Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se redeschid restaurantele de la 1 septembrie?

Ziarul de Vrancea
24 aug 2020 704 vizualizări

O decizie urmează să fie luată astăzi n nu toate localitățile ar urma să beneficieze de noile măsuri de relaxare n ieri s-a consemnat un nou record de decese în România, printre care și a unei tinere de 25 de ani, fără alte boli

Premierul Ludovic Orban a anunțat că astăzi va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe ordinea de zi regăsindu-se ordinul comun privind regulile de protecție sanitară pe timpul campaniei electorale, dar și redeschiderea teatrelor, cinematografelor și restaurantelor. Acestea ar putea fi redeschise de la 1 septembrie, însă nu și în localitățile cu un număr mare de cazuri în ultimele 14 zile. „Vom aavea în discuție această propunere de reluare a activității în anumite spații închise, este vorba de reluarea unor activități culturale, teatre, cinematografe, de asemenea reluarea activității în unități de servire a mesei din spații închise, să le spunem restaurante din spații închise”, a precizat Ludovic Orban. Referitor la restaurante, el a arătat că există o propunere ca activitatea acestora să nu fie încă redeschisă în zonele unde există un nivel de răspândire a virusului peste un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile. „Încă nu pot să vă spun care va fi forma finală pentru că, încă o dată spun, eu nu iau decizii singur, întotdeauna m-am consultat cu colegii mei și m-am consultat cu specialiștii. Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde este un nivel de răspândire a virusului peste un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile. Mâine, vom avea o întâlnire la ora 15,00 și cu reprezentanții industriei ospitalității, care a fost solicitată de cele 4 organizații profesionale din domeniu. Vom ține cont și de punctul lor de vedere, astfel încât să luăm o decizie care, pe de-o parte, să permită reluarea unor activități importante din viața culturală, reluarea activităților economice în spații închise de tip restaurant, dar, pe de altă parte, să și reducem la maxim riscul de răspândire a virusului”, a explicat Orban. Totodată, premierul a menționat că autoritățile nu au în intenție să modifice programul de funcționare a sălilor de jocuri de noroc.

Cazul tinerei din Maramureș

Autoritățile au raportat ieri 1.060 de cazuri noi de COVID-19 din 20.479 de teste efectuate. Alte 58 de decese au fost înregistrate din cauza infecției cu coronavirus – un record zilnic de la începutul pandemiei - dintre care 2 decese la persoane sub 29 de ani. La terapie intensivă erau internați 490 de pacienți. Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 80.390 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 35.816 pacienți au fost declarați vindecați și 9.593 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până ieri, 3.367 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. O tânără de numai 25 de ani din Maramureș, care nu suferea de nicio altă boală, se numără printre victimele raportate ieri. Timea a fost internată la Spitalul Suport (TBC) din Baia Mare pe 13 august. De atunci, zeci de maramureșeni care s-au vindecat de Covid-19 au donat plasmă, ca tânăra să poată fi salvată. Din nefericire, în ciuda eforturilor, pacienta nu a mai putut fi salvată, potrivit actualmm.ro. Decesul fetei este unul neașteptat, întrucât ea nu prezenta comorbidități și nici nu făcea parte din categoria persoanelor supraponderale.

Surse: PSD vrea să amâne votul la moțiunea de cenzură

 social-democrații se tem că “haosul” declanșat de începutul anului școlar ar putea fi pus de populație pe seama opoziției n UDMR va stabili în ziua votului dacă susține moțiunea de cenzură

Deși la finalul congresului, conducerea PSD a anunțat că moțiunea de cenzură va fi dezbătută și suspusă la vot rapid, planul s-a schimbat. Surse din interiorul partidului au declarat pentru site-ul HotNews.ro că votul ar putea să aibă loc după 1 septembrie. La nivel declarativ, liderii PSD susțin că votul la moțiunea de cenzură va fi dat cât mai repede posibil. După ce a fost ales președinte al PSD, Marcel Ciolacu a declarat că își dorește un vot “cât mai repede” la moțiunea de cenzură. Neoficial însă, la o întâlnire informală, liderii PSD au discutat despre amânarea votului după 1 septembrie. Social-demcocrați iau în calcul mai multe scenarii. O ultimă perioadă avansată la discuția informală din weekend este ca votul să se dea după începerea anului școlar, adică după 14 septembrie. “Guvernul nu a făcut nimic pentru pregătirea anului școlar, va fi un haos. Dacă demitem Guvernul înainte ar putea să dea vina pe noi că nu i-am lăsat să-și facă treaba. S-a discutat în partid, la o ședință informală să amânăm dezbaterea și votul după începerea școlii”, au expicat sursele citate. O altă variantă analizată în partid este ca votul să aibă loc după decizia CCR, undeva după 1 septembrie, după ce se va pronuța și Curtea Constituțională pe sesizarea PNL. Liberalii au depus la Curtea Constituțională o sesizare privind moțiunea de cenzură depusă de PSD pentru răsturnarea Guvernului Orban. PNL susține că demersul nu respectă legea fundamentală pentru că moțiunea a fost depusă în timpul sesiunii parlamentare extraordinare. PSD avea programată la începutul săptămânii o ședință cu liderii din teritoriu pentru a decide data dezbaterii și votului însă, întâlnirea s-a amânat.

UDMR are “1.000 de motive” să dea jos Guvernul

UDMR va stabili în ziua votului dacă va susține sau nu moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului, a declarat, ieri, președintele Uniunii, Kelemen Hunor. El a precizat că nu a negociat cu PSD susținerea moțiunii și nu a avut discuții nici cu PNL, adăugând, însă, că UDMR are “1.000 de motive” să dea jos Guvernul. “Noi știam de intenția PSD-ului de a depune moțiunea de cenzură, am vorbit cu Marcel Ciolacu undeva în iulie și am spus că noi nu vom semna moțiunea de cenzură, dar alte discuții nu au fost pentru susținerea moțiunii de cenzură, cum nu a existat nici o discuție cu PNL. Am vorbit la telefon săptămâna trecută cu premierul Orban, probabil că ne vom întâlni la un moment dat, cum mă voi întâlni și cu Ciolacu și cu alt lider, nu e nicio problemă, așa e în politică”, a explicat liderul UDMR. Kelemen Hunor a afirmat a UDMR va lua o decizie “extrem de rațională” privind votul la moțiunea de cenzură, deoarece nu vrea să fie “victimă colaterală” a unui război politic care nu-i aparține. “Nu vom discuta până în ziua votului, atunci vom stabili, fiindcă avem o mie de motive să dăm jos Guvernul. Trebuie să ne gândim”, a susținut președintele UDMR. Potrivit acestuia, există trei scenarii care ar putea fi luate în calcul dacă va trece moțiunea de cenzură, dar cea mai bună soluție ar fi formarea unei coaliții care să aibă majoritate în Parlament. Kelemen Hunor a adăugat însă că nu vede acel lider politic care, în acest moment, s-ar gândi la așa ceva și ar iniția o discuție care să pregătească România pentru anii care urmează.

Se înființează Poliția animalelor. Ce prevede proiectul de ordonanță

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat ieri că a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență pentru întărirea măsurilor de protecție a animalelor, conform căruia polițiștii vor putea să emită ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.  Potrivit lui Vela, proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol, prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost. “De asemenea, prin proiectul de ordonanță instituim obligația consiliilor județene și al Consiliului General al Municipiului București de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entități”, a precizat ministrul Afacerilor Interne. Mai mult, arată Marcel Vela, animalele vor putea fi date în custodie temporară unor organizații neguvernamentale care fac dovada îndeplinirii condițiilor de adăpostire și îngrijire a acestora pentru a putea fi oferite spre adopție, iar ordinul de plasare la adăpost a animalului poate fi contestat de către deținător în condițiile legii contenciosului administrativ. “Potrivit proiectului, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domeniul, în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol. Acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul”, a afirmat ministrul. Vela a mai anunțat că se va modifica legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura poliției cu personal specializat în medicină veterinară din cadrul Autorității Național Sanitare Veterinare sau din sursă externă.

Daniel Chițoiu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Fostul ministru Daniel Chițoiu a fost trimis în judecată în dosarul accidentului în care a fost implicat la sfârșitul anului trecut și care s-a soldat cu decesul a două persoane, el fiind acuzat de ucidere din culpă. Șapte persoane fizice, rude ale decedaților, dar și trei unități sanitare s-au constituit părți civile în dosar. Procurorii argeșeni care au instrumentat dosarul accidentului produs în 26 decembrie 2019, pe DN7, în județul Argeș, în zona localității Zamfirești, au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a lui Daniel Chițoiu sub acuzația de ucidere din culpă. Deocamdată nu a fost stabilit un prim termen de judecată în acest proces. Procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Daniel Chițoiu în luna ianuarie a acestui an, la mai puțin de o lună de la producerea accidentului în care un bărbat de 82 de ani și soția acestuia au murit, iar o altă persoană a fost rănită, după ce autoturismul în care se aflau a fost lovit violent de mașina fostului ministru care, conform primelor date, a intrat pe contrasens. La momentul la care a fost pus sub acuzare, Chițoiu a refuzat să dea declarații în fața anchetatorilor. El a negat atunci că ar fi vorbit la telefon în timpul accidentului.

Barna: USR nu va guverna alături de “oameni care l-au susținut pe Dragnea”

România trebuie să se curețe de pesedism, nu doar să schimbăm culori de geci roșii și galbene, declară la RFI copreședintele USR PLUS Dan Barna. El spune, în contextul racolărilor de primari PSD de către PNL, că formațiunea sa nu ia în calcul, “în niciun scenariu”, ideea de a guverna după alegeri alături de “oameni care până nu demult l-au susținut pe Liviu Dragnea”. “România trebuie să se curețe de pesedism la modul și de oamenii care au susținut, nu doar să schimbăm culori de geci roșii și galbene și să spunem gata, se întâmplă reforma, pentru că nu se va întâmpla lucrul ăsta”, a spus Barna. Întrebat cum ar putea eventual guverna USR PLUS alături de pesediști deveniți peste noapte liberali, Dan Barna a răspuns: “Acesta este unul dintre principiile și condițiile de principiu pe care le-am avut și le vom avea în continuare în ceea ce privește o eventuală colaborare cu PNL-ul, inclusiv după alegeri. Deci ideea că vom putea să guvernăm alături de oameni care până nu demult l-au susținut pe Liviu Dragnea este una care nu este luată în calcul de către USR PLUS în nici un scenariu”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.