Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenariul în care PSD și PNL ar putea forma un tandem președinte-premier

Ziarul de Vrancea
25 iun 2024 814 vizualizări

Liberalii și social-democrații exclud varianta unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale, dar există și o variantă de rezervă discutată de conducerea restrânsă a PNL, care ar putea conduce la un tandem cu PSD. Noua înțelegere s-ar putea parafa între turul I și turul al II-lea de la prezidențiale.

Ultima întâlnire a Coaliției s-a încheiat marți cu un blocaj din cauza opțiunilor diferite pentru data prezidențialelor. PSD insistă să fie respectată înțelegerea din luna martie, potrivit căreia alegerile pentru prima funcție în stat ar fi trebuit să aibă loc în luna septembrie. Liderii PNL se opun și susțin că acordul din martie a picat, iar alegerile ar trebui să aibă loc în luna noiembrie.

„Graba din acest moment, care nu are niciun fel de justificare, nu poate să arunce în aer stabilitatea țării”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, după întâlnirea Coaliției, care s-a desfășurat, miercuri, la Palatul Victoria. El a recunoscut că liberalii și social-democrații au negociat în luna martie liste comune pentru alegerile parlamentare, dar și un candidat comun la prezidențiale.  Liberalul susține că ambele variante au picat în acest moment, după deciziile luate în forurile statutare de PNL și PSD. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a criticat decizia PNL de a nu mai respecta înțelegerea din luna martie privind programul alegerilor prezidențiale.

Ce se întâmplă dacă Ciucă nu intră în turul doi

Afirmațiile oficiale sunt dublate însă, în spatele ușilor închise, și de existența unui „plan B ”. „Nicolae Ciucă o să fie candidatul PNL pentru prezidențiale, iar PSD o să aibă, cel mai probabil, propriul candidat la prezidențiale. Negocierile nu sunt însă încheiate. Dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul al doilea la prezidențiale, există o variantă B: PNL ar putea susține candidatul PSD pentru prezidențiale dacă primește funcția de premier. Practic, între turul I și turul al II-lea de la prezidențiale poate să fie anunțat acest tandem. În acel moment, când cele două partide se vor sprijini în turul al doilea, se pot negocia și liste comune pentru parlamentare. Este posibil acest scenariu”, au declarat surse din conducerea PNL pentru publicația Hotnews.ro.

Scenariul este valabil doar dacă PSD sau PNL nu au candidat în turul al doilea.

Liberalii mizează pe un bazin electoral de 2.5 milioane de voturi, care i-ar putea asigura lui Nicolae Ciucă accesul în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit mai multor surse, scorul președintelui PNL este, în acest moment, sub cel obținut partid. De aceea, prezența lui Nicolae Ciucă în turul al doilea depinde o mobilizare foarte bună a partidului. Dacă președintele PNL intră în turul al doilea, liberalii susțin că sunt șanse mici pentru încheierea unui acord cu PSD în plină campanie prezidențială. „În acest scenariu, totul se va negocia după alegerile prezidențiale. Viitorul Guvern credem că va fi tot PNL – PSD, este greu de crezut că aritmetica parlamentară va da o altă soluție”, au precizat sursele citate.

Unii liberali din conducerea PNL afirmă că sunt dispuși să-l susțină pe Mircea Geoană pentru Palatul Cotroceni, dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul al doilea, iar cu PSD nu se ajunge la vreo înțelegere favorabilă.

PSD și PNL elimină concurența pentru prezidențiale

PSD și PNL mizează pe faptul că disputa din Coaliție le ajută să-și crească scorul electoral prin fidelizarea propriului public și prezentarea celor doi candidați, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, drept singurii capabili să câștige competiția pentru Palatul Cotroceni, au explicat surse din Coaliție pentru Hotnews.ro.

„Disputa cu PNL ne ajută, Nicolae Ciucă nu are un profil diferit de al lui Marcel Ciolacu. Este bine că lumea discută despre Ciolacu și Ciucă”, a declarat o sursă de la vârful PSD pentru Hotnews.ro. Cele două partide din Coaliția de guvernare au negociat de aproape un an listele comune pentru alegerile europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Social-democrații au propus varianta unui tandem președinte – premier, în care Marcel Ciolacu să fie susținut de Coaliția de guvernare pentru Palatul Cotroceni.

Ideea a fost respinsă de PNL. „Este greu pentru PSD să accepte să cedeze funcția de președinte. Am văzut și în timpul lui Klaus Iohannis, care nu ne-a pus chiar atât de multe probleme, că funcția de președinte este importantă și poate răsturna majorități în Parlament. Nu putem repeta experimentele în care președintele nu își respectă înțelegerile”, au afirmat sursele citate.

Social-democrații au demarat o politică a „ușilor deschise”, prin care încearcă să mențină un dialog permanent cu UDMR pentru susținerea guvernamentală. De asemenea, la nivelul social-democraților se discută un scenariu care să includă PUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu.

Zeci de procurori DNA, plătiți cu salarii de peste 5.000 de euro lunar, au dat în judecată instituția şi cer salarii ca în Parchetul European pe motiv de discriminare

Zeci de procurori DNA, în frunte chiar cu unul dintre adjuncții procurorului şef, Silviu Paul Dimitriu, au dat în judecată instituţia şi cer ca salariile să le fie aliniate cu cele ale colegilor delegaţi în Parchetul European (EPPO), scrie G4Media. Procurorii reclamă că colegii lor din EPPO au un salariu lunar de aproximativ 8.000 de euro, în timp ce ei câştigă, în medie, în jur de 5.000 euro, deşi ar avea aceleaşi condiţii de angajare, aceleaşi competenţe, aceleaşi drepturi şi facilităţi şi fac aceeaşi muncă.

Acţiunea pornită pentru „calcul drepturi salariale” a fost înaintată pe 15 mai la Tribunalul Bucureşti, unde a fost înregistrată la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări de Muncă, în materie de „Litigii de muncă”, potrivit documentelor consultate de G4Media. Acţiunea se află în procedură prealabilă, neavând, încă, termen stabilit pentru începerea dezbaterilor.

Pârâţii sunt Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar reclamanţii sunt 43 de procurori DNA care cer instanţei să constate că ar fi discriminaţi, pentru că sunt plătiţi mai prost decât procurorii delegaţi în Parchetul European (EPPO). Cei 43 de procurori reclamanţi se plâng că procurorii EPPO au un salariu lunar de aproximativ 8.000 euro, în timp ce ei câştigă, în medie, în jur de 5.000 euro, deşi ar avea aceleaşi condiţii de angajare, aceleaşi competenţe, aceleaşi drepturi şi facilităţi şi fac aceeaşi muncă, în condiţiile în care combaterea fraudelor la regimul fondurilor europene intră şi în competenţa DNA.

Ei cer instanței să oblige DNA să le plătească diferenţele salariale, începând de la înfiinţarea instituţiei europene de anchetă, din 1 iunie 2021, plus dobânzi penalizatoare şi indice de inflaţie până la plata efectivă. Mai mulți procurori din listă nu au dorit să facă comentarii pe această temă pentru G4Media, care a cerut și un punct de vedere oficial din partea DNA, care nu l-a transmis însă.

Raportul Departamentului de Stat al SUA: Guvernul României a intensificat eforturile de combatere a traficului de persoane

Ministerul Afacerilor Interne salută publicarea Raportului Departamentului de Stat al SUA, Trafficking in Persons 2024, care evidenţiază progresele semnificative realizate de România în combaterea traficului de persoane.

Conform comunicatului de presă al MAI, printre aspectele pozitive menţionate se numără:

- Investigarea unui număr crescut de cazuri de trafic şi condamnarea mai multor traficanţi.

- Înfiinţarea unei unităţi de investigaţii financiare în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate pentru a combate criminalitatea organizată, inclusiv traficul de persoane.

- Adoptarea de proceduri pentru identificarea şi referirea potenţialelor victime minore ale traficului în şcoli şi implementarea unui nou Mecanism Naţional de Identificare şi Referire (MNIR).

- Modificarea legislaţiei pentru a spori măsurile de protecţie pentru victimele traficului în timpul procedurilor penale şi adoptarea unui ordin executiv care permite plata anticipată a cheltuielilor de urgenţă pentru victime.

- Demararea unui nou program de formare în şcolile de poliţie pentru identificarea proactivă a potenţialelor victime ale traficului.

- Înfiinţarea unei comisii speciale anti-trafic în Parlament pentru analiza cauzelor infracţiunii şi elaborarea legislaţiei relevante.

Rusia va bloca pe teritoriul său trei televiziuni din România

Rusiei îi este "frică de adevăr", a declarat marţi Departamentul de Stat american, reacţionând la anunţul Moscovei că intenţionează să blocheze accesul la 81 de instituţii media europene, inclusiv site-ul AFP. Lista publicată marţi include Der Spiegel din Germania, El Mundo şi El Pais din Spania, televiziunea RAI din Italia şi alte mass-media franceze precum cotidienele Le Monde, Libération şi La Croix, canalele de ştiri LCI şi CNews, precum şi Radio France şi Arte. De asemenea, pe listă apar și trei posturi TV din România: Pro Tv, Digi 24 și B1 Tv.

"Acesta este încă un semn că guvernul rus reprimă jurnalismul şi se teme că propriul său popor va auzi adevărul despre acţiunile Rusiei", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Această decizie vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova şi europeni, după mai bine de doi ani şi jumătate de ofensivă rusă în Ucraina. Rusia îi acuză pe europeni că sprijină Kievul, în timp ce UE acuză Moscova că destabilizează continentul şi se amestecă în afacerile sale.

La jumătatea lunii mai, cele 27 de state membre au convenit să impună sancţiuni împotriva a patru mass-media ruse - Vocea Europei, Ria Novosti, Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta - acuzate de Bruxelles că difuzează propagandă pro-Kremlin. Sancţiunile luate de UE trebuie să includă şi "interzicerea finanţării de către Rusia a mass-media, ONG-urilor şi partidelor politice din UE", a declarat atunci comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Lista publicată marţi de autorităţile ruse include 81 de site-uri web din 25 de state membre ale UE, dintre care unele operează în mai multe ţări. Lista include site-ul AFP afp.com şi portalul afpforum.com. Ministerul a declarat că va "revizui" restricţiile dacă sancţiunile UE împotriva mass-media ruse vor fi ridicate.

Deputat PNL: 19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani

Deputatul PNL Valentin Făgărăşian, a afirmat că 19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani, de aceea a propus constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini.

”19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani! Aproape un sfert dintre decese s-au înregistrat numai în Italia, adică 4.710, unde comunitatea de români este foarte numeroasă. Numărul este foarte mare şi în Germania, Spania, Franţa sau Marea Britanie, adică acolo unde locuiesc şi muncesc milioane de români”, a scris, marţi, pe Facebook, deputatul PNL Valentin Făgărăşian. Potrivit acestuia, repatrierea internaţională este extrem de costisitoare, ridicându-se la nivelul miilor de euro, iar în cele mai multe cazuri, familiile nu dispun de banii necesari pentru a-şi aduce rudele în ţară

”Eu am propus, prin proiectul legislativ care a fost adoptat încă de anul trecut de Senatul României şi urmează să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini. Aşadar, legea nu are impact bugetar, pentru că veniturile nu sunt de la buget, ci din prestări servicii pentru străini”, a mai transmis liberalul.

Acesta consideră că ”este de dorit ca acest proiect să intre la votul final din Parlament cât mai repede, pentru a veni în sprijinul miilor de familii care, anual, îşi pierd rudele în străinătate şi care nu au soluţii pentru a-i aduce în ţară”. ”Cred cu putere că este responsabilitatea şi datoria statului român să se îngrijească de soarta fiecărui cetăţean român, oriunde s-ar afla acesta, în ţară sau în străinătate”, afirmă Făgărăşian.

Sibiu: O femeie fără permis şi-a accidentat mama în timp ce încerca să parcheze maşina

O femeie şi-a accidentat mama în timp ce încerca să parcheze maşina în curtea casei, în localitatea Armeni, judeţul Sibiu, deşi nu deţine permis de conducere.

”Poliţiştii sibieni intervin la un accident rutier petrecut în localitatea Armeni, soldat cu vătămarea corporală a unei femei în vârstă de 65 de ani. În timp ce conducea un autoturism cu intenţia de a-l parcă în curtea unui imobil, deşi nu deţine dreptul de a conduce, o femeie în vârstă de 40 de ani, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a accidentat-o pe femeia de 65 de ani, mama să, aflată în curte”, a transmis IPJ Sibiu.

La faţa locului au fost trimise echipaje medicale. Femeia a rămas imobilizată sub autoturism şi a fost nevoie de un echipaj de dscarcerare pentru a fi extrasă.

”Echipajul SAJ prezent la faţă locului a preluat victima şi a transportat-o la UPU Sibiu. Pacienta policontuzionată a suferit traumatisme craniene, faciale, de membre superioare şi toracice. Starea este relativ stabilă, dar necesită investigaţii amănunţite în Unitatea de Primiri Urgenţe”, au transmis reprezentannţii Serviciului de Ambilanţă Sibiu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.