Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se rupe alianța USR – PLUS?

Ziarul de Vrancea
1 mar 2020 881 vizualizări

Liderii partidului condus de Dacian Cioloș s-au simțit trădați după ce candidatul USR la Primăria Capitalei a primit sprijinul PNL, fără o consultare prealabilă n de partea cealaltă, usr-iștii sunt nemulțumiți de pretențiile PLUS pe listele de consilieri la locale

Liderii PLUS au discutat duminică, într-o ședință restrânsă a conducerii partidului, despre posibilitatea de a rupe alianța cu USR, susțin surse politice. Prima dată a fost invocat acest subiect joi, după anunțul că Nicușor Dan va fi susținut de PNL la primăria Capitalei, anunț care a dus la retragerea candidatului PLUS, Vlad Voiculescu. În PLUS s-a discutat inclusiv despre un vot al membrilor de partid, care să fie întrebați dacă mai vor sau nu o alianță cu USR. Abandonul forțat al lui Vlad Voiculescu i-a ostilizat total pe cei din PLUS, cu care relațiile celor din USR sunt din ce în ce mai proaste. Puși în fața faptului împlinit, că Nicușor Dan va fi principalul candidat al partidelor de dreapta, oamenii lui Dacian Cioloș s-au simțit trădați, motiv pentru care, în interior, au vorbit deschis despre ruperea alianței, arată surse citate de digi24.ro. Dincolo de tensiunile privind candidatul de la București, unde USR trebuie să intre în negocieri directe cu PNL pentru primăriile de sector, sunt probleme mari și în teritoriu unde USR și PLUS nu reușesc să se înțeleagă pe listele de consilieri și pe candidaturile pentru primării. Surse din USR susțin că pretențiile celor din PLUS sunt exagerate în condițiile în care nu au structuri de partid în toate localitațile. Doar în 4 județe listele au fost negociate și finalizate, urmând ca în restul județelor disputele să fie tranșate la centru.  „Sunt localități unde PLUS cere paritate de 1 la 1. Adică să împărțim în mod egal numărul de consilieri. Nu avem cum să facem asta. Noi avem structuri peste tot, ei nu au”, a declarat un vicepreședinte USR, pentru digi24.ro. De partea cealaltă, cei din PLUS spun că sunt multe situații unde „USR se comportă de facto de parcă nu ar fi în alianță cu PLUS”, refuzând să discute despre candidați „cu CV-urile pe masă”. În USR, relația cu partenerii de la PLUS este deja contestată. Mai mulți lideri ai partidului, atât din tabăra Barna, cât și din cealaltă tabără, consideră alianța cu PLUS o „piatră de moară”. Cele două partide ar fi trebuit ca după alegerile locale, în vară, să fuzioneze, însă perspectiva unei fuziuni între USR și PLUS este tot mai îndepărtată, potrivit digi24.ro.

PNL, picaj puternic în sondaje

PNL a pierdut aproape 7 procente, față de luna ianuarie a acestui an, când înregistra un scor record de peste 47%, arată un barometru IMAS la comanda Europa FM. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, din totalul celor care ar merge la vot, 40,7% spun că ar vota cu PNL. PSD urcă la 25,8% și ar ajunge la cel mai bun nivel de la alegerile europarlamentare din mai 2019. Urmează USR, partid creditat cu 10 la sută din opțiuni. Restul partidelor înrgistrează scoruri sub pragul electoral de 5% pentru accederea în Parlament: Pro România – 4,6%, UDMR – 4,4%, ALDE – 4,3 %, PMP – 3,6 %, PLUS 3,5. Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 11 – 28 februarie, pe un eșantion de 1.010 persoane și are o marjă de eroare de 3,1%.

Dâncu, avertisment pentru “văduva neagră” din PSD

“Ai grijă că DNA a luat în vizor Ministerul Sănătății, unde ești consilieră, pe acte sau nu, a ministrului Costache. Înainte erai consiliera cu achiziții a lui Pintea”, a scris fostul vicepremier

Sociologul Vasile Dâncu a lansat pe blogul său, în cheie ironică, un avertisment pentru Anca Alexandrescu fost consilier al premierului Viorica Dăncilă și o apropiată a lui Adrian Năstase, numind-o “văduva neagră” din PSD și spunându-i să aibă grijă că DNA a luat în vizor Ministerul Sănătății. Reacția sa vine după ce Anca Alexandrescu a susținut că PSD și-a amânat Congresul, nu din cauza coronavirusului, ci pentru că Grupul de la Cluj, despre care a afirmat că încearcă să-l impună pe Dâncu în conducerea partidului, a cerut ca fostul vicepremier să vorbească pe scena Congresului. Ea acuză că “reforma nesfârșită propusă încă din anii 2000 de către Vasile Dâncu nu urmărește decât dezintegrarea PSD-ului”.

“Ancuța, nu te mai preocupa de mine, nu eu sunt pericolul. Ai grijă că DNA a luat în vizor Ministerul Sănătății, unde știm că ești consilieră, pe acte sau nu, a ministrului Costache. Știm că înainte erai consiliera cu achiziții a doamnei Pintea și a altora. Virusul de la minister poate fi mai puternic decât virusul despre care vorbeai în atacurile asupra mea, sper că stai bine cu imunitatea. Ai grijă de tine!”, o avertizează Dâncu într-un Post scriptum la un text intitulat “Un mărțișor pentru văduva neagră”, în care demontează acuzațiile Ancăi Alexandrescu.

El o numește pe aceasta “văduva neagră” din PSD sau “devoratoarea de președinți, cum îi mai spuneau cei din Kiseleff” spunând că el nu avea cum să partidipe la Congres, fiind plecat în străinătate și că nici nu are cum să aspire la funcții din PSD, partid din care a plecat în urmă cu 12 ani.

Despre Anca Alexandrescu el mai afirmă: “Uitasem că există, ultima dată am văzut-o controlând poșeta doamnei Viorica Dăncilă, premier al României, control dupa care raporta dacă are sau nu bani în poșetă. Experiența mea îndelungă prin zona PSD și memoria poveștilor de alcov din cabinetele președinților mă pot ajuta să deschid un lung serial despre activitatea complexă a celei care a generat rândurile de față și despre rolul acesteia în comunicarea mediatică și consilierea conducerii PSD, mai ales în realizarea blocajelor de comunicare și scurgerea de informații. Dar nu merită deocamdată acest efort, mă mulțumesc să mă las măgulit de ultimul articol depe realitateadinpsd.net care mă elogiază fară voie”.

Bogdan Licu recunoaște că a fost mason

propus adjunct la Parchetul General, el a primit aviz negativ din partea CSM

Procurorul Bogdan Licu a primit, ieri, aviz negativ din partea Secției pentru procurori a CSM pentru funcția de prim adjunct al procurorului general al PICCJ. Avizul CSM este consultativ. El a declarat, în timpul interviului în fața Secției, că a făcut parte din masonerie, dar susține că nu a fost un „membru activ” și a demisionat în 2012, cu un an înainte ca CSM să impună că magistrații trebuie să precizeze în declarația de interese dacă sunt membri ai masoneriei. „Da, am făcut parte din masonerie, nu am fost un membru activ, am fost de două sau de trei ori la întrunirile dânșilor, dar începând cu luna august 2012, deci cu un an înainte de a fi emisă acea hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, mi-am dat demisia de acolo și acest lucru se găsește la dosarul pe care fiecare fost mason, să spun așa, îl are la Marea Lojă”, a spus Licu, la finalul audierilor de luni. Acesta a fost audiat după ce ministrul Justiției l-a propus pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general.

Potrivit unei hotărâri adoptate de CSM în 2013, judecătorii și procurorii au obligația de a completa în cadrul declarației de interese calitatea de membru în asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale, inclusiv cele masonice. Discuția despre acest subiect a fost adusă de Licu și nu a venit în urma unei întrebări a membrilor Secției pentru Procurori.

Am fost lăsați în pielea goală prin celebra sintagmă “scoaterea SRI din câmpul tactic”

Bogdan Licu a mai declarat, în timpul interviului la CSM, că procurorii “au fost lăsați în pielea goală” în urma deciziei Curții Constituționale prin care SRI nu mai avea dreptul să mai facă interceptări în dosarele penale, susținând că este adeptul înființării unui singur serviciu de supraveghere în cadrul Ministerului Public, prin comasarea celor existente la Parchetul General, DNA și DIICOT. “Ulterior deciziei Curții Constituționale din 2016, Parchetul nu a mai putut apela la structurile specializate ale SRI. Acest lucru a condus la dificultăți majore în aplicarea mandatelor de supraveghere tehnică, în special pe componenta de filaj, de interceptare ambientală sau pătrundere în spații și locații în care se pregătesc fapte penale”, a spus Licu.

Bogdan Licu a precizat că, în prezent, procurorii apelează la serviciul tehnic de interceptări din cadrul Ministerului de Interne, respectiv Direcția de Operațiuni Speciale (DOS), însă a apreciat că acest lucru poate crea o vulnerabilitate, deoarece acest serviciu se află în subordinea politicului.

El a fost întrebat de un membru al CSM de ce la serviciul tehnic de supraveghere de la Parchetul General au fost puse în executare doar 97 de mandate de interceptare. Licu a răspuns că “nu poți să faci filaj cu doi oameni”, iar decizia Curții Constituționale din 2016, prin care SRI “a fost scos din câmpul tactic”, i-a lăsat pe procurori “în pielea goală” în legătură cu efectuarea interceptărilor.

Instanța supremă interzice divorțul prin mediere

Românii care vor să divorțeze trebuie să treacă pe la tribunal. Căsătoria nu se mai poate încheia prin mediere, au decis magistrații. Mai precis, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit că desfacerea unei căsnicii este o problemă personală, în care este implicat statutul persoanei. Or, acesta din urmă nu poate fi subiect de negociere. De la data la care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, oricine vrea să divorțeze este obligat să treacă printr-un proces, cu termene, avocați și martori.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat la televiziunea Digi24 că soții care vor dori să divorțeze vor avea mai puține opțiuni, în condițiile în care acordul de mediere nu mai poate constitui decât o probă incipientă, doar judecătorii putând lua act de decizia de divorț. Asta va avea drept consecințe atât costuri mai ridicate – taxa de timbru va fi de 200 de lei față de 20 de lei cât costa medierea – cât și timp mai îndelungat. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție în 9 decembrie, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Instanța a fost sesizată de Avocatul Poporului cu recurs în interesul legii în materie civilă cu privire la interpretarea unor articole din Legea privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Sesizarea a fost făcută în condițiile în care instanțele judecătorești au dat interpretări diferite acestor prevederi legale.

Calendarul învestirii Guvernului

Miniștrii Cabinetului Cîțu vor fi audiați azi, miercuri și joi în comisiile parlamentare de specialitate, iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc o nouă ședință a conducerii Camerelor în care va fi stabilită datat plenului reunit pentru votul de învestitură. Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat duminică seară și a reafirmat ieri că va solicita „un calendar cât mai rapid” pentru votul de învestire, estimând ca joi sau lunea viitoare să aibă loc votul de învestire a Guvernului. Orban a mai afirmat, referitor la posibilitatea ca PSD să boicoteze din nou votul, că acest lucru nu se poate întâmpla la nesfârșit. “Avem și noi la dispoziție posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituțională în cazul în care ei refuză să-și îndeplinească atribuțiile care sunt stabilite în Regulamentul Camerelor”, a avertizat el. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. Articolul 89 din Constituție prevede că după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Sorina Pintea, din arest, la spital și înapoi

Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, a revenit ieri după-amiază în arestul central al Poliției Capitalei, după ce în cursul dimineții a fost transferată la un spital din sistemul public, ca urmare a agravării stării de sănătate. Pintea, aflată în arest preventiv ca urmare acuzației de luare de mită, a cerut duminică transferul la un spital din sistemul public, repectiv Spitalul Sfânta Maria. Conform cererii sale, Pintea, care a fost diagnosticată cu dermatomiozită, acuză agravarea stării de sănătate. Prezentând pe scurt simptomele pe care le are, fostul ministru a solicitat transferul sub pază la un spital din sistemul public, indicând Spitalul “Sfânta Maria” și numele medicului său curant, care ar urma să îi facă investigații. Sorina Pintea afirma că din cauza simptomelor - parestezii faciale și la nivelul membrelor, stări de vomă, dificultăți de înghițire, senzația de apăsare la nivelul esofagului - o ambulanță a fost solicitată duminică la Arestul Central al Poliției Capitalei. Sorina Pintea a anunțat recent că a fost diagnosticată cu dermatomiozită, o boală în care agresiunea imună are loc la nivelul vaselor din învelisul conjunctiv al fasciculelor musculare.

Foștii procurori de la DNA Ploiești, la un pas de instanță

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a constatat ieri legalitatea rechizitoriului, a administrării probelor și a actelor de urmărire penală care stau la baza procesului penal în care foștii procurori de la DNA Ploiești Lucian Onea și Mircea Negulescu sunt cercetați pentru fabricarea de probe împotriva fostului deputat Sebastian Ghiță. Magistrații Curții Supreme au dispus, de asemenea, începerea judecății în acest dosar, decizia nefiind una definitivă. Judecătorii ICCJ au respins, ieri, ca nefondate, cererile și excepțiile invocate de Lucian Onea, în prezent suspendat din magistratură, și de către Mircea Negulescu, exclus din corpul magistraților. Cei doi foști magistrați sunt acuzați că ar fi fabricat probe în dosare penale pe care le instrumentau la nivelul din cadrul DNA Ploiești, iar Sebastian Ghiță ar fi una dintre persoanele față de care ar fi fost ticluite dovezi în investigațiile desfășurate de aceștia.

Orban: Tăriceanu și-ar dori să nu mai fie alegeri niciodată

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, spune că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-ar dori să nu mai fie alegeri niciodată, având în vedere cum arată formațiunea sa politică, după ce fostul președinte al Senatului propusese amânarea alegerilor până la stingerea cazurilor de coronavirus. “Înseamnă că din punctul de vedere al domnului respectiv ar trebui să nu se mai organizeze niciun spectacol, să nu se mai facă școală, să nu se mai organizeze meciuri, să nu se mai ducă lumea la cumpărături. Sigur că, la cum arată astăzi ce a mai rămas din formațiunea sa, și-ar dori să nu mai fie alegeri niciodată și dânsul să rămână senator pe tot restul vieții. Lucrul ăsta nu se poate, în democrație se organizează alegeri. Noi suntem adepții ca oamenii în democrație să decidă reprezentanții lor, în administrația locală, în Parlament”, a răspuns liderul PNL. Liderul ALDE a propus amânarea alegerilor locale până la stingerea crizei provocate de coronavirus, considerând că acesta ar fi un gest de responsabilitate. În ceea ce privește alegerile anticipate, dorite de PNL și de președintele Klaus Iohannis, liderul ALDE a afirmat că, în condițiile actuale, sunt “un fel de nebunie și de capriciu care trebuie, bineînțeles, reprimate”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.