Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj Avangarde: PSD în ușoară scădere, PNL crește un pic

Ziarul de Vrancea
1 ian 2022 660 vizualizări

AUR a ajuns la cel mai mare scor din ultimul an

​​La o lună de la intrarea la guvernare, PSD se menține pe primul loc în intenția de vot a românilor, însă este în ușoară scădere față de luna trecută. PNL crește ușor, iar luna decembrie găsește AUR la cel mai mare scor din ultimul an. Potrivit unui sondaj Avangarde, realizat la cererea PSD în decembrie, social democrații sunt creditați cu 39% în intenția de vot, față de 40% în urmă cu o lună. PNL a crescut un procent, de la 17% la 18%.

Pe locul trei în opțiunile respondenților este AUR, cu 17%, în creștere cu două procente față de noiembrie. De altfel, este cea mai mare cotă electorală pentru AUR care a început anul cu 16% și a fluctuat în periada februarie-noiembrie între 14% și 15%. USR a scăzut la 10% potrivit datelor Avangarde, acesta fiind cel mai mic procent din acest an. UDMR se menține la 5 %. Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 15-23 decembrie, pe un eșantion de 907 subiecți, prin metoda Door-to-Door (Teren), iar marja de eroare este de 3,1% pentru un nivel de încredere de 95%.

O nouă teorie conspiraționistă:

Varianta Omicron, legată de jocul Omikron lansat de Bill Gates în 1999

“Creativitatea în dezinformare nu are limite”, reacționează reprezentanții RO Vaccinare, pe pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, după ce în mediul online au circulat teorii conspiraționiste privind o presupusă legătură între varianta Omicron a SARS-CoV2 și jocul Omikron lansat de Microsoft în anul 1999.

RO Vaccinare despre Omicron și Omikron:

“Postări care leagă un joc online numit «Omikron: The Nomad Souls», lansat de compania Microsoft în 1999, de noua tulpină COVID-19 numită Omicron au fost distribuite de mii de ori în ultimele săptămâni. Utilizatorii rețelelor sociale sugerează că nu este o coincidență, ci un indiciu că pandemia actuală a fost planificată. Însă, deși jocul există și a fost lansat de Microsoft, nici compania, și nici Gates nu au fost implicați în crearea lui. Și nu are nimic de-a face cu COVID-19”, arată autoritățile.

Adevărul este că Omikron este un joc de aventură cu împușcături și mișcări de luptă. Orașul fictiv Omikron este principalului oraș dintr-un număr total de cinci aflate pe planeta Phaenon, unde are loc jocul de aventură.

Varianta Omicron a COVID-19 a fost detectată de oamenii de știință din Africa de Sud. Deoarece varianta are un număr mare de mutații, OMS a clasificat-o pe 26 noiembrie ca fiind o variantă care determină îngrijorare.

OMS numește variante de îngrijorare în ordinea alfabetului grecesc. Literele „Nu” și „Xi” au fost sărite din motive de claritate, „Nu” sună similar cu cuvântul „nou” și „Xi” este un nume de familie comun.

Rafila, despre valul 5: E bine să fim pregătiți pentru ce este mai rău

Creșterea numărului de cazuri de COVI-19 în cel de al cincilea val nu va putea fi oprită, însă este importantă viteza de creștere, iar România “trebuie să fie pregătită pentru ce este mai rău”, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a spus joi că, dacă există un număr mare de cazuri de COVID într-un interval scurt de timp, atunci există pericolul de a bloca sistemul de sănătate. “Mai avem o perioadă de timp necesară ca să avem o viziune clară asupra evoluției acestei boli, totuși trebuie să vedem dacă evoluția este diferită la populațiile vaccinate în procent mare, cum este populația din Marea Britanie sau populații vaccinate în procent mai mic, apropo de gravitatea cazurilor. Chiar dacă procentul de persoane care se internează în spital și respectiv au nevoie de terapie intensivă este mai mic, dacă ai un număr foarte mare de cazuri într-un interval scurt de timp, atunci într-adevăr există pericolul de a bloca sistemul de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, joi, într-o conferință de presă.

El a mai spus că sunt foarte multe necunoscute despre această variantă Omicron și este bine să fim pregătiți pentru ce este mai rău: “Nu o să putem opri creșterea, importantă este viteza de creștere pentru că în momentul ai 25.000 de cazuri într-o zi și ai 10% dintre persoane care au nevoie de internare în spital asta înseamnă totuși 2500 de persoane care se internează zilnic”.

Rafila a mai susținut că în România rata reală de vaccinare este în jur de 50% pentru că populația rezidentă este în jur de 16 milioane de locuitori.

“Să nu uităm că a fost și număr mare de persoane care au trecut prin infecție, mai ales în valul al patrulea, noi avem 1,8 milioane de persoane care au trecut prin boală, probabil că numărul lor este mult mai mare, multiplicarea care este de obicei utilizată este cu cinci, probabil că suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecție plus persoane vaccinate, unii au fost și vaccinați, au trecut și prin boală, nu putem să facem încă o estimare extrem de clară, dar speranța pe care o avem cu toții este să există o patogenitate redusă și să putem să trecem mai ușor pentru acest val cinci”, a adăugat Alexandru Rafila.

Medic român: Omicron produce forme ușoare de boală

România va avea transmitere comunitară a tulpinii Omicron la jumătatea lunii ianuarie, iar estimările INSP care prognozează 25.000 de cazuri pe zi sunt foarte corecte, pentru că se bazează pe modele matematice. Pe de altă parte, datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron, care pare să fie o variantă mai blândă a SARS-CoV-2, riscă să nu se aplice în România, din cauza ratei mici de vaccinare a populației, a explicat la Digi24 medicul de terapie intensivă Radu Țincu. Este mai bine să încerci să previi decât să aștepți să vezi ce se întâmplă. Ar fi un joc mult prea periculos, a avertizat medicul. „Știind din experiențele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulație a unei variante în spațiul european, ea devine dominantă și în țara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităților să implementeze anumite măsuri care să prevină o creștere exponențială a numărului de cazuri, așa cum se întâmplă în Franța, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron și ea va deveni dominantă și în România”, a explicat medicul Radu Țincu la Digi24.

Precizările sale vin după ce încă 49 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate în ultima zi a anului trecut la Institutul „Matei Balș“. Cifrele sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron. În total, până acum sunt 92 de cazuri de Omicron în România.

Potrivit prognozelor INSP, estimările pentru noul val provocat de Omicron sunt 25.000 de cazuri pe zi la sfârșitul lunii ianuarie. „Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicție. Știm că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă și o parte bună a acestei situații. Din datele pe care le avem din Marea Britanie și din vestul Europei, Omicron produce forme ușoare de boală. Marea Britanie chiar a dat ieri publicității un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienților cu 20-25 la sută și reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50 la sută, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală”, a spus Radu Țincu. El a avertizat, însă, că România are o particularitate față de țările din Vest, aceea că nu avem un grad suficient de populație vaccinată, astfel încât datele de acolo nu sunt reproductibile în totalitate în țara noastră.

Un mesaj de amenințare cu bombă a stat 10 ore pe mailul Poliției fără să îl citească cineva

Mesajul de amenințare cu bombă la mall-ul Park Lake din Sectorul 3 al Capitalei a fost trimis pe adresa de e-mail a Poliției Române marți noapte, la ora 00.00, unde a stat necitit până miercuri dimineață, în jurul orei 10.00. Cum explică Poliția Română? “Mesajul a fost trimis la secțiunea petiții, unde programul este de luni până duminică, de la ora 8 la ora 19”, afirmă purtătorul de cuvânt al IGPR, comisar-șef Georgian Drăgan. Alte trei ore, polițiștii au încercat să identifice autorul, însă fără rezultat, iar la ora 13.00 mall-ul a fost evacuat.

Reamintim că miercuri centrul comercial Park Lake din Capitală a fost evacuat timp de 3 ore, în urma unei amenințări cu bombă care s-a dovedit falsă. Mesajul de amenințare fusese trimis pe singura adresă de e-mail care figurează pe site-ul Poliției Române, la “contact” - “trimite o petiție online”. Autorul a trimis mesajul la ora 00.00 și a scris că în 14 ore va detona o bombă în centrul comercial din Sectorul 3, a precizat joi purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan. Conform acestuia, angajatul responsabil cu citirea mesajelor trimise pe adresa de e-mail a Poliției a intrat la lucru la ora 8.00, când “a luat la citit cele peste cele 100 de mesaje”. A ajuns la mesajul cu alerta cu bombă de la mall la ora 10.00, când l-a direcționat Poliției Capitalei.

Au urmat apoi verificări pentru a stabili identitatea autorului mesajului, pentru că “nu se putea evacua mall-ul fără minimum de date”, a mai susținut reprezentantul Poliției. Verificările au fost fără rezultat însă, iar la ora 13.00 s-a luat decizia de a evacua mall-ul, pentru că timpul indicat de autorul amenințării expira la ora 14.00. “În continuare se fac verific pentru identificarea autorului amenințării”, a adăugat reprezentantul Poliției Române.

Firea își anunță candidatura la Primăria Generală

Fostul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat la România TV că în 2024 va candida din nou pentru postul de edil, argumentând că menirea sa este aceea de a rezolva lucruri de sistem din Capitală și că este păcat că activitatea sa s-a întrerupt “prin minciună, fraudă, manipulare”.  “Vreau să fiu sănătoasă, și eu, și colegii, și familia, să candidez în 2024 când sunt alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, să candidez la alegerile locale pentru un nou mandat de primar general, să finalizez proiectele începute și abandonate de domnul Nicușor Dan și să recuperez întârzierile lui pentru că a dovedit că nu cunoaște administrație, nu vrea oameni buni în jur și am senzația că nu-i pasă de oameni. Dacă i-ar păsa, ar lua niște măsuri bune”, a anunțat Gabriela Firea, întrebată despre o candidatură la Președinție. Ea a adăugat: “Avem colegi foarte bine pregătiți, care vor participa la o cursă internă pe sistem american și vom avea un candidat bun și pentru alegerile prezidențiale, pe care eu îl voi susține sper din postura de primar general, pentru că, la momentul prezidențialelor, vor fi fost depășite cele locale”. Firea consideră că menirea sa este de a rezolva lucrurile în Capitală și consideră că acesta este domeniul în care are abilități. “Cred că menirea mea este aceea de a rezolva lucuri de sistem din Capitală. Este păcat că s-a întrerupt activitatea mea prin minciună, fraudă, manipulare. Lucrurile mergeau mai bine în perioada asta, și mai am multe de spus din punct de vedere administrativ. Ce se va întâmpla peste niște ani nu putem spune, dar următoarele două mandate aici mă văd și aici am abilități”, a argumentat Gabriela Firea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.