Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se confirmă diferențe privind numărului de decese COVID raportate

Ziarul de Vrancea
8 mai 2021 797 vizualizări

Numărul persoanelor care au murit infectate în România este mai mare decât arată statistica oficială, susține ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, susține că există diferențe între numărul de decese cauzate de COVID-19 raportate în Corona Forms și alte baze de date de raportare, precizând că în această situație s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Ioana Mihăilă a fost întrebată ieri, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă atunci când cineva spune că în România au murit 28.000 de oameni din cauza COVID-19, această cifră este corectă. “Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziție, cifrele sunt mai mari. (…) Nu avem încă un raport final al comisiei, cu mențiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferențe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, și alte baze de date de raportare”, a transmis ministrul Sănătății. Mihăilă a explicat de ce sunt atât de multe baze de date în care sunt raportate decesele de COVID. “Ele au fost dezvoltate la momente de timp diferite în evoluția pandemiei, atunci când ne referim la bazele de date, dar am început să colectăm date și de la alte surse pentru a avea niște chei de verificare a celor două baze de date. Aceste chei de verificare nu s-au potrivit cu niciuna dintre bazele de date, dar tind mai degrabă spre numărul mai mare de decese raportat în baza de date inițială în alerte MS, baza inițială de date unde decesele se raportează numeric decât în CoronaForms. Nu sunt rezultatele finale”, a transmis Mihăilă.

Întrebată de realizatorul Sebastian Zachmann cu cât este considerabil mai mare această cifră din datele preliminare, dacă vorbim de 50 de mii de morți sau de 29 de mii de morți în loc 28 de mii, Ioana Mihăilă a răspuns: “Cred că cu toții ne putem uita dacă dorim, și fără să avem aceste rapoarte oficiale, la excesul de mortalitate raportat de Institutul Național de Statistică. Iar excesul de mortalitate este undeva la 40.000 atunci când comparăm anul 2020 cu anul 2019. Cu mențiunea că acest exces de mortalitate nu e obligatoriu să fie doar din cauza infecțiilor cu coronavirus, pentru că nu trebuie să uităm că, din păcate, anul 2020 a fost și un an în care accesul la alte servicii medicale pentru pacienții non-COVID a fost diminuat”.

Ministrul Sănătății a afirmat că, după comunicarea datelor finale, o să ceară o analiză a proceselor, deoarece cel mai probabil s-a înregistrat o sumă de erori umane. Ministrul a fost întrebat dacă exclude posibilitatea să fie rea voință sau intenție din partea unor medici sau manageri de spital în raportarea acestor cifre false și dacă a existat o ingerință politică în aceste raportări. “Nu le-aș spune cifre false, le-aș spune diferențe de raportare. Pentru a ajunge la astfel de cifre, rezultatele inadecvate au venit din toate județele țării, de la mai multe unități sanitare, așa că exclud posibilitatea existenței unei înțelegeri între tot acest personal medical sau auxiliar care a raportat. Ca să pot spune cu certitudine că a fost sau nu a fost o ingerință politică, cred că trebuie să ne uităm mai atent la cifre și că această analiză va dura mai mult, ce vreau să cred este că nu a fost o ingerință politică”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Mihăilă, despre spitalele regionale: Construcția unui spital durează șase, șapte ani

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat că realizarea unui spital de anvergura celor regionale durează șase, șapte ani și că acestea nu vor fi gata până la finalul acestei guvernări. “Spitalele regionale sunt în etapa de licitație pentru proiectarea tehnică. Sperăm în cursul verii să semnăm primul contract de proiect tehnic pentru Spitalul Regional de la Iași, urmat apoi de cel de la Cluj și de cel de la Craiova. Urmează un an în care se efectuează efectiv proiectarea tehnică, iar apoi urmează licitația pentru construcție. Sunt proiecte complexe, care într-adevăr sunt în întârziere și au fost în întârziere și când a venit echipa noastră la minister. Trebuie să înțelegem că, având un asemenea grad de complexitate, inclusiv în țările unde lucrurile merg foarte bine, unde achizițiile publice merg foarte bine, unde profesionalismul proiectanților și al constructorilor este unul înalt, construcția unui spital de o astfel de anvergură durează șase, șapte ani”, a explicat Ioana Mihăilă.

Întrebată dacă în 2024, la finalul actualei guvernări, vom vedea în picioare clădirea unui asemenea spital, ea a răspuns: “Nu cred că vom vedea clădirea spitalului în 2024. Noi am vrut să includem spitalele regionale la un moment dat în PNRR și am cerut părerea specialiștilor, iar specialiștii ne-au spus că este destul de riscant pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcțională construcția, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”.

Mihăilă: Nu este posibil ca în acest ritm de vaccinare să ajungem la cinci milioane până în iunie

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, consideră că nu este posibil ca în acest ritm de vaccinare România să ajungă la cinci milioane de persoane vaccinate cu două doze, dar afirmă că este probabil să se atingă această cifră pentru persoanele cărora li se administrează o singură doză. “Dacă ritmul de vaccinare ține pasul cu ritmul de distribuție și de aprovizionare cu vaccinuri, dar ritmul de vaccinare din păcate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri care a început să aibă un trend destul de bun și în creștere. Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta și vaccinarea la medicii de familie și îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscriși, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile și pentru a vaccina în comunitate”, a declarat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a precizat că până în luna iunie e posibil să fie cinci milioane de români vaccinați cu prima doză, dar nu cu ambele doze. “Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze și de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză și prima doză conferă un oarecare grad de protecție”, a transmis Ioana Mihăilă. Ea nu crede că statul trebuie să ofere cetățenilor bani ca să se vaccineze și consideră că “că cea mai mare răsplată pentru vaccinare e liniștea pe care o simțim după ce ne-am vaccinat”.

Premierul Florin Cîțu declara la sfârșitul lunii aprilie că avem toate condițiile să atingem țința de 5 milioane persoane vaccinate până la data de 1 iunie.

Un adolescent de 17 ani intrat în moarte cerebrală a salvat viața a patru necunoscuți

Un adolescent de 17 ani intrat în moarte cerebrală a salvat viața a patru necunoscuți, după ce familia a fost de acord cu transplantul. Intervențiile de prelevare pentru ficat și rinichi au fost realizate de echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni, acolo unde au fost realizate și intrevențiile de transplant. Inima a fost trimisă în Italia, în România nefiind niciun receptor compatibil. “O tragedie a făcut ca un adolescent de doar 17 ani să devină sursa vieții pentru alți 4 oameni, datorită gestului neprețuit făcut de părinții îndurerați. Când destinul lovește brusc și pe neașteptate cu o asemenea suferință, a găsi puterea de a oferi altor părinți o rază de speranță devine un gest divin, un simbol al iubirii și umanității în forma sa cea mai pură. Ne înclinăm cu profund respect și recunoștință în fața familiei și îi mulțumim pentru decizia atât de dificilă pe care au fost nevoiți să o ia, transformând durerea lor sfâșietoare în șansă la viață pentru alți tineri”, au transmis, ieri, reprezentanții Agenției NAționale de Transplant. Transplanturile au fost posibile după ce un adolescent de 17 ani a intrat în moarte cerebrală. “După drama suferită în urmă cu 2 zile, când băiatul lor de doar 17 ani a suferit un politraumatism și a intrat în moarte cerebrală, părinții, în infinita lor suferință, au găsit totuși puterea de a face cel mai nobil gest: au dăruit viață pentru copiii altor părinți. Nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copil. Este imposibil să găsești cuvintele de a mulțumi pentru gestul lor unor părinți care și-au pierdut un copil ce abia începea să deslușească înțelesurile vieții. Grație acestui gest, alți 4 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant”, a declarant dr. Rosana Turcu, coordonator transplant. “Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil pentru cord, la București a fost prezentă o echipă de chirurgi italieni de la centrul Bambino Gesu Children Hospital Roma, inima prelevată salvând viața unui tânăr a cărui ultimă șansă era un transplant”, a mai precizat medicul.

Un tânăr a supraviețit pe munte după ce și-a făcut adăpost în zăpadă

Un tânăr de 19 ani din București, căutat încă de sâmbătă de salvamontiști din Bușteni, a supraviețuit pe munte după ce ce și-a făcut adăpost în zăpadă. El a fost găsit, duminică, de salvamontiști și a ajuns cu bine la Bușteni. “Tânărul de 19 ani a scăpat cu viață după o noapte petrecută într-un adăpost pe care l-a făcut în zăpadă. S-a învelit în folia de supraviețuire și a rămas “ascuns” până dimineață. De aceea, salvamontiștii nu au putut să-l găsească azi-noapte. Urmele lui de coborâre au fost văzute din elicopter și o echipă de salvatori l-a găsit în apropiere de Poiana Costilei” a transmis, duminică, Salvamont Bușteni. Tânărul avea echipamentul necesar, dar nu avea lanternă, iar bateria telefonului s-a descărcat.

ÎPS Teodosie, reclamat pentru discriminarea femeilor

Asociația VeDem Just a anunțat, sâmbătă, că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în urma declarațiilor făcute de ÎPS Teodosie Petrescu cu privire la femei. “Membrii asociației VeDem Just consideră discriminatorii aceste declarații făcute de un înalt cleric român ortodox și membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și solicită CNCD constatarea comiterii contravenției prevăzute de dispozițiile art. 15 din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare”, a transmis asociația. Organizația afirmă că este important ca declarațiile făcute de reprezentanții instituțiilor să fie “corecte, neutre, de susținere” și nu distriminatorii. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Teodosie, a afirmat că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, așa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiția ei și că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiția slăbiciunilor sale”. “Ea a început păcatul și iată, se află cu această neputință”, a mai explicat arhiepiscopul Tomisului.

Bărbat de 58 de ani, arestat pentru agresarea sexuală a unei fete de 14 ani

Un bărbat în vârstă de 58 de ani din județul Olt a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că a agresat sexual o fată de 14 ani. În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că bărbatul a comis și anul trecut o faptă similară. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Olt, polițiștii au fost sesizați prin 112 cu privire la faptul că o fată, în vârstă de 14 ani, din comuna Deveselu, ar fi fost agresată sexual de către un bărbat, din aceeași localitate.  “În urma cercetărilor efectuate de către polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Deveselu a reieșit faptul ca bărbatul, în vârstă de 58 de ani, ar fi efectuat acte de natură sexuală asupra minorei de 14 ani. Totodată, în urma extinderii cercetărilor polițiștii au stabilit faptul că în cursul anului 2020, același bărbat ar fi efectuat acte de natură sexuală asupra unei alte minore din localitate”, a anunțat IPJ Olt. Bărbatul a fost reținut inițial pentru 24 de ore pentru agresiune sexuală, iar apoi arestat preventiv pentru 30 de zile.

Academicianul Leon Dănăilă acuză o campanie de fake news care-l vizează

Academicianul Leon Dănăilă acuză o campanie de fake news care-l vizează și a transmis, sâmbătă, că nu a solicitat niciunui corp medical și niciunei instituții o proteză de șold și nici nu este înscris pe vreo listă în vederea obținerii unui astfel de dispozitiv. “În ultimele zile, au fost răspândite în spațiul public mai multe informații false despre starea mea de sănătate și anumite solicitări pe care le-aș fi făcut. Dat fiind că țin la corecta informare a publicului și nu îmi doresc ca numele meu să fie folosit într-o campanie de fake news, țin să fac următoarele precizări: 1. Nu am solicitat niciunui corp medical și niciunei instituții o proteză de șold. 2. Nu sunt înscris pe nicio listă în vederea obținerii unui astfel de dispozitiv medical”, a scris, sâmbătă, Leon Dănăilă pe Facebook. Academicianul le-a transmis mulțumiri tuturor celor care s-au gândit la el și s-au oferit să-l ajute. Aflată într-o vizită, la Timișoara, Ioana Mihăilă, a fost întrebată, vineri, ce îi transmite academicianului Leon Dănăilă care așteaptă o proteză de șold, ea declarând că are toată compasiunea și simpatia pentru toți pacienții. Mihăilă a mai fost întrebată dacă ia în calcul urgentarea celor care au nevoie de operații, cum este cazul academicianului Leon Dănăilă, ministrul Sănătății declarând că încurajează tratarea pacienților în funcție de prioritatea medicală.

Răspuns elegant al unui preot catolic pentru arhiepiscopul Tomisului

Părintele Francisc Doboș, fost purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolică București, a reacționat la afirmațiile făcute de arhiepiscopul Tomisului, potrivit cărora o familie de ortodocși a făcut un lucru greșit prin faptul că a botezat copilul unei familii de catolici. „Au făcut un lucru rău, greșit, mă mir că i-au acceptat catolicii. De aceea, să se spovedească și să se caiască pentru acest păcat, să-și primească un canon”, a precizat arhiepiscopul Tomisului. În octombrie 2020, i-a spus unui român din străinătate care i-a cerut sfatul că este „mare păcat” să mergi la o biserică catolică și că trebuie neapărat să găsească una ortodoxă, chiar dacă este rusească sau sârbească. Două luni mai târziu, el a lansat un nou atac la adresa catolicilor, criticând modul în care aceștia se împărtășesc. „Noi îl iubim pe PS Teodosie. Sunt ferm convins că și Preasfinția sa ne iubește. Doar suntem creștini. PS. Nu mai fiți atât de duri cu el”, a reacționat Francisc Doboș pe Facebook.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.