Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj Avangarde: Românii, pro-UE, dar anti-vaccin

Ziarul de Vrancea
19 mar 2023 435 vizualizări

Peste jumătate dintre respondenți cred că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătate n aproape două treimi cred că România a avut mai mult de câștigat decât de pierdut din apartenența la UE n ce spun despre sprijinul pentru Ucraina și Moldova și propaganda rusă

Un sondaj realizat de Avangarde la comanda site-ului G4Media.ro arată că 58% dintre români consideră că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătate și doar 36% sunt de acord că acestea au fost benefice. Cel mai mare procent al celor care au un punct de vedere negativ este în rândul populației de 51-65 de ani (61%).

Pe de altă parte, aproape două treimi – 63% – dintre români consideră că România a avut mai multe beneficii decât mai mult de pierdut din apartanența la Uniunea Europeană, iar în rândul tinerilor de 18-30 de ani procentul ajunge la 69%. Totuși, 26% susțin că România a avut mai mult de pierdut, iar procentul ajunge la 46% în rândul celor de peste 65 de ani.

În ceea ce privește situația refugiaților din Ucraina, 64% dintre români susțin că România trebuie să le acorde în continuare sprijin acestora, în timp ce 31% susțin contrariul. Totuși, tot 64% spun că România nu ar trebui să ajute Ucraina cu arme și muniție și doar 32% susțin acest tip de ajutor.

Românii nu ar vrea să apere Moldova de Rusia

39% dintre respondenți consideră că, în cazul unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova, România ar trebui să sprijine militar Republica Moldova, în timp ce 47% apreciază că nu ar trebui acordat acest sprijin. 10% nu pot aprecia, iar 4% nu au răspuns.

Mai puțin de un sfert – 24% – sunt de acord cu afirmația lui Vladimir Putin potrivit căreia războiul din Ucraina a început din cauza Occidentului, în timp ce 59% nu sunt de acord. Cea mai mare proporție a celor care sunt de acord cu afirmația lui Putin se înregistrează în rândul tinerilor de 18-30 de ani (30%). Tot din această categoria sunt și cei mai mulți care au spus că nu pot aprecia (18%).

În ceea ce privește afirmația premierului maghiar Viktor Orban care susține că Ucraina trebuie să renunțe la o parte din teritoriile sale pierdute pentru a obține pacea și că Occidentul ar trebui să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei, cu aceasta sunt de acord 28% dintre cei chestionați, 56% nu sunt de acord, 13% nu pot aprecia, iar 3% nu au răspuns. 43% cred că propaganda rusă influențează discursul TV din România, 39% nu cred acest lucru, 16 nu pot aprecia, iar 2% nu au răspuns.

Pe o scală de la 1 la 5 (unde 1 înseamnă deloc și 5 total), cei chestionați au apreciat astfel cât de justificate sunt măsurile luate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina:

La întrebarea „Dumneavoastră personal credeți că afirmația «Bruxelles-ul ne obligă să mâncăm insecte» reprezintă o realitatea sau este utilizată ca instrument de propagandă împotriva Uniunii Europene?”, 33% au răspuns că aceasta este realitatea, 50% au spus că este instrument de propagandă împotriva UE, 16% nu pot aprecia, iar 1% nu au răspuns.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11.03.2023 – 17.03.2023, pe un eșantion de 1.150 de subiecți (populație adultă, de peste 18 ani), folosind metoda CATI (telefonic). Marja de eroare este de Â/- 3%.

Farmacist: Medicamentele care expiră, extrem de toxice pentru corpul uman

n legislația este ambiguă și nu oferă un cadru exact prin care deșeurile medicamentoase pot fi preluate de la populație n farmaciile plătesc 20 de lei/ kilogram pentru incinerare

 

Simona Ionescu, farmacist, a afirmat că medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul uman, precizând că legislația este ambiguă și nu oferă un cadru exact prin care deșeurile medicamentoase pot fi preluate de la populație.

“Medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul uman. Legislația actuală este ambiguă și nu oferă un cadru exact prin care deșeurile medicamentoase pot fi preluate de la populație și această problemă a fost foarte ușor plasată farmaciilor printr-un ordin de ministru. Din punct de vedere al farmacistului, poluarea farmaceutică este o realitate obiectivă pe care o înțelegem și nu o negăm. Colectarea și distrugerea adecvată a medicamentelor expirate este esențială pentru prevenirea contaminării pânzei freatice și a solului cu principii active farmaceutice”, a declarat Simona Ionescu, luni, la Prima News.

Ea a precizat că medicamentele expirate ar trebui predate către o farmacie, menționând că farmaciștii nu pot prelua însă toate medicamentele expirate de la populație. “Trebuie verificate în mod constant, trebuie făcută o separare între un medicament expirat și celelalte produse care pot fi utilizate. Niciodată nu se păstrează la îndemâna copiilor și trebuie ținute separat în recipiente speciale, eventual în casă într-o pungă de plastic sau o cutie pe care este menționat produs expirat. În mod normal ar trebui predate către o farmacie, dar noi nu putem să primim toate medicamentele expirate de la populație și să le distrugem, să le trimitem către firmele de salubritate specializate, pe cheltuiala noastră”, a explicat Simona Ionescu.

Ea a menționat și cum se distrug medicamentele expirate.

“Se distrug prin incinerare. Fiecare farmacie are contracte cu firme specializate în domeniu, dar asta pentru medicamentele din gestiunea proprie. Faptul că anumite farmacii primesc și acceptă de la pacienți aceste medicamente expirate nu înseamnă că ar trebui să fie o regulă general valabilă. Din punctul nostru de vedere statul este cel responsabil și ar trebui să legifereze exact procedura prin care populația trebuie să se debaraseze de aceste deșeuri toxice”, a mai precizat Simona Ionescu. Întrebată cât costă distrugerea medicamentelor expirate, Simona Ionescu a răspuns: “Pentru contractele actuale cu firmele specializate, farmaciile plătesc 20 de lei per kilogram. Situația reală din farmacii este cu totul diferită. Pacienții se prezintă cu punga de produse unde putem găsi un tub pe jumătate început de unguent, picături de ochi deschise, o sticlă poate pe jumătate vărsată, câteva comprimate desfăcute din ambalaj, o mască, de multe ori o seringă, chiar un cartuș de insulină. Farmacia nu are norme de reglementare pentru selectarea acestor deșeuri toxice. Nu avem protocoale de siguranță, iar prin aceste proceduri farmaciștii se expun unui risc real de accidentare sau de contaminare”.

Bătaie între femei la PSD Cluj

n cele două PSD-iste implicate în bătaie au fost excluse din partid

PSD Cluj Napoca a decis, duminică, excluderea din partid a celor două membre ale organizației care vineri s-au bătut la sediul PSD Cluj, ambele ajungând la spital. Alte două membre ale PSD Cluj care au fost de față la altercație au fost sancționate cu avertisment, printre ele numărându-se și președintele organizației de tineret al PSD Cluj, Evelina Milea. PSD Cluj anunță excluderea din partid a consilierului local clujean Anca Ciubăncan și a Angelei Sacaliș, cele două femei care vineri s-au bătut la sediul PSD Cluj, ambele ajungând la spital.

 Decizia a fost luată duminică de Biroul Permanent Municipal al PSD Cluj-Napoca, reunit în ședință extraordinară.

 Filiala municipală a decis de asemenea sancționarea cu avertisment a șefei organizației de tineret Cluj din cadrul PSD, Evelina Milea și a unei alte membre de partid, Luiza Neagu, ambele prezente la incidentul violent. „Hotărârea subliniază lipsa de toleranță în fața acestor derapaje și dorința de a nu perpetua astfel de  comportamente în cadrul echipei noastre”, transmite PSD Cluj-Napoca într-un comunicat remis, duminică seară.

 Cele patru membre ale PSD Cluj au fost implicate într-un incident violent în urma cărora două dintre ele au ajuns la spital. Scandalul, care a fost aplanat de către polițiști, ar fi pornit, conform presei locale, de la faptul că una dintre ele a reproșat altora faptul că fumau în sediul de partid. Una dintre cele implicate a plecat din spital cu un picior în ghips, postând pe rețelele sociale un mesaj critic la adresa celei cu care a avut altercația. Oficiali ai Poliției Cluj au declarat pentru News.ro că desfășoară cercetări din oficiu pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe.

Zeci de percheziții la o grupare care distribuia droguri elevilor din licee din Capitală

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au făcut luni 23 de percheziții domiciliare în municipiul București, într-o cauză ca are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc. Membrii grupului ar fi comercializat droguri inclusiv în licee din Capitală. Surse apropiate anchetei au declarat pentru News.ro că unii dintre membrii grupului ar proveni din familii înstărite, iar părinții unora dintre ei ar ocupa funcții în instituții ale statului.

Conform anchetatorilor, începând cu anul 2022, membrii grupului ar fi comercializat droguri de risc și de mare risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București.

Pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite diferite cantități de cannabis, cocaină și ketamină, precum și comprimate de Xanax. Peste 20 de persoane urmează a duse pentru audieri.

Asociația Familiilor Numeroase: 70% dintre cuplurile din România nu fac copii

Mihaela Mosora, membru în Asociația Familiilor Numeroase din România, susține că există o discrepanță între populația mai săracă, cea care face copii tocmai pentru a avea diferite beneficii sociale, precizând că nu este normal acest lucru, și clasa de mijloc care nu face copii deși ar putea să facă și să investească în educația lor.

Mihaela Mosora a declarat, luni, la Prima News, că natalitatea a scăzut deși noi trăim mai bine decât părinții noștri. “Trăim mai bine decât au trăit părinții noștri, dar cu toate astea natalitatea a scăzut. 70% dintre cuplurile din România nu fac copii”, a afirmat Mihaela Mosora. Ea a precizat că natalitatea este o problemă strasantă deoarece este legată de tot ceea ce înseamnă economie.

“Forța de muncă este principalul motor al economiei, fără oameni, fără populație activă nu avem o creștere economică, bunăstarea o să scadă. Este importantă natalitatea, și demografia și evoluția în viitor a populației”, a explicat Mihaela Mosora.

Ea consideră că există o stigmatizare a familiilor care au de la trei copii în sus.

“Avem o discrepanță foarte mare între populația mai săracă care face copii și care face copii tocmai pentru a avea diferite beneficii sociale, ceea ce nu este normal. Copiii aceia nu sunt educați și noi vrem o populație educată. Cumva clasa de mijloc, care ar putea să facă copii, ar putea să investească în educație, nu face copii. Și poate clasa de sus chiar își permite și chiar face copii. Există o stigmatizare a familiilor cu mai mulți copii. Toată lumea când se gândește la o familie numeroasă, la o familie de la trei copii în sus se gândește că au făcut copii pentru că aveau nevoie de bani, nu că au făcut copii pentru că și-au dorit copii”, a transmis Mihaela Mosora, membru în Asociația Familiilor Numeroase din România.

Și bărbații ar putea primi tichete cadou de ziua lor, pe 19 noiembrie

Ministrul Familiei Gabriela Firea anunță un proiect prin care și bărbații pot primi tichete cadou de ziua lor, care este în 19 noiembrie, în condițiile în care în prezent Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 Martie, când este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Firea argumentează că “galitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”.

“Vin cu o veste bună pentru bărbații și băieții noștri. Am inițiat un proiect prin care propunem introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului - 19 noiembrie. Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse continuă, astfel, demersurile de promovare a principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați. De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaștem și situațiile în care domnii sunt dezavantajați”, a scris Firea pe Facebook, precizând că împreună cu echipa sa de a Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în colaborare cu specialiștii ANES, propune o modificare a Codului fiscal “favorabilă și domnilor”.

Legea 22/2016 stabilește ca date oficiale 8 Martie - Ziua Femeii și 19 noiembrie - Ziua Bărbatului.

Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou doamnelor și domnișoarelor pe 8 Martie, cu ocazia Zilei Femeilor. “Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda și domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiție este ca acest beneficiu să fie prevăzute în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituției. Prin acest proiect, inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și pe care îl lansăm în dezbatere publică, continuăm demersurile Guvernului României de promovare a principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați la nivel național. Politicile publice în acest domeniu trebuie să aducă îmbunătățiri semnificative asupra vieții sociale și, în principal, să corecteze acele atitudini și comportamente care ar putea determina excluderea sau marginalizarea persoanelor”, conchide Gabriela Firea.

Astronomic, de astăzi este primăvară

Echinocțiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, s-a produs în acest an aseară, 20 martie, la ora 23.24 (ora României, n.r.), potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.