Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se apropie alegerile: Pensiile speciale, impozitate cu 85%

Ziarul de Vrancea
16 iun 2020 882 vizualizări

Nu toate, doar cele mai mare de 7000 de lei n dacă nu este contestată la CCR, legea merge la promulgare

Camera Deputaților a votat, ieri, impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Președintele USR, Dan Bana, afirmă că, astfel, “o parte din nedreptate a fost rezolvată” și așteaptă eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a precizat că lumea trebuie să înțeleagă că nu există două tipuri de pensionari, unul mai special decât altul, în timp ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că “PSD a impozitat drastic pensiile speciale cu până la 85% din valoare”.

Camera Deputaților a votat acest proiect cu 307 voturi “pentru” și unul singur “împotrivă”. Astfel, se va aplica o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei și 85% celor care depășesc această valoare.

Proiectul a fost votat în plină campanie electorală (neoficială), după o înțelegere între PSD și PNL, deși impozitarea a fost propusă prima dată de USR. Proiectul a fost votat ieri de toate partidele politice. În urmă cu o săptămână, senatorii au respins proiectul de lege inițiat de parlamentarii USR privind impozitarea pensiilor speciale cu 90%.

Vor fi impozitate toate pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților, militarilor și polițiștilor. Dacă nu va fi contestată a Curtea Constituțională, legea va merge la promulgare .

Cum arată calculele

Proiectul votat ieri nu afectează pensia obținută pe baza contributivității. Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei obținută pe baza contributivității și încă 2.001 lei ca pensie specială, va încasa pe viitor integral cei 2.000 de lei pe baza contributivității, iar ceilalți 2.001 lei (pensia specială) vor fi impozitați cu 10%. Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei. În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei plus o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei. Practic, va rămâne cu cei 7.000 de lei, la care se vor mai adăuga alți 450 de lei (în urma impozitului cu 85%). În loc de 10.000 de lei, va avea o pensie totală de 7.450 de lei. În luna ianuarie, Parlamentul, la propunerea PNL, a votat aborgarea totală a pensiilor speciale, însă proiectul a picat la CCR. Singura soluție constituțională pentru eliminarea nedreptăților era impozitarea drastică a celor privilegiați, varianta agreată miercuri de Parlament. “E decizia corectă din punct de vedere constitutional”, a spus liderul ProRomânia Victor Ponta. Niciun partid nu va sesiza CCR, însă o poate face Înalta Curte de Casație și Justiție, în condițiile în care magistrații sunt afectați financiar de proiectul adoptat prin consens politic. De altfel, în luna ianuarie, la precedenta tentativă de eliminarea a pensiilor speciale, tot Curtea Supremă a sesizat CCR, având câștig de cauză. Practic, judecătorii Curții vor hotărî din nou dacă își taie singuri pensiile speciale oferite de PSD în era Dragnea. “De această data, legea ar trebui să treacă de filtrul Curții, pentru că e impozit progresiv, nu eliminarea totală a unui drept. E atributul statului, al Parlamentului să stabilească praguri de impozitare”, a explicat, pentru ziarul Adevărul, unul dintre juriștii PSD.

Coronavirus în România: Ne-am întors la începului lunii mai

Alte 345 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate ieri, la prânz, fiind cel mai mare număr de la începutul lunii mai. Bilanțul total a ajuns la 22.760. S-au înregistrat și alte 14 decese, numărul total fiind de 1.451, conform datelor anunțate de Grupul de Comunicare Strategică. La ATI, erau internați 161 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.504 persoane. Alte 87.624 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 585.353 de teste.

Război între doi giganți economici:

Patriarhia a învins Google pentru discriminare

​Google România (București) a fost amendată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 10.000 de lei după ce nu a luat nicio măsură și nu a informat centrala cu privire la schimbarea pe Google Maps a denumirii Catedralei Mântuirii Neamului cu „Catedrala prostirii neamului”. „Fapta Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei”, se arată într-un comunicat CNCD. De asemenea, Colegiul CNCD obligă partea reclamată să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română), se mai arată în comunicat.

La începutul lui mai, denumirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost schimbată pe Google Maps cu titulatura de “Catedrala Prostirii Neamului Românesc”. Nu este prima oară când denumirea este modificată de utilizatori, ulterior pe internet a mai fost denumită și “Catedrala Falei Patriarhului” și “Catedrala șpăgarilor!”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la modificarea pe Google Maps a numelui Catedralei Mântuirii Neamului. Bănescu susține că “este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România”. Ieri, Patriarhia a transmis că salută decizia CNCD.

Surse: Iohannis nu va promulga legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli și universități

Președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu prevederile proiectului de lege adoptat marți de Senat prin care se interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen, au declarat pentru site-ul Digi24.ro surse politice. Șeful statului nu va promulga legea atunci când aceasta va ajunge la Administrația Prezidențială, au precizat sursele citate.

Intenția președintelui Iohannis nu reprezintă o surpriză, având în vedere că acesta s-a declarat în repetate rânduri un susținător al drepturilor și libertăților individuale și s-a opus inițiativelor de limitare a acestora. La referendumul pentru familie, susținut de PNL în 2018, șeful statului a refuzat să îndemne cetățenii la vot și s-a prezentat la urne seara târziu, pentru a nu-și mobiliza simpatizanții.

Iohannis s-a implicat personal în campanii pentru egalitatea de gen și de șanse, fiind campion al HeforShe, o campanie inițiată de ONU, care promovează egalitatea de gen și încurajează emanciparea femeilor.

Proiectul, inițiat de un parlamentar PMP, a fost adoptat marți, de Senat, cu sprijinul larg al PNL, care s-a abținut. Textul modifică Legea Educației și a fost votat cu un amendament care spune că sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University, potrivit edupedu.ro.

Votul senatorilor a produs un adevărat șoc în lumea academică și în rândul societății civile, legea având consecințe negative inclusiv în privința egalității de șanse și a drepturilor și libertăților femeilor. A fost acuzată totodată încălcarea autonomiei universitare. De altfel, marile universități din România au protestat public față de adoptarea proiectului.

Numele candidaților la examenele naționale, publicate în format anonimizat

Ministerul Educației a anunțat, ieri, că, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor, numele și prenumele candidaților la examenele naționale vor fi publicate în format anonimizat. Candidații primesc un raport din care vor cunoaște codul unic ce le-a fost repartizat, pe baza acestuia urmând să-și vizualizeze rezultatele. Pe site-ul ministerului vor apărea în continuare codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.

Sursa citată a precizat că, în acest sens, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului: Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului).

Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene. Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor informa candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Parlament: Criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat ieri inițiativa legislativă prin care criminalii violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați conditionat. “Legea merge acum la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Urmare a acestei legi, nu mai pot fi eliberați condiționat infractorii care comit următoarele infracțiuni: omor, omor calificat, exploatarea cerșetoriei, folosirea unui minor în scop de cerșetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, violul, agresiunea sexuală, act sexual cu un minor, corupția sexuală, tâlhăria calificată, tâlhăria urmată de moartea victimei”, a anunțat liderul deputaților PNL Florin Roman. “Vom continua să eliminăm din parlament legile PSD prin care se dau mai multe drepturi infractorilor decât victimelor acestor infracțiuni violente!”, a dat asigurări Roman.

Subiectul liberării condiționate a celor care comit crime a revenit în discuție la sfârșitul săptămânii trecute, când un bărbat, autor a cinci crime, care fusese liberat condiționat, a incendiat o tânără de 17 ani, din Mehedinți, care îl reclamase pentru viol.

Parlamentul a adoptat legea mirosului

Camera Deputaților a adoptat ieri, cu 309 voturi pentru și o abținere legea mirosului. Mai exact, proiectul de lege prevede ca operatorii economici care generează mirosuri deranjante vor fi nevoiți să reducă disconfortul olfactiv. Proiectul a fost adoptat și de Senat și merge la promugare la președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa introduce în legislația privind protecția mediului o nouă prevedere: „Disconfortul olfactiv – efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populației și a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare”. Proiectul de lege a fost inițiat de USR care, în expunerea de motive explică necesitatea legii. “Avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal. Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician”, a explicat deputatul USR, Cornel Zainea la dezbaterile în plen.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat din septembrie 2018 iar legea merge acum la promulgare.

Ciolacu: Moțiune de cenzură, a doua zi după starea de alertă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, că decizia Guvernului de a nu mai trimite în Parlament Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă este “cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului”. Ciolacu precizează că PSD va sesiza Curtea Constituțională, iar parlamentarii formațiunii lucrează deja la moțiunea de cenzură care va fi depusă în a doua zi după încheierea stării de alertă. “În fața acestui abuz, vom face o trimitere la CCR, respectiv o sesizare și vreau să vă anunț public că începând de astăzi parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură și strângerea de semnături pentru moțiunea de cenzură pe care o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia”, a mai declarat Ciolacu.

Anterior, Marcel Cioșlacu a anunțat că “Parlamentul a fost doar informat asupra prelungirii stării de alertă, nu sesizat!”. “Aceasta este modalitatea prin care eludează voința poporului, exprimată prin reprezentanții săi din Parlament. Este dovada clară că sunt interesați doar să-și continue nestingheriți hoțiile”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Avocatoul Poporului a sesizat la Curtea Constituțională legea prin care a fost instituită inițial starea de alertă, principalul motiv fiind că o Hotărâre de Guvern nu poate fi suspusă controlului Parlamentului, fiind încălcat principiul separației puterilor în stat.

Curtea Constituțională va dezbate în 8 iunie sesizarea depusă de Avocatul Poporului.

Accident în Cehia: Doi români au murit și patru sunt în stare critică

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că doi români au murit, patru sunt în stare critică, iar doi au fost răniți ușor în urma unui accident rutier produs în Cehia. Românii se aflau într-un microbuz, iar autoritățile încearcă să stabilească modul în care s-a produs evenimentul rutier. “Potrivit informațiilor obținute de la autoritățile locale, în microbuzul implicat în accident se aflau opt cetățeni români. Dintre aceștia, doi cetățeni români au decedat, patru se află în stare critică, iar alți doi au suferit răni ușoare”, a transmis, ieri, MAE, prntr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că toate cele șase persoane rănite au primit îngrijiri medicale de urgență la fața locului, fiind ulterior transportate la unitățile medicale din zonă pentru asistență de specialitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.