut o rezecţie microscopică subtotală a acestei leziuni. A mai rămas un mic rest care va fi tratat ulterior în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. A fost un meningiom de gradul unu, deci şansele lui de vindecare sunt foarte mari pentru că recidiva în acest caz este undeva de 15 la sută. Prin tehnologia pe care o deţinem putem avea un control local aproape de sută la sută asupra acestor tipuri de tumori“, a declarat medicul Lucian Eva.

Potrivit medicului ieşean, pacientul se simte bine şi va fi externat în perioada următoare. El îşi va putea relua în mod normal activitatea profesională şi socială.

Ploile vor cuprinde cea mai mare parte a ţării, până joi seară

Meteorologii anunţă că ploile vor cuprinde, până joi seară, cea mai mare parte a ţării, fiind prognozate averse, însoţite de descărcări electrice şi, în unele zone, de intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină. Şaptesprezece judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Carpaţii Orientali şi din jumătatea de est a Carpaţilor Meridionali se află sub atenţionare Cod galben de ploi torenţiale, cu acumularea unor cantităţi importante de apă. În Capitală, vremea va fi în general instabilă, cu maxime de 22-24 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică valabilă de marţi, de la ora 10.00, până joi, la ora 20.00. ”În intervalul menţionat, aria ploilor va fi în extindere treptată şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Vor fi mai ales averse, însoţite de descărcări electrice şi pe alocuri de intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 15...25 l/mp şi pe alocuri de peste 40 l/mp”, au transmis meteorologii.

Maramureş: Şeful unui post de poliţie, reţinut pentru luare de mită

Şeful postului de poliţie din localitatea Băiuţ, Maramureş, a fost reţinut de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, care îl suspectează că a primit mită de la un om de afaceri din localitate.

Ofiţerii DGA Maramureş au descins, luni seară, la Postul de Poliţie Băiuţ, de unde l-au ridicat pe şeful postului, agentul şef adjunct Florin Precup, scrie vasiledale.ro.

„Ofiţerii anticorupţie îl suspectează că ar fi primit mită de la un agent economic de pe raza comunei Băiuţ. Aceleaşi surse susţin că poliţistul a fost adus la audieri în Baia Mare iar anchetatorii au dispus reţinerea poliţistului pentru 24 de ore. El a fost dus în arestul IPJ Maramureş”, notează sursa citată. Surse judiciare au confirmat pentru News.ro acţiunea DGA care îl vizează pe poliţist.

Marţi dimineaţă, oficialii IPJ Maramureş au reacţionat public în urma investigaţiei ofiţerilor structurii anticorupţie din MAI.

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş are ca deziderat funcţionarea sistemului doar cu poliţişti integri, profesionişti şi se delimitează ferm de orice comportamente sau acţiuni necorespunzătoare, care aduc atingere valorilor acesteia şi nu sunt în concordanţă cu legea şi vom susţine toate activităţile specifice procedurilor penale pentru deservirea intereselor justiţiei”, a transmis IPJ Maramureş.

Galei Premiilor UNITER:  „Antologia dispariţiei”, cel mai bun spectacol

Premiul pentru Cel mai bun spectacol la cea de-a XXXII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER a fost acordat producţiei „Antologia dispariţiei”, după proză feminină contemporană de Ştefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, filmările - Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

Premiul a fost înmânat de ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi de actriţa Nicoleta Lefter directorului teatrului, regizorul Cristian Hadji-Culea.

Cristian Hadji-Culea a arătat că premiul obţinut reprezintă rodul unei munci aparţinând unui regizor foarte inspirat, dar e şi rodul muncii trupei de actori ai teatrului din Iaşi.

Pentru producţia "Antologia dispariţiei" au mai fost acordate Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar - Mălina Lazăr pentru rolurile Copil, Fetiţă, Ileana, Sabina, Daisy Johnson, Nina copil, şi Premiul pentru Cel mai bun video design - Mihai Nistor pentru video-proiecţiile, filmările şi mappingul din spectacol.

Bihor: Un autoturism şi un autocamion, implicate într-un accident cu patru morți

Patru persoane - trei bărbaţi şi un adolescent - au decedat în urma unui accident rutier produs marţi dimineaţă pe DN 1, în localitatea Uileacu de Criş, judeţul Bihor. ''În dimineaţa zilei de marţi, 28 mai, pompierii militari bihoreni au intervenit pe DN 1, în localitatea Uileacu de Criş, la un grav accident rutier produs între un TIR şi un autoturism, soldat cu patru persoane decedate, din care trei bărbaţi şi un adolescent. Sesizarea privind tragicul eveniment a fost primită prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, în jurul orei 06,30, apelantul precizând faptul că şoferul autoturismului şi cei trei pasageri erau inconştienţi şi încarceraţi'', a informat ISU Bihor.

Ajunse la locul intervenţiei, echipajele de descarcerare au acţionat pentru evacuarea celor patru victime rămase captive în autoturism, iar echipajele medicale au procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare. ''Din nefericire, în pofida eforturilor echipajelor, niciunul dintre cei patru ocupanţi ai autoturismului nu a mai putut fi salvat, medicii declarând decesul acestora'', a precizat ISU.

Proiect de lege: Două zile libere plătite să mergi să-ţi faci controale preventive

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a lansat în dezbatere un nou proiect de lege care prevede două zile libere pe an pentru angajaţi pentru screening de diverse boli. Ea a afirmat că această iniţiativă nu este doar despre prevenţia bolilor oncologice, ci şi despre prevenţia unei game largi de afecţiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme. Potrivit senatoarei, Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare şi lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului.

Potrivit senatoarei, screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu şi mai puţin costisitor. ”Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenţie propriei sănătăţi”, spune aceasta.

Două auto-intitulate tămăduitoare, anchetate pentru înşelăciune cu un prejudiciu de 95.000 de euro

Două auto-intitulate tămăduitoare şi clarvăzătoare - una din Galaţi, cealaltă din Prahova -, care îşi racolau clienţii pe internet, sunt cercetate de poliţişti pentru înşelăciune. Femeile sunt suspectate că au reuşit să obţină 95.000 de euro pretinzând că prestează servicii precum ”vindecare energetică” sau ”dezlegări de farmece”.

Dosarul în care cele două femei sunt cercetate pentru înşelăciune este instrumentat de poliţiştii din Satu Mare, după ce mai multe persoane au reclamat că au fost înşelate de două femei, una din Galaţi, cealaltă din Prahova. Auto-intitulatele tămăduitoare şi clarvăzătoare au reuşit să obţină, conform anchetatorilor, 95.000 de euro în doar câteva luni. ”În perioada octombrie 2023 – mai, două persoane cercetate, domiciliate în judeţele Galaţi şi Prahova, care s-ar fi prezentat în mediul on-line ca tămăduitoare şi clarvăzătoare, ar fi indus în eroare mai multe persoane vătămate, efectuând ritualuri spirituale, dezlegări de farmece, vindecare energetică, citire în cărţi de tarot şi alte servicii, în schimbul unor sume de bani, fiind cauzat un prejudiciu estimat la 95.000 de euro”, informează, marţi, Poliţia Satu Mare.

Luni, poliţiştii din Satu Mare, Prahova şi Galaţi au făcut patru percheziţii în municipiile Ploieşti şi Galaţi, la locuinţele celor două, unde au descoperit şi ridicat 24.840 de euro, 8.600 de lei, patru telefoane mobile, un laptop, o macetă, mai multe carduri bancare şi obiecte folosite pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate respectiv cărţi de tarot, sau diverse obiecte de cult. Femeia din Galaţi, care are 23 de ani, a fost reţinută.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.