Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sociologul Barbu Mateescu: În sondajele reale, Lasconi e peste Ciolacu

Ziarul de Vrancea
7 sep 2024 815 vizualizări

Cum arată calculele invocate de sociolog și care s-ar baza pe sondajele „secrete” ale PSD

Sociologul Barbu Mateescu, care a studiat la University of Pennsylvania, explică, pe Facebook, noile atacuri ale PSD împotriva șefei USR: Elena Lasconi ar avea, în acest moment, mai multe intenții de vot decât Marcel Ciolacu. „PSD ar vedea turul doi la televizor”, a scris Mateescu, pe Facebook, după ce presa apropiată de PSD a susținut că Lasconi este cercetată de Parchetul European pentru fraudă cu fonduri UE. „În acest moment în sondajele pe bune, dar secrete ale PSD, cu nițică aritmetică complementară, Lasconi în țarăÂvoturi pro-Lasconi din diaspora > Ciolacu. Cum Geoană e pe locul 1, PSD ar vedea turul doi la televizor. De aceea și vedem ceva agitație și vie emoție”, a explicat Barbu Mateescu.

Două ziare locale au scris vineri că Parchetul European, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, ar ancheta-o pe Elena Lasconi. Însă EPPO a arătat că, deocamdată, desfășoară o anchetă „in rem” pe baza unei plângeri.

„Pe Ciolacu nu prea poţi să-l urăşti, n-ai de ce”

Pe de altă, fostul premier Victor Ponta a afirmat, sâmbătă, că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din acest an, este mai experimentat decât a fost el în 2014 şi este mai puţin negativ. Fost preşedinte al PSD, Ponta apreciază că social-democraţii îşi pot duce candidatul în turul doi, dar nu-l pot duce la victorie. „Ciolacu e prim-ministru, cum eram şi eu, şi Năstase. E PSD-ist, cum eram şi eu şi Năstase. E mai experimentat şi mai matur decât mine. Eu aveam 40, el are 55. E mai bine pregătit decât Dăncilă. E mai puţin să zic ... negativ, să stârnească, ca Năstase. Pe Ciolacu nu prea poţi să-l urăşti, n-ai de ce să-l urăşti pe Ciolacu, că nu face nimic rău”, a declarat Victor Ponta.

El crede că Marcel Ciolacu va ajunge cu siguranţă în turul al doilea.

„PSD-ul te poate duce în turul doi, nu te poate duce la victorie. Are câte voturi a luat acum la locale, pe 9 iunie, când a fost mobilizare maximă. S-a mobilizat PSD-ul extraordinar pentru consilieri locali, primari, preşedinţi şi a luat 2.800.000 de voturi. Lui Ciolacu îi trebuie 5.5 milioane ca să fie preşedinte, minim. Eu am luat 5.5 milioane şi am luat bătaie”, a mai declarat Victor Ponta.

Premiu important pentru un film românesc la Festivalul de la Veneţia

Pelicula „Anul nou care n-a fost", regizată, scrisă şi produsă de Bogdan Mureşanu, a câştigat premiul Pentru Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti în cadrul Ceremoniei de Închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, Biennale Cinema, ediţia 81.

Premiul i-a fost înmânat, sâmbătă seară, regizorului Bogdan Mureşanu. „Dedic acest premiu întregii echipe care a lucrat la acest amplu film, cu peste 40 de actori minunaţi. De asemenea, pentru că acest film aminteşte şi despre viaţa sub un regim dictatorial dedic acest premiu tuturor oamenilor din lume aflaţi încă această situaţie, care caută demnitate, libertate şi umanitate. Sper să aveţi un An Nou aşa cum am avut şi noi”, a spus Bogdan Mureşanu.

În urmă cu o zi, filmul a fost răsplătit la Veneţia şi cu Premiul FIPRESCI - oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – şi cu Premiul Bisato d’Oro al criticilor independenţi, pentru Cel mai bun scenariu.

"Anul nou care n-a fost/ The New Year that Never Came", primul lungmetraj de ficţiune scris şi regizat de Bogdan Mureşanu, este o tragicomedie a cărei acţiune se desfăşoară într-o singură zi, înaintea Revoluţiei din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranţă, iubire, libertate şi sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.

Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei  Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora şi Ada Galeş sunt protagoniştii acestor poveşti. Din distribuţie mai fac parte: Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuţ Popescu, Theodor Şoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuţ, Sorin Cociş, Marius Damian, Marian Adochiţei, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma şi mulţi alţii.

„Un grup de drone de atac a violat spațiul aerian al României”

autoritățile române au transmis mesaje RO-Alert în județele Tulcea și Constanța și au ridicat de la sol două avioane F-16

Un grup de drone de atac Shahed rusești a violat în noaptea de sâmbătă spre duminică spațiul aerian al României, potrivit forțelor aeriene ucrainene.  „Un vehicul aerian fără pilot este deasupra teritoriului românesc în zona Sabangia”, se arată într-un mesaj al armatei ucrainene, făcând referire la localitatea Sabangia de pe malul lacului Razem, aflat la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Drona a părăsit teritoriul României, a zburat prin Vilkovo (localitate aflată peste Dunăre de Periprava) și continuă să meargă peste apele de coastă ale Golfului Odesa”, au mai spus forțele aeriene ucrainene într-un mesaj postat la ora 03:41.

În paralel, un mesaj RO-Alert a fost transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România.

”În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul judeţelor Tulcea şi Constanţa după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniţei cu România.  Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16, a anunţat, ulterior, Ministerul Apărării Naţionale. Potrivit ministerului, există indicii că bucăţi dintr-o dronă ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava, iar forţele MApN făceau duminică cercetări.

Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, cere autorităţilor de la Chişinău să oprească „tortura morală asupra Bisericii”

Tensiunile dintre Mitropolia Moldovei, care este subordinată Patriarhiei Moscovei, şi autorităţile de la Chişinău par să se intensifice după ce un deputat al partidului de guvernământ a spus recent că Republica Moldova va urma la un moment dat exemplul Ucrainei şi va renunţa la această biserică aflată sub influenţa Rusiei, în timp ce preşedinta Maia Sandu a îndemnat preoţii din Moldova să nu se implice în politică sau în activităţi de destabilizare a ţării.

În replică, mitropolitul Vladimir a transmis vineri un mesaj public prin care Mitropolia Moldovei cere autorităţilor de la Chişinău să oprească „tortura morală asupra Bisericii”, relatează NewsMaker.

Mitropolia îşi exprimă îngrijorarea faţă de afirmaţiile recente ale deputatului Vasile Şoimaru, care a spus că Republica Moldova va renunţa, la un moment dat, la Mitropolia Moldovei, aflată sub influenţa Rusiei, urmând exemplul Ucrainei. În plus, în declaraţia semnată de mitropolitul Vladimir se mai spune că preoţii sunt vizitaţi la domiciliu de către reprezentanţi ai organelor de drept şi constrânşi să semneze diferite declaraţii neclare.

Ideea desfiinţării unui cult, după modelul ucrainean, reprezintă un act de intoleranţă religioasă în spaţiul public, a transmis Mitropolia Moldovei. De asemenea, Mitropolia afirmă că o propunere de scoatere în afara legii a Mitropoliei Moldovei ar contraveni unei decizii a CEDO, instituţie care a condamnat deja statul moldovean pentru nerecunoaşterea dreptului unui cult de a exista. În acest context, Mitropolia susţine că Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să respingă propunerea din start, iar Curtea Constituţională a Republicii Moldova să o declare neconstituţională.

„Suntem profund indignaţi de atitudinea anumitor instituţii ale statului implicate în intimidarea preoţilor. Unii ierarhi şi slujitori au fost reţinuţi în puncte de trecere a frontierei şi percheziţionaţi minuţios fară temei. Astăzi, asupra Bisericii se resimt presiuni similare celor din perioada sovietică. Tot mai multe ameninţări se aruncă asupra Bisericii şi a slujitorilor ei”, arată mitropolitul Vladimir în comunicat.

Această reacţie vine la aproape două săptămâni de la declaraţiile deputatului PAS, Vasile Şoimaru, prin care acesta spusese că „va veni momentul când şi Republica Moldova va renunţa la Mitropolia Moldovei, aflată sub influenţa Rusiei, la fel cum a făcut Ucraina”. Totuşi, zilele trecute, mai mulţi reprezentanţi ai PAS, inclusiv preşedintele Parlamentului Igor Grosu, care este şi liderul partidului, a declarat că atât timp cât în Moldova sunt cetăţeni care cred într-o confesiune sau alta „nu ai dreptul să vii peste, ci trebuie să-i respecţi”.

Pelerinaje suspecte

Recent, preşedinta Maia Sandu a îndemnat preoţii din Moldova să nu se implice în politică sau în activităţi de destabilizare a ţării. Ultimele, a atras atenţia Sandu, „sunt pedepsite conform legii”. În plus, şefa statului a îndemnat preoţii „să se ocupe de promovarea moralei creştine şi să contribuie la pacea în societate”. Comentariile au fost făcute în contextul informaţiilor din ultima perioadă că preoţii Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, efectuează pelerinaje în Rusia, iar acestea ar avea ca scop mituirea preoţilor pentru a deturna alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamnă.

Mai mulţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinşi în dimineaţa zilei de 20 august de reporterii TVR MOLDOVA pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Aceştia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova, iar la întoarcere urmau să primească mai multe carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii şi ajutoare pentru biserică.

Aceste călătorii ar fi organizate de fugarul Ilan Şor şi şefii săi de la Kremlin cu scopul de a mitui preoţii să deturneze alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamnă, scrie NewsMaker. Episcopul de Soroca, Ioan Moşneguţu, a confirmat pentru NewsMaker că aceşti preoţi pleacă în pelerinaj, dar nu ştie din ce bani sunt organizate aceste călătorii.

Mitropolia Moldovei a declarat că preoţii care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”, dar nu a dat detalii despre cine sunt cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ţinut să menţioneze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului şi a atenţionat preoţii săi „asupra responsabilităţii lor de a rămâne neutri şi de a nu se implica în acţiuni politice”.

Ulterior, miercuri, 4 septembrie, Mitropolia Moldovei a declarat că Patriarhia Rusă a organizat pelerinajele, pentru a vizita locurile sfinte din Federaţia Rusă. Între timp, redacţia NordNews a intrat în posesia unor fotografii care demonstrează că „preoţii de la Episcopia de Ungheni şi Nisporeni au încurcat locurile sfinte cu berăriile din Moscova”.

NewsMaker precizează că a întrebat Serviciul de Informaţii şi Securitate dacă urmăreşte aceste vizite şi dacă pelerinajele au scopuri politice, dar deocamdată nu a primit un răspuns.

Incendiu masiv de vegetație în Maramureș

Pompierii au protejat 20 de locuinţe, o hală de producţie, un hotel şi o staţie de carburanţi ameninţate de incendiul izbucnit sâmbătă, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş, Oana Alexa Gonczi. De asemenea, au fost protejate circa 520 de hectare de teren şi aproximativ 540 de hectare de zonă împădurită.

Pe întreg parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pompierii au continuat misiunile de localizare şi stingere a focarelor şi de eliminare a pericolului de propagare şi extindere a incendiului izbucnit pe o păşune, între localităţile Coltău, Arieşu de Pădure şi Lăpuşel. Conform sursei citate, în zona afectată au rămas pentru asigurare şi supraveghere trei echipaje de stingere cu nouă subofiţeri şi lucrători silvici.  "În total au fost afectate circa 550 de hectare de vegetaţie uscată şi zonă împădurită, alături de şase anexe gospodăreşti şi o hală cu diverse materiale combustibile în interior", a spus Oana Alexa Gonczi.

Incendiul de vegetaţie uscată şi zonă împădurită a fost anunţat sâmbătă, în jurul orei 12,50. Au fost mobilizate 15 echipaje de stingere şi peste 290 de pompieri militari şi a fost crescută capacitatea operaţională nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu a fost suplimentat cu cel aflat în turele libere.

În sprijinul pompierilor maramureşeni au intervenit echipaje de pompieri din judeţele Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bihor şi Sălaj. A fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu o aeronavă aflată în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone.

Un nou accident groaznic pe „șoseaua morții” din Moldova

Două persoane au murit şi două au fost rănite, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un accident rutier produs în judeţul Bacău, pe DN 2, denumită și „șoseaua morții”.

„În dimineaţa zilei de 07 septembrie, un conducător auto de 21 de ani, din comuna Valea Seacă, în timp ce se deplasa pe DN 2-E 85, pe direcţia Bacău -Adjud  a acroşat un autovehicul condus pe sensul opus de mers,  de un tânăr de 20 de ani din comuna Tamaş”, a transmis IPJ Bacău.

Sursa citată a precizat că, din impact, conducătorul auto de 21 de ani şi un pasager de 26 de ani, din acelaşi autoturism au decedat, iar cel din autoturismul acrosat şi pasagerul au suferit răni grave.

Ponta: PSD e singurul partid din România, probabil şi din lume, care nu mai are niciun fost preşedinte în partid

Fostul preşedinte PSD Victor Ponta susţine că nu a fost invitat la Congresul recent al partidului care l-a desemnat pe Marcel Ciolacu candidat la alegerile prezidenţiale, deşi ocupă funcţia de consilier onorific al premierului.

”PSD este singurul partid din România, probabil şi din lume, care nu mai are niciun fost preşedinte în propriul partid. Pe Năstase nu l-au reprimit, nu înţeleg de ce. Pe mine nici atât. Am crezut că mă duc la Congresul PSD să zic şi eu: ”Băi, îl votez pe Ciolacu!”. Nu m-au invitat. Lui Geoană i-au zis ”Nu!”, lui Dragnea şi Dăncilă, la fel. E cumva chestia asta, să nu mai vină nimeni! S-a închis, ca la metrou. Stai, că nu vine nimeni să va ia nimic!”, a z afirmat Victor Ponta în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

Victor Ponta a fost preşedinte al PSD între 2010 şi 2015. A fost exclus din partid în vara anului 2017, după ce, ca deputat, a refuzat să voteze moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva propriului prim-ministru Sorin Grindeanu, o premieră în viaţa politică românească. Premierul Sorin Grindeanu intrase la acea vreme în conflict cu liderul PSD Liviu Dragnea. Ulterior, Victor Ponta a fondat partidul ProRomânia, care a trecut pragul electoral la alegerile europarlamentare din 2020, dar nu a reuşit să ajungă în Parlamentul României la alegerile din decembrie 2020. Anul trecut, premierul Marcel Ciolacu l-a numit pe Victor Ponta în funcţia de consilier onorific în domeniul relaţiilor economice internaţionale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.