Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenariul moțiunii de cenzură, tot mai probabil

Ziarul de Vrancea
6 sep 2021 813 vizualizări

Iohannis nu l-a convins pe Barna să renunțe la schimbarea premierului n Orban a făcut primul pas pentru deblocarea moțiunii de cenzură, în timp ce PNL, PSD și UDMR continuă să boicoteze ședințele birourilor permanente

Discuțiile de ieri dintre președintele Klaus Iohannis și co-președintele USR PLUS, Dan Barna, nu au reușit să deblocheze criza guvernamentală. Dan Barna a declarat că a participat, „din păcate”, la o întâlnire formală și că și-ar fi dorit ca întâlnirea să fi avut loc cu mai multe zile în urmă. El a precizat că nu s-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii și s-a declarat dezamăgit de întâlnirea cu președintele.

“Din păcate, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, beningă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize și am exprimat poziția USR PLUS că ieșirea din criză se poate rezolva prin propunerea unui nou premier din partea PNL. Aici s-a terminat partea de conținut. Nu s-a prezentat o soluție, nu s-au analizat scenarii”, a afirmat Dan Barna. Barna a mai afirmat că a fost o întâlnire de care este dezmăgit. El a precizat că, în Parlament asistăm la un abuz asupra democrației fără precedent. “Faptul că noua majoritate Cîțu-Ciolacu blochează dreptul la moțiune de cenzură al unor parlamentari arată că avem o majoritate, echipa premierul Cîțu cu PSD, care însă ucide prin fiecare neprezentare la ședință statul de drept. Cîțu trebuie să plece, moțiunea să ajungă la vot. Lăsați moțiunea de cenzură să se întâmple, încetați să transformați România într-un stat bananier”, a afirmat Barna.

Miniștrii USR PLUS și-au înregistrat ieri dimineață demisiile din Guvern.

La prânz, după ședința de guvern, premierul Florin Cîțu a declarat că încă analizează situația politică și nu a luat act de demisii. „Dați-mi voie să analizez situația și când o să am un răspuns o să vin”, a spus Cîțu.

Orban „mișcă de loc” moțiunea de cenzură

Cu mai multe decizii ale Curții Constituționale în mână, Ludovic Orban a decis să dea drumul moțiunii de cenzură a USR-PLUS și AUR. Liderul PNL, președinte al Camerei Deputaților, a informat ieri Guvernul despre moțiune.

“Ca președinte al Camerei Deputaților, eu am obligatia să respect Constituția și legile țării. Derularea calendarului moțiunii de cenzură e obligatorie, altfel se încalcă principiul constituțional al statului de drept. De asemenea, am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale inițiatorilor moțiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, care reprezintă o confirmare a autenticității acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciunei semnături”, a spus Orban.

El a precizat că va încerca o nouă convocare a Birourilor permanente pentru a stabili calendarul moțiunii. Asta după ce ieri PNL, PSD și UDMR au boicotat încă o dată ședința birourilor permanente, încercând astfel să blocheze moțiunea USR-PLUS. De menționat ar fi că demersul lui Orban de a pune în dezbatere moțiunea nu poate avea o finalitate fără un vot al membrilor din birourile permanente. Mai exact, moțiunea nu poate fi pusă pe ordinea de zi a plenului și prin urmare nu poate fi dezbătută.

Potrivit unor surse politice, liberalii din tabăra Cîțu vor să atace la CCR decizia lui Orban de a debloca moțiunea.

Pașii legali

Cea de a patra ședință a Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema moțiunii de cenzură a fost suspendată marți din lipsă de cvorum.

La ședință au fost prezenți doar nouă parlamentari. Au lipsit reprezentanții PSD, iar de la PNL a fost prezent doar președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban. Aceasta este a patra oară când ședința în care Parlamentul ar fi trebuit să ia act de moțiunea USR PLUS-AUR și să decidă calendarul dezbaterii acesteia se suspendă din lipsă de cvorum. Precedentele au fost convocate vineri la ora 23, sâmbătă la ora 11 și luni la ora 12.

Conform Regulamentului activităților comune ale Senatului și Camerei Deputaților, moțiunea de cenzură inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. Data și locul ședinței comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

 

În octombrie ar putea începe vaccinarea cu a treia doză

n beneficiarii vor fi persoanele imunodeprimate și vulnerabile

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că în luna octombrie ar putea începe, în România, vaccinarea cu trei doze de ser a persoanelor imunodeprimate (post-transplant, cu afecțiuni oncologice sau cu alte condiții de imunodepresie), respectiv administrarea unei doze de rapel (booster), la cel puțin șase luni de la schema inițială, la persoanele vulnerabile (vârstnici, bolnavi cronic) și, ulterior, la celelalte persoane vaccinate cu schema inițială. „Pe de-o parte, vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice, în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie fie primară, fie dobândită, cum este infecția HIV, netratată sau în stadii avansate, de asemenea, persoanele care fac terapii imuno-supresoare, fie cortico-terapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două doze care se recomandă la acest moment”, a arătat el, explicând că EMA evaluează această indicație pentru vaccinurile Pfizer și Moderna.

Gheorghiță a explicat că, de la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în categoriile de risc menționate vor primi trei doze de vaccin.

“De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster care se efectuează la cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, persoanele vârstnice, persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice și ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane, care au primit schema inițială de vaccinare”, a adăugat medicul. Valeriu Gheorghiță a precizat că încă sunt discuții și evaluări de date științifice, iar ulterior se vor putea organiza și în România cele două tipuri de abordări. “Pentru luna octombrie, începutul lunii octombrie, ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”

Acoperirea vaccinală la nivel național este de circa 31 la sută

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 mai afirmă că, la nivel național, aproximativ 31 la sută din populația rezidentă eligbilă este vaccinată. În București, acoperirea vaccinală este de aproape 50 la sută, urmând județele Cluj - aproape 46 la sută și Sibiu, cu 39 la sută.

“Mai avem doar două județe, Giurgiu și Suceava, care au o rată de acoperire vaccinală sub 20 la sută”, a precizat Gheorghiță. Până în 6 septembrie, au fost vaccinate 5,28 de milioane de persoane, 5,17 milioane cu schema completă.

Varianta Delta a devenit dominantă în România

Varianta Delta a SARS COV2 devine dominantă în România. Institutul Național de Sănătate Publică a publicat raportul săptămânal care confirmă întrunirea criteriilor de transmitere comunitară susținută a acestei variante, considerată de două ori mai contagioasă decât cele inițiale. Până acum 807 cazuri de infectare cu varianta Delta au fost confirmate în România. Peste jumătate dintre ele nu sunt în focare și nici nu au istoric de călătorie în străinătate, arată INSP. „Observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, arată INSP.

Peste 2000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.033 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 48 de persoane au decedat, inclusiv un adolescent de 17 ani, din Vrancea, cu boli grave asociate. La ATI sunt internați 426 de pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere. În spital sunt internați 101 copii infectați cu noul coronavirus, șasei dintre ei fiind la ATI. Bucureștiul și cinci județe au rata de infectare 1 sau peste 1.

Până ieri, 34.762 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 17.078 de teste RT-PCR (7.798 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.280 la cerere) și 28.352 de teste rapide antigenice.

Fost președinte al PNL: Cîțu nu mai are nicio șansă ca prim-ministru

Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției, a enumerat, la Digi24, cinci erori comise în cazul actualei crize politice, apreciind că Florin Cîțu nu mai poate rămâne premier. De asemenea, el consideră că regula privind candidaturile la președinția PNL poate fi schimbată și poate apărea “peste noapte” un alt candidat la președinția partidului.

Valeriu Stoica a afirmat la Digi 24 că “s-a produs o sarabandă a erorilor”, “s-au comis cinci erori grave într-un timp foarte scurt, care au generat această criză, iar erorile acestea comise într-un timp foarte scurt sunt determinate de cauze mult mai profunde”. În opinia sa, prima eroare este aceea că ministrul Justiției Stelian Ion nu a înțeles că este necesar un “acord fin” între procurorul general, ministrul Justiției, Secția pentru procurori din CSM și președinte. “A avut o inițiativă personală, care este foarte bine pusă în pagină sub un slogan foarte generos – lupta împotriva corupției – numai că, așa cum bine știm, drumul spre iad este pavat cu bune intenții și dacă nu știi cum să pui în operă o reformă instituțională, efectul este invers. Și care a fost eroarea? A ignorat rolul procurorului general al Parchetului ICCJ, a deplasat multă putere către Secția de procurori a CSM și l-a ignorat pe președinte”, a precizat Stoica.

Conform fostului lider liberal, a doua eroare este cea comisă de Florin Cîțu.

“La fel de mare, poate chiar mai mare decât cea comisă de Stelian Ion. Pentru că nu este înțelept să invoci doar procedurile ministeriale guvernamentale când faci revocarea unui ministru. Ca să poți să faci o revocare de ministru, ai nevoie de suport politic. Florin Cîțu a fost la al doilea act de cezarism - primul a fost cu Vlad Voiculescu - fără legiuni în spate și cu Cezar pe celălalt mal al râului. Dacă procedezi așa, nu trebuie să te miri că ai după aceea efectul de bumerang pe care l-au avut aceste mișcări”, a subliniat Stoica.

El a declarat că că a treia eroare mare a fost comisă de USR PLUS.

“Dacă voiau să protesteze, să își arate numumulțumirea și să aibă o reacție instituțională clară, singura opțiune era demisia, ieșirea din Guvern”, consideră Valeriu Stoica. “A patra eroare fundamentală a fost făcută de PNL, pentru că, în loc să înțeleagă ce se întâmplă, să înțeleagă că mandatul lui Cîțu este terminat, ca prim-ministru, Florin Cîțu nu mai are nicio șansă ca prim-ministru în România. Poate să mai rămână o lună, două, trei, patru, dar asta ar fi ca să se scufunde corabia cu PNL cu tot și eventual cu România. Eroarea făcută de PNL este că s-a pus în spatele lui Florin Cîțu, adică a răspuns unui gest imatur al USR cu un alt gest imatur”, consideră el. Conform lui Stoica, a cincea eroare a fost făcută de președinte.

“Are o răspundere mare în această criză. Pentru că dacă Stelian Ion are scuza că e imatur, că nu are experiența instituțională, dacă PNL a avut o criză de orgoliu, să spunem, președintele trebuie să fie lucid și să vadă la rece care sunt soluțiile posibie. Mai întâi faptul că a sprijinit actul de cezarism, al doilea, al lui Florin Cîțu, nu a fost o decizie înțeleaptă, pentriu că e limpede că a fost un sprijin în această privință”, a remarcat el.

El consieră că singura soluție adevărată este să se refacă această coaliție PNL-USR PLUS-UDMR, altfel se irosește toată lupta politică din ultimii ani.

“Însuși președintele își irosește mandatele, pentru că eșuează în a reface coaliția, este și eșecul lui”, spune Stoica.

Un tânăr care nu credea în COVID a murit imediat după ce s-a externat pe semnătură din spital

Un tânăr de 34 de ani, care nu credea în COVID, nevaccinat, infectat cu SARS-CoV-2 și cu o afectare pulmonară de 80%, a fost salvat de medicii ATI din Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș“ din Timișoara, însă a decedat luni seara, după ce a părăsit spitalul pe propria semnătură. Anunțul a fost făcut ieri de managerul unității medicale, dr. Cristian Oancea. “Colegii din ATI au insistat ca tânărul de 34 de ani să rămână în continuare în spital, pentru că starea sa nu era prea bună, dar spre seară acesta a plecat, după insistențele sale, la cererea sa, pe semnătură. Medicii i-au spus ca măcar să rămână în Timișoara, ca în caz de înrăutățire a stării de sănătate să poată reveni mai repede la spital. Dar domnul a plecat în satul Igriș, la 60 kilometri de Timișoara, unde i s-a făcut rău, probabil din cauza drumului, probabil a făcut embolie pulmonară și a decedat. Familia sa a sunat la 112, dar până a ajuns ambulanța, a fost prea târziu”, a spus dr. Cristian Oancea.

Managerul Spitalului “Victor Babeș“ din Timișoara spune că medicii nu se pot opune cererii pacienților de a se externa, pe propria răspundere. El a menționat că pentru salvarea acestui pacient, o echipă de câte cinci-șase cadre medicale au fost permanent lângă el pe durata internării.

Tânărul care nu credea în existența bolii COVID-19 și nu s-a vaccinat a ajuns în urmă cu aproape o lună la spital, cu 80% din plămân afectat, fiind internat direct în secția ATI, unde a stat intubat mai mult timp. După ce medicii au reușit să-l salveze și a fost dezintubat, acesta povestea de pe patul de spital că a simțit pe propria piele gravitatea bolii. Mai mult, recomanda vaccinarea pentru nu se ajunge la forme grave de îmbolnăvire.

O rață a fost întregistrată înjurând „Prostu' naibii”

Rața de mosc australiană poate imita sunete, inclusiv vorbirea umană, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian. O astfel de pasăre a fost înregistrată în timp ce înjura „prostu' naibii” sau imitând sunetul unei uși care se închide.

Înregistrarea cu rața vorbitoare pare să fie prima dovadă atent documentată că această specie este capabilă să imite sunetele pe care le aude, alăturându-se altor specii de păsări vorbitoare - papagali și colibri.

Ripper, un mascul de rață de mosc ținut în captivitate în Rezervația Naturală Tidbinbilla, la sud-vest de Canberra, a fost înregistrat imitând sunetul unei uși care se trântește, dar și înjurând „prostu' naibii”. Cercetătorii cred că Ripper a auzit probabil vorbele repetate de îngrijitorul său, dar nu știu câți ani avea când a început să audă acestă înjurătură. El avea 4 ani când a fost înregistrat vorbind urât, în timpul ritualului de împerechere.

Cercetătorul australian dr. Peter Fullagar, pensionat între timp, l-a înregistrat pentru prima oară pe Ripper acum mai mult de trei decenii. Înregistrările sale au fost scoase recent la suprafață de către prof. Carel Ten Cate, de la Universitatea Leiden din Olanda, care a găsit într-o carte o referință obscură despre o rață vorbitoare.Ten Cate a declarat că s-a convins de acest lucru doar după ce a ascultat înregistrările lui Fullagar: „Când am citit prima oară, am zis că e un fake, nu poate fi adevărat. Dar s-a dovedit a fi adevărat”.

Deși pe înregistrare pare să se audă „prostu' naibii”, Ten Cate crede că este posibil ca Ripper să spună „mâncare” (prost - fool, mâncare - food; n.r.).

„Îmi imaginez că îngrijitorul lui îi spunea în glumă - Hai c-a venit mâncarea aia nenorocită (Okay, here is your bloody food)”, a spus prof. Ten Cate.

Alimentele necesare în lupta cu COVID-19. Murăturile, efect miraculos

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Județean Galați, susține că alimentația în lupta COVID-19 este esențială și ne ajută să facem față virusului. Acesta a întocmit o listă cu alimentele pe care trebuie să le includem în meniul zilnic pentru a face față cu brio valului patru al pandemiei. Meniul unui om sănătos pentru a menține un status imunitar adecvat trebuie să includă surse de proteine, precum carne, pește, ouă și brânzeturi. Este nevoie de vitaminele A, D, C și E, dar și de minerale ca zinc și seleniu. De asemenea, legumele și fructele au un rol important, susține dr. Nechifor.

De asemenea, consumul de murături are efect extrem de benefic asupra florei intestinale și a imunității. „O ultimă recomandare, poate puțin mai ciudată, dar tradițional la noi în țară se consumă murături, cu efect extrem de benefic asupra florei intestinale conținând probiotice, dacă starea de sănătate ne permite, pot contribui mult la sănătatea intestinală și la imunitate”, afirmă medicul Alexandru Nechifor. Medicul mai spune că hidratarea este esențială și că pacienții infectați cu noul coronavirus ar trebui să bea, în medie, câte 2-3 litri de lichide pe zi și să evite prăjelile și dulciurile în exces.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.