Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: AUR în scădere, PNL și USR în urcare

Ziarul de Vrancea
16 apr 2022 828 vizualizări

Alianța într PSD și PNL ste văzută ca utilă de 38% din electorat, arată sondajul comandat de liberali

PSD ar obține 35% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, urmat de PNL cu 23% din voturi și de AUR - 12%, relevă datele unui sondaj CURS realizat în intervalul 28 martie - 11 aprilie. Comparativ cu precedentul sondaj, PSD pierde un procent, AUR pierde 2 procente, în timp ce PNL crește cu 3 procente. De asemenea, PMP reușește să atingă pragul electoral pentru accesul în Parlament. Potrivit sondajului, după PSD - 35%, PNL- 23% și AUR - 12%, pe locul al patrulea în intențiile de vot pentru Parlament se situează USR, cu un procent de 11%, în creștere cu 3% față de sondajul anterior. UDMR se menține la un nivel de 5% în intențiile de vot.

Partidul fostul premier Victor Ponta, Pro România, ar obține 3% din voturi, în timp ce Partidul Umanist social-liberal, are 2%, iar partidul lui Liviu Dragnea, Alianța pentru Patrie, și cel al lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, au câte 1%.

Alianța PNL - USR este considerată utilă de 19% dintre români și inutilă de 40%, în timp ce alianța dintre PNL și PSD este văzută ca utilă de 38% și ca inutilă de 31%, conform sondajului. În ceea ce privește alianța PNL-USR, 4% dintre cei chestionați consideră că a fost foarte utilă, iar 19% spun că a fost utilă. Proporția celor care cred că de fapt a fost inutilă este de 40%, iar a celor care o consideră foarte inutilă este 24%.

În cazul Alianței PNL - PSD, 6% dintre cei chestionați o consideră foarte utilă, iar în opinia a 38% este utilă. Un procent de 31% o o văd ca inutilă, iar pentru 12% este foarte inutilă.

Sondajul a fost realizat la comanda PNL în perioada 28 martie - 11 aprilie. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: Â/-1,9% la un nivel de încredere de 95%.

Drulă: E o latură de mit în ceea ce privește “căderea” USR în sondaje

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, afirmă că formațiunea politică pe care o conduce se situează în preferințele electoratului la același nivel la care se afla în momentul în care a intrat pentru a doua oară în Parlament, la alegerile din 2020. El vorbește despre „o latură de mit” în ceea ce privește scăderea USR în sondajele de opinie și spune că la AUR e „vorba de o cădere liberă și de o derută”.

„Din cercetările pe care le avem și noi și informațiile culese, e și o latură de mit în această cădere (a USR în sondajele de opinie – n.r.). Zona generală de intenție de vot în care ne aflăm este cea care ne-a adus în Parlament, de la ultimele alegeri mă refer. În zona asta generală de reprezentare a votului (15% - n.r.) și foarte aproape de PNL. Îi respect foarte mult pe aceste milioane de oameni, pentru că sunt undeva între un milion și două milioane de oameni care își regăsesc opțiunea între noi și vrem să-i convingem pe mai mulți să ne voteze. Sunt alegeri în 2024, nu sunt astăzi”, a afirmat liderul USR ieri, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV.

Acesta a comentat și situația Alianței pentru Unirea Românilor, spunând: „eu acolo cred că e vorba de o cădere liberă și de o derută”. „S-a terminat pandemia. Li se strică telefonul în față de ambasada Rusiei...”, a adăugat liderul USR, în acest context.

Întrebat dacă intenționează să candideze la alegerile prezidențiale, liderul USR a spus că viitorul candidat al partidului va fi ales prin vot, cel mai probabil în a doua parte a anului 2023. El a evitat să spună dacă va intra în competiția internă din partid pentru a fi candidatul USR la prezidențiale. El a vorbit și despre situația internă din USR.

Femeia jandarm judecată în cazul bărbatului mort după folosirea spray-ului lacrimogen, achitată

în prima instanță, femeia a fost condamnată la doi ani și șapte luni de închisoare

Femeia jandarm trimisă în judecată sub acuzația de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte după ce i-a pulverizat spray lacrimogen în ochi unui bărbat care a decedat la scurt timp după incident a fost achitată de către judecătorii Curții Militare de Apel București. Aceștia au redus și cuantumul daunelor acordate rudelor bărbatului, stabilind de asemenea că Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava este cel care trebuie să le achite.

Judecătorii Curții Militare de Apel București au admis apelul IJJ Suceava și al Anei-Maria Florescu în dosarul în care femeia jandarm fusese condamnată la doi ani și șapte luni de închisoare cu suspendare. Ana Maria Florescu a fost achitată pentru toate cele trei infracțiuni pentru care a fost trimisă în judecată, respectiv ucidere din culpă, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și purtare abuzivă.

„Admite apelurile formulate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și inculpata Sg. Maj. Florescu Ana-Maria împotriva sentinței penale nr. 25/2021 a Tribunalului Militar Iași. Desființează în parte sentința apelată, și în fond, rejudecând : dispune achitarea inculpatei. Reduce cuantumul daunelor materiale acordate părții civile Csapai Gică de la 35.000 lei la 29.391 lei. Înlătură obligația inculpatei Sg. Maj. Florescu Ana Maria de plată a despăgubirilor și cheltuielilor judiciare, sigurul debitor fiind Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava”, se arată în sentința Curții Militare de Apel București.

În iulie 2019, într-un parc din Vatra Dornei, femeia a folosit un spray lacrimogen pentru a pulveriza un jet către fața unui bărbat pus la pământ de doi colegi cu care femeia se afla în misiune. Jetul a fost pulverizat de la o distanță mică, iar în urma intervenției bărbatul a murit.

Tribunalul Militar Iași, instanță de fond în acest dosar, a găsit-o vinovată pe Ana Maria Florescu pentru toate cele trei capete de acuzare, însă decizia nu a fost definitivă.

„Condamnă pe inculpata sg. maj. F A-M din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, la următoarele pedepse: - 2 (doi) ani și 2 (două) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de „ucidere din culpă” prev. și ped. de art. 192 alin.2 Cod penal (prin schimbarea încadrării juridice); - 7 (șapte) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de „port sau folosire fără drept de obiecte periculoase”, prev. și ped. de art.372 alin.1 lit.c și alin.2 Cod penal; - 8 (opt) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de „purtare abuzivă”, prev. și ped. de art.296 alin.2 Cod penal rap. la art.193 alin.1 Cod penal. În baza art. 38 alin.1 Cod penal raportat la art.39 alin.1 lit.b Cod penal, inculpata va executa pedeapsa cea mai grea, din cele 3 pedepse de mai sus, respectiv de 2 (doi) ani și 2 (două) luni închisoare, la care se adaugă un spor de 5 (cinci) luni închisoare, reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate, urmând să execute în total pedeapsa de 2 (doi) ani și 7 (șapte) luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 (trei) ani pentru inculpată”, era sentința dată în luna iunie a anului trecut de către magistrații militari ieșeni.

Biserica și Armata, instituțiile în care românii au cea mai mare încredere

 românii sunt mai îngrijorați de creșterea prețurilor decât de războiul din Ucraina, arată același sondaj

Biserica și Armata rămân instituțiile în care românii au cea mai mare încredere, în timp ce Parlamentul și partidele politice se situează pe ultimele locuri în topul încrederii, conform unui sondaj CURS. Sondajul relevă că 67% dintre români au multă și foarte multă încredere în Biserică, iar 64% au încredere în Armată.

Pe locul al treilea se află primăriile, în care au încredere 35% dintre cei chestionați, însă 62% au puțină și foarte puțină încredere. Mass media are o cotă de încredere de 27%, BNR - 21%, Guvern - 18%. Pe ultimele locuri în top se află, în ordine, Președinția - 17%, Parlamentul - 16%, partidele politice - 10%.

Românii sunt mai îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, la energie, electrică și la gaze decât de războiul din Ucraina, mai relevă datele sondajului.

Astfel, 53% dintre români sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, la energie electrică, la gaze și la alte bunuri, în timp ce numai 18% dintre ei sunt îngrijorați de războiul din Ucraina. Pe locul al treilea se află corupția, care reprezintă motv de îngrijorare pentru 9% dintre cei chestionați.

Un procent de 6% sunt preocupați de starea de sănătate a populației și implicit de funcționarea spitalelor, iar 5% de criza politică și de certurile între partide.

De asemenea, 3% sunt îngrijorați de continuarea pandemiei, 2%, de starea învățământului, 1% de starea agriculturii si 1% de situația pădurilor.

Drulă: PNL și PSD sunt niște uriașe agenții de plasare a forței de muncă la stat

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, critică cele două mari partide aflate la guvernare, PNL și PSD, pe care le numește „coaliția militaro-socialistă”. El dă exemple de instituții publice ori companii de stat despre care spune că au scheme de personal supraîncărcate.

Liderul USR Cătălin Drulă, l-a criticat și pe președintele Klaus Iohannis, despre care spune că „ne-a mințit că are un proiect opus la PSD, dar de fapt are un proiect de liniște peste România în care să se poată fura în liniște, să rămânem în sistemul ăsta în care statul este o vacă de muls” „Partidele PNL și PSD sunt niște uriașe agenții de plasare a forței de muncă la stat. Vă dau două exemple: la Metrorex, la sfârșitul anului trecut, an în care am fost ministrul Transporturilor, erau cu 800 de angajați mai puțin în plată decât la începutul acelui an și compania continua să funcționeze foarte bine. Metrorex are 80 de zugravi angajați. Compania Aeroporturi București: când mergeți la aeroport, trebuie să știți că acolo sunt 80 de oameni angajați la protocol. În general, aparatul de stat și prin asta înțeleg și companiile fac parte din același sistem și partidele acestea, PNL și PSD, coaliția militaro-socialistă, reflexul lor de politică publică este să umfle acest aparat în continuu. La Ministerul Transporturilor, eu am tăiat cred că 80 de posturi din vreo 500, acuma Grindeanu a pus la loc nu 80, câte am tăiat, ci 100 și a spus că are nevoie de foarte mulți oameni și asta se întâmplă peste tot”, a afirmat Cătălin Drulă duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.

Doi bărbați, unul având sub 18 ani, reținuți pentru pornografie infantilă și viol

Doi bărbați, unul având sub 18 ani, au fost reținuți sub acuzațiile de pornografie infantilă și viol după ce au produs și distribuit un material video cu un pronunțat caracter pornografic, prin intermediul mai multor aplicații, anunță IGPR, precizând că unul dintre cei reținuți a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar celălalt se află în arest la domiciliu. Victima lor, în vârstă de 13 ani, se află în custodia reprezentanților D.G.A.S.P.C. Vaslui, pentru evaluare și consiliere.

Întrucât la momentul începerii cercetărilor nu se cunoștea identitatea persoanei care a produs și distribuit materialul pornografic și a persoanei vătămate, au fost declanșate investigații complexe, identificarea persoanelor implicate fiind făcută prin utilizarea sistemului de recunoaștere facială pe baza imaginilor, de specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași-Serviciul Criminalistic. “Ca urmare a verificărilor efectuate, s-a stabilit că activitatea infracțională a început în luna aprilie 2021, fiind identificată persoana vătămată, în vârstă de 13 ani la dată săvârșirii faptelor, și persoana care a produs materialul pornografic cu minori”, a precizat DIICOT. Procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iași a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a doi bănuiți, unul minor și unul major.

Tânăr reținut după ce a furat 90 de porumbei din curtea unui consătean

Un tânăr în vârstă de 21 ani din localitatea Tărlungeni, județul Brașov a fost reținut și este cercetat penal după ce a intrat în curtea unui consătean de unde a furat 90 de porumbei. Paguba este estimată la 7000 de lei.

Cercetările în dosarul în care tânărul a fost reținut sub acuzația de furt calificat au început după ce polițiștii de la Secția de Poliție Rurală Feldioara au fost sesizați că unui bărbat i-au fost furați porumbeii. „Din cercetările efectuate în cauză a reieșit faptul că, în perioada 14-15 aprilie 2022, o persoană de sex masculin ar fi pătruns, fără drept, în anexa unui imobil din localitatea Tărlungeni, județul Brașov, de unde ar fi sustras 90 de porumbei, fiind creat persoanei vătămate un prejudiciu de aproximativ 7.000 lei. Cu ocazia activităților investigativ-operative desfășurate în cauză, polițiștii au identificat persoana bănuită de săvârșirea faptei ca fiind un tânăr, în vârstă de 21 ani din localitatea Tărlungeni, județul Brașov”, informează, sâmbătă, IPJ Brașov.

În baza probatoriului administrat, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore. Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.