Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scepticii la vaccinare: Tinerii și persoanele cu studii elementare

Ziarul de Vrancea
29 dec 2020 972 vizualizări

Numărul persoanelor vaccinate în România a ajuns ieri la 2.778

Peste 46%, respectiv peste 31% dintre tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani spun că nu se vor vaccina, potrivit datelor din două sondaje succesive, reprezentative la nivelul populației României, făcute de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.

Datele arată că tinerii sunt primii și printre persoanele care ezită și spun că “mai așteaptă” până când să se vaccineze. În funcție de nivelul de studii, persoanele care au un nivel de educație de bază sunt cele care refuza vaccinarea în proporția cea mai mare.

La întrebarea, “În momentul în care vaccinul va deveni disponibil în România, dumneavoastră vă veți vaccina împotriva COVID-19?”, peste 46% dintre tineri au răspuns că nu s-ar vaccina niciodată. Doar 19% au declarat că se vor vaccina cât mai repede, aproape o treime dintre răspunsurile tinerilor (30,8%) fiind “da, însă doar în anumite condiții, aș aștepta”. De asemenea, procentul celor care aleg să nu răspundă acestei întrebări este cel mai mare (4,1%) în rândul persoanelor tinere, dintre toate categoriile de vârstă.

La al doilea studiu, la întrebarea a fost “Dumneavoastră sunteți decis să vă vaccinați contra COVID-19 atunci când vaccinul va deveni disponibil?”. Răspunsurile tinerilor din categoria de vârstă 18-35 de ani arată că aproape unul din trei e decis să nu se vaccineze. A crescut procentul celor care sunt indeciși până la aproape jumătate din respondenții din această grupă de vârstă, față de sondajul anterior. Pe de altă parte procentul tinerilor care nu au răspuns la acest sondaj a fost de doar 0,4, de această dată cel mai mic dintre toate categoriile de vârstă analizate.

Alte 712 persoane, vaccinate împotriva coronavirus în ultimele 24 de ore

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat, ieri, că 712 persoane au fost vaccinate împotriva coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total al celor vaccinați ajungând la 2.778. S-au înregistrat până acum 7 reacții adverse ușoare, 6 în ultimele 24 de ore. “Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 - 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare”, au mai precizat autoritățile. Marți, au ajuns în România peste 140.000 de doze de vaccin, în cea de-a doua tranșă, după cea simbolică din 25 decembrie.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat ieri 4.637 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 135 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 15.469 de la debutul pandemiei.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.628. Dintre acestea, 1.162 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.751.057 de teste. Dintre acestea, 24.242 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.541 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.701 la cerere.

Vaccinuri și motorină pentru Republica Moldova

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat ieri o declarație pentru consolidarea parteneriatului strategic n „Ați fost alături de noi și la bine, și la greu”, a constatat președinta de la Chișinău

România va furniza Republicii Moldova „până la 200.000 de doze de vaccin” anti-Covid-19 și va trimite la Chișinău, în etapa imediat următoare, o echipă de experți români care să ajute autoritățile moldovene în acest proces, a anunțat Klaus Iohannis, într-o declarație comună de presă cu noul președinte al Moldovei, pro-europeana Maia Sandu. De asemenea, țara noastră va dona fermierilor de peste Prut peste 6.000 de tone de motorină.

Cei doi președinți au semnat, ieri, la Chișinău, o declarație comună pentru consolidarea parteneriatuui strategic și au subliniat importanța cooperării de până acum și sprijinul constant pe care România l-a oferit țării vecine. “Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova”, a afirmat Maia Sandu, pe care președintele Iohannis a felicitat-o pentru victoria în alegerile prezidențiale, victorie catalogată ca fiind “istorică”.

Iohannis a anunțat un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, sprjinul axându-se pe mai multe domenii.

“Am discutat despre necesitatea continuării, în siguranță, a investițiilor românești în Republica Moldova și am asigurat-o pe doamna Președinte că avem întreaga disponibilitate pentru a realiza investiții în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, confesiunea sau orientarea politică, așa cum am făcut și până acum. Am fost de acord să depunem împreună eforturi pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre România și Republica Moldova și pentru promovarea patrimoniului cultural comun, care este parte integrantă a patrimoniului european. Totodată, în cadrul discuțiilor, am subliniat relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova și, mai ales, fără afectarea viitorului său pro-european”, a mai declarat Iohannis. Acesta a invitat-o pe Maia Sandu la București, pentru o vizită oficială.

Zeci de bătrâni, înșelați prin “metoda COVID”

Șapte bărbați au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 2 București, fiind acuzați că au înșelat mai mulți bătrâni, prin “metoda Accidentul, devenită “metoda COVID”. Doi dintre ei se află în penitenciar, fiind chiar colegi de celulă, pentru infracțiuni similare.

Procurorii spun că gruparea destructurată a fost specializată în infracțiuni de înșelăciune prin metoda COVID, fosta metodă “accidentul”, “autorii adaptându-se realităților sociale generate de pandemia cu noul coronavirus SARS-COV2”.

Inculpații încarcerați, folosind un telefon mobil de mici dimensiuni, apelau aleatoriu (ordine crescătoare) numere de apel ale terminalelor fixe și le spuneau victimelor că sunt fiul/fiica, nepotul sau nepoate acestora (se adaptau în funcție de interlocutor), iar acesta este diagnosticat cu Covid-19 și este internat într-un spital de boli infecțioase. Ei le spuneau victimelor că starea de sănătate a acestuia este foarte gravă, având plămânii afectați într-o proporție mare, iar singura posibilitate de a rămâne în viață este dată de conectarea la un aparat de ventilație, doar că unitatea medicală nu dispune de un aparat la care să fie conectat sau că ar putea fi conectat abia după o perioadă mare de timp.

Victimelor le era prezentată apoi “o soluție” - să cumpere aparatul de ventilație necesar, care costă între 6.000 - 15.000 euro. Infractorii le cereau victimelor să spună de ce bani dispun (economii, bani de înmormântare, bijuterii, bani din conturi bancare) și ce sumă ar putea da. Pentru a putea obține mai ușor sumele de bani, infractorul le spunea victimelor, majoritatea persoane în vârstă de peste 70 de ani, că dispune și el de o sumă de bani și mai are nevoie de o parte, precum și faptul că suma de bani reprezentând contravaloarea aparatului medical va fi recuperată de la casa de asigurări de sănătate, creându-le acestora aparența recuperării sumei de bani ce va fi oferită. În continuare, în cazul în care victima deținea o sumă de bani mai importantă (renunțau să continue demersurile în obținerea efectivă a sumelor de bani atunci când victima deținea sume mai mici de aproximativ 1000 de euro), convorbirea era preluată de un alt inculpat, care se recomanda angajat al casei de asigurări de sănătate/cadru medical și, sub pretextul încheierii unui contract cu casa de asigurări de sănătate pentru achiziția aparatului medical, obținea de la persoana vătămată datele de identificare, precum și domiciliul acesteia. În continuare, adresa victimei era transmisă prin mesaj text unui inculpat aflat în libertate, care mergea la adresa persoanei vătămate pentru a ridica banii. Cât timp complicii mergeau la adresă, victima era ținută la telefon, iar în cazul în care aceștia întârziau, îi solicitau, pentru a trage de timp, să dicteze seriile bancnotelor.

Un inculpat avea rolul de a menține legătura cu autorii din penitenciar, astfel că, în fiecare dimineață, se interesa dacă aceștia încep sau continuă activitatea infracțională, transmițându-le mesaje text în acest sens. De asemenea, pentru o reușită mai lejeră, dar mai ales pentru o expunere cât mai mica a sa, acesta a implicat în activitatea infracțională mai mulți complici, care să se deplaseze efectiv la ușa locuinței victimei, în timp ce doi inculpați supravegheau zona. De asemenea, pentru a asigura deplasarea rapidă către adrese, a fost implicat și un șofer de taxi, care, ocazional, îi transporta sau era pregătit să îi transporte pe complici la adresele de unde urma să ridice sumele de bani.

Barna vrea referendumul “Fără penali” după pandemie

Vicepremierul Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a declarat că după ce va trece pandemia de COVID-19 va fi organizat un referendum pentru inițiativa “Fără penali în funcții publice” și că PNL este de acord cu acest lucru. El a explicat, la TVR 1, că actuala coaliție de guvernare are majoritate în Senat și că dacă ar vota senatorii în termen de 30 de zile ar trebui organizat un referendum, însă nu vor să facă acest lucru în plină pandemie. “În Senat, dacă mâine am vota-o, în 30 de zile facem referendumul. Dar nu e cazul să facem referendumul din cauza pandemiei. Suntem responsabili, nu vrem să scoatem oamenii la referendum acum în pandemie doar din orgoliul că rezolvăm repede acest subiect. Îl vom rezolva imediat ce trece pandemia și revenim la o societate care iese cu încredere din casă. Vom organiza referendumul, apare în Constituție”, a spus Dan Barna. Întrebat dacă partenerii de la PNL sunt de acord cu acest lucru, Barna a răspuns: “Da, acolo suntem, mai trebuie doar votul la Senat care va fi realizat în momentul în care va permite situația sanitară”.

Primarii s-au supărat pe Guvern pentru suspendarea pensiilor speciale

Primarii din marile orașe, în frunte cu liberalii Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Florin Birta (Oradea) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6 din București) îl critică dur pe premierul Florin Cîțu printr-un comunicat al Asociației Municipiilor din România. Premierul este criticat pentru proiectul de ordonanță de urgență ce suspendă pensiile speciale ale primarilor, consilierilor locali și județeni timp de un an. Marii primari de orașe susțin că executivul nu a respectat prevederea legală care spune că un proiect de OUG trebuie să stea în dezbatere publică minimum 10 zile. Proiectul de OUG a fost publicat astăzi și ar urma să fie adoptat mâine, în ședința de guvern, scrie g4media.ro.

De remarcat că, în absența acestei ordonanțe de urgență, mai multe categorii de cheltuieli bugetare ar urma să crească din 2021, ducând la explozia deficitului bugetar. Printre semnatarii scrisorii se numără și primari USR (Allen Coliban – Brașov, Lucian Viziteu – Bacău), UDMR și PSD.

Singura modificare adusă de guvern Codului Administrativ prin acest proiect de OUG este suspendarea pensiilor speciale ale primarilor timp de un an, pe fondul dificultăților bugetare provate de pandemie.

Vlad Teohari cere daune materiale de 816.000 de lei de la USR

Vlad Teohari, a cărui candidatură la alegerile parlamentare a fost invalidată de către USR, a anunțat, ieri, că va depune în instanța o acțiune prin care cere despăgubiri materiale în valoare de 816.000 de lei de la liderii USR responsabili pentru invalidarea abuzivă a candidaturii sale.

“Consider că a venit momentul să dau startul inevitabilului proces în instanță, care probabil se va întinde pe câțiva ani și care se va îndrepta în special împotriva celor 20 de persoane, membri ai Comisiei Naționale de Arbitraj și ai Biroului Național, care au votat pentru invalidarea mea. După ce am epuizat orice cale de atac în interiorul partidului, am încercat să repar nedreptatea în justiție. Instanța a respins contestația mea la adresa listei USR PLUS, inclusiv înscrierea mea pe lista de candidați USR PLUS la circumscripția diaspora. Nu mă dau bătut însă. Încerc să găsesc dreptatea, inițiind acest nou proces, care este o acțiune în răspundere civilă. Prin invalidarea candidaturii mele, mi s-a adus un prejudiciu cert, pierderea șansei de a fi deputat, locul meu pe listă fiind 100% eligibil, așa cum s-a și văzut după alegeri”, a transmis Vlad Teohari, printr-un comunicat de presă. Acesta afirmă că, dacă va câștiga în instanță, nu va deveni parlamentar, dar ar putea câștiga “echivalentul nedreptății în bani”. “Este o încercare a mea și a avocatului care mă reprezintă, colegul meu Dumitru Dobrev, de a responsabiliza factorii de decizie din USR și pe politicieni în general. Dacă bunul simț nu funcționează, măcar justiția să le arate liderilor politici că nu se pot comporta ca niște satrapi”, a mai afirmat Teohari.

Vlad Teohari este inginer, stabilit în Franța din 2016. Candidatura lui la alegerile parlamentare, susținută de USR PLUS Diaspora, a fost invalidată de Biroul Național în urma unui aviz negativ de integritate dat de Comisia de arbitraj a partidului după ce acesta a semnat anul trecut o scrisoare deschisă inițiată de Mihai Goțiu și în care peste 100 de membri USR reclamau execuțiile din partid. Ulterior, Comitetul Politic al USR a invalidat avizul negativ, dar termenul de înscriere a candidaturilor pentru Diaspora exprirase.

Irina Tănase spune că Liviu Dragnea ar fi “torturat” în pușcărie

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a transmis, ieri, precizări, după ce Irina Tănase a acuzat că lui Liviu Dragnea i se refuză proceduri medicale și că ar fi torturat. Sursa citată a precizat că asistența medicală, tratamentul și îngrijirile în locuri de deținere sau unități sanitare din sistemul public de sănătate se asigură, cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar. “În acest registru, consecințele refuzului sau ale întreruperii actelor medicale sunt explicate pacientului. În considerarea celor expuse, subliniem că sistemul administrației penitenciare asigură aplicarea cadrului legal în materia asistenței medicale, a tratamentului, îngrijirilor și medicamentelor, în mod unitar, pentru toate persoanele custodiate”, a completat ANP.

Irina Tănase, iubita lui Liviu Dragnea, a declarat, marți, la Antena 3, că fostul șef PSD trebuia să facă RMN, acuzând dureri de spate, însă acest lucru i-a fost refuzat. “E vorba de un chin la care e supus, de o formă de tortură, din punctul meu de vedere, atâta timp cât șase luni lași un om să se chinuie cu niște dureri și să i se agraveze starea de sănătate, deși îndeplinește toate condițiile legale să fie dus la investigații medicale, eu consider că e vorba de o formă de tortură și de o încercare de a-l presa”, a declarat Irina Tănase.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.